Search
Close this search box.

10 Leghíresebb Autó Márka – Auto Márkák

autó márkák

Mennyire fontosak számodra az autók? Luxusautókat gyűjtesz, vagy csak annyira használod őket, hogy eljuss velük A pontból B-be? Érdekelnek az autó márkák? Bármilyen oknál fogva is legyél itt, ezt a cikket biztosan élvezni fogod! Ma azokról az autómárkákról fogunk beszélni, amelyek enyhe kis túlzással (vagy nem) megváltoztatták a világot. Néhányuk évszázadok óta létezik, mások meglehetősen újak. Ezek az autómárkák fantasztikus minőséggel és dizájnnal rendelkeznek, a világ legjobb mérnökeivel dolgoznak együtt, hogy megalkossák őket. Akár luxus sportautók, akár elektromos autó márkák érdekelnek, a következő márkák téged is garantáltan lenyűgöznek.

10 Legjobb autó márka – autó márkák

Az alábbi listán szereplő márkák kapcsán annyit, hogy szeretnénk nagyvonalakban bemutatni mindegyiket, történetüket, néhány kiemelkedő modellt, illetve azt, hogy mennyibe kerül ezek birtoklása vagy fenntartása. Ezen autók némelyike nem lenne előnyös a mindennapi munkába igyekvő ember számára. De természetesen olyan elektromos autó márkák is említésre kerülnek, amelyek inkább illeszkednek a mindennapokba.

Áruktól függetlenül a listánkon szereplő az luxus autó márkák kétségkívül a legjobb autókkal ajándékozták meg világunkat. Ezen a listán minden célra találsz majd egy autót, legyen szó akár mindennapi használatról, akár a csúcskategóriás Ferrari álomautóról. Új autó márkák is kerültek a listánkra, amelyek az elmúlt évek során hatalmas rajongótáborra tettek szert. Most viszont merüljünk el a gyönyörű luxusautók világában és nézzük meg a leghíresebb autó márkákat.

1. Ferrari

autó márkák

Mindannyian hallottunk a Ferrariról, a világ vezető olasz luxusautó márkájáról. Hogyan kezdték el gyártani ezeket a szuperautókat, és hogyan is hagyták ezt az örökséget a mai és a jövő generációira? Az egész 1947-ben Enzo Ferrarival kezdődött. Akkoriban ő volt a Ferrari arca és zsenialitá megalkotója. A legelső modellt 125 S-nek hívták. Érdekes tény, hogy 1924-ben az Alfa Romeónak dolgozott, majd 5 év alatt felépítette saját márkáját. Ez a két márka nem is állhatott távolabb egymástól, mégis a maguk módján sikerült beírni mindkettőt az autógyártás történelmébe. Mielőtt azonban megtervezte volna az első Ferrarit, Enzo Ferrari volt az Alfa Corse vezetője, majd megalapította az Auto Avio Costruzioni nevű céget.

Bár a Ferrari autógyártását leállította a második világháború, Enzo nem hagyta, hogy bármi az útjába álljon. A háború után belekezdett az első modell tervezésébe, és elképzelése életre kelt. Az autó 1947-ben jelent meg a Piacenza Circuit-en, és ugyanazon év májusában megnyerte a Római Nagydíjat. Micsoda legenda! A Ferrari története nem áll meg a 40-es években, minden évtizedben egyre jobbak és gyorsabbak lettek. Ma a Ferrari a leghíresebb az olasz sport autó márkák közül, és meglepő módon már 1 millió euró alatt adnak is árulnak autókat. Ugyanakkor a régebbi modelljeik több mint 40 millió euróért kelnek el. 

Na de, miért is lehet szükséged egy Ferrarira? Ezek az olasz gyártmányú autómárkák, mint a Ferrari, gyűjtői darabok. A mindennapi élethez nincs szükség drága autóra, hiszen annak fenntartása is nagyon költséges. Aki tud vezetni, annak meg kell tapasztalnia egy Ferrari sportautó motorját. Akár bérled, akár a barátodnál van, mindenképp próbáld ki. Amikor ezt az autót vezeted, gondolj Enzo Ferrarira, és arra, hogy milyen büszke lenne, ha látná, hogy elképzelése 70 év után is él.

