Search
Close this search box.

15 Kötelező Látnivaló Velencében – Velence Látnivalók

Velence látnivalók

Bizonyára alig van olyan ember a világon, aki élete során ne hallott volna Észak-Olaszország varázslatos gyöngyszeméről, Velencéről. Velence hallatán megelevenül előttünk a vizen ringó gondola képe, amelyet tipikusan egy fekete-fehér csíkos pólót viselő megnyerően mosolygó férfi vezet. A Velence látnivalók megannyi utazót kápráztatnak el a világ minden tájáról. Ha neked is terveid között szerepel Velence meglátogatása és érdekel, hogy melyek a legfontosabb Velence és környéke látnivalók, ez a cikk neked szól. Mai összefoglalónkban ugyanis végigvezetünk a 15 legszebb látnivalón, illetve egy velencei látnivalók térképpel is segítünk megszervezni álmaid utazását. Ha készen állsz, vágjunk is bele!

15 Kötelező látnivaló Velencében – Velence látnivalók

 

Melyek a legszebb Velence Olaszország látnivalók? És vajon melyek a legfontosabb Velence környéki látnivalók? Aggodalomra semmi ok! Mindegy, hogy egyedül, barátokkal vagy családdal érkezel a mesés Velencébe, ez a város tökéletes úticél mindenki számára. A város számos felfedeznivalót rejt magában. Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, mindenképp érdemes időben listát készítened, hogy mindenhova eljuss.

Természetesebben ebben a segítségedre leszünk. Az alábbi listát követve biztos lehetsz benne, hogy remek élményben lesz részed a velencei városnézés során. Amennyiben időd engedni, tervezz be egy napos kirándulást is Velence környékén, illetve ki ne hagyd az világhírű olasz konyha ínycsiklandozó fogásait!

Tipp: autóbérlésre használd a Discovercars.com oldalt, szállásfoglalásra pedig tökéletes a Booking.com.

1. Piazza San Marco (Szent Márk tér)

Az első és legfontosabb állomás a Velence látnivalók közül a város szívében található Piazza San Marco vagy Szent Márk tér. Ez Velence legnagyobb tere, amely mindig is fontos szerepet töltött be a velencei emberek életében. A kormányzati létesítményekkel és egyházi épületekkel körbevett Szent Márk tér az egyik leglenyűgőzőbb látványosság a városban.

Tudtad, hogy Napóleon Európa legszebb szalonjának nevezte a teret? Ezt észben tartva, amikor megérkezel, állj meg egy percre és nézz körül. Szánj néhány percet, hogy megcsodáld az olasz építészet remekműveit, vessz el egy pillantra a Dózse palota, a Szent Márk bazilika és az Óratorony részleteiben. Gondolj bele, mennyi történelmet őriz magában ez a tér, ilyen gyönyörű épületekkel szegélyezve!

A Szent Márk tér pontosan a Canal Grande végén található, így ha a nagyvízi (Aqua Alta) időszakban látogatnád meg Velencét, érdemes vízálló cipőt is pakolnod. Aggodalomra viszont semmi ok. Az, hogy a pincérek gumicsizmában szolgálják fel a capuccinot, csak különlegesebbé teszi a velencei kirándulást.

2. Basilica San Marco (Szent Márk bazilika)

Természetesen, nem hagyhatjuk ki a Szent Márk-bazilikát sem a 15 kötelező Olaszország Velence látnivalók közül. A Szent Márk-bazilika története több mint ezer éves múltra tekint vissza. A templom ugyanis 829-836 között Szent Márk tiszteletére épült azzal a céllal, hogy földi maradványainak nyughelyéül szolgáljon.

976-ban, a Pietro V Candiano Doge elleni népfelkelés során a templom tűzvész által súlyosan megrongálódott. Két éven belül kisebb javítási munkálatokat végeztek. Ennek része volt, hogy Szent Márk sírját téglaboltozattal borították be, egy különleges szentélyt alakítva ki. A bazilika történetét tekintve 1062 az egyik legfontosabb év, amikor a teljes templomot érintő átépítési és bővítési munkálatokat hajtottak végre.

1807 óta a bazilika a Velencei Római Katolikus Patriarchátus székesegyháza. A bazilikának nemcsak külsejét, hanem belsejét is érdemes megcsodálni. Tehát ha velencei városnézésre kerülne sor a jövőben, mindenképp látogass el a Szent Márk-bazilikába. A színes mozaikok, az oltárok vagy a lélegzetelállító Teremtés Kupola a narthexben minden bizonnyal téged is elkápráztat.

