Search
Close this search box.

20 Legyszebb Olasz Tengerpart – Olasz Tengerpartok

legszebb olasz tengerpart

A világon nemcsak az egzotikus országoknak vannak gyönyörű tengerpartjai. Főleg, hogyha Olaszországhoz közelebb tartózkodsz, mint például Balihoz, érdemes meglátogatnod néhányat a legszebb olasz tengerpart csodáiból. A mediterrán vidék szívében olyan lélegzetelállító helyekre bukkanhatsz, melyeket elképzelni sem tudnál. Az észak olasz tengerpart kihagyhatatlan az arrafelé utazók számára. Néhány legjobb olasz tengerpart gyerekkel is kellemes időtöltést biztosít. Vannak eldugottabb helyeken lévő partrészek is, melyek ismeretlenek a turisták számára. A közismert és az eludogottabb részeken található tengerpartok sokaságából mindenki biztosan talál kedvére valót.

20 Legszebb olasz tengerpart

 

Álmodtál már valaha Olaszország sziklás vidékeinek partjairól? A kristálytiszta vízről? Most megteheted! Az olasz riviéra legszebb partjai feledhetetlen élményt nyújtanak. Mindegy, hogy Szardínia, Szicília kerül szóba, vagy éppen Puglia. A legközelebbi olasz tengerpart sosincs túl messze!

Az észak olasz tengerpart is számos rejtett vagy a turisták által már felfedezett strandot tartogat nekünk. Az Emilia Romagna régió, Puglia, vagy éppen a Róma, Nápoly körüli partszakasz, Szardínia csodás vidéke is tökéletes választás lehet. Néhány ezen helyek közül megtalálható az UNESCO Világörökség honlapján vagy éppen az olasz Nemzeti Parkok listáján szerepel.

1. Cala Coticcio

best beaches in italy

Szardínia az egyik legkedveltebb olasz sziget. Cala Coticcio a Maddalena szigetvilághoz tartozik, mely 2006 óta az UNESCO Világörökség része. A Maddalena szigetvilág szigetek egy csoportja Korzika és Szardínia között. A Cala Coticcio egyik a legszebb olasz tengerpart listáról, mely a Caprera szigeten helyezkedik el. Közismert a sziklás partjáról és a kristálytiszta vizéről.

Bár nem könnyű eljutni Cala Coticcio vidékére, semmiképp sem szabad kihagyni Olaszország tengerpartjainak ezen részét. Szardínia három reptérrel rendelkezik, kettő északon és egy délen. A Caprera szigethez legközelebb az Olbia Costa Smeralda reptér van. Innen másfél órás autóúttal érhető el La Maddalena. Szardíniáról könnyen el lehet jutni La Maddalenara komppal 15 perc alatt.

Amint átjutottál a hídon Caprera szigetére, parkolóhelyet kell szerezned és onnan gyalog haladhatsz tovább Cala Coticcioig. Megközelítőleg egy órába telik a gyalogtúra, de amint odaérsz, lélegzetelállító élményben lesz részed. A víz krisztálytiszta és elektromos kék színű. A sziklás tengerpart festői látványt nyújt és búvárkodásra is lehetőség van a Cala Coticcio természetes medencéjében.

2. Spiaggia i Due Mari

best beaches in italy

Spiaggia i Due Mari a Caprera szigeten helyezkedik el, akárcsak a Cala Coticcio olasz part. Bár a két tengerpart hasonlatos a kristálytiszta vize és sziklás partja miatt, mégis teljesen más képet nyújtanak. Due Marinál a tenger szine smaragdzöldről átvált kékre, indigó árnyalattal, a strandon pedig tiszta homok várja az oda látogatót. Szóval hogyan juthatsz el Olaszország egyik legszebb partjára?

