Search
Close this search box.

15 Leghíresebb Olasz Sajt – Olasz Sajtok

olasz sajtok

A sajt világszerte közkedvelt étel. Csak az olasz sajtok listája meghaladja a 400 fajtát. Az ízviláguk és szerkezetük alapján különböző finom receptekhez lehet felhasználni őket. Akár egy csipetnyi olasz kemény sajt is elegendő egy ízletes tészta elkészítéséhez. Az olasz lágy sajtok is tökéletesen felhasználhatóak jóízű fogásokhoz, a krémsajt titkos összetevője számos desszertnek. Szükséges tudni a leghíresebb olaszországi sajtokról, ha jobban meg szeretnénk ismerni a sajtfeldolgozás szokásait különböző finom receptekhez, ha bele szeretnénk merülni a hagyományos olasz konyhába.

15 Leghíresebb Olasz Sajt – Olasz sajtok listája

Az olasz sajtok listája talán egy véget nem érő felsorolás lenne, de tovább olvasva, megismerheted a 15 toplistást és azok felhasználását hagyományos fogásokhoz. Olyan különleges típusokkal találkozhattok, mint az Olaszországban készült kék sajtok, kemény sajtok vagy különböző olasz lágy sajtok.

A listáról nem maradhatnak le az olasz kemény sajt legfontosabb és leghíresebb darabjai, illetve a különlegesebb lágyabb sajtok típusai. Főzéshez tudnunk kell, hogy mennyi ideig érlelnek egy sajtot és melyek a tökéletes párosítások különböző típusoknál. Számos sajt megfelelő párja egy fehér vagy éppen vörös bornak, de pezsgő mellé is lehet társítani. Most pedig merüljünk el a sajtok világában!

1. Parmigiano Reggiano

Best Italian cheese

Ha a legjobb olasz sajtok kerülnek szóba, akkor a parmezán az első számú! Mindezek közül az első számú a Parmigiano Reggiano, mely egy jellegzetes olasz kemény sajt az Emilia Romagna régióból. Napjainkban sokaknak ismerős lehet ez a nagyszerű klasszikus. Olaszországban már a középkor óta fogyasztják.

A sajt ízének intenzitása az érlelési idővel párhuzamosan nő. Állaga miatt nagyon törékeny, omlós, az íze markáns és sós. A megfelelő Parmigiano Reggiano 26 és 30 hónap közötti érleléssel készül el. A parmezán sajtot társítani lehet a következő fogásokkal: frissen ráreszelni a tésztára, gnocchira vagy salátára.

A Parmigiano Reggiano-t számos finom recepthez fel lehet használni, mint például a Torta Salata, szószok, rizottó, Carbonara és számos további. Bármit megszórhatsz frissen reszelt parmezánnal, biztosan finomság lesz belőle.

2. Taleggio

Az olasz sajtok listája egy különleges darabbal folytatódik, mely sokak kedvence lehet. A Taleggio egy félpuha olasz sajt, mely mosott-kérgű és rúzzsal érlelt, a nevét a Val Taleggio (a völgy) után kapta. Nagyon erőteljes íze van, vékony héja, enyhén szagos és nagyon puha. Csak úgy, mint a hasonló olaszországi sajtok, a Taleggio is a római időkből származhat.

Napjainkban a gyártása ősszel és télen történik, készítik nyers és pasztörizált tejből is egyaránt. Legalábbis azokat gyárban készítik. Ha a tökéletes ízvilágot keresed az olasz lágy sajtok között, akkor frisset vásárolj, kiskereskedésnél. Ráadásul, ha valaki fonduet szeretne készíteni, a Taleggio talán ízletesebb is lehet, mint egy Brie vagy egy Camembert, szóval bátran ajánlom!

3. Pecorino Romano

Best Italian cheese

A legfinomabb sajtok egyike, szintén olasz kemény sajt, határozottan a Pecorino. Főként a Pecorino Romano, mely alapja több ízletes fogásnak, mint Spaghetti Cacio e Pepe és a Pasta alla Carbonara. Mindkettő a leghíresebb római tésztás ételek közé sorolható.

A Pecorino juhtejből készült olasz kemény sajt. Az íze lehet kissé diós, sós vagy hínáros, érlelési időtől függően. Különböző érlelési idővel rendelkező Pecorino létezik és ezek is változnak régiókként. Mint már említettem, az egyik leghíresebb a Pecorino Romano, melyből mindenképpen kell hazavinned, ha ellátogattál Rómába vagy környékére.