3. Palazzo Ducale (Dózse Palota)

A Szent Márk tér szélén található a Dózse palota. Ez a drágakőnek is beillő épület az egyik legszebb a Velence Olaszország látnivalók közül. A szerkezetet a 14. és 15. századi ornamentika jellemzi. A palota három nagy tömbből áll. Stílusát tekintve azonban a palota számos variáción ment keresztül. Ezeket a változásokat legfőképp amit az évek során kitörő jelentős mennyiségű és erejű tűzesetek hosszú sorozata diktálta.

A palota belsejébe lépve megannyi művészeti alkotás tárul a szemünk elé. A grandiózus lépcső tökéletesen érzékelteti a Dózsek gazdagságát és büszkeségét, akik innen uralkodtak a Velencei Birodalom fölött. Megannyi Titian és Tintoretto festmény található itt, illetve bepillantást nyerhetsz a pazar szobákba és a titkos szegletekbe is. Ha érdekel az olasz kultúra és történelem, valamint ámulatba ejt az építészetet is, feltétlenül látogass el ide. Nem fogod megbánni.

4. Grand Canal

Ha a Szent Márk téren sétálva már végigjártad a lélegzetelállító épületeket, ideje megpihenni egy finom cappuccino mellett, vagy belekóstolni a híres olasz gasztronómia világába. Végül is Velencében járva nehezen találni jobb programot, mint elfogyasztani egy ízletes spagettit a Velence látnivalók közül az egyik legfontosabb helyen, a Canal Grande partján.

A Canal Grande 3.8 km hosszan terül el, és a mai napig ez a városban az a hely, ahol a legmozgalmasabb az élet. A kis vaporettókat elnézve nem nehéz elképzelni, hogyan festhetett a múltban itt az élet. A csatorna két oldalán még mindig ugyanazok a mesés épületek állnak, amelyek a régi idők grandiózus karneválainak emlékét őrzik. Ha februárban látogatnál ide, a velencei karnevál látnivalók csak még különlegesebbé teszik az élményt.

A Vaporetto, amely átszeli a csatornát nem más, mint a tipikus velencei vízibusz. Ez nemcsak a legolcsóbb vízi közlekedési eszköz itt, de a vaporettóra való felszállás egyértelműen az egyik legemlékezetesebb dolog, amit itt csinálhatsz. Természetesen befizethetsz egy romantikus gondolázásra is, ahogyan azt legtöbb kiránduló teszi velencei utazása során.

5. Rialto híd

Velence és környéke látnivalók listánkon a következő Velence egyik ikonikus jelképe, a Rialto híd. Ha családdal kirándulsz és mindenki számára tartalmas programlehetőséget keresel, a Rialto híd meglátogatása tökéletes választás. A Rialto Velence leghíresebb és legrégebbi hídja, amely egyenesen a város szívében található. 1588 és 1591 között épült.

Mondanunk sem kell, a város ezen pontja egész nap zsúfolásik telt utazókkal, ezért érdemes már kora reggel a hídnál lenni lenni. A hídon áthaladva érdemes elidőzni a híd két oldalán áthaladó kis üzleteknél és standoknál. Ha ajándéktárgyakat szeretnél vásárolni, ez egy remek hely és alkalom.

6. La Fenice (Velencei Operaház)

Ha kultúrára éhezel, az egyik legjobb Velence Olaszország látnivaló számodra minden bizonnyal a La Fenice-be, vagyis a Velencei Operaház. Kétségkívül, számos gyönyörű látnivaló van Velencében, de az operaház egy olyan egyedülálló kincs, amelyet feltétlenül látod kell. Az olasz színház történetének leghíresebb és leghíresebb nevezetessége, a La Fenice egy gyöngyszem.

Történelmét tekintve, 1792-ben nyitották meg, és 1836. december 13-ig vezető operaházként működött. Ezen a szerencsétlen éjszakán azonban az operaház szinte teljesen a tűz martaléka lett. A hatalmas kár ellenére az operaházat egy év alatt újjáépítették, és 1837. december 26-án újra kitárta kapuit. A La Fenice-be érkezve, szánj egy percet a bejárati homlokzatra. Vess egy pillantást a Sala Grande-ra, időzz az előcsarnokban, és természetesen ne felejtsd el megcsodálni a pompás dekorációkban gazdag Royal Boxot.