2. Lamborghini

autó márkák

Szót kell ejtenünk a Lamborghiniről is, az egyik híres olasz autómárkáról és olasz luxusautó márkáról. A Lamborghinit 1963-ban alapította az Automobili Ferruccio azzal a céllal, hogy versenyezzen a Ferrarival. Legelső modelljük egy 350 GT volt, amelyet az 1960-as évek közepén adtak ki. Ezek az olasz sportautók, amelyeket a Lamborghini gyártott az évek során, sok pozitív visszajelzést kaptak. A világméretű pénzügyi visszaesés és az olajválság miatt a Lamborghini is 1973-ban visszaesést tapasztalt. Ferruccio Lamborghininek nem volt más választása, mint eladni cégét, amely később csődbe ment. Miután a céget továbbértékesítették különböző vállalatoknak és csoportoknak, végül az Audi részlegéhez tartozó Volkswagen-csoporthoz került. A márkának eddig 8 tulajdonosa volt, a legutóbbi még mindig ugyanaz 1998 óta.

A Lamborghininek 1964 óta több mint 14 különböző sorozatgyártású modellje volt. Mindegyik modell megfelelt az aktuális évtized követelményeinek, és mindegyik modellel gyorsabb autókat készítettek, jobbnál jobb motorral. A kollekció egészen lenyűgöző, a 350 GT-től kezdve egészen az Aventador szuperautóig. Jelenleg a Lamborghini 3 sorozatgyártású modellel rendelkezik. Aventador, Huracán és Urus. Az Aventador számos különböző modellt foglal magába, míg az Urus egy ultramodern SUV. Azt mondanám, ha vehetnék egy autót, az Urus lenne. Nem a sebesség, hanem a luxus tulajdonságai és megjelenése miatt.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Lamborghini ismét nem mindennapi használatra való. Ez egy luxus sportautó márka, tehát inkább csak azok vásárolják meg, akik autókat gyűjtenek, vagy van néhány milliójuk a bankszámlán. Bár a legolcsóbb Aventador csak körülbelül 300 000 euróba kerül, ez a többi luxusautó-márkához képest 7 számjegyű. A statisztikák szerint ahhoz, hogy Lamborghinit vásárolhassunk, évente körülbelül 500 000 eurót kell keresnünk. Ezeknek a modelleknek a karbantartása és javítása költséges. Érdemes ilyet venni? Valószínűleg nem, ha kevésbé kedvező utakkal rendelkező országan élsz, de ha remek utakkal és jókor hellyel vagy megáldva a garázsban!

3. Maserati

Ha azt kérdezed, hogy melyik én személyes álomautóm, a Maserati az azonnali válasz. Amikor először láttam egy Maseratit Rómában, úgy döntöttem, hogy képes leszek elég keményen dolgozni azért, hogy egyszer nekem is lehessen egy. Ez az egyetlen autó az olasz autó márkák közül, amely lenyűgöző dizájnjával, ikonikus elülső részével, eleganciájával, stabilitásával és sebességével megszólít. A Maserati minden, ami az olasz luxus sportautó márkákat képviseli. A külső megjelenés mellett a Maserati kiváló minőséget és biztonságot kínál az utakon. Hogyan lett tehát a Maserati a világ egyik vezető olasz autómárkája? Nézzük meg.

A Maseratit 1914-ben alapította három bolognai testvér, Alfieri, Ettore és Ernesto Maserati. Nem kezdték el azonnal az autógyártást, először a gyújtógyertyák készültek el. Ezen túlmenően a testvérek az első világháború alatt számos repülőgép-hajtóművet is terveztek. Gondolkodtál már azon, hogy ki tervezhette az egyik legikonikusabb olasz sportautó márka logóját? A híres logó, amelyet a Trident után hoztak létre, amely a bolognai Piazza Maggiore-n található Neptunusz-szoborról származik. Ez az erőt és az életerőt szimbolizálja.

A Maserati által tervezett és gyártott első autó a Tipo 26 volt, amelyet 1926-ban dobtak piacra. Ez az autó tulajdonképpen egy versenyautó volt, és számos bajnokságot és futamot is nyert. A Maserati időközben a testvérek irányításából az az Orsi család kezébe került. Nekik köszönhetően a cég több versenyautót gyártott. Az első hétköznapi használatra gyártott Maseratu autó a GranTurismo volt, amelyet 1946-ban gyártottak először. Ma már sokféle Maserati kapható, ilyen például a GranCabrio, amely több mint 370 000 euróért kapható! Autóik igényesek és fényűzőek, nem fogsz csalódni vezetés közben. Ha napi szinten szeretnél Maseratit vezetni, még ennél is mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod, bár tény, hogy minden fillért megérnek!