A legegyszerűbb útvonal ismételten az Olbia Costa Smeralda reptérnél kezdődik, La Maddalena felé, majd Caprera szigetére kell eljutni. Amint kijutottál a szigetre, busszal vagy kocsival tudsz tovább haladni. Cala Coticcioval szemben, Spiaggia i Due Mari partján pult is található, ahol italokat szolgálnak fel az oda érkezőknek. Egyszerűen hozhatod a megszokott tengerparti felszerelésed és élvezd az egész napot. Búvárkodhatsz is a többi strand felé. Ha Szardíniára utazol, kedvedre válogathatsz a sziget legjobb hoteleinek listájából.

3. Spiaggia Rosa

Tudtad, hogy az olasz tengerpart rózsaszín is lehet? Pedig lehetséges. Spaggia Rosa rózsaszín strand. Ez a hely Budelli szigetén található, ahol a homoknak szép rózsaszín árnyalata van. Ez ritka látvány, mivel az egész világon csak néhány strandon található rózsaszín homok. Szóval, ha ilyet akarsz látni, akkor Olaszország partjaira kell látogatnod, La Maddalenaba.

A gyönyörű látvány azonban az idő múlásával halványulni látszik, a rózsaszín homok eltűnőben van, ezért a látogatóknak tilos a rózsaszín homokhoz nyúlni. Lehet fotózni a parton, de elfeküdni a homokon nem szabad. Ez annak érdekében, hogy megóvják a kövületeket, kristályokat, korallokat és mindent, ami rózsaszínné teszi a homokot. A part megközelítése hajóúttal lehetséges. A gyönyörű rózsaszín árnyalat élőben az igazi, mert fénykép nem igazán tudja visszaadni ugyanazt a látványt.

4. Spiaggia Capo Coda Cavallo

Nem titok, hogy a legszebb olasz tengerpartok Szardíniában vannak. Nos, a Capo Coda Cavallo legpompásabb Olaszország partjai közül. Erre a partra szerencsére sokkal könnyebb eljutni, akár kocsival is. Szardíniához tartozik és ha az Olbia Costa Smeralda reptérre érkezel, akkor egyszerűen tudsz kocsit bérelni egész napra. Ajánlott augusztusban korán érkezni, mert a turisták lelkesen látogatják ezt a partszakaszt.

Megértjük, hogy Capo Coda Cavallo ennyire lenyűgöző. Hegyek között helyezkedik el és innen látható a gyönyörű Isola Molara és Isola Tavolara. A tenger tiszta vize a leggyönyörűbb kék színben tündöklik és eléggé meleg. Capo Coda Cavallo a legjobb olasz tengerpart gyerekkel. Lehet bérelni napágyakat és napernyőket. A közelben pult is van, ahol élvezni lehet a hideg italokat.

5. Capriccioli Beach

best beaches in italy

Folytatjuk a legszebb olasz tengerpart listánkat Szardíniával. Ha egyet is meglátogatsz az olasz tengerpartok közül, az a nagyszerű Sardegna kell legyen. A Capriccioli part a Costa Smeralda partszakasz része. Van keleti és nyugati oldala is. Fontos, hogy mindkét részre jusson időd! Szerencsére könnyű megkerülni az egész partot. Vannak hotelek, parkolók, éttermek.

A Capricciola part a legközelebbi az Olbia Costa Smeralda reptérhez, ami eléggé kézenfekvő, hogy meglátogathasd Olaszország ezen gyönyörű partvidékét. A víz nagyon sekély és az árapály nem túl magas, szóval tökéletes a családoknak is. Nem kell félned az úszástól, a víz hőmérséklete elérheti a 26 fokot is. A kristálytiszta víz tökéletesen pótolja a saját úszómedencédet.

A Capriccioli strand lehetőséget nyújt a mélybúvárkodásra és a tengeri világ felfedezésére. Van egy étterem is, fürdőszobával és parkolóval. Akár csak pár órára, akár egy egész napra tervezel, ezt a helyszínt nem szabad kihagyni! Bőségesen vannak hotelek Szardíniában ezen a részen is.

