Search
Close this search box.

20 Kötelező Látnivaló Rómában – Róma Látnivalók

Róma látnivalók

Az Örök Város, amely évente több millió turistát vonz, Róma. Itt minden sarkon olyan köveket találsz, amelyeket átitatott a történelem. A nyugati világ legrégebb óta fennálló, fejlett, civilizált városa Róma, amely egykor sokak álma volt, és továbbra többmillió ember álma legalább egyszer megcsodálni szerte a világon. Róma látnivalók szempontjából egy igazi kincsesbánya, így nem véletlen, hogy az egyik legjobb úticél a világon. Egykor nekem is ez volt az álmom! Sok évnyi álmodozás után,után 2015-ben végre eljuthattam először Rómába. Azóta több mint 20-szor volt szerencsém visszatérni. Az első 5 évben 4-6 havonta látogattam meg ezt a csodálatos várost, majdmiután Olaszországba költöztem, Rómában nyitottam vállalkozást, ami lehetővé tette, hogy még több időt töltsek ott, és megismerjem a várost kívül-belül.  Az Örök Városban töltött 8 év és sok hónap után úgy gondolom, hogy ez lehet a legátfogóbb Róma útmutató, amelyet valaha is találhatsz az interneten. Jöjjenek Róma nevezetességei és legfontosabb látványosságai!

Róma látnivalók – Róma Nevezetességei

 

Róma nevezetességei a világon egyedülállóak, de ide érkezve  gyorsan rájössz, hogy ez egy olyan város, amelynek felfedezésére három élet sem elég. Az egyik és legfontosabb tanács, amit csak adhatok az az, hogy válassz  kényelmes cipőt, ugyanis rengeteg gyaloglásra lesz szükség. Ebben a cikkben  a 20 kötelező látnivalót gyűjtöttem össze, amelyeket az évek során lassan felfedeztem. Ideálisabb, ha több időt töltesz az Örök Városban, de ha a Róma látnivalók 1 nap alatt bakancslista érdekelne, akkor a mai összeállításból is könnyedén szemelgethetsz. Előtte azonban beszéljünk néhány részletről, amit érdemes tudnod, ha Rómába utazol!

Booking.com (function(d, sc, u) { var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0]; s.type = ‘text/javascript’; s.async = true; s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date()); p.parentNode.insertBefore(s,p); })(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);

Tudnivalók Rómáról mielőtt utazol!

Mindenképp tartsd észben, hogy Róma nem csak az ikonikus látnivalókból áll, amelyeket egy turistabuszról megcsodálhatsz. Róma egy egyedülálló élményt nyújt, amelyet megfelelően kell felfedezni. Ehhez először is javasolom, hogy tekintsd át szállodajavaslatainkat, és olyan helyen keress szállást, mint például a Via Veneto, a Vatikán környéki történelmi központ vagy a Trastevere. 

Ha ételről van szó, mindenképp érdemes belekóstolni a hagyományos római ételekbe. Ezek a hagyományos fogások ugyanis elképesztően finomak. Amit még ajánlani tudok az az, hogy igyekezz olyan helyeken étkezni, amiket a helyiek is szívesen látogatnak, itt ugyanis biztos lehetsz benne, hogy a legjobb minőségű, autentikus ízvilágú hagyományos római ételeket találod. 

Ha Rómába tervezel utazni, fontos tudnod, hogy a városnak két repülőtere van, a Fiumicino és a Ciampino. Mindkettő nemzetközi, bár a tengerentúli járatok általában Fiumicinoba érkeznek. A reptérről a Termini központi pályaudvarra taxival vagy vonattal, de akár busszal is könnyedén eljuthatsz, egy órán belül. A városban való közlekedésre általában taxit, buszt, és metrót javasolnak, de mint mondtam, az Örök Városban elengedhetetlen a gyaloglás! Míg egyes látnivalók Róma szerte elszórtan találhatók, másik egymástól csupán néhány perc sétára. 

A legjobb időszak egy római vakációhoz az ősz és a tavasz. Ha viszont a nyári vakációt részesíted előnyben, mindenképpen hagyj időt egy városlátogatásra Rómában, mielőtt a tengerpartra indulnál. A hidegebb évszakok kedvelőknek pedig a római telet ajánlom. Ilyenkor Rómában 15-20 C fok körüli a hőmérséklet, ami nagyon kellemes a városnézésre. Ugyanakkor télen a város nincs tele turistákkal, így zavartalanul élvezheted az Örök Várost. Most viszont, minden további nélkül, jöjjön a Róma 20 látnivaló listánk!

Tipp: autóbérlésre használd a Discovercars.com oldalt, szállásfoglalásra pedig tökéletes a Booking.com.

