Search
Close this search box.

10 Neves Színház Budapesten – Budapest Színházak

budapesti színházak

Ha a színház és színjátszás szerelmese vagy, és szeretnél többet megtudni a magyar főváros legnevesebb színházairól, akkor üdvözlünk, remek helyre csöppentél! A mai cikkünk során ugyanis a budapesti színházak világába kalauzolunk. Budapest színház kínálata fantasztikus! Ha Budapesten vagy a közelben élsz, szerencsére számos lehetőség közül válogathatsz, ha meg szeretnél tekinteni egy minőségi előadást. Az alábbiakban azonban közelebbről is megnézzük az budapest színházait. Mélyre ásunk a színházak történelmében, szemügyre vesszük a színház épületeit, belesünk a társulatok munkájába, de megnézzük azt is, hogy melyek a legnépszerűbb és legkiemelkedőbb előadások, amelyekre jelenleg érdemes jegyet vásárolnod. Vagyis belépünk a fővárosi színházak kulisszái mögé! Felkészültél? Kezdjük is el!

10 Neves Színház Budapesten – Budapesti Színházak

Mielőtt azonban még megnéznénk, hogy mely színházak kerültek fel a Budapest színház kínálata alapján összeállított listánkra, szeretnénk elmondani, hogy a gyűjteményünk kevésbé sem teljes. Számtalan elképesztő, tehetséges színészgárdával megáldott színház működik Budapesten, köztük ismert és elismert szakképzett színészekkel és végtelenül tehetséges amatőr színészpalántákkal.

A mai listánkra 10 neves budapesti színház került fel, olyanok, amelyek történelme messzire tekint vissza. Ha teheted (főleg ha nem tetted még), a cikkünk elolvasása után látogasd meg ezeket a színházakat, gyönyörködj az épületekben, ülj be egy előadásra, és pörgesd vissza fejben az itt tanultakat. Most viszont minden további nélkül, lássuk, melyek a legnevesebb színházak Budapesten!

1. Magyar Állami Operaház

A budapesti színházak közül a legelső, amelyet közelebbről is megnézünk, az a Magyar Állami Operaház. Ez a belvárosi színház Budapest szívében, nemcsak a főváros, de egész Magyarországik egyik legjelentősebb színháza, amely gazdag történelemre tekint vissza. Ha elbűvöl a balettek és operák világa, akkor itt helyed. Az Operaház épülete neoreneszánsz stílusban épült és Ybl Miklós munkáját dícséri.

A 19. század Budapest gyors fejlődésnek indult, az addigi Nemzeti Színház pedig már nem bizonyult elegendőnek a város lakói számára. 1875-ben el is kezdték a Magyar Állami Operaház építését, amely 9 évig tartott. Az 1884. Szeptember 27-én ünnepélyes megnyitón maga I. Ferenc József is részt vett, a színpadra pedig többek között a Bánk bán első felvonása került, Erkel Ferenc vezénylésével.

Ezek után úgy gondolom nem lesz sok győzködésre szükség, hogy te magad is ellátogass a Magyar Állami Operaházba. A legnépszerűbb klasszikus opera előadások közé tartozik a Varázsfuvola, de a hangversenyszerű Pillangókisasszony is egy sikerelőadásnak számít. Ha pedig elmerülnél a balett gyönyörűségében, akkor szeretettel ajánljuk az operaház Don Quijote előadását.

Magyar Állami Operaház cím: Andrássy út 22, Budapest

2. Vígszínház

Budapest színház gyűjteményünk következő szereplője az 1896-ban megalapított Vígszínház. A színház Budapest belvárosában, a Szent István körúton található, és az egyik legnépszerűbb színháznak számít a fővárosban. Stílusát tekintve a Vígszínház épülete a késő historizmus jegyeit hordozza magán, megalkotója a bécsi Fellner és Helmer építésziroda volt. Megnyitójára 1896. május 1-én került.

Visszatekintve azonban a Vígszínház 20. századi történelmére, az épület élete nem volt töretlen. A második világháború idején ugyanis bombatalálat érte az épületet és meglehetősen sok munkába került a helyreállítás. Ezt követően azonban a színház valósággal megújult, és olyan nagysikerű előadásokat tűztek darabra, mint Presser Gábor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című alkotása vagy Freidrich Dürenmatt Az öreg hölgy látogatása. A Vígszínház soraiban számtalan híresség megfordult, de talán a legkiemelkedőbb Károly herceg és Diana hercegnő 1990-es látogatása, amikor Shakespeare Lear király darabját tekintették meg. 