4. Tesla

Ha érdekelnek az elektromos autó márkák, a listánkon következő név biztosan felkelti az érdeklődésed. Bár ki ne hallott volna a Tesla márkáról? A Tesla az új autó márkák közül az egyik legnépszerűbb, és meg kell hagyni, okkal. A kifinomult dizájn, páratlan teljesítmény és eszméletlen gyorsulás mellett a Teslát az teszi igazán különlegessé, hogy ezek a modellek elektromos energiával működnek. A márka piacra dobása egyet jelentett az autógyártás, közlekedés és elektromos infrastruktúra forradalmasításával.

Lévén egy új márkáról szó, a Tesla története 2003-ra nyúlik vissza, amikor Martin Eberhard és Marc Tarpenning a kaliforniai San Carlosban  megalapította a márkát. Később csatlakozott a vállalkozáshoz Ian Wright, Elon Musk és J.B. Straubel. A márka nevét illetően, a Tesla név a szerb származású amerikai feltaláló, Nikola Tesla nevét viszi tovább. A legelső piacra dobott autó a Tesla Roadster volt, amelyet 2008-ban kezdtek gyártani. Ez már egy 100%-ban elektromos meghajtású sportautó volt, éa 4 hónap leforgása alatt 220 darab Roadster került eladásra. Nem beszélve arról, hogy a Tesla az önvezető autók tervezésében és gyártásában is űttörő. Ha Tesla, akkor minden bizonnyal az innováció az első szó, ami eszünkbe jut.

Az innovatív megoldás nagy népszerűségnek örvendett és azóta is folyamatosan hódítja az autóvezetők szívét. Mondhatni, hogy az egész világot meghódította a márka, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nemcsak. 2018 februárjában ugyanis a SpaceX kilőtte világhírű rakétáját, a Falcon Heavyt, amelynek szerkezetében egy vörös Tesla Roadster helyeztek el, egy Starman nevű bábuval kiegészítve. Ez az autó azóta is felettünk száguld a világűrben. Stílusos, ugye? Na de beszéljünk egy kicsit az árakról is. Az egyik legnépszerűbb modell, a Tesla Model Y 56,000 dollárnál kezdődik. Ennek köszönhetően egyre több Tesla autót láthatunk a közutakon száguldani és könnyedén akár te magad is szert tehetsz egy innovatív elektromos autóra.

5. Mercedes

A Mercedes története 1890-re tekint vissza, amikor a márka még Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) néven robbant be az autógyártás piacára. Mercedesként csak 1900-től nevezték. A nevet Jellini Emil üzletember lányának neve, (Mercédes Jellini) ihlette. A ma is ismert Mercedes-Benz márkanév 1926-ban lett bejegyezve, ekkor védették le a márkát jelző Mercedes csillag logót is. 

Már a kezdetektől fogva a Mercedes luxus kategóriájú modelleket gyártott. A háború azonban gyorsan útját állta a gyártásnak, így 1947-ig az autógyártás szünetelt. A gyártás újrakezdésével azonban a siker gyorsan jött, az 1960-as évek elejétől kezdve az amerikai piac a márka legnagyobb külföldi piacává vált, a 1980-as évektől kezdődően pedig Európába is sikerült betörniük. Olyan márkákkal vették fel a versenyt, mint például az Audi, a Lexus vagy a BMW. 

A Mercedes név egyaránt ismert a városi autók gyártása terén, de a közszállításban is az egyik leggyakrabban használt márka. Stílus, minőség, kifinomult kivitelezés jellemzi ezeket az autókat, éppen ezért nem csoda, hogy a Mercedes autók ma is a világ legjobb autó márkái közé tartoznak, és ennek okán a mi listánkon is méltó helyük van.  Ma, a Mercedes az elektromos autó márkák között is egy kiemelkedő, igencsak nagy népszerűségnek örvendő márka.

6. Porsche

autó márkák

A legjobb autó márkák listáját összeállítva, nem hiányozhat a gyűjteményből az egyik leghíresebb német autógyártó márka, a Porsche, teljes nevén Porsche AG vagy Dr. Ing. h.c. F. Porsche Aktiengesellschaft. Ezt a márkát 1931-ben alapította Ferdinand Porsche Stuttgartban. A legelső Porsche autó a 356-os modell volt, amely 1948-ban látott napvilágot. Ebből a modellből először összesen 52 darabot gyártottak, majd1950-ben elkezdődött a 356-ös modell sorozatgyártása. A siker gyorsan jött, a Porsche pedig azóta is az egyik legelismertebb, legóhajtottabb autómárka a világon.