1. Dobj aprót a Trévi kútba

fountains in rome

Melyek tehát a legjobb látnivalók Rómában? Róma látnivalók terén nem szűkölködik, és ha egy Róma nevezetességei képekben válogatást lapoznál, az első nagy valószínűséggel nem más lenne, mint a Trevi-kút, Róma legcsodálatosabb barokk szökőkútja! Maga a Trevi-kút a 18. században épült, XII. Kelemen pápa megbízásából 1730-ban. A kút helye i.e. 19-től kezdődően fontos szerepet játszott Róma vízellátásában, emiatt Aqua Virgo-nak nevezték. A 15. században olyan pápák, mint VI. Sándor, az Örök Város vízkészleteinek és szökőkútjainak helyreállítását tűzték ki célul, mivel az idők során sok közülük tönkrement vagy elzáródott.

1453-ban Leon Battista Alberti segédkezett az ősi szökőkút felújításában, mivel a teljes átalakításra irányuló projektek nem valósultak meg. Pietro da Cortonának és Gian Lorenzo Bernininek egy új szökőkutat kellett volna tervezniük, de ez a projekt, mint tudjuk, kudarcra volt ítélve. Végül a ma álló Trevi-kútat, Róma legszebb barokk szökőkútját Nicola Salvi, a barokk kor egyik legnagyobb művésze tervezte és készítette.

A terv a Palazzo Poli hatalmas, klasszikus homlokzatát romantikus szobrokkal ötvözte, valamint egy 86 láb magas és 160 láb széles szökőkúttal. A Trevi-kútban a tengeri titán Oceanus, a csikóhalak és a körülötte tekergőző tritonok láthatók. 

Hogyan kívánjunk a Trevi-kútnál?

A legenda szerint ha háttal állsz a szökőkútnak, és jobb kezeddel a bal válladon át bedobsz egy érmét a Trevi-kútba, akkor vissza fogsz térni Rómába. Ha több érmét szeretnél dobni, egyszerre kétszer, háromszor vagy négyszer kell végrehajtanod ugyanazt a mozdulatot úgy, hogy egyenként dobod be az érméket. Ha úgy döntesz, hogy bedobsz két érmét a Trevi-kútba, akkor a legenda szerint szerelmes leszel, ha hármat, akkor megházasodsz, négyet pedig a gazdagságért szokás a kútba dobni.

2. Egyél Gelatót

Róma látnivalók

Róma látnivalók gyerekeknek? Mégis mi másnak örülnének jobban kicsik és nagyok igazán, mint a fagyinak? Róma nevezetességei tartozik az igazi olasz gelato is, ami egy igazi rituálé és ha jobban belegondolok, határozottan a 3 legjobb dolog közé tartozik (nem csak Rómában, de főleg ott). A fagylaltos boltok és pultok  minden utcán megtalálhatók, ahol ízű jobbnál jobb fagyikat és sűrű Panna-t (tejszínhabot) találsz.  szegélyezik az utcákat, a fagylaltok mind jobbak, mint az utolsó és sűrű Panna (tejszínhab). 

Ha engem kérdezel, az én ajánlásom a Gello, a La Romana és a Della Palma – mindhárom házi készítésű fagylaltokat kínálnak, amelyek biztosan nem fognak csalódást okozni. Néhány további nagyszerű hely a gelato elfogyasztására az inRhome a Via del Governo Vecchio-n, valamint a híres Venchi Cremeria, amelyet körülbelül 100 méterre találod a Pantheontól. Ezt a megállót érdemes a Trevi-kút és a Pantheon közé kell időzítened. A Venchi egyébként az egyik legjobb olasz csokoládémárkának számít!

3. Aperitivo a Pantheonnál

A legfontosabb Róma látnivalók közé tartozik a város legrégebbi, még ma is használatban levő temploma, a Pantheon is. Ez az egyik legjobb látnivaló Rómában, amit semmiképp sem szabad kihagynod, bármi is legyen! A Pantheon i.sz. 120 körül épült a korabeli Róma istenségeit tisztelő templomként. A 7. században IV. Bonifác pápa alakította át katolikus templommá. Ekkor Szent Máriának és a vértanúknak szentelték. Mondanom sem kell, 2000 év alatt a templom sok mindenen ment keresztül, és az évszázadok során különböző károk keletkeztek.

Például a 17. században VIII. Urban pápa elrendelte a karzatmennyezet leolvasztását, abból a célból, hogy a Castel Sant’Angelo-ban használhassák. Az épület maga különbenváltozatlan maradt, kupolája pedig ma is a világ legnagyobb vasbeton kupolájának számít. A reneszánsz kortól kezdve a Pantheon számos fontos személyiség temetkezési helyévé vált. Ilyen például a festő, Raphael és az egyesült Olaszország két királya, II. Vittorio Emanuele és I. Umberto.