Manapság a Vígszínház visszatérő sikerelőadásai közé tartozik a Dzsungel könyve musical, amelyet 1996-ban mutattak be először, valamint a Padlás, amelynek bemutatója 1988-ra nyúlik vissza. Ugyanakkor, ha kabaréhoz lenne kedved vagy a hazai legnagyobb sztárok koncerjeit szeretnéd meghallgatni, a Vígszínház erre is lehetőséged ad. Kispál és a Lovasi, Zséda, Király Viktor, Caramel, csak hogy néhányat említsünk az jelenlegi felhozatalból.

Vígszínház cím: Szent István krt. 14, Budapest

3. Budapesti Operettszínház

Lássuk azonban, melyek a további színházak Budapesten, amelyek felkerültek a listánkra! A következő színház, amelyet közelebbről is megnézünk nem más, mint a Budapesti Operettszínház, amelynek története igencsak kalandos. Az egész egy veszkedéssel kezdődött, amelynek következtében Singer (Somossy) Károly megvásárolta a Nagymező utca 17. szám alatt található házat és 1894-ben megnyitotta a Somossy Orfeumot. Ez a mulató volt tulajdonképpen a mai Budapesti Operettszínház születése.

Kezdetben a mulatóban nagyrészt külföldi, köztük, bécsi, olasz, arab, és indiai énekesek léptek fel, majd a mulató becsődölése után, Ben Blumenthal amerikai vállalkozó vette meg és alakítatta át az épületet színházzá. Az építkezési munkálatokat Vágó László, Málnai Béla és Szentgyörgyi István végezték. A hivatalos ünnepi megnyitóra 1922. Febdecember 22-én került sor, 1923 febuárjától pedig az egykori mulató Fővárosi Operettszínház néven működött. 

A Budapesti Operettszínház egyik leghíresebb, évtizedek óta visszatérő előadása a Csárdáskirálynő. A darab népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nincs olyan magyar, aki ne hallott volna róla. Manapság is, naponta többször kerül a Budapesti Operettszínház színpadára. Hasonló sikernek örvend Szörényi Levente és Bródy János István a király című műve, valamint Szirmai Albert Mágnás Miskája.

Budapesti Operettszínház cím: Nagymező u. 17, Budapest

4. Nemzeti Színház

A budapesti színházak történelmét tekintve az egyik legkiemelkedőbb a budapesti Nemzeti Színház, amely a főváros 9. Kerületében található. A színházat 2000 augusztus 1-jén alapította a Magyar Állam, a színház fenntartója pedig a Nemzeti Színház Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

Az ünnepélyes megnyitóra 2002. március 15-én került sor. Bár korábban már létezett Nemzeti Színház Magyarországon, egészen pontosan 1837-től, de akkor még Pesti Magyar Színházként működött. A színház később, 1840-től 160 évig viselte a Nemzeti Színház nevet, az új Nemzeti Színház megnyitása óta azonban újra régi nevén működik.

Az új Nemzeti Színház építése Schwajda György feladata volt. Az építkezési költségek 22%-a közakadozásból valósult meg, míg a maradék 78% központi költségvetési forrásból származott. A színpadon olyan nagysikerű előadások tekinthetők meg, mint Katona József Bánk bánja, Moliere Don Juanja,valamint Szabó Magda alkotása, Az ajtó.

Nemzeti Színház cím: Bajor Gizi park 1, Budapest

5. Madách Színház

Budapest Madách Színház Erzsébet Körút. Egy ikonikus épület és ikonikus színház Budapest szívében. Érdekesség, hogy a ma ismert Madách Színház nem az egyetlen azonos nevű színház volt a magyar fővárosban, ugyanis a 20. század során több színházi vállalkozás és csoport is szerveződött Madách Imre név alatt. A ma ismert Madách Imre Színház Budapest színház kínálatának egyik legfontosabb eleme, hiszen a színház rengeteg látogatót vonz.

A színház történelme 1940-re tekint vissza, majd a második világháború után újraszerveződött. Ma ismert helyére 1961-ben költözött, a Kaufmann Oszkár tervei alapján elkészült új színházépületbe, amelynek helyén egykor a legendás Royal Orfeum állt. Az ünnepélyes megnyitóra 1961. március 24-én került sor, amelynek alkalmával Berolt Brecht A kaukázusi krétakor című darabot játszották, és olyan neves színészek tündököltek a színpadon, mint Psota Irént és Pécsi Sándor.

