Search
Close this search box.

10 Legjobb Olasz Kávé – Olasz Kávé Márkák

olasz kávé márkák

Ha Olaszországra gondolunk, rengeteg termékkategória az eszembe jut, amikor az ország jellegzetességeit szeretném kiemelni. Nem meglepő, hogy a kávé például egy ilyen termék. Olaszországban egy teljesen egyedülálló hagyomány alakult ki a kávézás körül.Az olasz kávé márkák minősége semmihez sem hasonlítható, és az olasz kávéfőző márkák is nagyon odafigyelnek arra, hogy jó minőségű termékeket dobjanak a piacra. De melyek a legjobb olasz kávé nevek? Milyen kávét érdemes megkóstolnod, ha Olaszországban jársz? Az alábbiakban a legnépszerűbb, legízletesebb olasz kávémárkákkal foglalkozunk, köztünk olyanokkal is, amelyek személyes kedvenceim.

10 Legjobb olasz kávé – olasz kávé márkák

A legjobb olasz kávé márkák listáján belül szó esik majd a leghíresebb olasz kávéfőző márkákról is. Itt egészen pontosan az olasz eszpresszókávé márkákra gondolok, mivel legyünk őszinték, Olaszországban az instant kávé nem igazán jöhet szóba. Nyilvánvalóan létezik, de bármennyire is hihetetlen, az olasz háztartások nagyrészéből bizony hiányzik az instant kávé. A következőkben tehát szó lesz olyan márkákról, mint a Musetti, a Lavazza, de más népszerű olasz kávémárkákat is megnézünk közelebbről is, mint például az Illy-t.

Az olasz kávékultúra egyedülálló. Érdemes észben tartani, hogy létezik néhány szigorú szabály, amelyet az olasz emberek mindig tiszteletben tartanak, a külföldiek számára viszont kihívást jelenthetnek. A hangsúly kivétel nélkül mindig a minőségen van, de létezik néhány olyan szabály, amelyet jó, ha sikerül betartani. A tejes kávét, például a cappuccinót, a cafe latte-t, a tejszínes kávét, a latte macchiato-t és más tejes kávékat Olaszországban csak délelőtt fogyasztanak, lehetőleg minél korábban, az ebédidőtől távolabb.

Magának az eszpresszónak is sajátos kultúrája van. Az olaszok reggel vagy napközben a pult közelében fogyasztják, hogy plusz energiát kapjanak tőle, illetve vacsora után is rendszeresen elfogyasztanak egy eszpresszót. Az eszpresszó egy adag kávé, amelyet 3-4 kortyban kell elfogyasztani. Egyik olasz kávét sem tanácsos 20 percnél tovább fogyasztani a megszokott módon. És nem, a Starbucksból vagy a Costából ismert közepes és nagy kávék nem egyeztethetők össze a hagyományos olasz kávékultúrával.

Az otthoni kávéfőzés legkedveltebb módja a Moka kávéfőző, de van jó néhány kapszulás kávéfőző is, amely ugyancsak nagy népszerűségnek örvend Olaszországban. De melyik kávét válaszd, ha a prémium kávé márkák után kutatsz otthon? Melyik a legjobb olasz szemes kávé? Melyek a legjobb arabica kávé márkák? Minden további nélkül, lássuk csak, mi mindent tartogat a olasz kávé márkák listája!

1. Caffè Illy

italian coffee brands

Nagyon nehéz az összes olasz kávé márkát rangsorolni, így fontos már a cikk elején leszögezni, hogy a listánkon szereplő kávék nincsenek rangsorolva. Az Illy az egyik legjobb olasz kávébab márka, de az őrölt kávéjuk is fantasztikus. Nem véletlen, hogy az Illy az egyik leghíresebb az olasz kávé márkák közül, és az sem, hogy ez az egyik személyes kedvencem. A márka neve az alapító, Francesco Illy nevét viszi tovább. Az Illy kávé minőségének és ízének köszönhetően az egyik legnagyszerűbb az arabica kávé márkák közül, de nézzük meg, hogy pontosan mitől is ennyire kiemelkedő! 

A közelmúltban az Illy számos kávékeveréket dobott piacra, amelyek mind single-origin, azaz egy termőterület szerint szelektált kávék. Ilyen például a Guatemalából, Brazíliából, Costa Ricából, Indiából és Kolumbiából származó kávéjük. Az eredeti Illy keverék 100% Arabica, de a pontos összetevők ismeretlenek, így senki sem tudja lemásolni a tökéletes minőséget.