A Pantheon Róma történelmi központjában található, a Trevi-kút és a Piazza Navona között, körülbelül 5 perc sétára mindegyiktől. A Piazza della Rotonda téren, amely otthont ad a templomnak, rengeteg bár és étterem is található. Ne felejts el tehát betérni egy italra vagy vacsorára, miközben zavartalanul gyönyörködhetsz az egyik legszebb ősi épületben a világon. Óh és bátran tégy úgy, mint Audrey Hepburn, ha akarod!

4. Főző élmény a Piazza Navona-n

cooking class in Rome

Róma nevezetességei gyűjteményünkből nem hiányozhat az egyik legkedveltebb program, amely jelenleg a legújabb trendek közé tartozik Rómában. Ez nem más, mint a látogatók egyik kedvenc tevékenysége, a főzőtanfolyamok! Foglalj tehát te is helyet egy szórakoztató Eatalian Cooks főzőtanfolyamra Rómában! Az órákat a Piazza Navona egyik legjobb éttermében, az Osteria Pasquino-ban rendezik, ahol a pizzákon kívül gnocchi-, ravioli- és tiramisu-tészta tanfolyamokra is befizethetsz.

Az egyszerű pizzaórán túl pizza és tiramisu órára is lehet foglalni. Fogalmazzunk így: Az Eatalian Cooks szinte minden híres olasz étel elkészítését lefedi. Tökéletes kikapcsolódást nyújt a folyamatos gyalogos és múzeumi túrák mellett, és remek lehetőséget nyújt arra, hogy megtanulj valami igazán jót készíteni és a többi látogatóval együtt élvezhesd az általad elkészített ételt.

Az oktatók képzettek, szórakoztatóak, és minden vendégnek segítséget nyújtanak a különféle tészták, desszertek vagy olasz pizzák elkészítésében! Ezek az élmények körülbelül két órát vesznek igénybe, és mivel a Piazza Navona téren és környékén vannak, Róma legfontosabb látnivalói között helyezkednek el. Nagyszerű hangulat, finom ételek, vagány személyzet, te és a saját olasz ételeid. Ide kattintva pillanatok alatt lefoglalhatod belépődet az Eatalian Cooks főzőtanfolyamokra!

5. Látogass el a Vatikán Múzeumba

vatican museums rome italy

A Vatikán Múzeum a Vatikánvárosban található művészeti múzeumok gyűjteménye, és ez az egyik legnépszerűbb a Róma látnivalók közül! Ez a múzeum a műalkotások és történelmi műtárgyak kiterjedt gyűjteményéről ismert, amely évszázados történelmet ölel fel. A múzeum otthont ad a világ leghíresebb remekműveinek, köztük Michelangelo világhírű Sixtus-kápolna mennyezetének és Raphael híres festményének, Az athéni iskolának. Róma nevezetességei képekben? Ezt a két fantasztikus alkotást már biztosan ismered.  Ha a Vatikáni Múzeumokba jársz, szánj legalább 4 órát a látogatásra!

Az ókori egyiptomi műtárgyaktól a reneszánsz szobrokig itt a művészet rajonói mindent megtalálnak. A Vatikáni Múzeum egy hatalmas épületegyüttesben található, amely különféle építészeti stílusokat mutat be, a reneszánsztól a barokkig. Egy másik figyelemre méltó részlet a csigalépcső, a Bramante-lépcső, amelyet Giuseppe Momo tervezett a 20. században. Elegáns dizájnja és kecses ívei a múzeum kiemelkedő elemét képezik.

Az Egyiptomi Múzeumban az ókori Egyiptomból származó műalkotások láthatók, amelyeket többnyire a Római Birodalom idején hoztak Rómába. Ez a rész 9 szobát foglal el, amelyek az úgynevezett hemicycle körül helyezkednek el. Az Etruszk Múzeum olyan tárgyakat tartalmaz, amelyek Etruria régészeti lelőhelyeiről származnak, a modern Toszkána, Lazio és Umbria régiójából. A Vatikáni Múzeum 54 múzeumból áll, és gyűjteményeik a vatikáni palotákban találhatók.

A múzeumban található összeállítás 800 év alatt készült művészet. Sok híres művész, köztük Giotto, Fra Angelico, Perugino, Melozzo da Forlì, Raphael, Leonardo da Vinci, Tizian és Caravaggio is hozzájárult a múzeum gyűjteményéhez. A legfontosabb kiállítások közé tartozik a Borgia Apartments, a Maps galéria, a Pio Clementino Múzeum, a Raphael Rooms, a Musée Grégorien Profane és a Candelabra galéria sok más mellett!