6. Chiaia di Luna, Ponza

best beaches in italy

Már néhány partot bemutattunk Szardínia partvidékéről, most következzen Ponza. Ez a legnagyobb sziget az olasz Pontine Islands szigetvilágból. Olaszország régióit tekintve ez a híres Laziohoz tartozik. Ponza vidékének része a gyönyörű Chiaia di Luna part. Arról mindenképpen szólnunk kell, hogy ez a strand jelenleg zárva van.

Itt a sziklafal nagyon meredek és életveszélyes helynek lett ítélve. Az egyik lehetőséged, hogy gyalog közel mész megcsodálni a helyet. A másik, hogy hajót bérelsz és a szirtfal felé hajózol. A partnak félhold alakja van és a tenger a kék szín különböző árnyalataiban tükröződik. Igazán lenyűgöző látvány és annak ellenére, hogy zárva van, megéri megtekinteni a naplementében.

7. La Pelosa, Stintino

A legszebb olasz tengerpartok listája tele van lélegzetelállító partokkal, melyek különböző típusú homokkal és kristálytiszta vizükkel varázsolják el az utazót. A La Pelosa ugyancsak egy ilyen hely, mely a fehér homokos strandjáról híres. Tökéletes választás azoknak, akik szeretik a könnyűbúvárkodást, mert a tengervíz nagyon tiszta.

A többi parttal ellentétben, a La Pelosa éjszakai klubokkal, tengerparti bárokkal és éttermekkel büszkélkedik. Az oda látogató szerencséje, hogy az Alghero reptér egy órányi távolságra van a parttól. Bérelhetsz kocsit és elvezethetsz egészen a partig. Ha nincs lehetőséged erre, akkor óránként jár busz La Pelosara.

Miután megérkezel La Pelosara, lehetőséged van több hotel közül választani, hogy napokig élvezhesd a sziget ezen részét. A látvány többet foglal magába, mint csak a part és a gyönyörű víz. Láthatod a Della Pelosa és Falcone Tower romjait. A La Pelosa tökéletes pároknak, akik szórakozni akarnak vagy élvezni egy romantikus kiruccanást.

8. Cala Rossa, Favignana

best beaches in italy

Következzen a Favignana sziget és azon a Cala Rossa part. Favignana Szicília nyugati részén található, Trapani és Marsala között. Trapaniban van a nemzetközi reptér, szóval könnyen elérheted Cala Rossat. Ez az egész környék a Cala Rossa öbölnek köszönhetően népszerű.

Ez mit is jelent? Először is, Favignana másik neve Farfalla, vagyis pillangó, a formája miatt. Más részről a Cala Rossa jelentése “vörös öböl”. Tele van sziklákkal és a partvonal jellegzetes látványt nyújt ennek köszönhetően. Könnyű ide eljutni? Csak juss el a Trapani reptérig és szállj kompra Favignana megállójáig.

Amint oda megérkeztél, hajóval utazhatsz tovább Cala Rossa partjára. Mindenképpen megéri elmenni odáig. Rengeteg hotel és étterem van egyaránt. Egy egész napot meg lehet szervezni ezen a részen és fel lehet fedezni a vidéket. Minden bizonnyal a legszebb olasz tengerpart egyike.

9. Spiaggia dei Conigli, Lampedusa

Ezen a ponton szavak nélkül maradtam, hogy leírjam nektek ezt az olasz partot. Spiaggia dei Conigli a szicíliai Lampedusa déli partvidékének része. Még egyszer, gyönyörű látványt nyújt, napszaktól függetlenül. Különlegessége, hogy nevének jelentése “Nyulak Partja”.

A legjobb olasz tengerpartként ítélték meg és a világ legszebbjei közé is bekerült, a sekély és kristálytiszta vízének köszönhetően. A strand homokjának nagyszerű arany színe van és tökéletessé teszi a lebarnuláshoz. Az oda vezető útra lettél kíváncsi?

Szerencsére Lampedusaban van reptér és elérhetsz bármilyen járatot Rómából, Veronából vagy éppen Velencéből. Onnan át kell szelned a tengert egy szárnyashajóval, ami gyorsabb, mint a komp. Amint a sziget megfelelő részére érsz, csak szállj buszra a partig. Spiagga dei Conigli területén nincsenek éttermek, így felkészülten kell érkezned rágcsánivalóval és vízzel. Élvezd ezt a pompás partot!

