Search
Close this search box.

Legjobb Üzleti Könyvek

üzleti könyvek

Mindenki életében fontos, hogy sikereket érjen el! Akár vállalkozó, akár vezető, akár csak valaki, aki hasznos karrier-tanácsokat keres, üzleti könyvek hosszú sora áll rendelkezésére jó tanácsokkal. Felvidíthatnak, amikor szomorúnak érzed magad, motiválhatnak a fejlesztésekre, és új készségeket taníthatnak. Vezetői könyvek oldalakon át inspirálnak, oktatnak és segítenek a jobb vállalkozások létrehozásában. Ebben a cikkben 10 kiadványt sorolunk fel, melyek megváltoztathatják életedet és növelhetik vállalkozásod sikerét.

A legjobb üzleti könyvek listája

A felnőttkori rendszeres olvasás segít fejleszteni az analitikus készségeket, jobb kommunikátorrá tesz, serkenti az agy kreatív központját és erősíti az információk felidézésének képességét. A legjobb üzleti könyvek vállalkozóknak nyújthatnak pszichológiai koncepciókat a jobb tárgyalási készségekhez, személyes anekdotákat az ismétlődő hibák elkerülése érdekében, önsegítő tippeket a termelékenység javítására.

Számtalan tanácsból válogathatsz, melyek segítenek nagyobb sikerek elérésében. Mindegyik kötet tele van megvalósítható tanácsokkal. Készen állsz a business könyvek legjobbjainak olvasására? Íme az általunk összeállított toplista, válogass belőlük kedvedre!

1. A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása – Stephen R. Covey

önfejlesztő könyvek

Stephen R. Covey világszinten elismert vezetési szakember, tanár és szervezetfejlesztési tanácsadó volt, aki hitt az elvközpontú életben és a vezetés szakértője volt. Az amerikai oktató és üzletember több motiváló és önfejlesztő könyvet jelentetett meg. Rengeteg tapasztalatot szerzett maga is, hiszen alapítója volt a Franklin Covey-nak, mely mára a világ egyik vezető vállalatává vált. Időtálló írásai a gyorsan fejlődő, rohanó világunkban is nagyon aktuálisak, az emberek motivációjára számtalan esetben pozitív hatással voltak. Jelen esetben A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokását vettem kezembe, azonban ajánlom figyelmedbe az Először a fontosat!, a Valódi nagyság, A 8. szokás könyveket, melyek szintén az eredményesség felé terelik életünket. A 7 szokás tréninget, melyet Stephen R. Covey dolgozott ki, számos intézményben alkalmazzák.

A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című kötet az üzleti könyvek között megjelenésétől, 1989-től napjainkig bestseller. Hét alapelvet dolgoz ki, melyeket szokásként beleépíthetünk a mindennapjainkba. Ezáltal a jó vezető könyv segítségével is megtanulhatja a kiegyensúlyozott, sikeres élethez szükséges készségeket. Olyan értékeket emel ki, mint ez együttműködés és empátia.

Fontos az egyéni siker, de a csapateredményesség is! A hangsúly az igazságosság, az integritás, az őszinteség és az emberi méltóság örök érvényű alapelveire kerül. Tartós siker érdekében hatékonyan kell vezetnünk saját magunk és szükségünk van eredményes együttműködésekre másokkal. A személyes és szakmai sikerek integrált és elvközpontú szokások eredményei.

2. Amit a Harvardon sem tanítanak – avagy a józan ész iskolája – Mark H. McCormack

Mark H. McCormack a XX. század egyik legbefolyásosabb embere volt. Chicagoban született és már kiskorában kialakult a golf iránti szenvedélye. Egy sajnálatos baleset miatt orvosa eltiltotta a sportolástól, emiatt végül a jogi iskola mellett döntött. A Yale Egyetemen végzett és Clevelandben dolgozott egy ügyvédi irodánál. Munkája mellett végig tartotta a kapcsolatot profi golfozókkal. Barátainak segített marketing területén és jogi tanácsokat adott nekik. Első állandó kliense Arnold Palmer lett és ezzel berobbant a sport üzleti világába. Az Egyesült Államokban sikeresen tevékenykedett, vállalkozása egyre nőtt. Mindeközben rájött, hogy ezt világszinten is megtehetné. A labdarúgástól a rögbiig, a billiárdtól a krikettig, minden nemzetközi sportban volt befolyása, tapasztalatait felhasználva több könyvek is megírt.

