Search
Close this search box.

20 Olasz Régió – Olaszország Régiói

olasz régiók

Hány régiója van Olaszországnak? Úgy gondoljuk, hogy ha szeretnéd igazán megismerni Olaszországot, érdemes megismerkedni az olasz régiók földrajzi elhelyezkedésével és főbb jellegzetességeivel is.  De miért is fontos az olasz régiók és fővárosok ismerete? Miért fontos, hogy megismerd az észak-olaszországi és a dél-olaszországi régiókat? A válasz egyszerű! Olaszország több száz éven át városállamokra volt osztva. Ezek a városállamok saját kultúrát, nyelvjárást, és nem utolsósorban életmódot alakítottak ki. Ezek a különbségek még ma is nagyon jól felismerhetők a régiók, sőt a tartományok között is. Fontos tudni, hogy Olaszország régiói közül melyikben található Velence, Róma vagy éppen Firenze, hiszen a hagyományok, az ételek, a nyelv és a kulturális viselkedés az ország más-más részein változó. Ez a sokszínűség az, ami Olaszországot igazán érdekessé teszi bármilyen típusú látogató számára, hiszen mindenki számára tartogat valami egyedülállót.

Olasz régiók térkép

map of Italy regions

A fentebb látható olasz régiók térkép remek lehetőséget kínál arra, hogy könnyen áttekinthesd az olasz régiók földrajzi elhelyezkedését. Mai bejegyzésünkből pedig megtudhatod, hogy Olaszország melyik régiójában található Róma. Így ha bármiféle kulturális eseményről hallasz a jövőben, ami az olaszországi Lazio régióban történik, tudni fogod, hogy például Rómába érkezve könnyen meglátogathatja az adott eseményt.

A térkép tanulmányozása után folytathatjuk az olasz régiókkal való megismerkedést azzal, hogy egyenként közelebbről is megnézzük azok jellegzetésségeit. Szó lesz majd mindenről, ami az egyes régiók számára jelentős, a látnivalókat és a regionális ételeket beleértve.

Látni fogod, hogy mennyi nagyszerű dolog található Liguriában vagy a Toszkána régióban, de az olyan kevésbé ismert régiók, Molise vagy Abruzzo is rengeteg érdekességet tartogat. Bár nem készült külön Olaszország régió térkép a városokkal, de készítettünk egy gyors listát, amely összefoglalja az olasz régiókat és azok fővárosait.

Olaszország régiói és regionális fővárosok

1. Abruzzo – L’Aquila
2. Aosta Valley – Aosta
3. Basilicata – Potenza
4. Calabria – Reggio Calabria
5. Campania – Napoli
6. Emilia Romagna – Bologna
7. Friuli Venezia Giulia – Trieste
8. Lazio – Roma
9. Liguria – Genova
10 .Lombardia – Milano

11. Marche – Ancona
12. Molise – Campobasso
13. Piemonte – Torino
14. Puglia – Bari
15. Sardegna – Cagliari
16. Sicilia – Palermo
17. Trentino Alto Adige – Trento
18. Toscana – Firenze
19. Umbria – Perugia
20. Veneto – Venezia

Olasz régiók – Olaszország régiói

Az olasz régiók térkép és a fővárosok tanulmányozása után itt az ideje, hogy egy közelebbi pillantást vessünk Olaszország minden régiójára. Ne feledd, bármikor visszagörgethetsz a térképre, hogy ellenőrizd Olaszország régiók szerinti felosztását és azok elhelyezkedését. A továbbiakban megtudhatod, hogy milyen nagyszerű tennivalók és látnivalók várnak egy-egy régióban, mit és mikor érdemes meglátogatnod, valamint nyújtunk egy kis kulturális betekintést mindegyikhez. Vágjunk is bele!

1. Abruzzo

20 regions of Italy

Olaszország régiói listánkon az első Abruzzo régió. Abruzzo egy régió Közép-Olaszországban, fővárosa L’Aquila. Bár első helyen szerepel a listánkon, Abruzzo az olasz régiók közül nem mondható a legnépszerűbbnek. De kétségkívül olyan hihetetlenül gyönyörű helyeket rejteget, amit érdemes felfedezni.

Míg maga a régió meglehetősen nagynak számít, Abruzzónak mindössze 1,3 millió lakosa van, és négy tartományra oszlik. Ezek a L’Aquila, Pescara, Chieti és Teramo tartományok. Abruzzo Marche, Molise és Lazio régiók között található, míg a keleti határon az Adriai-tenger található.