10. Marasusa, Tropea

best beaches in italy

Dél-Olaszországba utazva, most Tropea településre érkezünk. Ez Calabria keleti partján található olasz városka. Tropea teljesen különbözik Olaszország többi ilyen partjától. Marasusa a partnak a neve és pazar kilátást nyújt. Tropea központját mondják Olaszország legszebb községének. Itt találhatsz arisztokrata palotákat az 1700-as és 1800-as évekből.

A házak be vannak építve a sziklafalba, mely a gyönyörű parthoz vezet, a kristálytiszta vízhez. Marasusa a legjobb olasz tengerpart gyerekkel. Ez a látvány egyszerűen elveszi az eszed. Tropeában van egy gyönyörű templom, melynek neve Santa Maria dell’Isola. Ezt mindenképpen érdemes meglátogatni.

Ha Calabriaba kell eljutnod, három reptér áll rendelkezésedre. De mindemellett kocsival is megközelítheted, ha már Olaszországban utazgatsz. Itt nem szükséges a kompot igénybe venni. Például Rómából hét órányi kocsiút vezet el idáig. Ez egy bakancslistás part Olaszországban! Ha Tropeában tartózkodsz és szállásra lenne szükséged, mindenképpen nézd át az itteni hotelek listáját.

11. Riserva di Vendicari, Sicilia

Szicíliában mindenképpen meg kell látogatnod a Vendicari természetvédelmi területet, mely délkeleten helyezkedik el. A Riserva di Vendicari a legszebb olasz tengerpart elismerést is elnyerte. Vendicariban vannak sós vizű lagúnák, homok dűnék, sziklás olasz partvidék és strandok.

A természet gyönyörű látványa mellett, a Vendicari természetvédelmi területen láthatsz flamingókat, gólyákat és kormoránokat ősz idején. Olyan, mint egy kis éden. Amíg itt tartózkodsz, látogasd meg a Tonnara emlékművet és a Swabian tornyot. A legközelebbi reptér Catania, ami másfél órányira van. Van pár hotel és rengeteg parkoló.

12. Bagni Regina Giovanna, Sorrento

Sorrento egy nagyon népszerű úticél Olaszországban. Sorrentoban rengeteg tennivalóra van lehetőség, látnivalók és élmények sokasága. Egy elismert helyszín a történelmének köszönhetően, a festői látvány és kultúrája miatt. Sorrentoban találhatod Bagni Regina Giovanna partot. Ez is történelemmel és természeti szépséggel varázsol el.

Először is, a Bagni Regina Giovanni annyit jelent, hogy Giovanna királynő fürdője. Most a nápolyi királyság Giovanna d’Angio királynőjéről van szó. Szerette ezt a helyet és gyakran látogatta a XIV.század végén és a XV.század elején. A legenda szerint a szeretőivel járt ide.

Bagniba könyű eljutni. Először Capo di Sorrentoba kell eljutnod és egy gyalogútnak köszönhetően a part csak 20 percnyi távolságra van. Itt található egy lépcsősor is, mely a medencéhez vezet. Lélegzetelállító látvány képekről is. Ez az olaszországi strand még lenyűgözőbb élőben! Sorrentoban meg is szállhatsz, hogy könnyebben elérd a gyönyörű strandokat és településeket!

13. Cala Goloritzé, Sardegna

Visszatérünk Sardegnaba és legjobb strandjaira. Cala Goloritzé a Baunei településen helyezkedik el. Oka van annak, hogy ez a strand egyedülálló. Az 1962-ben megtörtént földcsuszamlásnak köszönhetően létrejött egy 143 méter magas csúcs. Többször is említettük már, de ez is egy hasonlóan lenyűgöző olasz part, melyet nem szabad kihagynod.

