20 Látnivaló Budapesten – Budapest Látnivalók

Budapest látnivalók

A Budapest látnivalók számtalan összeállítása megtalálható már az interneten. A legtöbb viszont turisták által íródott, akik jártak Budapesten és legszebb élményeiket megosztották az olvasóval. Ebben a cikkben csupán húsz látnivalót találtok. Igyekeztem kiemelni számotokra a legfontosabbakat és leglátványosabbakat, amelyek örök élményt nyújthatnak nektek. Én már hét éve Budapesten élek és még mindig van e gyönyörű városnak olyan szeglete, melyet még nem sikerült felfedeznem. Engem is elvarázsolt az itteni látnivalók sokasága, a pezsgő élet. Tapasztalataimat megosztom most veletek.

20 Látnivaló Budapesten – Budapest Látnivalók listája

A látnivalók Budapest városában egy nagyon hosszú bakancslistát alkotnak, de mielőtt belevágnék a témába, gyönyörű fővárosunk történetéből ismertetnék néhány fontosabb tudnivalót. A ma ismert Budapest három városból egyesült: A Duna jobb partján elterülő Pest, valamint a folyó bal partján elhelyezkedő Buda és Óbuda városaiból. Az egyesítésre 1873. november 17-én került sor.

Ezen a területen már az I. század elején éltek emberek, a rómaiak itt alapították meg Pannónia tartomány fővárosát. A IV. századig létrehozott épületek maradványai még ma is fellelhetőek. Az V. század elején a hunok leigázták a várost. A monda szerint Attila király bátyjáról, Budáról nevezték el a Duna bal partján fekvő várost. A magyarok Árpád vezérrel érkeztek e területre.

A századok múlásával a város fokozatosan fejlődött. Virágkorát Zsigmond király és Mátyás király uralkodása alatt érte el. 1541-ben Buda török kézre került és elkezdődött a 150 éves török hódoltság, majd 1868-ban a Habsburgok segítségével visszafoglalták. Nagyszabású építkezések és újítások kezdődtek, majd a XIX. században ismét a magyar politikai és gazdasági élet központja lett.

Lóvasút és villamosvasút indult a városban, majd 1896-ban Európa első földalatti vasútja is megépült. A két világháború során a város komoly károkat szenvedett. A XIX. század második felében épültek meg a lakótelepek és gyárak többsége. A város arculata rengeteget változott az idők során, fejlődése is igen látványosnak bizonyult. Az itteni látnivalók gyerekkel is kellemes élményt nyújthatnak.

1. Budai Vár

A Budapest látnivalók egyik legfontosabb helyszíne a Budai Vár. Történelem, építészet, káprázatos kilátás, jó ételek és kultúra, rengeteg kultúra. A legjobb a Budai Várban, hogy egy egész napot el tudsz ott tölteni, mert minden igényedet kielégítik az ottani helyek. Magyarország egyik legismertebb helyéről van szó, mely méltán került a Világörökség kincsei közé. Közkedvelt látogatási úticél nemcsak a turisták, hanem az itt élők körében is.

Több hely is van, ahol lehet egy kiadósat és finomat reggelizni, ebédelni vagy akár vacsorázni is. És sétány is rendelkezésünkre áll, például a Tóth Árpád sétány, ahol a gyerekek szaladgálhatnak, nem kell aggódni a járműves forgalom miatt. De itt találhatóak Budapest nevezetességei közt múzeumok, nemzeti galériák, és fontos történelmi épületek, mint például a Magyarok Háza vagy a Magyar Tudományos Akadémia néhány részlegének épülete.

A Budai Vár az első kerületben helyezkedik el, szóval nemcsak egy látnivalóktól zsúfolt helyről van szó, hanem ma is használatban lévő lakónegyedként is szolgál. Itt találod meg a Magyar Hadtörténeti Múzeumot is, a Magyar Levéltárat és az ország egyik legnagyobb könyvtárát, az Országos Széchényi Könyvtárat. Számos fontos épület látogatható, melyeket nem érdemes kihagyni.

A palota belső udvarán, mely a fenti képen is látható, található a Nemzeti Galéria, mely bárki számára látogatható és melyben megtekinthető a leghíresebb magyar festmények néhány darabja. Ezen felül megcsodálható néhány nagyszerű román és gótikus stílusú darab is. Ilyenek például a Mátyás templom és a híres Halászbástya is.