Az abruzzói turizmus elsősorban az olaszokról szól, de gyakran látogatják más országból érkező európaiaik is. Még nem lett olyan népszerű a látogatók körében, de ez lassan megváltozik. A régió nagy részét olyan hegyek foglalják el, mint a híres Gran Sasso d’Italia. Ezenkívül a régió több mint felét nemzeti parkok és 38 természetvédelmi terület teszi ki.

Emiatt Abruzzót Európa legzöldebb régiójaként akkreditálták. Ide látogatva, néhány ritka állatfajt is megcsodálhatsz, mint például a marzikai barnamedve, az Appennini farkas, a rétisas, stb. Összességében Abruzzo tökéletes úti cél mindazok számára, akik szeretik a hegyitúrákat és a szabadban tett kirándulásokat. Abruzzo határozottan egy olyan hely, amely sokat élményt kínál.

2. Aosta Völgy

Olaszország régiói közül az egyik legfestőibb észak-olaszország Aosta-völgy (Valle d’Aosta) régiója, amely egyben Olaszország egyik autonóm régiója. A régió fővárosa Aosta. Ez egy gyönyörű hegyvidéki régió, amely mindenkinek ajánlott, aki a zajos város elől a hegyekbe menekülne pihenni, túrázna vagy egyszerűen lenyűgöző kilátásra vágyik.

Valle d’Aosta határos délen és keleten Piemonte régióval, míg nyugaton Franciaországgal és északon Svájccal határos. Lakossága az az összes olasz régió közül az egyik legkisebb, lakosságát tekintve Valle d’Aosta csupán 128 000 lakost számol.

Valle d’Aosta két hivatalos nyelve az olasz és a francia, míg a régió dialektusa egy francia-provanszi nyelv. Nos, amikor a látnivalókra kerül a sor, az gyönyörű természet a völgyben számos lenyűgöző, felfedezésre váró helyet hozott létre. Meglátogathatsz olyan kastélyokat is, mint például a Savoya-kastély, de akár síelhetsz, fürdőzhetsz, vagy éppen kerékpározhatsz a hegyekben, sok más izgalmas tevékenység mellett.

3. Basilicata

Ha meg szeretnéd ismerni Olaszország 20 régiója közül azt, amely csak az elmúlt 5 évben kezdett népszerű lenni, akkor Basilicata meglátogatása mindenképp ajánlott. Basilicata az olasz régiók közül egy olyan hely, amely valóban figyelmet érdemel. A főváros Potenza, a régió Potenza és Matera tartományra oszlik.

Igazából Matera, maga a város a fő oka annak, hogy Basilicata egyre több látogatót fogad, ami hatalmas segítség gazdasági szempontból, hiszen Basilicata Olaszország 3 legszegényebb régiója közé tartozik. A régió lakossága 600 000 körül van, és ami igazán érdekes, az az, hogy ez a hely Olaszország egyik legsziklásabb vidéke. Ez kihívást jelent az életvitel és a modernizáció fellendítését tekintve. Azonban van néhány lenyűgöző, még kevésbé ismert hely is a régióban, amit látnod kell. 

A Matera Sassi, az UNESCO Világörökség részét képező lenyűgöző kilátás az egyik oka annak, hogy felvettük Materát a listánkra. Ez egy olyan hely, amely újra és újra bebizonyítja, hogy nem a luxus és a pénz határozza meg a szépséget. Tehát, ha igazán hiteles és lélegzetelállító úti célokat keresel Olaszországban, itt az ideje Basilicata régiót feltenni a listára!

4. Calabria

Olaszország régiói között egy olyan olasz régió és főváros, amely eddig nem kapott kellő figyelmet, Calabria és fővárosa, Catanzaro. Az olasz régiók térképet nézve láthatjuk, hogy Calabria egy dél-olaszországi régió. Hihetetlenül gyönyörű tengerparttal, kristálytiszta vízzel és néhány igazán festői stranddal rendelkezik.

Míg Catanzaro a régió fővárosa, Reggio Calabria lakossága a legnagyobb. A gyönyörű tengerpart és olyan gyönyörű városokon kívül, mint Tropea, Calabriában található az ország legnagyobb nemzeti parkja is. A Pollino Nemzeti Park a világ 50 legnagyobb nemzeti parkja közé tartozik.