Mark H. McCormack a business könyvek világában is elismert volt. Ha szóba kerül a marketing vagy a menedzsment-önfejlesztés, akkor a szerző kötetei mindenképpen listára kerülnek. Magyar nyelvre több könyvét is lefordították: A szörnyű igazság az ügyvédekről – avagy amit a Yale jogi karán sem tanítanak, Ha vinni akarod valamire…, és Amit a Harvardon sem tanítanak – avagy a józan ész iskolája.

A szerző minden iskolai végzettségnél többre tartja az üzleti érzéket, vagy ahogy ő fogalmaz: a józan ész meglétét. Az üzleti rátermettség a vezetői szinteken is nagyon fontos. Amit a Harvardon sem tanítanak című művében is ilyenekről olvashatunk: tárgyalásról, előrelépésről, piacról, üzletről, az időzítésről és befolyásról, taktikázásról és sorolhatnám. Írásaiból rengeteget tanulhatunk!

3. 4 órás munkahét – Szabadulj meg a 9-5-ig robottól és élj ott, ahová a szíved húz! – Timothy Ferris

Timothy Ferris 1977-ben született, New Yorkban. Egy közismert amerikai előadó, befektető, szerző, életvezetési tanácsadó, podcasteket is készít. Hírnevét kezdetben a Négy óra című köteteknek köszönhette, melyekben az életvitel optimalizálása került középpontba. Az általunk kiemelt 4 órás munkahét – Szabadulj meg a 9-5-ig robottól és élj ott, ahová szíved húz! volt ezek közül a legsikeresebb. Emellett eddig csak angol nyelven jelent meg a The 4-Hour Body, amely az egészséges táplálkozás és fogyás témájával foglalkozik, illetve a The 4-Hour Chef, amely a profi szakácsok világába röpít minket. Még szeretném kiemelni a Titánok eszköztára – milliárdosok, ikonok, világklasszis előadók és sportolók taktikái, rutinjai és szokásai című könyvet. Ebben egészség, pénz és bölcsesség is fontos kulcsszavakká válnak.

Timothy Ferris, a New York Times bestsellerszerzője, üzleti könyvek írásával és podcastek készítésével szerzett hírnevet. Mai napig közkedvelt könyve a 4 órás munkahét – Szabadulj meg a 9-5ig robottól és élj ott, ahová a szíved húz! A bestseller már egy újabb, bővített kiadásban is megjelent. Az író éveken keresztül tanulmányozta az újgazdagok életvitelét és titkait, mely elvetette a robotolást és a spórolást.

A vezetői könyvek többsége alternatívát kínál fel számunkra. Timothy Ferris gyakorlati útmutatót ad kezünkbe egy új élet elkezdéséhez. Szó van benne a relatív és abszolút jövedelem különbségeiről, az automatizált készpénzáramlásról, a szelektív tudatlanságról. Végül, de nem utolsó sorban leírja, hogyan töltsük be az űrt és alakítsunk ki tartalmas életet, miután hátat fordítottunk a robotolásnak és az irodának.

4. A munka problémái – A Szcientológia alkalmazása a hétköznapok világában – L. Ron Hubbard

L. Ron Hubbard közismert személyiséget a dianetika és a szcientológia alapítójaként tartják számon. Az élet alapjait, az anyagi univerzumot és az emberi viselkedést tanulmányozta. Ő volt az első ember, aki tudományosan elkülönítette az emberi szellemet és olyan szellemi képességekről írt, melyek megelőzték a tudományos gondolkodást. Az emberi elméről és szellemről több mint 5000 írása és 3000 felvett előadása jelent meg. Rengeteg könyvét kiadták már magyar nyelven is. Csak kiemelnék néhányat: Az út a boldogsághoz – Észszerű útikalauz a jobb élethez, A tanulás technológiája, Önelemzés, A túlélés tudománya – Az emberi viselkedés előrejelzése, A szervezés alapjai, Tisztesség és becsület, Az etika és az állapotok, Házasság, Hogyan oldjunk meg konfliktusokat, Az emberi képessés megteremtése, és még hosszan sorolhatnám.

A munka problémái – A Szcientológia alkalmazása a hétköznapok világában című könyv az élet zűrzavarainak megértésében és rendbetételében segít. Életünk nagy részét munkára pazaroljuk és sokkal kevesebb időt töltünk a családdal, kikapcsolódássa. Ez a sikeres vállalkozás könyv tartalmazza az alapelveket és törvényeket, melyek a munka minden problémájára érvényesek és leírást adnak az élet felépítéséről.

