Search
Close this search box.

10 Eredeti Olasz Pizza

olasz pizza

Érdekel melyek a legjobb eredeti olasz pizza fajták? Nem titok, hogy ez az étel a legkedveltebb étel a világon, de el tudod képzelni, hogy csak Olaszországban körülbelül 135 millió pizzát sütnek havonta? Amellett, hogy a világ leghíresebb étele, az olasz pizza tészta egy hagyományos olasz étel is, valamint a társasági időtöltés és a megosztás szimbóluma. Mindazoknak, akik kíváncsiak, hogy vajon a pizza tényleg Olaszországból származik-e, a válasz igen. A pizzát Olaszországban találták fel, és mi, akik Olaszországban élünk, most megosztjuk veled mindazt, amit az olasz pizzákról tudni kell. És természetes azt is, hogy melyik a legjobb pizza Olaszországban, amit mindenképp érdemes megkóstolnod!

10 Legfinomabb eredeti olasz pizza fajták

Következő olaszországi utazásod tervezed? Alig várod, hogy megkóstolhasd az első igazi nápolyi pizzát, amire már régóta vágysz? És azt tudod-e, hogy nagyon sokféle változat közül választhatsz majd, ha pizzázásra kerül a sor?

Ha nem szeretnél elveszni a rengeteg lehetőség között az étlap nézegetése közben, amikor egy szép római vagy milánói étteremben kell majd választanod, olvasd el ezt az útmutatót az olasz pizza tészta rejtelmeiről. Sőt, ebből a cikkből azt is megtudhatod, hogy számos változat létezik, amely megfelel a különböző ízléseknek!

Mielőtt viszont elkezdenénk, szeretnénk kiemelni, hogy ha Rómába látogatsz és időd engedi, jelentkezz pizza sütő tanfolyamunkra, ami nemcsak az egyik legjobb helyi élmény, de ellesheted az igazi olasz pizza készítésének fortélyait is!

1. Margherita

A legenda szerint 1889-ben Nápolyban paradicsommal, mozzarellával és friss bazsalikommal készítettek Margheritát Margherita királynő számára. A királynő annyira imádta ezt az alkotást, hogy végül a pizzát is róla nevezték el.  A legenda mellett köztudott az is, hogy a Margherita pizza már azelőtt is létezett, csak nem azzal a névvel, amivel ma ismerjük.

A Margherita igazi szerelmeseinek muszáj kipróbálniuk ezt a pizzát Nápolyban! Ez az a hely, ahol megkóstolhatod a legfinomabb Margheritát, amely helyi paradicsomból készül, szigorúan Fior di Latte mozzarellával és friss bazsalikommal. A Fior di Latte szó szerint a tej virágát jelenti.

Mi, helyiek, hogy még jobb legyen a Margherita, egy kis extra szűz olívaolajat szórunk a tetejére. Ahhoz, hogy igazán el tudj merülni az eredeti olasz pizza fajták ínycsiklandozó világában, nagyon fontos, hogy megkóstold a Margheritát, ha Nápolyba látogatnál! Nápolyban rengeteg lenyűgöző pizzéria közül válogathatsz, úgyhogy egy biztos: választékból nem lesz hiány! Bármelyik olasz városba látogatsz, ezt megtalálod!

2. Pizza Bufala

italian pizza

A Pizza Bufala sokak nagy kedvence, és kétségtelenül az egyik legjobb olasz pizza tészta! A Pizza Bufala összetevői ugyanazok, mint a Margherita esetében, egyetlen csavarral. A Fior di Latte sajt helyett Bufala sajtot használnak. Ez is egyfajta mozzarella, de vízibivalytejből készül.

A másik fontos különbség a Margherita és a Bufala pizza között az, hogy az elsőnél a sajtot a fakemencébe helyezés előtt a pizza tetejére teszik. Ehelyett a Bufalán a sajtot frissen helyezik a pizza tetejére, közvetlenül a pizza megsütése után. Ez az olasz pizza ízét frissebbé és üdítőbbé teszi.

A Bufala egy másik pizzafajta Olaszországban, amelyet Nápolyban ajánlunk, ha lehetőség van rá! Ha tudni szeretnéd, hogy milyen egy igazi pizza egy olasztól, mindenképp látogass el egy fakemencés pizzériába és kóstold meg a frissítő, ízletes Bufala pizzát!

3. Marinara

best italian pizza

Ahogy azt már mind tudjuk, a kevesebb néha többb! A Marinara pizza tipikus pizza Nápolyban, és ez az egyik legjobb az eredeti olasz pizza fajták közül, amelyet muszáj kipróbálnod! A Marinara tetejére csak paradicsomszósz, fokhagyma, oregánó és olaj kerül. Valószínűleg ez a második legnépszerűbb pizza a Bufala után.