A régiót többnyire a tenger határolja, míg Calabriától délre Szicília, északon pedig Basilicatával határos. Egy másik érdekesség Calabriával kapcsolatban, hogy ez a régió bizonyítja az egyik legrégebbi emberi jelenlétet Olaszországban. Így tehát ez a hely Olaszország azon régióinak egyike, amelyeknek története nagyon hosszú nyúlik vissza.

5. Campania

20 regions of Italy

Olaszország régiói közül Campania az egyik legszebb, és egyben az egyik leglátogatottabb dél-olaszországi régió is. Ha azért böngésznéd ezt a a bejegyzést, mert tudni szeretted volna, melyik régióban található Nápoly, akkor most megkaptad a választ! Nápoly (Napoli) a Campania régióban található, amely egyben Olaszország egyik legnépszerűbb nyaralóhelye.

Campaniához tartozik Capri és a Phlegraean-szigetek is, a félszigeten lévő területének oldalán. A régió lakossága közel 6 millió lakos. Ezzel Campania a 3. legnépesebb régió Olaszországban. GDP-jük alapján Campania Olaszország egyik legolcsóbb és az ország 7. legtermékenyebb régiója.

Campania jelenleg 10 UNESCO helynek ad otthont az Olaszországban található 58 UNESCO-hely közül. Ezek a helyek közé tartozik a Herculaneum és Pompeii, a csodálatos Caserta királyi palota, Nápoly történelmi központja,  valaminta varázslatos Amalfi-part és a híres Vezúv, a Pompeiit elpusztító vulkán.

Campania az UNESCO helyeken kívül sok más lehetőséget is kínál! Lenyűgöző strandokban, tengerparti városokban gazdag, mint például Sorrento, de olyan gyönyörű szigetekkel is várja a látogatókat, mint Capri és Ischia. Ókori római leletek is láthatók itt, például a capuai aréna maradványai. Ha ellátogatsz Nápolyba, rengeteg helyre tervezhetsz egynapos kirándulásokat Nápolyból.

6. Emilia Romagna

Ha megnézed az olasz régiók térkép pontjait, az Emilia Romagna az a régió, amely alapvetően határvonal az észak-olaszországi régiók és a déli régiók között. Az egyik oldalon a régió nagy részét a Pó folyó, míg a másik oldalon többnyire az Appenninek határolják. Olaszország régiói között, Emilia Romagna emlékeztet a leginkább Erdélyre is.

Mára Emilia Romagna Európa egyik leggazdagabb és legfejlettebb régiója, Olaszországban a 3. a GDP szempontjából. A főváros, Bologna rendelkezik a legmagasabb életminőségi indexekkel, és a híres Bolognai ragu is innen származik. A régió többszáz gyárnak, vállalkozásnak és a legnagyobb olasz márkáknak ad otthont.

Emilia Romagna és minden amit tudni érdemes

Emilia Romagna egyik legérdekesebb jellemzője, hogy alapvetően olyan, mint egy völgy a folyók és a hegyek között. Ez az egyik oka annak, hogy az Emilia Romagna tartományok egymás után következnek. Ha az észak-nyugati oldalról indulunk, a lista Piacenzával kezdődik, majd Parma, Reggio Emilia, Modena és Bologna következik.

Innen egy kicsit szétterjed, az északi oldalon Ferrara és Ravenna található. Ravenna is a tengerparton helyezkedik el, pont úgy, mint Rimini és Forli-Cesena. Emilia Romagna látogatásának egyik legfőbb oka a gasztronómia. Példának okáért a Parmigiano Reggiano, a Grana Padano, a két leghíresebb sajttípus Olaszországban. Nem beszélve a Prosciutto di Parma-ról, vagy olyan csokoládé márkákról és kávé márkákról, mint a Musetti.

A régió otthont ad a legnagyobb olasz autómárkáknak is. Ilyen például a Ferrari, a Maserati, a Pagani, a Ducati és a Lamborghini. Minden tartomány és tartományközpont tele van kulturális, gasztronómiai, szórakoztató és sportolási lehetőségekkel. Emilia Romagna egy nagyszerű úti cél bármely évszakban!