6. Szent Péter Bazilika

churches in rome

Ha ingyenes programot keresel Rómában, nem hagyhatod figyelmen kívül a Vatikánt, különösen a Szent Péter-bazilikát. Róma nevezetességei közül a Szent Péter-bazilika az egyik legkiemelkedőbb. A Vatikáni Múzeummal ellentétben, ha csak a bazilikába szeretnél belépni, akkor ingyen megteheted. Általában hosszú a sor, amit ki kell várni, azonban a sor gyorsabban halad, amint az emberek áthaladnak a biztonsági kapukon.

Ez a katolikus egyház fő temploma, és egyben Róma legnagyobb temploma is. A Szent Péter-bazilika egy önálló múzeum a világ legfontosabb műalkotásaival. A bazilikát Péter apostolnak szentelték, aki Róma első püspöke, és mint ilyen, az első pápája is volt.

Az eredeti templomot 326-ban szentelték fel, Konstantin császár megbízásából. 1452-ben V. Miklós pápa elhatározta, hogy egy teljesen új templomot épít az eredeti templom helyet. A bazilika azonban csak a 18. század végén készült el. A bazilikába való belépéshez át kell haladnod a biztonsági ellenőrzésen, majd fel kell sétálnod a főbejáratokhoz. Ahogy belépsz, jobb oldalon a híres Pieta szobor látható, amelyet Michelangelo készített a 16. században.

Ha bejutottál, szánj időt arra, hogy sétáld körbe a bazilikát, csodáld meg az összes freskót és szobrot. Tekintsd meg Michelangelo lélegzetelállító, óriási kupoláját, valamint Bernini és Borromini Szentségi kápolnáját. Ne hagyd ki a pápai oltárt sem Szent Péter sírja fölött, és a Bernini által készített bronz baldakktetőt. Ez a barokk szobrászat hihetetlen remekműve.

7. Colosseum

Róma látnivalók 2 nap alatt? Nos, ez esetben nem hiányozhat a listádról a Colosseum! Ha a érdekelnek a legjobb látnivalók Róma központjában, akkor ezt  ahelyet semmiképp se hagyd ki! A Colosseum hatalmas épülete több mint 2000 éves. Emellett a világ új hét csodája közé tartozik. Az épület egy római amfiteátrum volt, ahol gladiátorbemutatókat és egyéb eseményeket rendeztek. Ez az egyik legjobb látnivaló Rómában, mivel a Colosseum alapvetően a bukott Római Birodalom ikonja.

A gladiátorbemutatókat vagy az állam, vagy gazdag római családok rendezték. Ezek elsősorban hatalomdemonstrálási céllal kerültek megrendezésre, illetve a Nagy Birodalom polgárainak szórakoztatásául szolgáltak. De akár nevezhetjük figyelemelterelésnek is. Ma azonban a Colosseum a leghíresebb amfiteátrum a birodalom területén, bár nem a legnagyobb.

A legnagyobbat Capuában találod, körülbelül 1 órányira Rómától. Ezt azonban egy több ezer évvel ezelőtti forradalom során leégették, és azóta elhagyatott. Ezzel a Colosseum a második legnagyobb amfiteátrum a Köztársaságban. 

Helyszín: Piazza del Colosseo, a történelmi központ délkeleti oldalán. A tömegközlekedéshez közeledve keresd a piros metró Colosseo megállóját. Ha gyalogolsz (ezt nagyon ajánlom), próbálj meg a Piazza Venezia felől érkezni, hogy végigsétálhass a Via dei Fori Imperiali utcán, amely visszarepít a római időkbe. Jegyek online vásárolhatók, a jegy a Forum Romanum belépőjét is tartalmazza.

8. Selfie a Spanyol Lépcsőknél

Mielőtt tovább kalauzolnánk a képzeletbeli Róma látnivalók térképen, volna egy kérdésem! Láttad a Római vakáció című filmet? Ha igen, akkor biztos, hogy már látod magad előtt Audrey Hepburnt a Spanyol lépcsőkön… Ha még nem láttad volna, akkor mindenképp nézd meg, hiszen ez az egyik legikonikusabb Rómában játszódó film! Ennek köszönhetően és sok más okból kifolyólag a Piazza di Spagna az egyik legjobb ingyenes látnivaló Rómában!

A Spanyol lépcsők kötik össze a Piazza di Spagna-t és a Piazza Trinita dei Monti-t a tetején, míg a Trinita dei Monti templom, a Spanyol lépcsőkre és a térre néz. A monumentális lépcső 135 lépcsőfokból áll. Egy francia diplomata parancsára épült a francia Bourbon királyok idejében. Ez az emlékmű rögtön azután vált híressé, hogy a Római vakáció megjelent a mozikban.