7. Zsidó Gettó

A velencei zsidó gettó olyan hely, amely nem maradhat le egy igazi utazó listájáról. Kétségkívül a 15 legszebb Velence látnivalók egyike. Miért? Nos, először is, a velencei zsidó gettó a világ első gettója, amelyet 1516-ban alapítottak. Kevesen tudják azonban, hogy Velencében található a legrégebbi zsidó gettója, szóval látogatásod során egy séta ebben a városrészben kihagyhatatlan időtöltés.

Az 1500-as években a Velencei Köztársaság a város e környékére költöztette a zsidókat. Rövidesen az a zsidó gettó az egyik legélénkebb és kereskedelmileg legfejlettebb területté vált Velencében. Minden megtalálható volt itt, üzletek sokasága kínált mindenféle árucikket, amit csak el lehet képzelni.

Ma is sok zsidó él ezen a területen. A városrész gazdag zsinagógákban, zsidó éttermekben és hagyományos zsidó finomságokat kínáló pékségekben. Érkezéskor azonnal érezhető, hogy ezt a helyet áthatja a történelem és a régi idők varázsa. Ha szeretnéd jobban megismerni a velencei zsidó kultúrát és történelmet, látogass el a Velencei Zsidó Múzeumba. Itt nem csak a zsidó emberek életébe nyerhetsz betekintést, hanem egy finom kóser kávét is elfogyaszthatsz.

8. Sóhajok hídja

Velence és környéke látnivalókat gyűjtögetve, az egyik kötelező látnivaló a Rialto híd után a város másik leghíresebb hídja, a Sóhajok hídja. Ez az ikonikus híd a Szent Márk tér közelében található, rövid sétára a csatorna mentén. A híd valaha a Dózse Palota börtönkomplexumának részeként funkcionált. A története elképesztő.

Az ítélet kihirdetése után ugyanis a raboknak át kellett kelniük a hídon, hogy elérjék új otthonukat, a börtönt. A legendák szerint reményvesztett és kétségbeesett sóhajokat szűrődtek a hídról, amint az elítéltek átsétáltak rajta. Ide látogatva, megcsodálhatod a híd lélegzetelállító szépséget és kifinomult építészeti stílusát. Hogy teljes legyen az élmény, sétálj át a hídon, és less be a sötét börtöncellákba is.

A börtönlátogatás végére érve, vendégszerető árusok köszöntenek az utcán. Itt megannyi hagyományos velencei maszkok közül választhatsz. Ha egy gyönyörű és tényleg egyedi szuvenírrel szeretnél hazatérni, a farsangi maszk az egyik legjobb dolog, amit Velencében vásárolhatsz. Ne habozzon megtalálni tehát azt, amelyik a legjobban tetszik és mindig emlékeztetni fog a Velencében töltött napokra!

9. Gallerie dell’Accademia

A Gallerie dell’Accademia története 1750-re nyúlik vissza, amikor is azzal a céllal alapították, hogy a városnak festő- és szobrászakadémiája legyen. Az Accademia meglátogatása elengedhetetlenek a festészet szerelmeseinek. Ha azon tűnődsz tehát, hogy a festészet rajongójaként melyek számodra a legjobb Olaszország Velence látnivalók, ez a megálló nem fog csalódást okozni. Ez a helyet ugyanis, az alapítók céljához hűen, a Velencében szétszórt műalkotásokat egyetlen helyre gyűjti össze és tárja a kiváncsi publikum elé.

Példának okáért, azt tudtad, hogy DaVinci híres Vitruvian Man festménye 1822 óta a velencei Gallerie dell’Accademiában található? A galéria ilyen és ehhez fogható rendkívüli festményeknek ad otthont. A műalkotások korát tekintve bizánctól a gótikán át a reneszánszig minden megtalálható itt. Olyan művészek festményeit tekintheted itt meg, mint Bellini, Carpaccio, Giorgione, Veronese, Tintoretto és Tiziano, de megtalálhatók Giambattista Tiepolo és Canaletto művek is.