7. Friuli Venezia Giulia

Ha gyönyörű vidékekre és tájakre vágysz, Friuli-Venezia Giulia határozottan az ország csúcspontka. Friuli Venezia Giulia jelenleg egyik az 5 autonóm olasz régiók közül, amelyek különleges státusszal rendelkeznek, egyben az észak-olaszországi régiók egyike. Friuli Venezia Giulia fővárosa Trieszt, amely Olaszország egyik legmultikulturálisabb városának számít.

A régiót az Adriai-tenger, Szlovénia és Olaszország Veneto régiója határolja. Ezen a vidéken három nyelvet beszélnek, amelyek nagyon erős német és szlovén befolyással bírnak. Friuli nagyon fontos helyet foglal el a történelemben is. Friuli Venezia Giulia tengeri nyílással rendelkezik a közép-európai országok számára, és a történelemre visszatekintve ez volt az egyik fő közlekedési útvonal Dél-Európa nyugat és keletje között.

Ha már német és szlovén hatásról beszélünk, csak hogy tisztázzuk, Trieszt a Habsburg Monarchiához, majd a 14-20. századtól az Osztrák-Magyar Birodalomhoz tartozott. Míg Friuli Venezia Giulia tele van kulturális és történelmi helyekkel, lenyűgöző kilátás nyílik a hegyekre. Síterepek és az Adriai-tenger partján nagyszerű strandok találhatók. Ó, és mielőtt elfelejtenénk, Friuli nagyszerű boráról is méltán híres.

8. Lazio

Olaszország régiói közül valószínűleg a legfontosabb az olaszországi Lazio régió. Közép-Olaszország ősi régiója ez a hely, ahol a Római Birodalom létrejött, és történelme több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Ha az érdekel, hogy Olaszország melyik régiójában található Róma, a válasz Lazio!

Lazio Olaszország második legnépesebb régiója, és a regionális gazdaság szempontjából is csak a második. Bár Róma az olasz főváros, Milánó és Lombardia jelentik az igazi csúcspontont üzleti és gazdasági viszonylatban. 

Róma, Lazio fővárosa mellett Róma környékét is érdemes felfedezeni, ugyanis gyönyörű homokos strandokat találni. Rengeteg hely van, ahova egynapos kirándulásokat tervezhetsz Rómából. Például túrázhatsz a Preappenine-szigeteken, vagy ellátogatsz olyan tavakhoz, mint a Bracciano, Bolsena vagy Vico.

Meglátogathatsz néhány gyönyörű várost is, mint például Viterbó vagy Castelli Romani környékét, ahol kastélyokat és gyönyörű domboldali városokat fedezhetsz fel. Itt termérdek szőlőültetvényt látni, és ha villákról, történelemről, kertekről és ősi maradványokról van szó, Lazio régiója alapvetően a Róma továbbterjesztése. Megkóstolhatsz néhány regionális és római fogást is, mint például a Cacio e Pepe vagy a Carbonara, vagy ellátogathatsz az ország legrégebbi kolostoraihoz is.

9. Liguria

cinque terre

Ha a legnépszerűbb olasz régiók és fővárosok érdekelnek, Liguriát és annak fővárósát, Genovát mindenképp érdemes meglátogatnod. Ez a régia ugyanis a legjobbak közé tartozik. Liguria egy észak-olaszországi régió, amely népszerű és lenyűgöző tengerparti városai és gyönyörű tájai miatt híres.

A régiót az Appenninek és az Alpok is átszelik, amelyek Olaszország északnyugati partja és az úgynevezett olasz riviéra mentén húzódnak. Liguria Toszkána, Emilia Romagna és Piemonte régiókkal, valamint Franciaországgal határos. Jelenleg Liguria egy igazán népszerű úti cél, rengeteg látnivalóval.

Ha arra vagy kíváncsi, melyek a legszebb látnivalók Liguriában, gondolj néhány olyan gyöngyszemre, mint például Cinque Terre, Sanremo és Porto Venere. És ne feledkezzünk meg a régió ékkövéről, Portofinóról sem. Ha Liguriában jársz, focacciát mindenképp meg kell kóstolnod, nem beszélve az egyedülállóPesto Genovese-ről!

10. Lombardia

Olaszország régiók listánk következő szereplője Lombardia. Mint már említettük, Lombardia egyike azon észak-olaszországi régióknak, amelyekre a legnagyobb figyelem irányul. Lombardia fővárosa Milánó, amely számos olyan esemény és dolog központja, amely Olaszországot híressé teszi. 