A Piazza di Spagna számos étteremnek és csúcskategóriás luxusmárkás butiknak ad otthont. Itt található a lenyűgöző szökőkút, a La Barcaccia is, amely a spanyol lépcső alján található. Ha felfelé tartasz, a közelben találhatsz néhány tetőtéri bárt, fantasztikus éttermeket, valamint a Villa Borghese-t. A lépcsők alján, bal oldalon található Róma egyik legrégebbi kávézója (kút, kávézó és teaház), a Babington’s Tea Rooms.

9. Angyalvár

Róma látnivalók 3 nap alatt? Ez esetben a kötelező Róma látnivalók közé tartozik az Angyalvár is. Ez az egyik legszebb római látványosság, amelyet nem szabad kihagyni! A Castel Sant’Angelo-t Hadrianus császár építtette, és eredetileg mauzóleumnak szánták neki és családjának. Az épület építése i.sz. 125-ben kezdődött. Egy megerősített előőrsből börtön és csodálatos reneszánsz rezidencia lett.

1367-ben az épület pápai tulajdonba került, amelynek következtében a Vatikáni Levéltárnak és Kincstárnak is otthont adott. A pompás freskókkal díszített termekben különféle kollekciókat csodálhatnak meg a látogatók. Megtekintheted a pápai szobákat, a börtönt, és feljuthatsz az épület tetejére is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a történelmi központra.

10. Egyél egy tradicionális Carbonarat

restaurants in rome jazz cafe roma

A carbonara nem feltétlenül a római látnivalók közé tartozik, sokkal inkább tennivaló vagy kóstolni való, egy biztos azonban: vétek kihagyni! A Pasta alla Carbonara az egyik leghíresebb római étel, amely világszerte megtalálható az olasz éttermekben. Bár a legtöbb helyen nem a hagyományos módon tálalják, ha viszont Rómába érkezik, akkor biztos lehetsz benne, hogy a hagyományos Carbonara tésztát kapod! Ez az egyike azoknak az ételeknek, amelyeket minden olasz kedvencének nevez, és bizony okkal

A hagyományos római Carbonara tojásból, guanciale-ból (sertés állkapocsból), pecorino romano sajtból, sóval és borssal készül. Ennyi kell hozzá, és ez minden, amit tartalmaz, ettől olyan finom. A legjobb carbonara megtalálása Rómában kihívást jelenthet, ezért engedd meg, hogy eláruljak egy titkot! A történelmi központban, közvetlenül a Piazza Navona mellett, a Piazza del Pasquino 1. szám alatt, az Osteria Pasquino étteremben hagyományosan elkészített ízletes Carbonarát találsz.

Számos hagyományos római trattoria vagy osteria található a városban. Szinte minden környéken legalább egy. Rengeteg olyan helyet találni, ahol a Carbonara tökéletesen van elkészítve, de szeretnénk kiemelni egy másik fantasztikus helyet is. Ez pedig nem más, mint egy kis osteria a Trastevere negyedben, amelyet Tonnarellónak hívják. Figyelmeztetlek azonban, hogy nem csak én tudok arról, hogy mennyire jó a konyhájuk. Minden ebéd- és vacsoraidőben hosszú sorok kigyóznak az étterem előtt, de hidd el, megéri kivárni, hogy te is sorra kerülj!

11. Kilátás az Aventino Dombról

Róma látnivalók gyalog? Az egyik személyes kedvenc látnivalóm Rómában, maga Róma, az Aventino-dombról. Ez az Örök Város 7 dombjának egyike, és néhány percre található a Circo Massimotól, a Tiberis-folyó partján. Megér egy rövid kis gyalogtúrát, hiszen itt nem is egy, hanem két narancskertet találsz, és mindkettő fantasztikus panormát nyújt a városra. 

A folyópartról, a Circo Massimo felől, de a Viale Aventino vagy a Via Marmorata felől is könnyen fel lehet jutni a domb tetejére. Ha csendes, rejtett kis nyugalomszigetet keresel Rómában, akkor mindenképpen látogasd meg ezt a dombot. Jól belátható innen Róma történelmi központja, valamint a Szent Péter-bazilika kupolája, ami az egész élményt még pompássabbá teszi.

Ezen a dombon található a híres ajtó vagy a Máltai Lovagok is, ahol ne felejtsd el átnézni kulcslyukon! Határozottan javaslom, hogy szánj egy plusz órát a kirándulásból, és állj meg Giardino San Sisto-ban, tölts egy kis időt a narancsfák alatt, és élvezd a gyönyörű kilátást. A naplementék is teljesen lenyűgözőek az Aventine-hegyről!