Az Illy az egyik legnagyobb kávégyár Olaszországban, közvetlenül a Lavazza mellett. 1933-as alapítása óta ez a kávé márka is hosszú múltra tekint vissza. Az Illynek, a Lavazzához hasonlóan, az a szépsége, hogy a céget az Illy család harmadik generációja, nevezetesen Illy Andrea vezeti. Az Illy márka legnépszerűbb keveréke az Illy Classico,  amely egy közepes pörkölésű kávé. Remek választás, ha egy egy testes és gazdag ízvilágú csésze kávéra vágynál. Az Illy egyértelműen az egyik legjobb olasz kávémárka!

2. Caffè Musetti

italian coffee brands

Listánkat a Musettivel folytatjuk. Az utóbbi időben ez is kedvencemmé vált, főleg ha a legjobb olasz kávébab márkákat nézzük. Az egyik érdekesség, hogy a Musetti Piacenzából származik, arról a helyről, amely 2 évig volt a bázisunk. Ha az legnépszerűbb olasz kávé nevek kerülnek szóba, a Musetti minden esetben a legjobb 10 között van, különösen ha Észak-Olaszországot nézzük. Ma a márka 60 országban van jelen, holott alig 8 éve alapították.

A Musetti több mint 10 féle ízzel és keverékkel rendelkezik, így mindenki talál ízlésének megfelelőt. A Musetti kávék hatalmas választéka megtalálható minden elképzelhető formákban, a kapszuláktól az őrölt kávén át és a szemes kávéig. Sőt, akár online is beszerezhetsz néhány egészen megnyerő Musetti csészét, kávéfőzőt vagy egyéb terméket. De ha már azt mondtam, hogy a Musetti az egyik legkiemelkedőbb a jó kávé márkák közül, lássuk melyik az én kedvenc keverékem, amelyet mindenképp érdemes neked is kipróbálnod! 

A Musetti Crearoma for Moka eddig a legfinomabb az általam kóstolt Musetti keverékek közül. Ez egy sűrű és krémes keverék, tartós és erős aromával, kissé fűszeres utóízzel. A legmagasabb intenzitási szinttel rendelkezik, amelynek köszönhetően nem csak az íze fog elkáprásztatni, de az imádott reggeli kávé illata  is garantáltan lenyűgöz majd, ahogy betölti a konyhát.

3. Caffè Pellini

Elérkeztünk egy másik tökéletes olasz eszpresszó kávémárkához, az olasz szemes kávé gyöngyszeméhez, ami nem más, mint a Pellini. Ez a kávé márka, a Pellini Cafe a veronai Bussolengomban található. A Pellini mint márka 1922-ben alakul, és a cég kávé importra, pörkölésére és csomagolásra szakosodott.

Sok más kávémárkához hasonlóan a Pellinit is a Pellini család 3. generációja irányítja. Most a Pellini Top az egyik legjobb termékük, amely egy autentikus olasz kávé élményt kínál. A Pellini kávék 100%-ban Arabica babból készülnek, és lassú pörkölésen mennek keresztül, ami harmonikusabb ízt kölcsönöz a kávénak. Ezenkívül a Pellini Espresso Bar is nagyon jó, ezt is érdemes kipróbálnod.

Ez tulajdonképpen egy arabica és robusta babkeverék, amely egy testes, kiegyensúlyozott íz világú, intenzív aromájú kávé. A Pellini Top egy olyan kávé, amelyet ízlelve minden egyes korty után elképedek a fantasztikus aromától és különleges íz világtól. Ennek a kávénak valójában minden egyes cseppje újra és újra képes elbűvölni és egészen lenyűgöző az egyedülálló íze. Elképesztő!

4. Bialetti

best italian coffee brands

A Bialetti igazából talán híresebb a Moka kávéfőzőkről, mint magáról a kávéról, de utóbbit sem szabad figyelmen kívül hagyni. A Bialetti az egyik legrégebbi az olasz kávé márkák közül, több mint 80 éves múlttal és tapasztalattal. Ezáltal, ha a prémium kávé márkák említésére kerül a sor, a Bialetti neve mindig elhangzik. A márkát Alfonso Bialetti alapította, aki feltalálta első Moka eszpresszó kávéfőzőjét.