Lombardia lakossága a legnagyobb Olaszországban, meghaladva a 10 milliót. Ezenkívül a régió az ország GDP-jének ötödét adja, ami nem csak a legnépesebb, hanem a legtermékenyebb és leggazdagabb régióvá is teszi Lombardiát. Ezenkívül ugyanazon kritériumok alapján egész Európa legjobb régióiba sorolható.

Néhány érdekesség a Lombardia régióról

Ha a kultúráról van szó, tudnod kell, hogy Lombardiában található az ország legtöbb UNESCO világörökségi helyszíne. Csak hogy néhányat említsünk ezek közül, a Piazza del Foro, a Santa Giulia Múzeum Bresciaban, az Utolsó vacsora freskó Milánóban, valamint Mantua és Sabbioneta városai is ide sorolhatók.

Rengeteg látnivaló van Lombardiában, így ha a fővárosba látogatsz, és egynapos kirándulásokat tervezel Milánóból, akkor ajánljuk figyelmedbe a gyönyörű Garda-tó, az Iseo-tó, a Comói-tó és a Maggiore-tó meglátogatását. De utazhatsz az olasz Alpokba, Bergamóba és még sok más helyre! Ha Milánóban jársz, mindenképp nézd meg a legjobb szállásokat is!

Ha Lombardia legfontosabb gasztronómiai fogásaira kerül a sor, feltétlenül kóstold meg a Cotoletta Milanese-t, a Trippa Milanese-t, a híres Panettone-t (főleg karácsonykor). Ne hagyd ki a híres helyi likőröket és a Campari italokat sem. És természetesen készülj arra, hogy mindenhol a divat és luxus köszönt vissza!

11. Marche

Marche Olaszország egyik alulértékelt, de mégis az olasz régiók egyik legszebbike. A tájak, a hegyek, a gyönyörű tengerpart és strandok annyira lenyűgözőek, így kár, hogy nem esik több szó erről a vidékről.

A Marche régió néhány kiemelt látványosságát tekinve, kezdjük a listát a fővárossal. Ancona a régió fővárosa, és ez a hely az egyik legjobb ok arra, hogy meglátogasd Marche régiót. Marche-t Emilia Romagna, San Marino, Umbria, Abruzzo, Lazio és Toszkána határolja a szárazföldön, míg keleti oldalán az Adriai-tenger található.

Az egész régió nagyon dombos, és ez az egyik fő oka annak, hogy kevésbé látogatott. Az utazás bizonyos helyeken kihívást jelenthet. Azonban van néhány csodálatos hely a Marche régióban, mint például Urbino, amely a legnagyobb reneszánsz művész, Raphael szülőhelye.

12. Molise

20 regions of Italy

Egy másik fontos állomás olaszország régiói közül, a Közép-Olaszországban található Molise. Az igazság az azonban, hogy a legtöbben nem is halottak Molise régióról. Holott valójában ez az ország leghitelesebb régiója, pedig kevésbé látogatott és kevésbé híres. 

Félreértés ne essék, nincs ezzel a vidékkel semmi probléma. Éppen ellenkezőleg, tényleg nagyon szép, lenyűgöző tájakkal. A Valle d’Aosta után a lakosság a második legalacsonyabb itt Olaszországban, a régió ugyanis kb. 300 000 lakossal rendelkezik.

Molise két tartományra oszlik, Campobasso és Iserina tartományra. Campobasso egyben Molise fővárosa is. Ha úgy döntesz, hogy felfedezed Molise-t, olyan helyeket keress, mint a Termoli, amely egy igazi gyöngyszem a tengerparton. De ajánljuk figyelmedbe Campomarinot is. Síelésre is lehetőség van a Monte Miletto lábánál található Campitello Matese-ben. Még ha a turizmus nem is uralja a régiót, van néhány gyönyörű gyöngyszem, amelyet felfedezni kell.

13. Piemonte

10 best cities to visit in italy

Az észak-olaszországi régiók másik kiemelt helyszíne, nem más, mint a Piemonte (Piemont) régió. Az fentebb található olasz régiók térkép alapján Piemonte Lombardiával, Liguriával, Valle d’Aosta-val és Emilia Romagna-val határos. Piemont fővárosa Torino (Torino), amely a GDP kimutatása alapján az egyik legfontosabb város és régió Olaszországban.

