Search
Close this search box.

Híres Olasz Csoki Márkák

olasz csoki márkák

Már egészen gyerekkorom óta rajongtam a bonbonokért. Természetesen, mint minden gyerek, a csokoládé számomra is mindig egy várva-várt édes ajándék volt, aminek végtelenül tudtam örülni. Az egyik kedvencem a Rafaello volt, madarat lehetett velem fogadni, amikor akár Mikulásra, akár a születésnapomra valaki ezzel az édességgel ajándékozott meg. A rajongásom a csokoládé iránt felnőttként sem hagyott alább, és amikor Olaszországba költöztem kíváncsian vágtam bele az olasz csokoládé márkák felfedezésébe. Mondanom sem kell, nem sok csalódásban volt részem.

Az alábbiakban összeállítottam az olasz csoki márkák listáját, és arra kérlek, hogy tarts velem, nézzük meg együtt, melyek a legjobb kézműves csokoládé márkák, illetve melyek azok a jól ismert olaszországi csokoládé gyárak, amelyek termékei az egész világot meghódították és legkedvesebb gyermekkori emlékeinket kötjük hozzájuk. 

A gyűjteményben felsorolt márkák mind mind a legjobb hozzávalók felhasználásával készülnek és kétségtelenül a kiválóságra törekedve egyedülállóvá teszik az olasz csokoládét. Mióta Olaszországban élek és valaki megkérdezi, hogy melyik országban vannak a legjobb csoki márkák, habozás nélkül sorolom fel Belgium és Svájc mellett Olaszországot.

10 Olasz Csoki – Olasz csokoládé márkák

Mint minden más olasz gasztronómiai csodánál, az olasz csokoládé márkák esetében is az emberek felteszik a kérdést, hogy mitől is olyan jó az olasz csokoládé. Hogy érik el a csokoládé gyárak ezeket a mennyei ízeket és hogyan képesek ennyire jó minőséget kínálni?  Nos, a titkok a receptekben, a készítési folyamatban, valamint a kiválóság iránti szenvedélyben rejlik.  

Természeresen, az alapanyagok tökéletessége is nagy szerepet játszik abban, hogy a leghíresebb olasz csokoládémárkák ennyira szerethetők legyenek. Gondolj csak a csodálatos Ferrero Rocherre, a Kinder Buenóra, a Raffaellóra vagy a Perugianára. Ezeken kívül persze további olasz csokoládé márkanevet is összeválogattunk. Így állt össze a 10 legjobb olasz csokoládémárka listája. Lássuk is, hogy melyek ezek! Ha a tökéletes olaszországi ajándékot keresed, az olasz csokoládé fantasztikus választás!

1. Ferrero Rocher

Ferrero Rocher - one of the best Italian

Biztos vagyok benne, hogy ha nem is többször, de legalább egyszer már volt alkalmad megkóstolni a Ferrero Rochert, de bizonyára a Kinder Buenót is jól ismered. Meglepő lehet, de a Kinder Bueno valójában olasz, és a Ferrero Rocher készíti, ugyanúgy, mint a Raffaellot. Ezek a csokoládék sokak kedvenc édességei közé tartoznak, különösen Európában. Éppen ezért nem volt kérdéses, hogy a Ferrero Rocherrel indítsuk a legjobb olasz csoki márkák gyűjteményét.

A Ferrero Group a világ egyik legnagyobb csokoládé- és édességmárkája. A termékeik mennyei ízvilága mellett ki kell emelnünk az elegáns és gyönyörű csomagolást is. A Ferrero márka az olasz péksütemények világából merítkezik, a márkát a kezdetektől a  szenvedély és a minőség hajtja. A Ferrero-t 1946-ban alapították, és immár évtizedek óta vezeti az európai csokoládé- és csemegepiacot.

2. Baci – Perugina

Baci - Perugina

1922 óta a Baci Perugina lenyűgöző módon fejlődött. Ez az olasz márka nagy múltra tekint vissza, amelynek köszönhetően az évek során a csokoládéipar hatalmas ikonjává vált. A márka első csokoládéját Cazzotto-nak nevezték, mivel íze a puncsra emlékeztetett. Később a csokoládé Baci néven vált ismertté, a szó jelentése pedig nem más, mint puszi.

Manapság a Baci márkájú csokoládék kívül-belül egy szerelmi történetre emlékeztetnek. A Baci Perugina márka a legtisztább gyártó az olasz csokoládé márkák közül. A szabálytalan formájú csokoládék mogyoródarabkákat és Giandujot krémet rejtenek, mindez mennyei étcsokoládéba süllyesztve. Tökéletes édes falatok ezek, amelyektől azonnal szerelembe esel. Először talán azzal, akitől a csokoládét kaptad, de kétség nem fér hozzá, hogy a Baci csoki szerelem lesz első kóstolásra!

