Search
Close this search box.

Hagyományos Olasz Carbonara Recept

eredeti carbonara recept

Ha egy eredeti Carbonara recept kell, akkor a legjobb helyen jársz! Az olasz Carbonara spagetti recept amit megosztunk ma, pontosan az a Carbonara olasz recept amit Rómában készítenek. Minthogy a Mira Magazin székhelye Olaszország, nem is oszthatnánk meg mást, mint kizárólag a hagyományos módját a legfinomabb Carbonara recept elkészítésének.

A Carbonara az egyik legnépszerűbb tésztaétel Olaszországban, és az egyik leghíresebb olasz fogás világszerte. Azonban azt tudni kell, hogy ahány ország annyi módszer van. Éppezért, már az elején ki kell hangsúlyoznunk, hogy a tradicionál Carbonara SOHA NEM készül tejszínnel, de erről szó lesz még! Beszélni fogunk a receptünk előtt a Carbonara származási helyéről, hagyományokról, trükkökről, és egy videót is megosztunk ami bemutatja a kedvenc fogásunk születését!

Az eredeti Carbonara recept – Carbonara spagetti recept

eredeti carbonara recept

A hagyományos spagetti carbonara recept nagyon egyszerű, és egy nagyon olcsó fogásnak minősül. Egy Pasta alla Carbonara recept elkészítéséhez nincs szükség csupán a spagettire (vagy a vastag típusú Bucatini tésztára), tojás, sertés pofaszalonnára (Guanciale), két olasz sajttípusra, sóra és borsra.

A tejszín, a sonka, és bármilyen más fűszer vagy adalék tilos egy Carbonara spagetti eredeti recept elkészítésénél! Az olaszok nagyon komolyan veszik a hagyományos ételeiket, és durva sértésnek minősül ha valaki másképp készíti vagy fogyasztja a tradicionális fogásaikat. Ezt jól jegyezd meg!

Mint minden hagyományos olasz étel, az eredeti Carbonara recept is nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető. Talán az időjárás teszi, hogy a meleg miatt az olasz hagyományos ételek java része megfőzhető 15, maximum húsz perc alatt. Mégse egy gulyás elkészítesi ideje, ugye? Nézzünk mit kell tudnod még a Carbonararol!

Hogyan született a Pasta alla Carbonara? Az eredeti carbonara recept története

Szóval, mielőtt belekezdünk a Carbonara spagetti recept elkészítésébe, tudj meg többet a Carbonara tészta recept történetéről! A köztudatba úgy tartják, hogy a pasta Carbonara recept Rómában született, és a megalkotója Renato Gualandi volt 1944-ben.

Talán meglepő, de a Carbonara olasz recept a második világháború végén született, mikor szegénység volt és élelmiszerhiány Olaszországban. Renatonak az amerikai és angol katonáknak kellett főznie valami az ünnepléshez, azonban nem volt semmilyen recepthez hozzávaló akkora mennyiségben.

Renato az eredeti olasz Carbonara spagetti recept elkészítésénél rögtönzött. Amiből volt a konyhában és úgy gondolta találna egymással, összerakta. Mivel a fogás annyira ízletes volt, elküldettek embert a fekete piacra, hogy Pecorino Romano sajtot vegyen, és mivel tojásból nem volt hiány, a pofaszalonna pedig nem volt egy kedvelt étel, ezekből jutott egy fél hadseregre. Nézzétek meg a Barilla tészta márka filmjét a Carbonara születéséről!

Hol készül az eredeti Carbonara recept?

Még Olaszországon belül is azt tartják, hogy a Carbonara Rómában a legjobb. Bár mindenki északtól délig a fogást a pasta Carbonara eredeti recept alapján készíti, Olaszországban elfogadott tény, hogy minde fogás abban a régióban/városban/faluban a legjobb ahonnan származik.

Így tehát ha Rómában jársz, nézd meg melyek a legjobb vendéglők Rómában, és mindenképp keress fel egyet, hogy igazi, hagyományos Pasta alla Carbonarat ehess! A tökéletesen készített pasta alla Carbonara recept búvóhelye a helyi Osteria vagy Trattoria étterem.

Ezek az éttermek főleg helyiek által látogatottak, éppezért egy Osteriaban vagy Trattoriaban az ételek helyieknek készülnek és nem túristáknak. És hidd el, mint helyi lakos mondhatom, hogy nagyon nagy a külömbség a fogások minőségében a túrista és a nem túrista vendéglők között! Na meg az árukról ne is beszéljünk!