Piemonte az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapott a turizmus, a gazdaság, valamint az ipar viszonylatában. Noha Piemontében a filmkészítés, a csokoládékészítés és a likőrök is nagy népszerűségnek örvendenek, a régió rengeteg gyönyörű látnivalót is kínál.

Olaszország piemonti régiójában rengeteg lenyűgöző kastély található, amelyek közül az egyik az UNESCO listáján is szerepel, a Palazzina di Caccia di Stupinigi Nichelinóban, de a Sacra di San Michele apátság is ide sorolható. Ha gyönyörű tájakat és hegyvidékeket keresel, Piemontban mindent megtalálsz. Ez a régió ugyanis északon az olasz Alpokkal határos.

14. Puglia

Olaszország régiók szempontjából, az egyik legszebb nyári úticél Puglia (Apulia), amely Olaszország 20 régiójának egyik tagadhatatlan gyöngyszeme. Az olaszországi Puglia régió Dél-Olaszországban található, és rengeteg lenyűgöző és lélegzetelállító várost és kristálytiszta vizű gyönyörű strandokat kínál.

Puglia fővárosa Bari. A régió partvonala mentén az Adriai-tengerrel határos, és körülbelül 4 millió embernek ad otthont. Az északi, nyugati és délnyugati oldalon Puglia Molise, Campania és Basilicata régiókkal határos.

Ez a régió rengeteg tésztafajtájáról, ízletes fogásairól és utcai ételeiről is híres és méltán népszerű. Személyes kedvencem a Panzerotti, amit muszáj kipróbálni. Pugliában járva meglátogathatod Bari gyönyörű városát, amelynek nemzetközi repülőtere is van.  De néhány olyan csodálatos városba is érdemes ellátogatnod, mint Polignano a Mare vagy a népszerű fehér város, Alberobello.

15. Sardegna

10 best places to visit on the North coast of Sardinia

Ha megfigyeled az Olaszország régiói térképet, láthatod, hogy a régiók általában a félszigeten találhatók. Csupán két régió található szigeteken, amelyek közül az egyik Szardínia, a másik Szicília. Szardíniát olaszul Sardegnának hívják, és ez az egyik legnépszerűbb nyári úti cél, különösen az olaszok számára.

Szardínia fővárosa Cagliari, amely a sziget déli részén található. Azt is tudnod kell, hogy Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, lélegzetelállító kristálytiszta vízzel és hihetetlen partokkal, amelyeket gyönyörű sziklák és fehér homokos strandok borítanak.

Olaszország Sardinia régiójáról

Mivel minden régióban és a tartományon belül az olaszoknak saját dialektusuk van, míg a piacentino nyelvjárás a francia, latin és olasz keveréke, a szardíniai dialektus az algheresi katalán. Tehát ha ismered a katalán nyelvet, könnyen elcseveghetsz itt a helyiekkel. Természetesen Szardínia hivatalos nyelve az olasz.

Szardínia lenyűgöző, érintetlen tájai, a gyönyörű vizek és strandok mágnesként vonzzák a látogatókat. Ez különösen Szardínia északi részére igaz. Szardínián található egy hihetetlenül gyönyörű nemzeti park is, a La Maddalena Nemzeti Park, amely több kis szigeten fekszik.

Ha igazán lenyűgöző strandokat és vizet szeretnél látni, ami olyan tiszta, hogy akár nagy távolságra is könnyen beláthass a víz alá, Szardínia tökéletes választás. Szardínia népszerű célpont a fiatalok, különösen a baráti társaságok számára. Ez az a hely, ahol lehetőség nyílik önfeledt szórakozásra, közben pedig élvezheted a szigeti életet és az álomszép tájakat.

16. Sicilia

Ha a dél-olaszországi régiókról van szó, talán Szicília a leghíresebb az itt található olasz régiók közül. Nemcsak a Szicíliában található sok gyönyörű hely, a városok és a lenyűgöző strandok miatt, hanem önmagában is nagyon népszerű és híres sziget.

Szicília fővárosa Palermo, és egyike Olaszország 5 autonóm régiójának Szardínia és Trentino-Alto Adige oldalán. Szicília mintegy 5 millió lakossal büszkélkedik, Emellett vulkánoknak ad otthont, valamint hosszú és igencsak sokszínű történelmmel bír. Rengeteg szicíliai ételt érdemes kipróbálni a szigeten, ilyen például a Canneloni, az Arancini, vagy olyan édességek, mint a Cannoli.