3. Nutella

Nutella

Kevesen tudják, hogy a Nutella is az olasz csoki márkák egyike. Sőt, bátran kijelenthetjük, hogy az olasz csokoládék világa semmi a Nutella nélkül! Az első Nutellát Michele Ferrero készítette 1965-ben. Minden a Piero Ferrero termékeikkel és a Giandujot-tal kezdődött 1946-ban. Ekkor ugyanis megszületett az első szeletelhető cipóvá formált édes Giandujot paszta receptje. Ezt követte 1951-ben a Super Crema, amikor a Giandujot krémes, új termékké alakult, amely könnyebben kenhető állagot kapott. 1964-ben pedig Micehel Ferrero munkájának köszönhetően megszületett maga a Nutella, amely az első tégelyben árult kakaós mogyorókrém volt.

1964 óta a Nutellát ma már 160 országban értékesítik, és nem igazán találni olyan embert, aki ne tudná, mi az a Nutella! A finom mogyorókrém az évek során sok gyerek, és még több édesszájú ínyenc kedvence lett. A Nutellát, ahogy korábban említettük, a Ferrero Rocher gyártja, és kétségtelenül ez az az olasz csokoládé márka, amelyet világszerte mindenki ismer.

4. Gardini

Gardini
photo: destinationgusto.it

A Gardini egy díjnyertes olasz kézműves csokoládé márka, amely több mint 70 éves múlttal rendelkezik. Minden az 50-es évek végén kezdődött, amikor Filippo és Mentana Gardini megnyitották első pékségüket, amelyet lányuk, Maria és férje vittek tovább 1965-ben. Először a péksüteményeknek szentelték munkájukat, amelyek nagy sikert hoztak a házaspár életébe.

Ez a siker vezetett a híres Pasticceria Le Perle cukrászda megnyitásához, amelyre 1976-ban került sor Lido di Spinában, Ferrara tartományban. Ez a cukrászda Emilia Romagna egész régiójában híressé vált, és az évek során még tovább terjeszkedett. A Gardini csak 1987-ben kezdett a csokoládéra koncentrálni. Mára a Gardini kézműves termékei számos helyen jelen vannak Olaszországban, Európában és az Egyesült Államokban is. Kiválóságukból adódóan nem volt kérdés, hogy helyet kapjanak a legjobb olasz csokoládé márkák listáján.

5. Gobino

Amikor az olasz csokoládé márkákról beszélünk, fontos tudni, hogy Torino és Piemonte régiók a legjobb kézműves csokoládémárkák helye. Innen származik az egyik legnagyobb olasz kézműves csokoládé márka, a Guido Gobino is, amelyet Giuseppe Gobino alapított 1964-ben, majd fia, Guido vette át az üzem irányítását.

Több mint 50 éves hagyományőrzés, a legjobb  minőségű mogyoró- és kakaóválaszték, végtelen szenvedély és a kiválóság tette a Guido Gobinót az egyik legjobb kézműves csokoládémárkává Olaszországban. A márka az évek során több tucat nemzetközi díjat zsebelt be, és Európában, az Egyesült Államokban és Japánban egyaránt sikert aratott. Ha Torinóban jársz, ellátogathatsz a Gobino gyárba is, illetve egy csokikóstolóra is beléphetsz bármelyik Gobino üzletbe.

6. Venchi

Az olasz csoki márkák közül a Venchi az egyik legrégebbi név a piacon, és több mint 140 éves tapasztalattal rendelkezik a csokoládékészítés terén. A márkát Silviano Venchi, egy 20 éves torinói fiú alapította, aki annyira szerelmes volt a csokoládéba, hogy megtakarított pénzét két bronz üstre költötte, és először a lakásában, majd egy kis szobában kezdett csokoládékészítéssel kísérletezni, Borgo Vanchiglia városban, Torino régióban. Néhány évvel később megszületett a Nougatine, az apróra vágott és karamellizált piemonti mogyoróval készült bon-bon, természetesen extra étcsokoládéval bevonva.

A Venchi ezt követően vált híres olasz csokoládémárka névvé. A márka ezután egymás után dobta piacra a leghíresebb és legnépszerűbb termékeket, a Chocoviart, a Tartufinit, a Gianduiottit, a Creminit és még sok mást. Napjainkban a Venchi több mint 350 csokoládérecepttel és 90 gelato ízzel büszkélkedik, amelyek Európa szerte és a világ több mint 70 országában vannak jelen. Ha engem kérdezel, a Venchi határozottan az egyik legjobb olasz csokoládémárka, amelyet érdemes kipróbálni!

7. Amedei

photo: eatweekguide.com

Az Amadeit 1990-ben alapították a gyönyörű Toszkánában. Mint az olasz csokoládé márkák esetében általában, a csokikészítéskor a cél soha nem a több tucat gyenge minőségű termék gyártása, sokkal inkább az exklúzívabb gyártás, amely kevesebb, de annál tökéletesebb termékek elkészítését teszi lehetővé. Az Amadei egy fantasztikus olaszországi kézműves csokoládé márka, amely 2-szer nyerte el az Golden Bean díjat, valamint további 83 nemzetközi díjat is bezsebelt. Kiválóságukat az ellenőrzött helyekről származó exkluzív, kiváló minőségű, finom kakaóbab felhasználása és az édes finomságok iránti szenvedélyük biztosítja.