A marinara név jelentése „tengerjárás”, de ezen a pizzán nincs hal! Érdekesség a Marinarával kapcsolatban, hogy ez a tengerészek tökéletes pizzája, hiszen szállítható és hosszabb ideig tárolható alapanyagokból áll (hiszen nincs rajta sajt vagy hús). Így a tengerészek magukkal vihették a hozzávalókat, és hosszabb utak során is elkészíthettek egy Marinarát. Valójában innen származik a „Marinara” név.

4. Pizza Capricciosa

Listánkon a következő egy igazi olasz pizza! A Capricciosa paradicsomból, mozzarellából, gombából, articsókából, kapribogyóból, főtt vagy nyers sonkából és szigorúan fekete olajbogyóból készül. Ez az egyik kedvenc pizzám Olaszországban. A Capricciosa gazdag, finom, és egy remek klasszikus, amelyet bármikor szívesen fogyasztok, különösen Rómában!

Kifejezetten Rómát emeltem ki, mert ott a Capricciosa pizza tetejére kerül egy tojást. Ez egyesek számára talán furcsán hangzik, de hidd el, egy tojás a pizzán igazán észbontó dolog! Ez megváltoztatja a pizza ízjátékát, és éppen emiatt szeretjük annyian ezt az olasz pizzát a legjobban!

Sokan azok közül, akik nem olaszok, hozzászoktak a bőséges feltéttel érkező pizzához, amely rengeteg mindenféle hozzávalót tartalmaz. Emiatt sokan csalódhatnak Olaszországban, amikor megrendelik első pizzájukat, hiszen itt nem sok feltét kerül a pizzákra. Ha nem tudod, melyik pizzát válaszd, mert 1-2 féle feltétnél többre vágysz, válaszd ezt, és nem fogsz csalódni!

5. Quattro Stagioni

italian pizza

A megjelenítés fontos, mondják! Nos, ha ez így van, akkor a Quattro Staggioni pizza ebben nem fog cserben hagyni! Ennek az ízletes olasz pizza tészta elkészítéséhez ugyanazokat a hozzávalókat használják, mint a Capricciosahoz, azonban a pizzaiolo (pizzasütő) a négy hozzávalót négy részre osztja a pizzán. Ez ugyanis a négy évszakot reprezentálja. Ilyen egy Quattro Staggioni pizza egy olasztól.

A Quattro Staggioni négy évszakot jelent, így ez a név magyarázata. Az egyik negyedre articsóka, másikra gomba, következőre sonka, az utolsó pedig fekete olajbogyó kerül. Ha eredeti olasz pizzát kóstolnál, a Quattro Staggioni nem fog csalódást okozni! Természetesen a feltétek alatt van még paradicsomszósz, és olasz sajt, pontosabban mozzarella.

6. Pizza Diavola

best italian pizza

Az eredeti olasz pizza fajták közül másik népszerű választás a Diavola. Ez, valamint az összes korábbi Olaszország összes pizzériájában megtalálható. A Diavola szó szerint az ördög pizzáját jelenti, és az elkészítéséhez használt összetevők miatt kapta ezt a nevet.

A Diavola paradicsomszósszal, mozzarellával és csípős szalámival készül. Összességében a pizzának piros színe van, hiszen a szalámi is piros. A csipősség és a színkombináció miatt pedig az ördög pizzája nevet kapta. Ez az egyik legjobb pizzafajta Olaszországban, amit rendelhetsz, ha szereted a csipős ételeket!

Olaszország különböző részein a Diavola különböző változatai is megtalálhatók, például gorgonzola sajttal, hagymával, vagy akár csípős paprikával készített típusok. Mivel Olaszországban hagyomány, hogy mindent hagyományos módon készítenek, ha a Diavolán más feltét is található, mint a hagyományos változatban, akkor nagy valószínűséggel más néven találod majd meg az étlapon.

7. Quattro Formaggi

A Quattro Formaggi egy igazi olasz pizza, amely sokak kedvence. Az egyik legnépszerűbb olasz pizzafajta, amelyet választhatsz, ha húsmentes, sajtos pizzát szeretnél kóstolni. A Quattro Formaggi valóban az egyik legfinomabb pizzafajta Olaszországban, négyféle sajtból készül, innen a név. A neopolita ételek közül a Quattro Formaggi teljesen fehéren készül. Olaszország más részein a sajt alatt paradicsomszószt is találni.

Jelenleg a négy sajttípus általában a mozzarella, a gorgonzola, a fontina és a Parmigiano Reggiano. Egyes helyeken akár provolon sajtot is tesznek hozzá. Ahhoz, hogy a Quattro Formaggi igazán nagyszerű legyen, fontos, hogy olyan olasz sajtokat használjunk, amelyek jól olvadnak. Jelen esetben a fontina és a gorgonzola teszi krémessé a feltétet.