További információ Szicíliáról

Ha Szicília városairól van szó, rengeteg kiemelkedő város található itt. Ilyen például Taormina, Agrigento, Syracuse vagy Catania. Ha Szicíliáról beszélünk, ki kell emelnünk a híres Etnát, amely egy aktív vulkán. Bizonyíték van arra, hogy Szicíliában a legkorábbi emberi tevékenység Kr.e. 12000 körülre vezethető vissza. Kr.e. 750-re a szigeten föníciai és görög gyarmatok voltak, amelyek azután a Római Birodalom részévé váltak.

Szicíliát vandálok, osztrogótok, bizánciak és arabok is elfoglalták. A Szicíliai Királyság megalakulása után mintegy 700 évig létezett 1816-ig, majd egyesült a Nápolyi Királysággal és végül az Olasz Királyság része lett. A szigeten UNESCO-helyek is találhatók, és rengeteg építészet tükrözi a sziget hosszúra visszanyúló történelmét. Itt járva látogasd meg Pantalica nekropoliszát, Erice-et, de olyan maradványokat is érdemes megnézned, mint a taorminai aréna.

17. Trentino Alto-Adige

Olaszország régiók listánkon a következő gyöngyszem Trentino-Alto Adige. Ez észak-olaszországi régió, Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) egész Olaszország leghihetetlenebb hegyi tájaival büszkélkedik. Trentino-Alto Adige Olaszország egyik autonóm régiója, több mint 1 millió lakossal, amelynek körülbelül 65%-a olasz és körülbelül 30%-a német nyelvjárást beszél.

Trento és Bolzano tartományban találhatók az olasz Alpok legcsodálatosabb részei, valamint a legnépszerűbb olasz síterepek. Trentino-Alto Adige a Szent Római Birodalom, valamint az Osztrák-Magyar Birodalom része volt.

Az első világháború után a régió visszakerült Olaszországhoz. Trentóban és Bolzanóban is rengeteg érdekes programlehetőség és látnivaló van. Trentóban meglátogathatod a csodálatos Buonconsiglio kastélyt. De tervezhetsz a téli időszakra sielést, vagy nyári vakációt. Felfedezheted a városokat és a nagyszerű túraútvonalakat is. Végül, de nem utolsósorban pedig ne feledkezzünk meg az UNESCO Világörökség részét alkotó Dolomitokról sem, amelyek részben Trentinóban találhatók

18. Toscana

20 regions of Italy

Olaszország régiói közül kétségkívül az egyik legszebb és legnépszerűbb Toszkána. Ez a hely egyértelműen a 3 legjobb választás között van. Mindenki álma, hogy Toszkána régiójába utazzon. Gyönyörű városok, imádnivaló falvak, dombokon elhelyezkedő kis falvak és lélegzetelállító tájak várják az ide látogatókat.

Toszkána egyik legvarázslatosabb része az, hogy dombos, ezeket a dombokat pedig szőlőültetvények és olajfaligetek borítják. A kilátás kivétel nélkül minden esetben hihetetlen. Az egész régió úgy néz ki, mint egy álomszép tündérmese. Toszkána Olaszország központi régiója, fővárosa pedig Firenze.

Néhány fontos tudnivaló a Toszkána régióról

A tájak és városok mellett a történelem és a művészetek jelentik Toszkána fő fénypontját, és természetesen az ételek is. Nos, Toszkána, és főleg Firenze az olasz reneszánsz szülőhelye, amely a korszak legnagyszerűbb neveit adta a világkultúrának és történelemnek. Ilyen például Dante Alighieri, Niccolo Machiavelli, Petrarch, de itt élt Leonardo da Vinci is.

A reneszánsz kor legnagyszerűbb remekművei most a Palazzo Pittiben, a Palazzo Uffiziben és a firenzei Accademiában láthatók. Toszkánában rengeteg híres borvidék található, mint például Chianti, San Gimignano vagy Montepulciano, így azok számára, akik szeretik a nagyszerű borokat, kihagyhatatlan úticélToszkána.

Ha Toszkána főbb városairól és falvairól van szó, ahova egynapos kirándulásokat tervezhetsz Firenzéből, akkor először Siena, Pisa, San Gimignano, Lucca, Volterra és Chianti városai jutnak eszembe. Ezenkívül a lenyűgöző Val d’Orcia Toszkánában található, amely az UNESCO Világörökség része.