A Pecorino Romano mellett még 5 fő pecorino típusú sajt van. A közismertebbek közülük a Pecorino Sardo, Pecorino Toscano, Pecorino Siciliano és sorolhatnám. A különbség ezen típusok között a kissé eltérő gyártás, mely befolyásolja a pecorino sajt jellemző ízét.

4. Grana Padano

Best Italian cheese

A listánkon következő sajt a Grana Padano. Ez szintén egy olasz kemény sajt, de kevesebb ideig érlelik és kevésbé intenzív az íze, mint a Parmigiano Reggianonak. Számos ember összekeveri e két említett sajtot, mert nagyon hasonló a felhasználásuk.

Nem úgy mint a juhtejből készült parmezán, a Grana Padano egy kemény, törékeny állagú sajt. Pasztörizálatlan tejből készítik, mely egy természetes fölösödés folyamattal válik félzsírossá. A Grana Padano érlelési ideje általában 9 és 16 hónap között van.

Ugyanakkor különbségek igenis léteznek. Például a Grana Padanot Lombardia régiójában készítik, de emellett olyan régiókban is, mint Trentino Alto Adige, Piedmont, Emilia Romagna és Veneto. A Grana Padano eredete visszavezet a Po folyóhoz és az Emilia Romagna régióhoz, ahol legalább 150 üzem gyartja ezt a sajtot.

5. Mozzarella

Az olasz sajtok listája tovább bővül a Mozzarellával. Ez a legmegfelelőbb sajt a pizzához és nyilvánvalóan a leghíresebb az olasz lágy sajtok között. Először is tudni kell, hogy több féle Mozzarella sajt létezik. A legolcsóbb közülük tehéntejből készül és leggyakrabban ezt is pizzára használják.

Létezik egy hagyományos, ízletesebb Mozzarella, mely bivalytejből készül. Ennek hivatalos megnevezése a Mozzarella di Bufala. Általában a bivaly mozzarella drágább, és kulináris okokból többnyire csak akkor használják ha magasabb minőségű hozzávalókra van szükség.

A Mozzarella di Bufala krémesebb és kissé könnyedebb, de határozottan finomabb mint az egyszerű tehéntejes mozzarella. Még léteznek a Bocconcini, melyek kisebb mozzarella golyók. Ezeket az olaszok kedvelik előételként vagy salátákban egyaránt fogyasztani. Boltokban mozzarella tömböket is lehet vásárolni.

Ezek a keményebb és kevésbé ízletes változatok, melyeket jó reszelni és pizzára szórni, mert nem lében tárolják őket és nem engednek levet sütés alatt. A másik változatot lében tárolják és árusítják, kis tasakokban.

A mozzarella egy sokoldalú sajt, így megszokott tartalma a szendvicseknek is. Felhasználható még további fogásokhoz mint a saláták, főként a Caprese saláta. Ez egy finom és egyszerű nyári saláta, mely csak néhány hozzávalót igényel: a mozzarella és a friss paradicsom. Fűszerezd sóval, bazsalikommal és oliva olajjal. Pár perc alatt kész és lehet is enni!

6. Gorgonzola

A Gorgonzola a legjobb, leghíresebb és legfinomabb olasz kék sajt. Ha a legfinomabb olasz sajtos előétel kerülne asztalra, az biztosan Gorgonzolával készül. Ha egy közös kis otthoni vacsorázásról van szó, valaki kimondottan ezt a fajta sajtot viszi magával.

A Gorgonzolának összetéveszthetetlen pikáns illata van és erős ízvilága, krémes állaga és erőteljesebbé válik, hogyha hűtőben tárolják. Az ízletes sajt teljes tejjel készül, egy bizonyos baktérium hozzáadásával, mely az érlelési folyamat alatt felel az ízért és a penészért.

Létezik édes és pikáns változata is. A különbség a kettő között az érlelési időben rejlik, a pikánsat hosszabb ideig érlelik mint az édeset. A Gorgonzolát fel lehet használni előételnek, különböző tésztás ételekhez, gnocchi szószhoz, de ugyanúgy rizottóhoz, mártáshoz vagy éppen kék sajtos leveshez.

Talán többen is hallottatok már a négysajtos szószról, mely nagyon ízletes gnocchival tálalva. Ez a szósz Gorgonzola, Emmentáli, Taleggio és reszelt Parrmezán sajtokból készül, tejkrémmel. Ha valaki sajtkedvelő vagy csak szeretne kipróbálni egy magasabb minőségű hozzávalót, a Gorgonzola egy igazi öröm lesz számára.

7. Fiore Sardo

A Fiore Sardo egy másik fontos olasz kemény sajt, melyet muszáj megemlítenünk. Szardínia szigetéről származik, és ez az a sajt, melyet az Olaszországban élők mindig hazavisznek magukkal a szardíniai nyaralásról.