12. Basilica Santa Maria Maggiore

churches in rome

Róma látnivalók szempontjából igencsak gazdag, főleg, ha templokról van szó. A város egyik leghíresebb temploma, amelyet nemrég belülről is láthattam, a Santa Maria Maggiore-bazilika. A Santa Maria Maggiore mindössze néhány utcányira található a Termini pályaudvartól, és ez az egyetlen templom Rómában, amelyben az 5. század óta minden nap misét tartanak. Az eredeti templom a 4. században épült, a 13. században pedig további munkálatok is készültek.

Ugyanakkor, a Santa Maria Maggiore-ban található a legmagasabb harangtorony is, amely 1377-ben épült. A 15. században az aranykazettás mennyezetet is Giuliano da Sangallo készítette, és az ehhez felhasznált arany az első Amerikából származó arany volt. Később, a 16. században a két oldalkápolnát is hozzáépítették. Jobb oldalon található a Capella Sistina, bal oldalon pedig a Capella Paolina.

A 86 méter hosszú belső tér az egyik legszebb és legfenségesebb látnivaló Rómában. A Santa Maria Maggiore-nak három folyosója van, amelyeket 36 márvány és négy gránitoszlop választ el. A falak felső részén Róma legrégebbi mozaikjai is megtalálhatók. A Cosmatesque nevű geometrikus színes kőberakás a XII. századra nyúlik vissza, amely a templom padlóját fedi. A templom belseje szerintem a legjobb bizonyíték arra, hogy Róma eldugott látnivalók terén sem szűkölködik.

13. Campo dei Fiori

A Róma nevezetességei gyűjteményünk nem lehetne teljes a Campo de Fiori nélkül. A tér a Via del Corso déli részén, a Torre Argentina közelében található. A Campo de Fiori név jelentése “virágmező”. Ez a hely több okból is Róma egyik leghíresebb tere, ráadásul ez egy olyan csodálatos hely, ahol éjjel-nappal van mit csinálni.

A Campo de Fiori-n napközben egy piac található, ahol a ruháktól a virágokig, sajtokig, gyümölcsökig és helyi finomságokig mindent megvásárolhatsz. Az esti órákban a piac eltűnik, helyette pedig bárok és éttermek veszik át a hatalmat.

Úgy képzeld el, hogy az egész tér körös-körül tele van véve bárokkal, éttermekkel, szabadtéri asztalokkal, ahová leülhetsz egy Aperitivót vagy egy nagyszerű vacsorát elfogyasztani. Eközben mindenhol szól a zene. Ugye már érted, hogy a Campo de Fiori miért is annyira felkapott hely? Remek italokat is találsz itt, így az esti órákra ez a hely tökéletes úticél.

Itt található Giordano Bruno szobra is, aki egy reneszánsz matematikus, filozófus és költő volt. Giordano Brunót a Campo de Fiori katolikus temploma végezte ki 1600. február 17-én. Fejjel lefelé, meztelenül felakasztották, nyelvét „bebörtönözték”, majd megégették… A katolikus egyház így jutalmazta a tudást pár száz éve…

14. Séta a Villa Borghese-n át

park in rome near spanish steps

Ha időd engedi és érdekelnek Róma látnivalók 3 nap alatt, irány a Villa Borghese! Ez messze az egyik legszebb park Rómában. A lenyűgöző parkot a Spanyol lépcsők közelében találod és hidd el, érdemes rászánni az időt, mivel ez az egyik legjobb a Róma látnivalók közül! Én személy szerint a Villa Borghese-t mindig egy békés oázisnak éltem meg, különösen a turistaszezon közepén. Hatalmas gyönyörű fák és tavak díszítik, így ez a park tökéletes, ha egy csendes sétára vágysz a város szívében. A Villa Borghese Park az olasz főváros 3. legnagyobb parkja.

A park tulajdonképpen egy tájkert a dombon, a Piazza di Spagna és a Piazza del Popolo közelében. A Villa Borghese-ben egykor Scipione Borghese lakott. Ma a parkban gyönyörű műalkotások, szobrok és szökőkutak tekinthetőek meg. Gyönyörű tavak, lenyűgöző növényvilág és a Galleria Borghese múzeum is remek ok arra, hogy meglátogasd ezt a helyet. Csónakot is bérelhetsz a Villa Borghese egyik tavoján, és zavartalanul élvezheted a békés természetet az Örök Város eldugott szívében.