Ami pedig az ételeket illeti, mindenképp kóstold meg a híres toszkán szarvasgombát, a Porchetta-t, a vargányás rizottót, a Bistecca Fiorentinát, de a vaddisznós fogásokat is. Toszkánában jöttem rá, mennyire finom a vaddisznóhús. Korábban nem rajongtan érte, de egy firenzei vadkan ragu után egyszerűen beleszerettem az egyedülálló ízvilágba. Ne feledkezz meg Toszkána fürdőiről, kastélyairól és strandjairól sem!

19. Umbria

Umbria Olaszország azon 20 régiójának egyike, amelyek a fentiekkel ellentében kevésbé híres és népszerű a turisták körében. Azonban Umbria ugyanolyan gyönyörű, mint bármely más olasz régió, mint például Toszkána. Talán nemzeti parkjainak és gyönyörű vízeséseinek köszönhetően még szebb, mint sok más régió!

Umbria fővárosa Perugia. A tájak, valamint a kultúra és a történelem nagyon hasonlít Toszkánához és Lazióhoz. Az olasz régiók térképet nézve láthatod, hogy mindkettővel határos. Umbria Olaszország központjában található, és nagyszerű állomás mindazok számára, akik gyönyörű hegyi és dombos tájakra vágynak.

Rengeteg gyönyörű hely található Umbriában, ilyen például Assisi lenyűgöző történelmi városa, de Terni, Orvieto, Narni, Amelia, Norcia, Spoleto és még sok más hely is szemet gyönyörködtető. Ha egy olyan  lélegzetelállító régióba látogatnál, amely kevésbé látogatott, de mégis könnyen megközelíthető Rómából vagy Firenzéből, Umbria remek úticél lehet!

20. Veneto

Az ország északi részét vizsgálva, Olaszország régiói közül kiemelkedik egy igazi gyöngyszem, Veneto régió. Ha az érdekel, Olaszország melyik régiójában található Velence, most tudni fogod, hogy ez nem más, mint Veneto. Jelenleg a régió lakossága körülbelül 5 millió, ami a 4. helyet foglalja el Olaszországban. Míg Velence (Venezia) Veneto fővárosa, a régió legnagyobb városa valójában Verona.

A Római Birodalom bukása után Veneto a 18. század végéig a Velencei Köztársaság része volt. Velence évszázadokon át a világ leggazdagabb tengeri köztársasága és kereskedelmi birodalma volt. Veneto mintegy 60 évig az Osztrák-Magyar Birodalom része volt, majd 1866-ban egyesült az újonnan megalakult Olasz Királysággal.

További információ Veneto régióról

A régió legfontosabb városa, Velence után Verona, Padova, Treviso, Vicenza és Belluno következik. Mindegyik nagyszerű úticél egynapos kirándulásokhoz Velencéből, vagy akár Veronából. Ezenkívül a Garda-tó egy része is Venetóhoz tartozik. A régió szomszédos Friuli-Venezia Giulia és Trentino Alto Adige régiókkal, valamint Lombardiával.

Ha Velencében tartózkodsz, próbálj ki néhány nagyszerű helyi ételt, és kóstolj meg annyi aperitivót, amennyit csak tudsz. Különösen ajánlom a  fröccsöt és finom cichetit. A Veneto régióban számos nagyszerű strand található, valamint gazdag és messzire visszanyúló történelemnek köszönhetően számos múzeum, templom és építészeti örökség csodálható meg Veneto városaiban.

Olasz régiók – olaszország régiói összefoglaló

Mai bejegyzésünkben közelebbről megismerkedhettél Olaszország régiók szerinti felosztásával, az olasz régiók sajátosságaival, látnivalóival, kulturális jellegzetességeivel. Mint azt láthattad, mindegyik régiónak megvan a maga sajátos szépsége, története és egyedisége. Ajánljuk figyelmedbe az egyes régióknál belinkelt cikkeket, hiszen ezek további érdekességeket rejtenek az adott régióról. Kétségkívül, ez a cikk igencsak hosszúra sikeredett, még úgy is, hogy megpróbáltuk rövidre venni az ismertetőket. Barangolj az oldalunkon és nézd meg a további bejegyzéseinket, hogy ha majd Olaszországba látogatsz, minden fontos információval felvértezve járd be annak csodálatos helyszíneit!

Pin: Olasz régiók – Olaszország Régiói

20 Olasz Régió – Olaszország Régiói
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page