A Bialetti már régóta a legjobb olasz kávéfőző márkák közé tartozik. Ez a cég teljesen megváltoztatta az olaszok kávékészítési és kávéfogyasztási szokásait. Ami a kávéjukat illeti, 100%-ban Arabica kávét árulnak. Két nagy bázisal rendelkeznek, Nápolyban és Milánóban.

Amikor Olaszországba költöztem, az új lakásomban az egyetlen eszköz a kávéfőzésre egy régi Bialetti Moka volt, úgyhogy ezzel kezdtem el főzni a reggeli kávémat. Hogy őszinte legyek, egy évvel később, és egy új, sárga négy személyes Bialetti Moka-val az otthonomban most már bátran állíthatom, hogy a Bialettit próbálva soha nem tudtam visszaváltani gyenge minőségű kávégépekre. A kávé sokkal jobban ízlik egy Bialettivel, hihetetlenül jobb a végeredmény!

5. Caffè Motta

best italian coffee brands

Egy másik kedvenc az olasz kávé nevek között a Motta kávé, amelyet 2001-ben Nicola Mastromarino alapított Salernóban. Bár csak 20 éve alapították, a történet Nicola apjához, Michele Mastromarinóhoz nyúlik vissza, aki 1968-ban kezdett kávéval foglalkozni, először Venezuelát célozva meg.

A Motta márkát azután alapították, hogy gyermekeit bevonta projektjébe, akik úgy döntöttek, hogy életre keltik ezt a márkát. Személy szerint a Motta Espressot finomnak és intenzívnek tartom. Lévén egy 100%-os arabica keverékről szó, a Motta az egyik legkiemelkedőbb az arabica kávé márkák közül.

Ezenkívül a Motta Lavazza, Nespresso és Nescafe kompatibilis kávék és kávépárnák széles választékát is gyártja. Én személy szerint csak az őrölt kávéjukat próbáltam ki, azt viszont nagyon finomnak találom. Tökéletes választás, ha egy finom és kellemes ízű kávéra vágysz, túlzott utóíz nélkül.

6. Caffè Vergnano

best italian coffee brands

A jó kávé márkák listánk természetesen még koránt sem ért véget. Vessünk is egy pillantást egy remek olasz szemes kávé márkára, a Caffe Vegnanora, amelyet 1882-ben alapítottak. A márka a kávétermesztő országok legjobb kávéit válogatja össze, amelyeket később helyileg feldolgoznak. A Vergnano a hagyományos olasz kávéról és a dinamikus növekedésről szól.

Torinóban járva, mindenképp vennem kellett egy doboz Vegnano kávét, hogy kipróbálhassam, még mielőtt megírom ezt a cikket. Míg sok webhely előkelő helyen értékelte, mások kevésbé áradoztak róla.  Emilia Romagna régióban például a Vegnano kávé nem annyira népszerű, mint például Piemonteban. Szóval miután kipróbáltam, bátran állíthatom, hogy az a kávé ugyancsak a kedvenceim közé tartozik.

Napjainkban a Vergnano az egyik vezető kávémárka Olaszországban, és a hatodik olasz kávéfőző a kiskereskedelmi piacon. Mára a Vergnano több mint 70 kávézóval rendelkezik a világ 19 országában, és szinte az összes olasz régióban is jelen van. A Vergnano kiváló kávéját több mint 80 országban találhatjuk meg, míg Olaszországban északon népszerűbbnek tűnik.

7. Lavazza

italian coffee brands

A Lavazza egy másik kedvencem az olasz kávé márkák közül. Mivel otthon Mokában készült kávét iszom, szeretnék megbizonyosodni arról, hogy a kávé, amit minden nap fogyasztok valóban finom és jó minőségű legyen. Ha a legjobb olasz eszpresszókávé márkákról van szó, a Lavazza számomra mindig az első három között van.

A több mint 125 éves múlttal rendelkező Lavazza alapvetően Olaszország kedvenc kávéja és az egyik legjobb az arabica kávé márkák közül. A Lavazza története az alapítójával, Luigi Lavazza-val kezdődött, aki egy kis élelmiszerboltban kávét árult. Érdekes tény, hogy magát a céget még ma is a család 3. és 4. generációja vezeti.