Van néhány lehetőség eljutni odáig. Először is, ha egy hajóról szeretnéd élvezni a látványt, akkor keress egy hajóutat Cala Goloritzéba. Nemcsak ezt a strandot fogod látni, hanem néhány másikat is. Ha kocsival szeretnél odamenni és kizárólag itt időt eltölteni, akkor csak követned kell a jelzéseket Bauneiból.

14. Baia delle Zagare, Puglia

Van néhány legszebb olasz tengerpart Pugliaban, melyeket nem szabad kihagyni. Az első ezek közül Baia delle Zagare. Ez Foggia provinciában helyezkedik el. Gyönyörű tengerpart, melyet fehér sziklák vesznek körül és két mészkő halom, melyet a szél formázott meg. Egy kavicsos tengerpart fogad itt a legnagyszerűbb kék vizekkel.

Könnyen el lehet jutni a Zagare öbölbe és néhány hotel is van, ahol töltheted éjszakáidat. Vieste a legközelebbi település az öbölhöz. Kocsival alig 40 percnyi távolságra van. Látogathatod a tengerpartot, csak szerezned kell egy engedélyt Mattinata önkormányzatától. Ezzel szabadon használhatod a strandok nyújtotta lehetőségeket. Ez a tengerpart olyan érzést kelt benned, mintha trópusi utazáson lennél!

15. Torre Sant’Andrea, Puglia

A legjobb olasz tengerpartok listája nagyon hosszú lehet, ezek közül Torre Sant’Andrea biztosan elbűvöl majd a festői kilátásával. A Torre tornyokat jelent, és ez az, amit itt látni is fogsz. Fehér sziklák tornyok formájában, melyeket a tenger formált az évek során. Egyetlen torony van, amit emberek építettek a XVI.században, bár mára ennek is csak a romjai láthatóak.

Ha Pugliaban jársz, akkor lehetőség szerint ajánlott kocsit bérelni, mert azzal egyszerűbb körbejárni a környéket. Lecceben könnyen találhatsz szállást és onnan 32 perc kocsival az út a partra. Vannak buszozási lehetőségek is Lecceből, ám ez esetben egy órás utazással kell számolni, míg Torre Sant’Andreaba érsz. Gyalog is megközelíthető és egy csodálatos látvány hálálja meg az erőfeszítést.

16. Porto Selvaggio, Puglia

best beaches in italy

Véleményünk szerint Pugliában vannak Olaszország legszebb partjai. Lélegzetelállítóak, kocsival mindegyik könnyen megközelíthető, nincs szükség kompozásra. Ezen felül a hotelek és privát szállások kényelmes tartózkodást biztosítanak. Porto Selvaggio nemcsak egy tengerpart, egyben természeti park. Több mint ezer hektáros és hogy ténylegesen elérd a partszakaszt, keresztül kell sétálnod az erdőn. Ez nem több, mint tíz perces séta.

Bár ezt a területet védik a turisztikai fejlesztésektől, az emberek mégis látogathatják a partot és figyelhetik az élővilágát. Itt láthatsz gyíkokat, menyéteket, pintyeket, rókákat és még egyéb állatokat. Porto Selvaggioba eljuthatsz kocsival vagy buszjárattal is. Ha kocsival utaznál, akkor Porto Selvaggiotól 1 km-re van kialakítva egy parkoló.

17. Scala dei Turchi, Sicilia

Egy másik tengerpartvidék Olaszországban, melyet érdemes meglátogatni nem más, mint a Scala dei Turchi. Nevének jelentése “Török Lépcsők” vagy a “Törökök Lépcsői” és Porto Empedocle mellett helyezkedik el, Szicília déli részén. Egyik oka, hogy egy népszerű turista célpont, Andrea Camillieri detektív sorozata.

A parti sziklafal ténylegesen úgy néz ki, mint egy lépcsősor, így igazán szép és érdekes látványt nyújt. Ráadásul odajutni is egyszerű. Ha egyenesen Palermo repterére érkezel, akkor Scala dei Turchi két óra távolságra van. Nem túl könnyű parkolóhelyet találni, mielőtt elérnéd a partot. Amint ott vagy, csak buszra kell szállnod, hogy elérd Scala dei Turchit, amely a nyári időszakban elérhető, szezonban. Kihagyhatatlan ez a legszebb olasz tengerpart.