8. Pizza Boscaiola

Mozzarella sajt, csiperkegomba és kolbász a jellegzetes nápolyi pizza, a Boscaiola fő elemei. Ízlés szerint dönthetsz, hogy szeretnéd-e paradicsommal is ízesíteni. Tudnod kell azonban, hogy a Boscaiola olasz pizza tészta nagy valószínűséggel nem kapható Olaszország más részein, csak Nápolyban!

A Boscaiola egy hagyományos pizzaváltozat, amelyet Olaszország egyik legjobb pizzájának is tartanak. Természetesen sokunk inkább sonkával és sajttal szereti a pizzát, de aki szereti a kolbászt, annak azonnal nagy kedvencévé válhat ez a pizza!

Ezen a képen szeletelt kolbász látható, de általában a Boscaiolán inkább kolbászhúst találunk a szépen szeletelt kolbász  helyett. Nápolyban járva mindenképp érdemes kipróbálni, hogy milyen egy Boscaiola pizza egy olasztól, hagyományos olasz módon elkészítve.

9. Carrettiera

Íme az eredeti olasz pizza fajták másik fénypontja, a Carrettiera. A nápolyi konyha két jellegzetes összetevőjét tartalmazza: a kolbászt és a brokkolit. A tetejére provolon vagy parmezánpehely kerül. Egy igazán szuper finom és lenyűgöző választás! Bár a gyerekeket még mindig megijeszti, a brokkoli egyre népszerűbb hozzávaló szerte Olaszországban.

Az egyszerű köretek mellett, amelyek a világ minden részén megtalálhatók, Olaszországban rizottóhoz, de kolbászos tésztaételekhez is használnak brokkolit. Azonban, amióta a pizzán is megjelent, egyre többen ismerkednek meg olyan olaszországi pizzafajtákkal, mint a Carrettiera. Ez egy olyan különlegesség, amelyet valószínűleg csak Nápolyban találsz meg!

10. Pizza Napoli

italian pizza

Mint tudjuk, a pizza Nápolyból származik. Ez alapján úgy gondolom, itt az ideje, hogy szó essen az utolsó pizza fajtáról, egy másik kedvencről, a Pizza Napoliról. A Napli egy igazi olasz pizza, amely a legegyszerűbb, de legízletesebb hozzávalókat tartalmazza. Mint a legtöbb hagyományos vagy eredeti olasz pizzatípusnál, itt is az egyszerűség a kulcs. Csak szardellafilé, apróra vágott fokhagyma és egy illatos oregánó szükséges.

Olaszországban a hagyományos pizzák, a Calzone és a Pizzoli a legnépszerűbbek, de a pizza tekercsek is elterjedtek, különösen az otthoni vagy bárokban válaszható aperitivóhoz. Ha helyi specialitásokat kóstolnál, a Napoli azon pizzafajták egyike Olaszországban, amely biztosan nem lesz unalmas és gazdag ízvilága nem fog csalódást okozni. És, mint látható, a legtöbb híres olasz pizza ugyanabból az olasz régióbol származik, Campaniaból.

Összefoglaló: eredeti olasz pizza fajták

Összegezve, úgy gondoljuk, hogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy Olaszország egyik legfontosabb gasztró ténye nem más, mint hogy a pizzát mindenki szereti, az országban és a világ egyéb tájain egyaránt. A legfontosabb dolog viszont, hogy mielőtt megtanulnád, hogyan készül a pizza egy olasztól, mindenképpen próbálj ki többfélét, hogy ki tudd választani, hogy melyik olasz pizza tészta is a kedvenced! Nehéz meghatározni, hogy melyik a legjobb pizza Milánóban vagy Rómában. Ez ugyanis ízlés kérdése!

Példának okáért, ha szereted a hagyományos ízeket a legjobb pizza számodra Nápolyban a Margarita lehet, vagy ha bőségesebb, étvágygerjesztő falatokra vágynál, akkor a Capricciosa. De természetesen a Marinara sem elhanyagolható, főleg azok számára, akik az egyszerűséget kedvelik. Ezen kívül, ha nincs feltétlenül kedved egy paradicsomos vagy Diavola pizzához, de imádod a fűszeres ízeket, a Quattro Formaggi hagyományos változata tökéletes választás lehet, ha egy igazán finom pizzát ennél! Mielőtt tovább mennél, ne feledd megnézni cikkeinket olasz bruschetta receptekről, Carbonararól, na meg a Bolognai ragu receptről!

Pin: eredeti olasz pizza fajták

10 Eredeti Olasz Pizza
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page