10. Murano, Burano és Torcello

Ha Velence környéki látnivalókra vagy kiváncsi, a városból rengeteg napi kirándulásra van lehetőséged. Kihagyhatatlan a 15 legjobb Velence és környéke látnivalók közül Murano, Burano és Torcello szigetek. Murano gyönyörű fúvott üvegéről híres, Burano elképesztően színes házairól, Torcello pedig katedrálisáról vált ismertté. Ha Muránóba látogatsz, mindenképp vegyél részt egy vezetett túrán, ami által közelebbről is megismerkedhetsz az üvegfújás művészetével.

Ha szeretnél hazavinni valami igazán különlegeset, itt végtelen szép és igényesen elkészített emléktárgy közül válogathatsz. A muránói üvegből készült ékszerek világhírűek, így egy gyönyörű medál vagy egy pár fülbevaló az egyik legkülönlegesebb dolog, amit Muranoban vásárolhatsz. Látogasd meg az üvegmúzeumot is, ahol megcsodálhatod a kiállított muránói ékszereket, kiegészítőket, dekorációkat és egyéb üvegből készült remekműveket.

Buranóban a szenvedélyes fotósok és az Instagram-helyszínek vadászai a paradicsomban érezhetik magukat. Takaros kis halászházak és hidak álomhelyszínné varázsolják ezt a kis szigetet, ha fotózásra kerül a sor. Torcello fő látványossága a 7. századi katedrális. Ha ide látogatsz, hagyd, hogy elkápráztasson a bizánci művészet. A nap végén tegyél egy sétát is a bájos kis szigeten.

11. Művészeti múzeumok és kiállítások

Ha úgy gondolnád, hogy a Velence látnivalók végére értél, hidd el nekünk, biztos lehetsz benne, hogy mindig még akad bőven látnivaló. Mit a teendő tehát Velencében, miután bejártad a leghíresebb helyszíneket és minden fontos látnivalót megcsodáltál? Nos, itt az ideje mélyebbre ásni.

Velencében rengeteg múzeumot találsz, értékesebbnél értékesebb kínálattal. Ha a művészetek szerelmesének vallod magad, ezt a várost neked találták ki! A Peggy Guggenheim Gyűjtemény például a 20. század híres európai és amerikai művészeinek műalkotásait tartalmazza, szóval érdemes ide is betérned.

A Venice Biennale pedig egy olasz kulturális alapítvány, amely elsősorban a figuratív művészetek, de a zene, a mozi, a színház és az építészet területén is tevékenykedik. Kétévente megrendezésre kerül a Velencei Nemzetközi Művészeti Kiállítás. Ezenkívül a Palazzo Grassi és a Punta Della Dogana két kortárs művészeti múzeum, amelyeket ugyancsak érdemes meglátogatni.

12. Aperitivo

Velence Olaszország látnivalók listánkon a következő inkább egy tennivaló, amit igazán kár lenne kihagyni. Ha minket kérdezel, a sok barangolás után az egyik legjobb dolog, amit Velencében tehetsz, hogy helyet foglalj egy kellemes teraszon és elfogyassz egy finom olasz italt. A velencei tavernák hagyományos falatokkal és italokkal csábítják az éhes és fáradt utazókat. Ezeket az falatkákat általában egy pohár bor vagy spritz mellett fogyasztják. A legjobb módja annak, hogy velencei barátokra tegyél szert az, ha csatlakozol hozzájuk egy aperitivóra.

A hagyományok szerint az italok Campari vagy Aperol, fehérbor és szóda felhasználásával készülnek. Egy Aperol Spritz, vagy egy Campari Spritz tökéletes lezárása lehet egy hosszú városnézős napnak. Az olyan terek, mint a Santa Margheria, a délutáni órákban a fiatalok kedvelt helyévé változik. A későbbi órákban pedig egy pohár Chicchetto Spritz mellett, a csevegés és szórakozás éjszakába nyúlóan folytatódik.

Ha Aperitivo elfogyasztására alkalmas helyeket keresel, tudnod kell, hogy rengeteg olyan bár van Velencében, amelyek az Aperitivo italokra és a Chichettire specializálódtak. Ezeken a helyeken különféle falatkát széles választéka közül válogathatsz különböző feltétekkel. Néhány kedvenc helyünk az Arcicchetti Bakaro és a Bakareto da Lele. Mindkettő a Campo dei Tolentini területén található, amely a vasútállomás közelében található.