Porschet vezetni nemcsak élmény, hanem életérzés. Meglátva egy Porschet, szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki felsóhajt arra gondolva, hogy bárcsak vezethetném. Ezek az autók egyet jelentenek a sportautók iránti szerelemmel. Szinte lehetetlen nem észrevenni őket, gondolj csak a motorhangra. Az elképzelheteten gyorsulás, a kifinomult, sportos dizájn, az életigénlő színek mind-mind olyan tényezők, amelyek a legjobb sportautó márkává teszik a Porsche nevet.


Ugyanakkor, a Porsche autók iránti áhítathoz az is hozzátartozik, hogy ezek az autók ára jóval magasabb az olyan autómárkák áránál, mint például a Mercedes vagy a BMW. Az egyik népszerű modell, a Porsche 718 Cayman ára 63,000 dollártól kezdődik. A legdrágább Porsche modell azonban, a 1970 Porsche 917K a történelem során legdrágábban eladott autónak számít, amelyet 14,080,000 dollárért adtak el egy árverezésen.

7. Toyota

A Toyota, vagy pontos nevén Toyota Motor Corporation túlzás nélkül a világ egyik legnagyobb autógyártója. Ez egy japán multinacionális cég, amely meghódította az egész világot és ma már globálisan bárhol elérhető. A Toyota kétségkívül a japán autó márkák közül a leghíresebb. Minden a japán Aichi-i központban kezdődött, ahonnan a cég lassan a világ egyik legnagyobb gyártójává nőtte ki magát. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Toyota ma több mint 50 tengerentúli gyártóüzemet működtet a világ 30 országában és  több mint 350 000 embert foglalkoztat világszerte.

A Toyota Motors  a motorsportok világában sem ismeretlen név. A márka elkötelezett az olyan innovációk iránt, amelyek nagyban hozzásegítik a motorsportok terén elért magas teljesítményhez. Ezen kívül, a Toyota  hétköznapi használatra is remek autókat gyárt. Ha tehát egy olyan jó minőségű, világhírű autót szeretnél, amely biztosítja számodra a minőséget, kényelmet, biztonságot, és stílust, emellett pedig felhasználóbarát és fenntarthatóságra törekszik, a Toyota nagyszerű választás lehet. 

Ezekben az autókban ülve a vezetési élmény rendkívül megnyerő. Az árak? Meglehetősen kedvezőek. Az egyik legnépszerűbb modelljük, a 4Runner már 38,000 dollártól elérhető. Vannak azonban olcsóbb opcióid is. Ilyen például a Corolla, amelyet már 20,000 dollártól kezdődő áron beszerezhetsz. 

8. BMW

A BMW csoport (rövidítve Bayerische Motoren Werke Group) a prémium autók és motorkerékpárok egyik vezető gyártója, és a világ egyik vezető autómárkája. Emellett a cég prémium pénzügyi és mobilitási szolgáltatásokat is nyújt. A cég alapításának 1916-ra nyúlik vissza, jelenlegi székhelye Münchenben, Németországban van. Az alapítás óta a BMW egy igazi globális vállalattá nőtte ki magát, amely több országban több mint 30 gyártóval és összeszerelő üzemmel, valamint globális értékesítési hálózattal rendelkezik. A vállalat teljes létszáma több mint 120 000 fő, ebből az alkalmazottak mintegy 90 százaléka az autóiparban dolgozik. 

De melyek a legfőbb BMW autók, amelyek történelmet írtak? A BMW főbb modelljei közé tartozik a BMWi, amely az alternatív hajtásláncok, a könnyű dizájn és az aerodinamika terén a vezető elektromos járművek közé tartozik. Egy másik népszerű modell a BMW M, amely úttörő az autentikus motorversenyzés terén exkluzív, sportos dizájnájank és lenyűgöző teljesítményének köszönhetően. 