A Fiore Sardo juhtejből készül, elsősorban a szardíniai fajtából. A juhászok még mindig használják a fás tüzelést az elkészítésnél, mely a sajtnak egy enyhe füstös ízt ad. A Fiore Sardo illata és íze nagyon intenzív és a sajt maga nagyon finom!

Három fázisban történik ennek a sajtnak az érlelése és ez összesen 105 napot jelent. A sajt kérge kemény, sima vagy redős és zsíros. Ugyanúgy a sajt belseje is nagyon kemény, szinte töredezik. A Fiore Sardo ajánlott fő fogáshoz vagy egy étkezés utánra.

8. Asiago Fresco

Az olasz sajtok listája az Asiago sajttal folytatódik, mely leginkább egy román hagyományos sajthoz hasonlít, csupán más fajta tejből készül. Ez tehéntejből készül és olyan fajta, melyet nem érlelnek. Azért is hívják Asiago Fresconak, mert friss és puha. Érleléssel az Asiago törékennyé válik.

Az Asiago sajt Olaszország alpesi vidékéről származik, az Asiago fennsík a Veneto és Trentino-Alto Adige régióhoz tartozik. Ezzel el is árultuk, ez a sajt az északi régiókban népszerűbb. Ez a fajta sajt, a friss változat, tökéletesen megfelel aperitífekhez, borokhoz és salátákhoz egyaránt. Ez a sajt nagyon népszerű a Emilia Romagna régióban is, melyben a cikk íródott.

9. Scamorza Affumicata

Best Italian cheese types

A Scamorza nagy kedvenc több olasz régióban. Egy dél-olaszországi sajt, mely tehéntejből készült. A Scamorza egy nyújtott tehéntúró, melyet általában két kerek mintába formáznak és elkötik harmadánál, így kialakítva egy kisebb és egy nagyobb gömböt. Ennek köszönthetően a Scamorza egy hóemberre emlékeztet minket.

Létezik a fehér Scamorza, melyet nem füstölnek, de inkább füstölve kedvelik. Nagyon egyedi íze van és igazán finom Frittatan, szendvicsen és sós pitén. Több könnyebb fogáshoz is felhasználható és a fehér, füstöletlen nagyon jól helyettesíti a Mozzarellát ételekben.

10. Burrata

A tehéntejből készülő olasz lágy sajtok közé tertozik a Burrata is, bár esetenként bivalytejből készítik. Alapjában véve mozzarellából és krémből készül. A külső csomagolása egy szilárd sajt, a mozzarella állagával. Belsejében stracciatella és krém van, mely érdekes és lágy állagot ad.

A Puglia régióban (Apulia) jellemző és tipikus termék Murgiában. A származása nem vezethető a római korig, csak az 1900-as évekhez, a Bianchini testvérekhez. A többi sajttermelőnek csak 1950-es évektől lett elérhető és azóta is a környéken van.

A Burrata egy kisüzemi termék és prémium minőségét fenttartotta napjainkig. Az is érdekesség az elkészítésében, hogy a még meleg sajtot tasakban formázzák, utána ezt megtöltik a mozzarella maradék törmelékével és friss krémmel borítják be.

Utána ezt beborítják aszfodéliusz leveleivel és olyan formában kötik meg, hogy briós szerű fejdísznek tűnhet. A Burratanak gazdag és vajas ízvilága van. Salátákhoz, egyszerű Prosciutto Crudohoz, pizzára vagy előételként használják.

11. Puzzone di Moena

Best Italian cheese types

Emilia Romagnaban különösen közkedvelt sajt a Puzzone di Moena, ezért is folyatódik ezzel az olasz sajtok listája. A neve lefordítva ízletes préselt sajt. Egy mosott héjú, zsíros félkemény préselt sajt nyerstejből. Több helyen is készítik a Trentino-Anto Adige región belül, mint Moena, Val di Fasse, Val di Fiemme és Valle di Primiero.

Az íze, az állaga és az elkészítése nagyon hasonlít az Asiago sajtéra és többé-kevésbé ugyanúgy fogyasztják. A Puzzone di Moena egy félkemény, enyhe szalma-színű olasz sajt erőteljes, némileg csípős ízzel. Egy könnyed, mégis ízletes és emlékezetes.

12. Provolone Valpadano

Listánk végéhez közeledve egy újabb kedvenchez érkezünk. Provolone Valpadana egy olasz kemény sajt , melyet a közepes kategóriába sorolnak, csakúgy mint a Fontina vagy a Scamorza. A Provolonenak krémes, diós és csípős ízjegyei vannak, mely miatt többek kedvencévé vált.