Olyan technológiával találkozunk, mellyel stabilitást teremthetünk bármely munkahelyen és olyan eljárásokat, mellyel az életbe visszanyerhetjük az igazi örömöt. Ez a Szcientológia lényege. A könyv sikerének következtében jelent meg A munka problémái című filmeskönyv, mellyel új képességeket és maradandó munkahelyi stabilitást szerezhetünk.

5. Gondolkozz és gazdagodj – Napoleon Hill

Napoleon Hill 1883-ban született Amerikában. Ő az egyik legsikeresebb író és előadó az önfejlesztés témájában. Üzleti iskolába járt, jogot tanult a washingtoni Georgetown Egyetemen, de pénzügyi gondjai miatt visszalépett. Szakmai előrelépése volt, mikor felvették a Bob Taylor’s Magazine szerkesztőjének. Ekkor híres emberek sikerhez vezető életútját írta le. Egy interjúsorozat adta a lehetőséget, hogy megismerkedjen Andrew Carnegie iparossal, a kor egyik leggazdagabb emberével. Emellett interjúalanya volt Alexander Graham Bell, Henry Ford, John D. Rockefeller is. A hallottak és látottak alapján létre tudta hozni a siker filozófiáját. Első könyve 1928-ban jelent meg, A siker törvénye tizenhat leckében címmel. Az akkori ipari vezetők megakadályozták ennek kiadását, hogy ne legyenek nyilvánosak a siker titkai.

A siker törvénye tizenhat leckében című művét kivonták a piacról, hogy a Napoleon Hill által összegyűjtött sikertitkok ne kerüljenek nyilvánosságra. Ezután a szerző kiadott egy egyszerűsített változatot, melyből kihagyták a kulcsfontosságú részeket. Ez volt a Gondolkozz és gazdagodj kötet, mely 1937-es megjelenése óta közkedvelt kötet és a minden idők 10 legtöbbet eladott önfejlesztő könyvek listáján állandó helye van.

A sikeres vállalkozás könyv olvasásával is elindítható, ebben segít ez a kötet is. Napoleon Hill tanulmányozta, hogyan működik a siker titka, tapasztalatai alapján kidolgozta a siker filozófiáját, kifejlesztette a mestermódszert. A töretlen előrejutás, az emberi kapcsolatok eredményes fejlesztése, a problémák és akadályok rengetegén keresztül is az álmok követése – ez mind lehetséges!

6. Koldusból Királyfi – Mark Fisher

üzleti könyvek

Mark Fisher 1953-ban, a kanadai Montrealban született. Tanulmányait a filozófia és irodalom szakon folytatta. Több éven át a kiadói szakmában dolgozott. Első nagy sikerét az 1987-ben kiadott Koldusból királyfi című könyv hozta el, mely egy rövid filozófiai mese. Ez a kötet több, mint harminc országban jelent meg és világszerte több, mint kétmillió példányt adtak el belőle. Magyar nyelvre is lefordították több könyvét. Az általunk kiemelt Koldusból királyfi – Az egyperces milliomos titkai című kötet mellett A lusta milliomos, a Mese a passzív jövedelmekről és a szabadságról, az Egy milliomos titkai és sorolhatnám. Sokan abban a hitben élnek, hogy kemény munkával lehet sikereket elérni és meg is kell fizetni az árát. Ez lenne a siker kulcsa? Az egészséged, családod, talán még az ép elméd is? Teljesíts inkább sokkal többet, kevesebb munkával!

A business könyvek segítenek felépíteni egy vállalkozást, a siker útjára lépni és gyakorlatilag kevesebb munkával nagyobb álmokat elérni. Az önfejlesztő könyv vezetőknek is segít a vállalkozások könnyebb irányításában. Főszereplőnk egy ifjú, aki keresi a gazdagság eddig ismeretlen titkait. Neki segít, mentorává válik egy nagy tudású és igen gazdag öregember, az egyperces milliomos néven ismert bölcs.

A kudarcok és a folyamatos nyolc órás munkanapok kiábrándítják a fiatalt. Az öregember már felfedezte a titkot, mellyel rövid idő alatt nagyobb vagyont birtokolhat. Gyakorlatias, azonnal alkalmazható tanácsokkal ad. Szellemi váltásra ösztönzi, új gondolkodás- és viselkedésmódokat tanít neki, melyek egy milliomos beállítottságával ruházzák fel. Apró változásokkal is lehet elérni hatalmas eredményeket!

