Search
Close this search box.

Hagyományos Bolognai Ragu Recept

bolognai recept

Hogyan készül az eredeti bolognai spagetti? Nos, ha egy eredeti bolognai recept amit kerestél, jobb helyre nem is jöhettél volna, hisz jómagam Olaszországban élek évek óta, abban a régióban ahonnan a bolognai ragu recept származik, Emilia Romagnaban. A házi bolognai szósz recept az egyik legfinomabb olasz étel, és itt Olaszországban rengeteg külömböző felhasználása van. Először is szeretném leszögezni, hogy a bolognai elkészitése nem olyan nehéz mint ahogy azok gondolják akik előre elkészitett bolognai mártás porokat és befőtteket vesznek. Először is tudnod kell, hogy Olaszországban a természetes összetevők, a tradició, és az eredeti receptek tiszteletben tartása olyan mintha kőbe lenne vésve.

Az emberek tisztelik a tradicióikat, főleg amikor ételről van szó. Egy olasz sosem módositja meg az eredeti receptet. Ha úgy tesz, akkor meg nem fogja többő azon a néven hivni ahogy az eredeti fogást hivják. Tehát egy Carbonara ami nem sertés tokaszalonnával van csinálva, vagy tejszin kerül bele, az már nem Carbonara. Ugyanúgy, ha a bolognait megváltoztatod bármilyen módon, az már nem bolognai, csak egy sima ragu maximum.

Eredeti bolognai spagetti – Olasz eredeti bolognai recept

bolognai recept

Minthogy egy hagyományos bolognai spagetti recept amit megosztunk veletek, van néhány összetevő amit soha, semmiképp nem szabad megválzotatni. A házi bolognai szósz tökéletességének a titka nem a fűszerek túladagolásában rejlik, hanem a jó minőségű borban, az elegendő főzésben, és a megfelelő adagolásban.

Amikor családi ebéd ötleteket keresünk, az olaszok ötletekkel nem szűkölködnek a témában! Ha egy eredeti bolognai spagetti tálat szeretnél felszolgálni, akkor kövesd a leirt lépéseket, és olyan házi bolognai szósz receptet fogsz megkostoltatni a szeretteiddel amit máskülönben csak Olaszországban izlelhetnének meg.

Mint azt emlitettem, az olaszok tisztelik a hagyományaikat, főleg ha ételről van szó. Ha egy olasszal megkostoltatod az egyik hagyományos fogásukat módositva, nagyon el tud borulni az agya. És ezt úgy mondom, hogy nagyon sokszor a saját szememmel láttam. Nézzük hát miből is áll ez a ragu, és mikre kell figyelni.

A bolognai ragu recept titkai

bolognai ragu recept

Egy kis részlet amit biztosan nem tudtál! Az eredeti bolognai spagetti mellett létezik még jónéhány ragu variáció Olaszországban. Először is, az egyik kedvencem a vaddisznó húsból készült ragu, ami Toszkánábol származik és épp ezért, itt is a legjobb megkóstolni.

Lehet azonban nyúlból, felvágottakkal is készült ragut találni az ország különböző pontjain. Azonban, ha csak az eredeti bolognai recept variációit figyeljük, a bolognai makaróni, bolognai lasagne vagy bolognai penne-n túl, találhatsz Toszkán ragut, ami valamivel gazdagabb a bolognainál.

Toszkánában a ragut kolbásszal gazdagitják, mig ott a Ragu Romagnolo ami hasonlit a toszkán raguhoz de 1-2 összetevő változik. Majd ott van a Ragu Genovese és a Ragu Napoletano is. Ez utóbbinak az alapvető mássága abban rejlik, hogy darált hús helyett darabokra vágott húst használnak.

Eredeti bolognai spagetti összetevők – Miből készül az eredeti bolognai recept?

Lássuk hát miből is készül a bolognai spagetti recept! Ahhoz hogy egy bolognai ragu recept tökéletesen legyen elkészitve, fontos hogy marha és sertéshúst is használj. A bolognai elkészitése közben nem maradhat el a sárgarépa, a hagyma, de a vörösbor sem!

Ha a bolognai szósz házilag készül, a zeller, a paradicsompüré és a feltüntetett fűszerek is kötelezően használandók. A következőkben láthatod a receptet és összetevők teljes listáját. Kövesd a lépéseket figyelemmel és a tökéletes ragut fogod elkésziteni! És ha már hagyományos ételekről beszélünk, a bolognai nem szósz és nem bolognai mártás! Ez egy ragu!