Hagyományos Pasta Carbonara recept

Mostmár minden további nélkül beleáshatjuk magunkat az olasz carbonara spagetti recept elkészítésébe! Tudom sokan kerestek rá Carbonara szósz recept variánsokra, de kérlek jegyezzétek meg, hogy a Carbonaranak nem készül a szósza tejszínnel és hasonlókkal. Csupán tojás, sajt, és a tészta vize. Lássuk hát miből áll ez a Carbonara tészta recept!

eredeti carbonara recept

Eredeti Carbonara Recept

Helga Dosa
Jöhet egy eredeti olasz Carbonara spagetti recept? Egyenesen Rómából hozzuk a hagyományos Pasta alla Carbonara receptet, hogy otthon is igazi olasz vacsorát tálalhazz!
5 csillag 4 értékelőtöl
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Course Főfogás
Cuisine Olasz
Servings 4 személy

Ingredients
  

 • 500 g Tészta Spagetti vagy Bucatini
 • 4 Tojás
 • 20 g Pecorino Romano Sajt
 • 20 g Parmezán Sajt Frissen reszelt
 • 100 g Sertés Tokaszalonna (Guanciale)
 • Só, Bors

Instructions
 

 • Hogyan kezdj az eredeti Carbonara recept elkészítéséhez? Az első lépése az, hogy fizet forralsz, és sót adsz hozzá! A pofaszalonnát felaprítod apró, hosszukó formára.
 • A carbonara olasz recept legfontosabb lépése következik, a tojás! Az igazán jó Carbonarahoz ha négy tojást használsz, 3nak csak a sárgáját használd fel, és csak egynek használd fel a fehérjét is!
 • Verd fel a tojást majd lassan adagold hozzá az őrölt Pecorino Romano sajtot, majd sózd és borsózd. Személyesen 1/4 kávéskanál sót és ugyanennyi borsot szoktam használni.
 • Ha a víz már forr, a spagettit (vagy bucatinit) hozzáadjuk, és soha, semmiképp ne törd azokat kettőbe! Egy újabb dolog ami sértő az olaszoknak.
 • A serpenyőbe öntünk egy csepp oliva olajat, majd felmelegítjük azt. Ha a kimelegedett, állítsd közepes lángra és add hozzá a szalonnát. Addig kell sütni míg a zsír leolvad róla és már kissé megpirul. Semmiképp ne engedd túlsülni és kisyáradni. Ha elkészült vedd le a tűzről és hagyd a serpenyőben!
 • A spagettinek nagyjából 7 perc kell hogy olasz mód Al Dente legyen. Szűrd le a tésztát, de tarts meg néhány merőkanállal a vizéből!
 • 1 merőkanállal a tészta vizéből adj hozzá a tojáshoz és azonnal keverd fel. A víz elősegíti, hogy krémes legyen.
 • A tésztát add a szalonnához a serpenyőbe, és a maradék 1 merőkanál vizet is töltsd hozzá. Alacsony lángon kavargasd 2 percig.
 • És itt jön a varázslat, amit sokan hajlamosak elrontani!
 • Töltsd a tojásos sajtos keveréket lassan a tésztára és bizonyosodj meg, hogy a legalacsonyabb lángon van a tűz. Kezd el jól összekeverni a tojást a tésztával, és nagyon figyelj arra, hogy ha már krémes a tojás, vedd le rögtön a tűzről!
 • Ha túlfőzzük, a Carbonarat, a tojás megcsomósodik, a krémnek is lőttek, és nem is annzira vonzó a szemnek. Ne érts férre, ha túlfőznéd is finom lesz. És néha a tökéletes Carbonarahoz kell néhány alkalom gyakorolni.
 • A Carbonarat az elkészülte után azonnal kell tálalni különben nem lesz annyira ízletes. Tálalásnál a tetejét megszórjuk őrölt Parmezánnal.
Keyword carbonara, olasz, pasta
Tried this recipe?Let us know how it was!

Összefoglaló: Carbonara olasz recept

Most hogy kizsömléztük miből áll a spagetti Carbonara recept, reméljük készen állsz a kihívásra, a pasta Carbonara eredeti recept ekészítésére! Ha Rómában jársz, és szeretnél részt venni egy Fettuccine tészta készÍtő órán, vagy egy pizza készítő órán, foglalj az általunk működtetett Eatalian Cooks főző óráin!

Ha több olasz receptet szeretnél, mindenképp nézd meg az eredeti Bolognai ragu receptet, a Frittata recepteket, de a 4 sajtos gnocchi recept és még sok más is vár rád! Megtalálhatod a Carbonara recept angol változatát is a Europe Dishes oldalunkon.

Kövessetek minket Facebookon és az Instagramon!

Pin: Hagyományos Olasz Carbonara Recept

Hagyományos Olasz Carbonara Recept
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page