7. Money Master the Game – Tony Robbins

Anthony Robbins 1960-ban, Holywoodban született amerikai vállalkozó, író és előadó. A bestseller író huszonnégy éves korára vált milliomossá. A Robbins Research International elnök-vezérigazgatója, mely vállalkozásának kutatási és marketing intézete. Országosan kiemelkedik a személyiségfejlesztési tréningek vezetői között, könyvei világszerte, számos nyelven megjelentek. A Harvard Business Press beválasztotta a világ Top 200 Business Guruja közé. Profi sportcsapatok és szervezetek konzulense, hírességek tanácsadója. Több könyve megjelent magyar nyelven is: Óriás léptek – Látványos eredmények apró változtatásokkal, Ébreszd fel a benned szunnyadó óriást! – Hogyan változtassuk meg szellemi, érzelmi és fizikai körülményeinket?, Határtalan siker, Egy barát üzenete – Hatékony útmutató életed irányításához.

Tony Robbins vezetői könyvek sorát jelentette meg. Művei nemcsak az üzleti élettel és vezetéssel foglalkoznak, emberek kapcsolatait és önbecsülését változtatta meg tartósan és mélyen, de még a diéta és fitnesz témájában is segítséget nyújt. Az üzleti könyvek általános témájával foglalkozik, megérteti, hogyan tudnánk biztosítani magunk és családjaink pénzügyi szabadságát.

Jelen esetben egy angol nyelvű könyvére esett választásunk: MONEY Master the Game – 7 Simple Steps to Financial Freedom. A pénzügyi szabadság biztosítására hét lépésből álló tervet dolgozott ki. Rengeteg tanácsot ad az “életre szóló jövedelmterv” felállításához. Ebben a kötetében találkozunk először az elmúlt negyven év szinte minden jó személyes pénzügyi ötletének felbecsülhetetlen összeállításával.

8. Gondold újra! – Adam Grant

üzleti könyvek

Adam Grant közismert szerző korábban olimpiai műugró volt, a Harvardon szerezte diplomáját és a Michigani Egyetemen doktorált. Szervezeti pszichológus a Pennsylvaniai Egyetem Wharton Üzleti Karán, ahol több éve vezeti az oktatók ranglistáját. Az egyik legnépszerűbb TED-előadó, bestsellerek szerzője, előadásait több mint 25 millióan nézték meg, WorkLife című podcastje a toplisták élén szerepel. A világ tíz legbefolyásosabb menedzsmentszakértőjének egyike, fontos tudományos díjakkal jutalmazta az Amerikai Pszichológiai Társaság és az Országos Tudományos Alapítvány. Olyan bestsellerek szerzője, mint az Adni és kapni – A siker rejtett dinamikája, és az Eredetik – Hogyan mozdítják előrébb a világot a nonkomformisták? Emellett társszerzője a B-terv – Hogyan küzdjünk meg a válsághelyzetekkel és találjunk örömöt az életben? című kötetnek.

Jelentek már meg könyvek vállalkozóknak, melyek a siker felé vezető úton nyújtanak segítséget. Ehhez legtöbb esetben szükséges egy kis szemléletváltás, önfejlesztés. Néha el kell felejteni, ami korábban biztos meggyőződés volt és újrarendszerezni az információkat új szempontok alapján. A Gondold újra! című nagy sikerű kötet éppen ebben nyújt segítséget, hogyan lehet elsajátítani az újragondolás művészetét.

Adam Grant izgalmas történetekkel, merész felvetésekkel és meggyőző kutatási eredményekkel vezei rá minnket, hogyan szokhatunk hozzá megkérdőjelezni saját véleményünk és meggyőződésünk. Gyakran el kell engedni a haszontalan nézeteket, az ész nélküli következetességet, helyette a mentális rugalmasságot értekelni jobban. Bölcsebb döntéseket hozhatunk és sikeresebbé válhatunk az élet minden területén.