Ezen kívül ellátogathatsz a közeli éttermekbe és bárokba is, kerékpározhatsz, de akár négykerekű kerékpárokat is bérelhetsz. Éppen ezért a Villa Borghese nagyszerű választás, ha gyerekekkel látogatsz Rómába, a park ugyanis remek családi programokat kínál. A Spanyol lépcsők közelében található Villa Borghese egy nagyszerű úticél egy ebéd utáni laza kis kirándulásra a természetben, főleg ha egy kis szünetre és pihenésre vágysz a városnézés után.

15. Basilica Sant Andrea della Valle

churches in rome

A római látnivalók közül egy másik kiemelkedő hely a Sant Andrea della Valle. Egy újabb bizonyíték arra, hogy Róma eldugott látnivalók szempontjából rengeteg meglepetést képes tartogani. Ezt úgy mondom, hogy bevallom, hogy én magam is milliószor mentem el mellette 7 éven keresztül, míg egyszer rájöttem, mennyire szép is belül! A templom építését nagyrészt Alessandro Peretti di Montalto bíboros, V. Sixtus pápa unokaöccse finanszírozta. A Sant Andrea della Valle munkálatai 1591-ben kezdődtek, Gian Francesco Grimaldi és Giacomo della Porta tervezték, majd 1608-ban Maderno vette át az építkezés irányítását.

A fényűző travertin homlokzat a 17. század második feléből származik, és Carlo Rainaldi munkáját dícséri. A Sant Andrea della Valle terve a keresztény kereszten alapul, amelynek hatalmas hajója nyolc magas kápolnával határolt. A bazilika egyik legszebb része Carlo Maderno mennyezete és a kupola. Mindenképpen érdemes belépni ide és felnézni. Egy tükör lesz ebben segítségedre.

16. Kilátás a Kapitólium dombról

panoramic view rome

Róma látnivalók terén több nap után sem okoz csalódást és ezt tökéletesen érzékelteti a város legjobb kilátója, a Kapitólium hegy. A Kapitólium hegy a leghíresebb és leglátogatottabb Róma 7 dombja közül. Itt található ugyanis a Kapitólium épülete, de ugyancsak híres történelméről, valamint a Michelangelo által tervezett Piazza del Campidoglio-ról. Van azonban egy másik dolog is, amiért a Capitolium-dombot kötelező látnod, ez pedig a Forum Romanumra nyíló kilátás!

Bár a Forum Romanum látogatásá pénzbe kerül, a dombról az egész látványosságot zavartalanul megcsodálhatod. Ez az egyik legjobb ingyenes dolog Rómában, amire csak vállalkozhatsz. A Kapitolium Múzeum kilátója pompás panorámát nyújt, ami egészen biztosan téged is ámulatba ejt.

Ezután indulj el a Kapitólium épülete mellett a Via dei Fori Imperiali irányába. A Kapitólium mögött, oldalt egy terasz található, ahonnan az egész Forum Romanum látható, és a lépcsőn lesétálva a többi teraszszintre különböző távolságokból és szögekből láthatod Róma egyik legfontosabb látnivalóját. Ezt a mesés programot elsősosban délutánra, illetve napnyugtára érdemes időzíteni.

17. Basilica San Giovanni in Laterano

churches in rome

Ha érdekelnek további látnivalók Róma városában, irány a Laterano-i Basilica di San Lorenzo. Egykor a Laterano-i Basilica di San Lorenzo volt a pápai rezidencia, még mielőtt a pápák létrehozták volna jelenlegi rezidenciájukat a Vatikánban, az avignoni száműzetés után. A templom munkálatai 313-ban kezdődtek, majd a 16. és 17. században kibővítették és szinte teljesen átépítették. Eredetileg Konstantin-kori templom volt, amelyet a barokk új változatban Borromini tisztelt.

A  nagy szobrokkal díszített széles homlokzatot Alessandro Galilei készítette 1735 körül. A templom belsejében a csodálatos fa mennyezet a 16. századból származik, míg a bal oldali folyosón lévő 13. századi kolostort egy római művészcsalád, a Vassalletti család készítette. A templom kívül-belül csodálatos, és kötelező mindenkinek, aki csodaszép templomokat szeretne meglátogatni.

18. Piazza Venezia

Bár a cikk végéhez közeledünk, de Róma látnivalók terén még tartogat néhányat. A Piazza Venezia a történelmi központ szívének tekinthető. 5 főút találkozik itt, mindegyik a város fontos részeihez vezet. Az első olasz király, Vittorio Emmanuele II tiszteletére épült az Altare della Patria épületével szemben.

Megtekinthető itt a képeslapokról is ismert emlékmű, amelynek felsétálva a tetejére egy múzeum tekinthető meg, illetve a lenyűgöző 360 fokos Rómára nyíló kilátás. Az emlékmű jobb oldalán található az előbb említett Kapitólium-hegy. Ha az Altra della Patria bal oldalán állsz, láthatod Forum Romanum, a Colosseum, a Fori Imperiali romjai, illetve a Circo Massimo látványosságokat.