Bolognai Spagetti Recept – tökéletes bolognai szósz házilag

bolognai recept

Bolognai Recept – Eredeti Olasz Bolognai Ragu

adminmagazin
Tanuld meg hogyan készíts eredeti bolognai spagetti receptet. A bolognai elkészítése nem olyan bonyolult mint azt sokan gondolják, és mivel a székhelyünk Olaszországban, abban a régióban van ahonnan az eredeti bolognai recept származik, tőlünk megtanulhatod a hagyományos bolognai ragu elkészítését!
Nincs Értékelve Még
Prep Time 10 minutes
Cook Time 3 hours
Course Főfogás
Cuisine Olasz
Servings 4 servings

Ingredients
  

 • 250 g Darált Sertés Hús
 • 350 g Darált Marha Hús
 • 1 fej Hagyma
 • 500 ml Paradicsom Püré
 • 1 közepes Sárgarépa
 • 1 közepes Zeller
 • 3 kanál Extraszűz Oliva Olaj
 • 100 ml Vörös Bor
 • 50 ml Tehén Tej magas zsirtartalmú
 • Só, Bors
 • 500 ml Húsleves
 • Zsálya, Rozmaring

Instructions
 

 • Első lépésként egy bolognai elkészítésénél, hogy meghámozzuk a zöldségeket, majd felaprítjuk a hagymát, A zellert és a sárgarépát lereszeljük a reszelő legkisebb fogain. Nagyobb edényt/nem ragadós serpenyőt kell használnod, vagy akár egy wok is megteszi egy hagyományos egy eredeti bolognai spagetti megfőzéséhez.
 • Az fazakat feltesszüka tűzhelyre, beletöltjük a megadott mennyiségű oliva olajat, felmelegítjük, majd hozzáadjuk a hagymát. Közepes túzön piritjuk meg a hagymát, majd néhány perc után hozzáadhatjuk a darált húst is.
 • Azonnal sózzuk, borsozzuk, majd a legnagyobb lángon főzzük, amíg már láthatóan nem marad nyers darab. Az első 2 perc után mehet hozzá a bor is,
 • Ha már a hús láthatóa nem nyers (kb. 5 perc után) hozzadhatjuk a zellert meg a sárgarépát is. Jól kavarjuk össze, és húzzuk le a tüzet közepes alá, de ne a leggyengébb fokozatra!
 • Addig főzzük, amíg a bor nagy része elpárolog, és a zöldségek megpuhulnak.
 • Ekkor öntsük hozzá a húslevest, ákkítsuk lassú tűzre, és főzzük körülbelül 2 és fél órán keresztül. Ahhoz azonban, hogy a hagyományos bolognai ragu receptje megfelelően elkészüljön, figyeljen rá, és ha elfogyott a húsleves, öntsön vizet a tetejére, nehogy megégjen. (vagy még több húslevest),
 • Egyszerűen azért kell ilyen sokáig főzni, mert ahogy a hús szétfő és méginkább megpuhul, úgy lesz finomabb a bolognai ragu íze is Ezután hozzá kell adni a tejet és a paradicsompürét. Kóstoljuk meg, hogy van-e elég só és bors benne. Ez már ízlés alapján megy, hogy mennyit adunk hozzá!
 • Ez egy fakultatív lehetőség, de valójában Bolognában legtöbben ezt csináljuk: Ízesíthetjük ragut zsályával és rozmaringgal, de ha megmaradsz a só ér borsnál, az is rendben van. A lényeg, hogy más ételizesitőt és fűszert ne használj ha tényleg hagományos ragut szeretnél.
 • A legalacsonyabb lángon további 30 percig főzzük a ragut. 3 óra általában a tökéletes időtartam hogy a ragu igazán izletes legyen. Ez után tálalható különböző tésztafélékkel. Lehet bolognai spagetti, bolognai penne, vagy lasagna is.
 • Olaszországban különböző töltött tésztával is tálaljuk, mint a Cappellacci al Zucca, vagy Tortellinivel. Tálalásnál a frissen reszelt Parmigiano Reggiano (parmezán) elengedhetetlen!
Keyword olasz, pasta
Tried this recipe?Let us know how it was!

Összefoglaló: Bolognai Ragu Recept

Most hogy átvettünk minden kis titkot amit a bolognai makaróni elkészítése rejt, és azt is tudjuk hogy ez nem bolognai mártás vagy házi bolognai szósz recept, hanem egy bolognai ragu, jó étvágyat kÍvánunk majd hozzá! Ne feledd, hogy a bolognai szósz házilag akkor lesz hagyományos, ha a hagyományos hozzávalókat használjuk kizárólag!

Mint ahogy azt említettem, a bolognai ragu tálalható mint bolognai tésza félékkel, de lasagnaként is. Megtalálhatod a hagyományos lasagna receptet is nálunk, a 4 sajtos gnocchit, ahogy sok más olasz fogást!

Kövessetek minket Facebookon és az Instagramon!

Pin: Bolognai Recept – Eredeti Olasz Bolognai Ragu

Hagyományos Bolognai Ragu Recept
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page