Az Amadei első és leghíresebb terméke a Toscano Black 70, amely egy 70%-ban extra keserű kakaó keverék. Tökéletesen kiegyensúlyozott, egyedi aromaprofil jellemzi ezt a kakaót, amely a dohány, a pörkölt maláta és a cédrusfa jegyeit hordozza magában. Az Amadei első Golden Bean díját a Toscano Black 63 kapta 2008-ban. A Londoni Akadémia, amely a Toscano Black-et választott nyertesül, az évek során az összes csokoládégyártó közül az Amdei csokoládékat illette a legtöbb Golden Bean díjjal. Firenzében megtalálod őket!

8. Domori

photo: geracerappresentanze.com

A Domorit Gianluca Franzoni alapította. Tanulmányai befejezése után Gianluca 1993-ban Venezuelába utazott, ahol a gasztronómia iránti szenvedélye a kakaó iránti szenvedélyévé fejlődött. 3 évet töltött a szántóföldeken különböző kakaófajták tanulmányozásával. A betakarítás utáni feldolgozással kísérletezett, és azon dolgozott, hogy hogyan lehet megőrizni a biológiai sokféleséget, valamint megakadályozni az extra finom Criollo kakaó kipusztulását.

A Domorit 1997-ben alapították. Ez az első olyan cég a világon, amely kizárólag finom kakaót dolgoz fel, miközben az emberi munkavégzést ugyanolyan fontosnak tartja, mint az alapanyagot. A cég a kezdetektől szüntelenül küzd azért, hogy megvédje ezeknek a finom kakaófajták természetes élőhelyét és az ott dolgozó gazdálkodókat felkarolja. Senki a világon nem rajongott még úgy a nemes kakaó tiszta esszenciájáért, mint Domori. És pontosan ez az az erény, ami az egyik legjobb olasz csokoládé márkává teszi őket!

9. T’a Milano

photo: flawless.life

A T’a Milano egyike azoknak a neveknek, amelyeket meg kell említenünk, ha a legjobb olasz csoki márkák gyűjteményéről beszélünk. De főleg akkor jut eszünkbe, ha a Panettone-ról van szó. A márka története az Alemagna család nevéhez kapcsolódik, és az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. Gioacchino Alemagna az első világháború után megragadta az alkalmat, hogy szerepet vállaljon az olasz desszertek történetének írásában. Az első terjeszkedés után, két luxus cukrászdával Milánóban és Rómában a márka megállíthatatlan volt.

A ma ismert T’a Milano-t Tancredi és Alberto Alemagna alapította 2008-ban. A csokoládé és a Haute Patisserie iránt rajongó két vállalkozó úgy döntött, hogy ötvözi a hagyományt és a kreativitást úgy, hogy visszatér a családi művészethez, amelyből a vállalkozói kortárs vízió inspirációt tud meríteni. A T’a Milano márka az évek során a csokoládékészítéstől a vendéglátó- és bankettszolgáltatásig nőtt, és ma már olyan cégeket foglal magába, mint a T’a Milano Restaurant & Bistro.

10. Caffarel

A Caffarel története 1926-ban kezdődött, amikor Pier Paul Caffarel Torinóban, Olaszországban megnyitotta első csokoládélaborát. Ezt követte egy másik fontos esemény, Olaszország egyik leghíresebb csokoládéja, a Gianduiotto megjelenése 1865-ben. Ez volt az első mogyoró alapú csokoládé. A 19. század végére a Caffarel olasz csokoládé szerte Európában kötelező csemege volt a királyi családok asztalán.

A márka manapság az egész világon ismert, és ez az egyik legnagyobb és leghíresebb az olasz csokoládé márkák közül. Sőt, a Caffarel-t a világ legjobb csokoládéi között emlegetik. A márka életében a hagyományőrzés elenegedhetetlen elem, így ma is a Caffarel csokoládét Pier Paul Caffarel 1826-ból származó receptje alapján készítik. Hagyományos íz, amelyet még a királyok is élveztek, ez a Caffarel csokoládé.

Összefoglaló: olasz csoki márkák

Ha sikerült a cikk végére érnek, gratulálok! Egy remek olaszországi csokoládémárka gyűjteményt görgettél végig! A 10 legjobb olasz csokoládémárkát tartalmazó listánk tökéletesen bizonyítja, hogy az olaszok mennyire lenyűgöző csokoládékultúrával rendelkeznek. Emellett, amint láthattad, ezek az olasz csokoládé márkák nemcsak Olaszország terültén ismertek, de óriási nemzetközi szintet is sikerült befutniuk.

A „Made in Italy” címke ismét megmutatta, hogy Olaszországban mit jelent a minőség, a kivitelezés, a szenvedély és az innováció ha a csokoládé készítésról van szó. Ezeknek az értékeknek köszönhetően az olasz csokoládé, mint sok már olasz termék, egyedi és pótolhatatlan a piacon.
Más olasz étel márkák és ételek, és receptek:

Olasz Kávé Márkák
Olasz Kávéfőző Márkák
Olasz Pizzák
Olasz Bruschetta
Olasz Sajtok
Olasz Carbonara Recept

Pin: olasz csokoládé márkák

Híres Olasz Csoki Márkák
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page