Manapság a Madách Színház sikere töretlen. Nagy népszerűségnek örvendenek az olyan klasszikus darabok, mint például az Operaház fantomja, a Macskák, a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Mary Poppins, de a gyerekek számára is izgalmas előadásokat tartogat a színház. Ilyen például a Vuk vagy az örök klasszikus, a Négyszögletű Kerekerdő.

Madách Színház cím: Erzsébet krt. 29-33, Budapest

6. Katona József Színház

A színházak Budapesten gyűjteményünkből nem hiányozhat a Katona József Színház sem, hiszen, a színház elmondása szerint itt tekinthetők meg a város legjobb darabjai. Ezt természetesen mindenki magának dönti el, de egy biztos, tehetségből, kreativitásból és lenyűgöző darabokból itt nincs hiány!

A Katona József Színház történelme 1982 őszére tekint vissza. Ekkor alakult meg a színház a Petőfi utcában, ahol ma is található. A Falus Elek és Herquet Rezső tervei alapján megépült szecessziós épületben megbúvó színházban olyan neves előadók tűnnek fel, mint Borbély Alexandra, Újlaki Dénes vagy Ónodi Eszter, de a korábbi színésztársulatok tagjaként tündökölt Törőcsik Mari is.

Természetesen a neves színészgárdából álló társulat nevéhez olyan nagyszerű előadások fűsződnek, amelyeket kötelező látni! Ilyen például Csehov Cseresznyéskertje, Dante Purgatórium-Paradicsoma, Shakespear Lear királya vagy Moliere Tartuffe-je. Szemelgetni van miből bőven, úgyhogy a helyedben én nem haboznék sokat a jegyvásárlással!

Katona József Színház cím: Petőfi Sándor u. 6, Budapest

7. Örkény István Színház

A budapesti színházak közül jó néhánynak, az Örkény István Színház történelme is igencsak fordulatos. Minden 1928-ban kezdődött az Orczy-házzal, amelynek részvényeit felvásárló társaság nem kapta meg a kért engedélyt az épület bontására és új épületek emelésére. Később azonban a privát tőke megjelenésével lehetővé tették az Erzsébet sugárút kiskörúti torkolatának megnyitását a befektetők számára. Az egységes építészeti tervezést Wälder Gyula műegyetemi professzor végezte, Árkay Aladár visszadobott terveiből inspirálódva.

Így indult 1938-ben az ikonikus bérház építése, amelynek alsó három szintjén mozit terveztek. Ezt Gerlóczy Gedeon sikeresen meg is valósította. Ugyanekkor, Károlyi István gróf, Károlyi Mihály unokaöccse, Földessy Géza segítségével színházat tervezett állítani a Nagymező utca 11. szám alatti épületbe,  de a magas átalakítás költségek és a bérház lakóinak ellenállása miatt az ötletet nem valósult meg. Idő és pénz hiányában a Madách téren épülő mozit választották a színház otthonául, a vetítővászon mögötti teret színpaddá alakították át, így jött létre a ma is fennálló Örkény István Színház Budapest belvárosában.

Ma az Örkény István Színházaban olyan nagysikerű darabokat tekinthetsz meg, mint a Tóték, az Édes Anna, az Anyám Tyúkja vagy a Bűn és bűnhődés. Érdekesség, hogy az Örkény Színház különös figyelmet fordít a városban élő külföldi nézőkre is, éppen ezért angol feliratos előadásokat is tartanak.

Örkény István Színház cím: Madách Imre tér 6, Budapest

8. Thália Színház

Lassan Budapest színház gyűjteményünk végéhez közeledünk, de van ám még néhány neves belvárosi színház Budapest szívében, amelyről szót fogunk ejteni. A következő színház nem más, mint a Thália Színház, amelynek története 1961-re nyúlik vissza, amikor a színház Keres Emil igazgató és Kazimir Károly művészeti vezető irányításával működött. Az addig Jókai nevét viselő társulat 1963-ban Thália Színházra változtatta nevét.

A Nagymező utcán található színházépületet Wabitsch Lujza építtette 1913, majd 1920-ban mozivá alakították. Az évek során többször modernizálták az épületet és a technológiai berendezések is kicserélésre kerültek. A 20. század alatt az épületben számos színházi létesítmény megfordult, 1995-től azonban a Thália Színháznak ad otthon. 