A Lavazza szemes kávéból, előre őrölt kávéból és kávépárnákból is széles gyűjteményt kínál. Az általuk készített kávé arabica és robusta bab keveréke, amelyet a leginnovatívabb pörkölési technikákkal kombinálnak. Most a Lavazza Super Crema az egyik legnépszerűbb termékük, de amikor Lavazzát veszek, mindig az Espresso Crema e Gusto Classico-t választom, ami egy tökéletes őrölt kávé eszpresszóhoz. Ennek finom, erős íze van, de maga a kávé nem intenzív.

8. Segafredo

This image has an empty alt attribute; its file name is linee_Le-classiche-2f764dd4.jpeg

Egy másik híres olasz kávéfőző márka a Segafredo Zanotti. Ez egy olyan név, amellyel a leggyakrabban találkozhatunk az élelmiszerboltok polcain szerte a világon. Ugyanakkor, az olasz kávé márkák közül a Segafredo az a márka, amelyet a legtöbb bár és kávéző használ, különösen Európában. A Segafredo Zanotti több mint 1,5 milliárd eurós forgalmat bonyolított le, amelynek köszönhetően ma már külföldön is a legnépszerűbb prémium kávé márkák közé tartozik.

A márka a világ több mint 100 országában van jelen, és ennek elérése érdekében az elmúlt 20 évben nagyon nagy terjeszkedésen mentek keresztül. A Segafredo kávébab Costa Ricából, Brazíliából és Peruból érkezik, a minőség és az íz pedig tökéletes. A cégnek egy hatalmas feldolgozóüzeme is van Brazíliában, ahol a kávébabok nagy részének pörkölése és darálása történik.

9. Borbone

italian coffee brands

A legjobb olasz kávé márkák listáján a soron következő nem más, mint a Borbone. Ez is egy új olasz kávémárka, amelyet 1997-ben alapítottak. A márka kora ellenére óriási sikereket ért el az olasz kávéfogyasztók körében. A Caffe Borbone Nápolyban született, és a Borbone család alapította, amelynek célja a nápolyi kávézási hagyományok tiszteletben tartása.

Kávéjuk a jó nápolyi kávéra jellemző erős ízzel rendelkezik. Különböző keverékeket kínálnak, mint például az Arabica és a Robusta, amelyek meglehetősen lágyak (Blue Borbone), de egy erősebb keveréket is megkóstolhatsz tőlük, amely nagyobb százalékban tartalmaz Robusta babot (Red). Ha Nápolyban járva a jó kávé márkák közül szeretnéd kiválasztani az igazán autentikusat, a Borbone kávét mindenképp érdemes kipróbálnod!

10. Caffè Milano

caffe milano

A legjobb olasz kávé márkák listáját azzal az olasz szemes kávé kedvencemmel zárom, amely sokszor felébresztett a milánói találkozókra való készülődés közben. A Caffe Milano nem egy világhírű márka, és a boltokban sem nagyon találni belőle, de online könnyen beszerezhető! És természetesen Milánó egész területén  megtalálható. Ez egy 1960-ban alapított kávépörkölő cég.

A Torrefazione Caffe Milano ugyanis ekkor úgy döntött, hogy ideje egy igazán kiváló és minőségi kávét készítenie. Maga a kávé íze, ha engem kérdezel, az elbűvölő Milánóra emlékeztet. A tökéletes illat, íz és egyensúly az, ami igazán nagyszerűvé teszi a Caffe Milanót. Ezenkívül kávéfőzőket és a legaranyosabb eszpresszós csészéket is találsz náluk, amelyeket érdemes beszerezni otthonra!

Összefoglaló: olasz kávé márkák

Alapos kutatás és mind a 10 olasz kávé végigkóstolása után azt kell mondanom, hogy íz és minőség alapján nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik a legjobb cikkben tárgyalt olasz kávé márkák közül. Szinte lehetetlen sorrendbe állítani őket. A régi olasz kávé nevek ugyanannyira lenyűgözők, mint az újabb, kevésbé híres kávék. A márkák mindegyikének megvan a maga különlegessége, és az igazat megvallva, néha csak a megfelelő marketinges tapasztalat hiánya az, ami miatt egyes márkák jobban a háttérbe szorulnak a sokat reklámozott prémium kávé márkák mellett. Biztosan te is hallottál már az olasz kiválóságról, és ez pontosan igaz a fent említett 10 kávé márkára is!

Pin: olasz kávé márkák

10 Legjobb Olasz Kávé – Olasz Kávé Márkák
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page