Ma a BMW az egyik leggyakrabban választott autómárka, főleg Európa szerte. Nem meglepő, hiszen a márka már a kezdetektől fogva a folyamatos fejlődésre és növekedésre fókuszált, és az innováció, valamint a fenntarthatóság terén is komoly előrelépéseket tettek az évek során. A jó hír, hogy a BMW a megfizethetőbb autó márkák közé tartozik, így nem feltétlenül kell bankot robbantanod ahhoz, hogy te is megvásárolhass egy ilyen nagyszerű autót. 40-50 ezer dollártól kezdődően már remek felszereltséggel rendelkező BMW autót vásárolhatsz.

9. Kia

Egy másik példa a prémium autó márkák közül nem más, mint a Kia. Még az is lehet, hogy te magad is Kia modellt vezetsz. Ez esetben biztosan te is egyetértesz abban, hogy a Kia márkának jól megérdemelt helye van a leghíresebb autó márkák listáján. Történelmét tekintve, a Kia vagy Kia Motors autógyártó vállalat Dél-Koreában, Szöulban született. Ezzel együtt a második legnagyobb autógyár Dél-Koreában, a Hyundai Motor Company után. Keveseb tudják, de a Kia tulajdonképpen jelentése nem más mint kiemelkedni, ami teljes mértékben igaz, főleg, ha ismerjük a márkát.

A legelső Európában forgalmazatt Kia modell az 1995-ben bemutatott Sportage modell volt, amely gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Azóta a Kia Sorento model viszi a pálmát a szabadidő autók tekintetében. Később pedig, a 2001-ben kiadott Magentis modell már olyan közkedvelt európai márkákat utasította maga mögé, mint az Opel, a Ford, a Peugeot vagy a Citroen. Az igazán nagy sikert azonban a Magentis modell utódja, az Optima hozta el a Kia számára, amely azóta is az egyik legnépszerűbb és legkeresett modell. 

Kétségkívül kiemelkedő autókról van szó, amelyek pénztárcabarátak, de ugyanakkor minőségben és kivitelezésben piacvezető modellekről van szó. A Kia elektromos autók is nagy népszerűségnek örvendenek, és az egyik leggyakrabban látott városi autók világszerte. Stílusos dizájn, magas teljesítmény és kényelem jellemzi ezeket az autókat, így tökéletesek akár mindennapi, városi használatra is.

10. Jaguar

Végül, de nem utolsósorban, nézzünk meg egy igazi luxusjármű márkát, egyenesen az Egyesült Királyságból. A Jaguar a Jaguar Land Rover luxus márkája, amely lenyűgöző luxus autók gyártásáért felelős. Ha vonz a luxuséletérzés és ehhez számodra hozzátartozik egy igazi luxusautó vezetése, a Jaguar modellekben kevés valószínűséggel fogsz csalódni. 

Akár a dizájnt, akár a teljesítményt, az alkatrarészeket, a minőséget vagy éppen a Jaguár járművek nyújtotta kényelmet nézzük, nehezen kívánhatunk jobbat a Jaguar márkánál. Mint annyi csúcskategóriás autómárka esetében, ezeknek az autóknak a vezetése életérzés. Ezek tipikusan azok az autók, amelyeket leparkolva észreveszel és megcsodálsz, nem beszélve arról az érzésről, amit kivált az emberből, amikor elszáguld melletted egy ilyen jármű. 

Ugyanakkor, fontos azt is megjegyezni, hogy 2021 februárjában a Jaguar Land Rover bejelentette, hogy 2025-ig az összes Jaguar márkanevet viselő autó teljesen elektromos lesz. Ennek értelmében várható, hogy a Jaguar fenntarthatóság szempontjából az új autó márkák kínálatával is felveszi a versenyt.

Autó márkák összefoglaló

A divatos luxusautó márkák végéhez érve, íme a következtetés. A fent említett autók és gyártók, függetlenül attól, hogy sportautók, elektromos autó márkák vagy éppen a luxus kategória csúcsába tartozó márkák, valószínűleg egyetértesz, hogy ezek nem csak luxuscikkek, hanem egyben örökség is. Olyan víziók megvalósulása, amelyről sokak csak álmodnak. Valakinek egyszer az volt egy elképezlése, hogy olyan forradalmi darabot hozzon létre, amely még 20, 30, 50 vagy bizonyos esetekben 100 évvel később is él. Ezek az az autógyártók és márkák pontosan tudták, hogyan tartsák életben a jövőképet. Némelyikük kevésbé szerencsés, mint mások, azonban mindannyian megérdemelten kerültek fel a 10 legjobb autómárka listára.

Pin: autó márkák

10 Leghíresebb Autó Márka – Auto Márkák
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page