Ha szeretnél a Tháliában megtekinteni egy előadást, íme néhány népszerű darab, ami biztosan elnyeri a tetszésedet. S Gyilkosság az Orient Expresszen, a János vitéz, az Oscar vagy a Nyakamon a nászmenet remek kikapcsolódást kínál minden korosztály számára!

Thália Színház cím: Nagymező u. 22-24, Budapest

9. Radnóti Miklós Színház

A Radnóti Miklós Színház ugyancsak kiemelkedik a budapesti színházak közül. A Radnóti Miklós Színház 1976-ban kezdte meg működését, az akkori vezeti Keres Emil vezetése alatt. Ekkor a színház még Radnóti Miklós Színpad néven vált ismertté, a Radnóti Miklós Színház nevet csak 1988-ban vette át.

Már a kezdetektől fogva a színház komoly figyelmet fordított a kortárs magyar szerzők munkásságára. A társulat rendhagyó irodalomórái nagy népszerűségnek örvendtek, valamint a budai Angelika kávéházban havonta egyszer egy-egy kortárs író bemutatásával tartottak előadást. Az idők során ez a hagyomány nem sokban változott.

1980-tól töretlenül a Radnóti Miklós Színház főleg kortárs magyar szerzők műveit viszi színpadra. A jelenleg is megtekinthető egyik leggyakrabban látogatott előadásuk a Hajdu Szabolcs kortárs dramaturg és színész alkotása, a Legközelebbi ember, valamint Szálinger Balázs Kályha Kati című darabja.

Radnóti Miklós Színház cím: Nagymező u. 11, Budapest

10. Uránia Nemzeti Filmszínház

Végül, nem utolsó sorban, Budapest színház gyűjteményünk 10. színháza az Uránia Nemzeti Filmszínház. A színházak Budapesten, mind-mind sajátos stílusú épületekben kaptak otthont, de talán az Uránia Nemzeti Filmszínház épülete a legkülöncebb az összes közül.

Az eredetileg mulatónak szánt épület az 1890-es évek közepén épült, Rimanóczy Kálmán nagyváradi építési vállalkozó vezetésével és Schmahl Henrik tervezésével. Ami igazán különlegessé teszi ezt az épületet az a különböző stílusjegyek ötvözése. Schmahl ugyanis a velencei gótikát az itáliai reneszánsz formai elemeivel, illetve az arab-mór építészet díszítőelemeivel ötvözte, amelynek eredményeképpen létrejött a főváros legmeghatározóbb mór épülete. 

Az egykor moziként mükődő épületbe az 1897-ben a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére megalakult Uránia Tudományos Társaság költözött, amely előadásokat, felolvasó esteket szervezett. 1899-ben pedig elindult az Uránia Tudományos Színház, amelynek különlegessége az volt, hogy az előadás alatt elmondottakat diaképekkel, diorámákkal, illetve filmmel illusztrálták. Manapság a nézők magyar és külföldi filmeket egyaránt megtekinthetnek, de ha valami igazán különleges élményre vágynál, akkor ajánljuk figyelmedbe a Budapesti Klasszikus Filmmaratont, amely alkalmával 20. századi fehér-fekete filmeket is megtekinthetsz.

Uránia Nemzeti Filmszínház cím: Rákóczi út 21, Budapest

Összefoglaló: Budapesti színházak

A listánk végére érve gondolom egyetértesz, hogy Budapest színház kínálata egyszerűen lenyűgöző! A fantasztikus múltú épületekben működő színházak Budapesten évek óta jobbnál jobb előadásokat kínálnak, a nagy klasszikusoktól a kortárs posztmodern művekig. Míg egyes színházak folyamatosan teltházasok évtizedek óta hódító sikerelőadásaikkal (gondoljunk csak a Csárdáskirálynőre), más színházak a modernebb vonalat képviselve szólítják meg a magyar és külföldi fiatalokat. Most pedig, hogy megismertettünk Budapest legnevesebb színházaival, nem marad más hátra, mint, hogy kilépj a kulisszák mögül és beülj egy remek előadásra! Kezdj bárhol, a remek élmény garantált, a fenti listán bemutatott színházak egészen biztosan nem fognak csalódást okozni! Ha pedig kultúra, akkor olvasd el a Budapest múzeumok cikkünket is!

Pin: Budapesti színházak

10 Neves Színház Budapesten – Budapest Színházak
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page