18. Spiaggia di Fegina, Liguria

Már ismerős lehet a Cinque Terre szépsége, az egyik leglátogatottabb észak olasz tengerpart. Spiaggia di Fegina Monterossoban van, egyik az öt kis település közül. A Cinque Terre strandjai mellett egy felejthetetlen látvány is fogadja az oda látogatót. Könnyen találsz szállást a hotelekben és Montessoro legjobb éttermei állnak rendelkezésedre.

Az olasz riviéra legszebb partjai lehetőséget nyújtanak a kellemes időtöltésre. Ilyen Spiaggia di Fegina, homokos parttal és gyönyörű kék vízzel. Ez egy nyilvános strand, itt tudsz bérelni napozóágyakat és a teraszokon elfogyaszthatsz akár egy hideg Aperolt is. Nyáron eléggé zsúfolttá válhat a hely a szezon miatt, de ez nem okozhat gondot abban, hogy egy kellemes délutánt eltölts a parton. Bérelj egy napozóágyat és élvezd a sziklás kilátást és a Ligur-tengert az olasz riviérán.

19. Cala Tonnarella, Sicilia

Még két helyszín van hátra, melyek a legszebb olasz tengerpart listánkon rajta kell legyenek. Cala Tonnarella dell’Uzzo is egy olyan strand, melyet kár lenne kihagyni. Közel van San Vito Lo Capo kis településhez, Szicília északnyugati részén. Megéri arrafelé utazni, hogy láthasd a lenyűgöző partvonalat és felfedezhesd San Vito érdekes történelmét.

Először is, San Vito Lo Capo strandját kocsival közelítheted meg, majd a parkolótól tíz perces gyaloglással már ott is lehetsz Cala Tonnarella kavicsos partján és a tiszta kék víznél. Vannak mellékhelyiségek is a strandon, szóval kényelmesen eltöltheted itt az egész napodat, hogyha viszel magaddal szendvicseket és elegendő ételt.

20. Cala degli Infreschi, Cilento

best beaches in italy

Végül elérkeztünk listánk utolsó pontjához. Cilento a Salerno tartományban található és a Cilento partvidéke az UNESCO Világörökség része. Egyik itteni strand neve Cala degli Infreschi. A Cilento partvidék a degli Infreschi strandtól mindössze 40 percnyi kocsiútra van.

Mindkét helyet érdemes meglátogatni. A Baia Infreschi az infreschi trekking pálya végénél van. A víz körül sziklák tornyosulnak, melyet a sok bokor festői látvánnyá varázsol. A pálya a Marina di Camerota strandról indul. A partot elérheted kocsival is és utána lesétálhatsz a strandra.

Errefelé lehet hajókázni, szóval ha van kéznél egy hajód, akkor azzal is lenézhetsz a strandra. Egyébként a Baia Infreschi napi látogatóinak száma korlátozott és csak egy órát tudsz ott tartózkodni. Ezzel biztosítják másoknak, hogy egész nap beléphessenek.

Legszebb olasz tengerpart – Összefoglaló

Megtaláltad ezek között a kedvenc olaszországi tengerpartodat? Biztosak vagyunk benne, hogy igen, hiszen lehetetlen nem szeretni ezeket! Szardíniában vannak az olasz strandok legjobbjai, de nem mellőzhetjük Cilento vagy Szicília gyönyörű részeit sem, vagy éppen az észak olasz tengerpart valamelyik lenyűgöző partját sem.

Bármelyiket választanád, kellemes időtöltésben lesz részed. Élvezd az olaszországi forró napsütést borral és finom olasz konyhai ínyencségekkel. Némely parton nincsenek éttermek vagy büfék, érdemes kipróbálni Olaszország legjobb éttermei közül egyet.

Pin: legszebb olasz tengerpart

20 Legyszebb Olasz Tengerpart – Olasz Tengerpartok
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page