Ez az olasz sajt is tehéntejből készült és két fajtája létezik, az édes és a pikáns. Előbbit körül belül 30 napig érlelik, míg az utóbbi érlelése 16 hónapig is eltarthat.

A Provolonet fel lehet használni szendvicsekbe, előételekbe, olasz sajttálakba és különböző ételekhez is. Néhány ezek közül példának a quiche, a pite, húsos párnák. A Provolone grillezni való sajtnak is tökéletes, mivel könnyen olvad és finom.

13. Mascarpone

Még messze nem fejeztük be az olasz lágy sajtok összes típusát, szóval itt következik egy másik nagy kedvenc, a Mascarpone. Ez is egy közismert olasz krémsajt, mindannyian kipróbáltuk már legalább egyszer (ha nem éppen hetente) a híres olasz desszertet, a Tiramisut.

A Mascarpone egy nagyon gazdag, sima, krémes olasz sajt, melyet tehéntejből készítenek és savas hozzávalóval sűrítik, mint a citromlé. Ezután túlhevítik és lehűtik hogy a jellemző állagot megkapják. A Mascarpone rengeteg különböző finom desszert miatt híres világszerte, de semmi sem versenyezhet egy nagyszerű Tiramisuval.

Használhatsz mascarponet a már kétszer is említett Tiramisuhoz, de emellett különböző gyümölcsturmix poharakhoz és krémes gyümölcsdesszertekhez, sajttortákhoz, levesekhez, tésztákhoz és gnocchi receptekhez. A fő felhasználása mégis a desszert marad. Emellett a finom íze tökéletesen párosul friss gyümölcsökkel és csokival.

14. Fontina

Az olasz sajtok listája kötelezően tartalmazza a Fontina sajtot, többnyire mivel világszerte megtalálható az a sajttípus, melybe tartozik. Gondolhatsz a Goudára, a lágyabb Cheddarra, a magyar Trappistára, mind hasonlítanak ízben a Fontinara.

Fontina egy olasz kemény sajt , tehéntejből készítik és egy lágy és szájban olvadó állaga van. Ez Aosta Valley szimbólikus sajtja. A Fontinát készítők teljes tejet használnak fel és legkevesebb három hónapig érlelik ezt a sajtot.

A készítés idejétől függően a sajt aroma és ízvilága is változhat, de mindig eléggé puhának kell maradnia, hogy rugalmasnak látszon. Külseje gördös, foltos. Elsőként szendvicsekbe és előételekhez tudod használni. Emellett fonduehoz is tudod használni, főleg a puhábbakhoz, mivel könnyen olvad. Sőt, a Fontina tökéletes alapanyag szarvasgombás vagy egyéb gombás tésztákhoz.

15. Ricotta

Hogyha krémes, édes puha sajtra vágysz, akkor találtam neked egyet! A Ricotta egy nagyon népszerű olasz krémsajt, melyet különböző sós és édes fogásokhoz, tésztafélékhez és salátákhoz hasznának fel. Omladozó szerkezete van, gazdag, finom ízvilággal.

Ha egy példával kellene bemutatnunk, hogy milyen is a Ricotta, akkor a túrót hoznánk fel példának. A Ricotta különböző fajta tejből is készülhet. Van sült változata is sötét kéreggel, és füstölt Ricotta is, és ami kiváló tésztára is. Az olaszok használják tészta töltelékhez, gnocchihoz, fagyihoz és többek között a szicíliai cannoli krémjéhez.

Lényegében, a Ricotta sajt különleges finom íze és krémes állaga miatt megfelelő hozzávaló több édes fogáshoz és desszerthez. Felhasználhatod spenótos és ricottás raviolihoz, cannelloni töltelékhez, tészta szószókhoz, süteményekhez és még sütni is tudod.

Az olasz sajtok összefoglalója

Itt az olasz sajtok listája, elmerültünk benne és megyünk tovább! Most, hogy az olasz sajtok ennyi féle változatát és társítását megtudtuk, már csak két kérdésünk maradt! Mi a kedvenc felhasználási módod egy olasz kemény sajt esetében?

Szereted bármelyik hagyományos olasz sajtos receptet? Létezik legalább egy sajt, mely minden ízlést kielégít: az olasz kemény sajt, az olasz krémsajt, olasz puha sajt, olasz kék sajt, olasz pizza sajt. Más szóval, mindekinek van egy megfelelő olasz sajt! Mielőtt tovább álnál, nézd meg a listánkat a legjobb francia sajtokról is!

Pin: Legjobb Olasz Sajtok

15 Leghíresebb Olasz Sajt – Olasz Sajtok
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page