9. A pénz pszichológiája – Időtlen leckék vagyonról, mohóságról és boldogságról – Morgan Housel

önfejlesztő könyvek

Morgan Housel a The Wall Street Journal szerkesztője volt és a The Motley Fool elemzője. A Collaborative Fund partnere, egy kockázati tőketársaságé, mely támogatja a fiatal vállalkozókat. Rengeteg elismerést nyert munkássága során, az Amerikai Üzleti Szerkesztők és Írók Társaságának kétszeres nyertese a Best in Bussiness díjjal, és a New York Times Sidney Award nyertese is. 2022-ben a MarketWatch a piacok 50 legbefolyásosabb embere közé sorolta. Saját könyvei mellett más szerzők könyveiből is adott ki már ajánlólistát. Saját bestseller könyve 2020-ban jelent meg The Psychology of Money: Timeless Lessons on Wealth, Greed, and Happiness címmel, melyből azóta több mint hárommillió példány kelt el, és melyet 53 nyelvre fordítottak le. 2023-ban jelent meg Same as Ever: A Guide to What Never Changes című újabb műve.

A pénz mindannyiunk életében fontos szerepet tölt be, befolyásol. Rengeteg tanácsot nyújtanak az üzleti könyvek vállalkozóknak a pénz kezeléséről és a helyes viselkedésről, mely nagyon fontos és nehezen tanítható. A pénzügy nemcsak matematika, nem egzakt tudomány, a sikerhez egyfajta szociális készség szükséges, mely a viselkedésnél és tudásnál is többet számít.

Morgan Housel a pszichológia, a történelem, a neurológia és a szociológia meglátásait felhasználva végigvezet minket azokon a kognitív torzításokon, melyek miatt a befeketetők saját maguk legrosszabb ellenségeivé válnak. A pénz pszichológiája – Időtlen leckék vagyonról, mohóságról és boldogságról című könyvéből megtudjuk, hogyan lehet a saját viselkedésünk megértése a kulcs a pénzügyi céljaink eléréséhez.

10. Hogyan szerezzünk barátokat és bánjunk az emberekkel – Dale Carnegie

Dale Carnegie 1888-ban született Missouri államban egy szegény családban. Bejutott az Állami Tanárképző Főiskolára. Az iskolai szónokversenyeken fejleszteni tudta kommunikációs tehetségét. Sikeres eladóként tapasztalatokat szerzett értékesítésben. Tanfolyamokat és előadásokat kezdett el tartani, melyek gyorsan népszerűvé váltak. Első igazán jelentős műve 1926-ban jelent meg: Nyilvános beszéd – Gyakorlati tanfolyam üzletembereknek. A Sikerkalauz három követe újfent óriási sikereket ért el. Magyar fordításban is több könyve megjelent: Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket, Hogyan fejezzük be az aggódást s kezdjünk el élni, Hogyan szerezzünk barátokat és legyünk hatással másokra a digitális korban, A hatásos beszéd módszerei, az Üzletkötő-kalauz, vagy éppen az Érvényesülés.

Rengeteg jó vezető könyv segítségével tanul meg több praktikát a sikeres munka érdekében. Dale Carnegie három kötetes Sikerkalauz sorozata nemcsak üzleti téren, hanem az önfejlesztés útján is tanácsokkal lát el. Az első kötete az általunk is kiválasztott Hogyan szerezzünk barátokat és bánjunk az emberekkel. Ennek folytatása a Ne aggódj, tanulj meg élni! és A meggyőzés iskolája, a hatásos beszéd módszerei.

Ez a könyv vezetőknek is szól, viszont egyszerű, hétköznapi emberek életére is hatást gyakorol. Tettekre sarkall és sikerekhez vezet a kapcsolatteremtésben. Felejthetetlen érzést kelt, mikor átéljük, hogy a könyvben lefektetett alapelvek tényleg működnek! Ismerkedj meg te is hozzád hasonló emberekkel, tedd barátokká őket és alakíts ki eredményes kapcsolatokat!

Összefoglaló: a legjobb üzleti könyvek

A business könyvek hosszú listájából igyekeztünk kiválasztani a legjobbakat. Emellett az említett szerzők további köteteit is megemlítettem, hogy még bővebb választék álljon rendelkezésedre. A könyvek vállalkozóknak nagyon hasznosak, de a hétköznapi életre vonatkozóan is rengeteg tanácsot tartalmaznak. Szeretnél változtatni az életeden? Sikereket elérni kapcsolatokban, pénzügyekben, magánéletben? Ne habozz! Csak rajtad múlik, hogy mihez kezdesz az életedben! Ne hagyd ki cikkünket a legjobb romantikus könyvekről sem!

Pin: üzleti könyvek

Legjobb Üzleti Könyvek
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page