A jobb oldalon állva, láthatod a Kapitóliumot, erre sétálva könnyen meglátogathatod Róma legszínesebb negyedét, a Trastevertet. A tér másik oldaláról látható a 3 másik út, amelyek közül a bal oldali egészen a Termini pályaudvarig vezet. A Piazza Venezia Vittorio Emmanuele II emlékművére néző utca, a fent említett Via del Corso felé tartva közelíthető meg a Trevi-kút, a Spanyol lépcsők, a Piazza del Popolo, a Villa Borghese stb.

Ha jobbra indulsz, a Corso Vittorio Emmanuele II-n, a Pantheon, a Piazza Navona mellett sétálhatsz el, ez az út egészen a Vatikánig vezet. A Piazza Venezia páratlan szépségű, ez az egyik leghíresebb tere Rómának. Tehát ahogy mondtam, a Piazza Venezia alapvetően Róma központja.

19. Trastevere

trastevere - Rome- ShegoWandering travel inspiration italy 6 Italian habits we love - Learn about Italy

Róma látnivalók 4 nap alatt? Ne keress tovább! Az egyik legjobb ingyenes dolog Rómában a Trastevere negyed felfedezése. Színes épületek, borostyánborította falak, virágok, bájos kis utcasarkok és gyönyörű terek jellemzik ezt a városrészt. Ha engem kérdezel, ez a legszebb városrész egész Rómában. Számtalan szebbnél szebb utca található itt, telis tele éttermekkel, helyi üzletekkel, sőt még kültéri előadásokat is tartanak itt néha, ami tovább fokozza az élményt.

Ne felejts el ellátogatni az olyan utcákra, mint a például a Via della Renella, a Via della Scala, a Via del Moro és a Vicolo del Piede. Ezeket találtam a legbájosabbnak az összes közül, de tévedj el itt bátran. Emellett, személy szerint én a legjobb olasz utcai ételeket a Travestere negyedben kóstoltam. Ajánlom figyelmedbe a pizza al taglio-kat. Ezek a kis bárok, ahol ínycsiklandozó pizzaszeleteket árulnak!

20. Galleria Borghese

Apollo and Daphne

Most pedig zárjuk Róma nevezetességei gyűjteményünket a Galleria Borghese-vel, amely kötelező úticél a művészetek szerelmesei számára. Ide a belépődíj (felnőtt teljes ár) 13,00 €. A művészeti galéria a Villa Borghese parkban található. A Galleria Borghese Múzeumban ókori szobrok, domborművek és mozaikok, valamint festmények és szobrok találhatók. A gyűjtemény a 15. és a 19. századból származik.

A gyűjtemény remekművei – amelyek első és legfontosabb része Scipione Borghese bíboros (1579-1633), V. Pál pápa unokaöccse gyűjteményéhez nyúlik vissza – Caravaggio, Raphael, Tizianus, Correggio, Antonello da Messina festményei, valamint Giovanni Bellini, valamint Gian Lorenzo Bernini és Canova szobrai. Csak hogy néhányat említsünk a leghíresebb darabok közül, megtekinthető itt a Rape of Proserpine, az Apollo és a Daphne Berninitől, valamint Paolina Borghese Bonaparte, mint Venus Victrix ábrázolva Canova Antoniotól.

Az alkotások 20 freskókkal díszített teremben láthatók, amelyek a karzattal és a bejárati csarnokkal együtt a múzeum látogatható tereit alkotják. Több mint 260 festményt őriznek a Galleria Borghese raktárhelyiségei, amelyek a Pinacoteca emelete felett helyezkednek el, és képgalériaszerűen vannak kialakítva. Ezek a raktárak időpontfoglalással látogathatók.

Összefoglaló: Róma látnivalók

Ezek voltak tehát Róma nevezetességei, a legfontosabb látnivalók, amelyeket érdemes az év bármely szakaszában meglátogatnod. Mint azt láthattad, programlehetőségekből és felfedeznivalókból nincs hiány, így akár Róma látnivalók 1 nap alatt érdekelnek, akár heteket töltesz itt, az Örök Város képtelen kifogyni a lenyűgöző látnivalókból. Történelmi, kulturális, egyházi, gasztronómiai csodák várnak, hogy felfedezd őket és megcsodáld a világon egyedülálló szépségüket. Most csupán csak egy kérdés maradt hátra: készen állsz az indulásra?

Pin: Róma látnivalók

20 Kötelező Látnivaló Rómában – Róma Látnivalók
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page