13. Lido di Venezia

A 15 kötelező Velence és környéke látnivalók listánk nem lehetne teljes egy tengerparti nyaralásra tökéletes helyszín nélkül. Lido di Venezia vagy egyszerűen Lido egy 11 km hosszú sziget, amely több mint 20 000 lakosnak ad otthont. Ez az a hely, ahol augusztus végén, szeptember elején kerül sor az éves Velencei Filmfesztiválra. Ha Olaszországba látogatsz tehát, és szórakoztató programokat keresel Velencében, Lido di Venezia egy remek úti cél, különösen, ha egy kis pihenésre vágysz a tengerparton.

Lido di Venezia egy csendes és nyugodt hely, tökéletes választás egy laza, zavartalan hétvégi kiruccanáshoz. A strandok biztonságosak és tiszták, az úszkálás pedig az Adriai-tenger gyönyörű kék vizében kevés dologhoz hasonlítható. Amennyiben szeretnél, itt lehetőséged van néhány vízi sportot is kipróbálni. Ilyen például a kajakozás vagy szörfözés. A nap végéhez közeledve pedig egy hangulatos tengerjáró hajón csodálhatod meg a naplementét egy ízletes olasz vacsora mellett.

14. San Giorgio Maggiore

A San Giorgio Maggiore az egyik legszebb hely a Velence látnivalók közül. Mondanunk sem kell, okkal. Monet szerelmes volt ebbe a szigetbe, különösen a palladi templomba, amely a sziget leghíresebb nevezetessége. A szigethez közeledve lenyűgöző panoráma fogad, amely egy életre beivódik az utazó emlékezetébe.

A szigeten található a San Giorgio kolostor, amelyet 982-ben alapítottak, amikor az egész szigetet kolostorrá alakították. Szánj egy kis időt a San Giorgio Maggiore templom látogatására, beleértve a harangtornyot, amely 9 harangot tartalmaz C# nyelven. Látogasd meg a Theatro Verde-t is, amely egy szabadtéri színház a sziget kertjéiben rejtőzködve.

15. Basilica di Santa Maria della Salute

Végül, de nem utolsósorban, a Velence Olaszország látnivalók gyűjteményünk végére érve, van még egy ajánlásunk a számodra. A régió egyik legszebb vallási épülete, a Basilica di Santa Maria della Salute egy fontos állomása a velencei kirándulásnak. Ez az ikonikus római katolikus templom nem csak Velence panorámáját tekintve kiemelkedő, de történelmét nézve is.

A bazilika története szorosan kapcsolódik az 1630-as pestisjárványhoz, amikor a lakosság egyharmadát csupán egy év alatt elhalálozott. Csak Velencében 46 000 ember halt meg egy év alatt, de ez a szám sokkal magasabb volt a lagúnákban. Ebben a zord időben a Velencei Köztársaság megfogadta, hogy templomot épít, amelyet a Szűzanya tiszteletére ajánlj fel.

Az alapok lehelyezése 1631-ben kezdődött, a templom építése pedig 1687-ben fejeződött be. Ideérve szánj időt a művészeti alkotások megfigyelésére. A legtöbb tárgy és festmény ugyanis a mind pestisre utal, amelyet más néven fekete halálnak is neveznek. Történelmét megértve a Santa Maria della Salute bazilika kétségkívül az egyik legérdekesebb látnivaló Velencében, amelyet kár lenne kihagyni.

Összefoglaló: Velence látnivalók

Reméljük, hogy elnyerte tetszésed a 15 legjobb Olaszország Velence látnivalókról készített összeállításunk. Mint láthattad, rengeteg felfedeznivaló található Velencében, ezért mindenképpen úgy tervezz, hogy minden fontos helyszínt meg tudj látogatni. Ne feledd, a városban nem közlekednek autók, éppen ezért kényelmes sportcipőre, sétálásra alkalmas lábbelire biztosan szükséged lesz.

Függetlenül attól, hogy egyedül kelsz útra, vagy a családod körében, Velencében a lehetőségek szinte végtelenek. Sétálj a hangulatos szűk utcákon, látogass múzeumokat és templomokat, kóstolj bele a velencei életstílusba. Végül, de nem utolsó sorban, koronázd meg az utazást egy finom olasz vacsorával, hiszen ennyi barangolás után jár a kényeztetés!

Kövessetek minket Facebookon és az Instagramon!

Pinneld: Velence látnivalók

15 Kötelező Látnivaló Velencében – Velence Látnivalók
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page