2. Parlament

things to do in budapest

A toplistánk második helyezettje a magyar parlament. Ezt a fenséges épületet mindenkinek kötelező felfedeznie. Napjainkban ez a magyar látványosság a harmadik legnagyobb parlament a világon. Építészeti szemmel nézve is figyelemre méltó. Az épületet Steindl Imre tervezte és neogótikus stílusban alkották meg. Az építkezéseket 1902-ben fejezték be.

Az Országház épülete könnyen megközelíthető a piros metróval (M2), melynek Kossuth Lajos téri megállója nagyon közel lett kiépítve. Ha már megérkeztél, akkor csatlakozhatsz egy vezetett látogató csoporthoz vagy akár körbejárhatod a helyet a rakpart irányába. Utóbbi esetben számos műemléket tekinthetsz meg. A Kossuth Lajos téren állva, szemben a Parlamenttel, a bal oldalon állították fel Andrássy Gyula szobrát és pár lépésre tőle a magyarok közkedvelt költőjének, József Attilának a szobrát.

A Kossuth teret körbejárva meg lehet tekinteni az 1956-os szabadságharc elesett hőseinek felállítot emlékművet vagy akár Rákóczi Ferenc szobrát is. Érdemes időt szentelni az 56-os forradalom emlékére kialakított múzeumra is. A tér jobb oldalán megtalálod a nagyméretű szoborcsoportot, melyet Kossuth Lajos emlékére állítottak fel és tematikájában az 1848-49-es forradalomhoz kötődik, több akkori fontos szereplőt alakját ábrázolva.

Ha az Országház épületének jobb oldalához sétálsz, akkor ott találod gróf Tisza István szobrát, aki az első világháború idején volt Magyarország miniszterelnöke. A magyar Parlamentben kiállítva megtalálod a Szent Koronát és az alkotmányt is. Összességében nézve a teljes épület önmagában lenyűgöző és igenis, érdemes felfedezni!

A Budapest látnivalók ingyenes látogatására általában nemzeti ünnepeken kerül sor. Ez az Országház épületére is vonatkozik. Például a március 15-i nemzeti ünnep keretei között is ingyenes látogatási lehetőséget szoktak biztosítani. Emellett augusztus 20 is olyan dátum, amikor díjmentesen bejuthatsz a kupolacsarnokba, ahol megcsodálhatod a magyar Szent Koronát.

3. Széchenyi Lánchíd

things to do in budapest

A Széchenyi Lánchíd egy meseszép, kiemelkedő pont Budapest nevezetességei között, a látnivalók Budapest területén mind csodaszépek, de ez más! Nem is kérdés, hogy ez a főváros legszebb hídja és legfontosabb pontja. A Lánchíd gróf Széchenyi István megbízásából készült a 19. század közepén, a forradalom után.

A második világháború idején a németek felrobbantották a Lánchidat, amikor a keleti frontról visszavonulva maguk mögött hagyták azt. Ezután a kommunizmus idején újjáépítették és az elmúlt években újra építkezési munkávalatokat folytattak. Idén, 2023-ban nyílt meg újra a látogatók és közlekedők számára. A tavaly indított teljes körű felújítás folyamatban van és ezidő alatt nehezen megközelíthető.

A Széchenyi Lánchíd, úgy mint a többi fővárosi híd, összeköti Budát és Pestet. A budai oldalon belefut a gyönyörű Clark Ádám térbe. Itt fel tudsz szállni a régi Siklóra, ha gyorsabban fel akarsz jutni a Budai Várba. Érdemes a Budai Várat ebből az irányból megközelíteni, hiszen bámulatos kilátásban lesz részed! A pesti oldalon a hídnál található a híres Gresham Palota, mely napjainkban a Four Seasons Budapest Hotelnek ad helyet.

4. Hősök Tere

things to do in budapest

A Budapest látnivalók sokaságának egyik legjobb része a Hősök tere! Az egyik kedvenc helyszínem a fővárosban. És nemcsak nekem. Ez egy nagyszabású hely, melyen megtalálod Magyarország történelmének legfontosabb szereplőit. Budapest középpontjában helyezkedik el, a sárga metró (M1) vonalán éppen ezen a helyen van a Hősök tere megálló.

A Hősök terének középpontjában a hét magyar törzset vezető hét vezér szobrát tekinthetjük meg, akik 895-ben a magyarokat Pannonia területére vezették. A szoborcsoport közepén pedig magasan emelkedik ki egy angyal, a koronát és a jogart tartva kezeiben. Emögött egy ketté osztott nagyméretű boltíves emlékmű első része sorakoztatja fel a középkori Magyarország királyait, időrendi sorrendben. A második rész folytatódik az uralkodókkal, hercegekkel és újkori magyar királyokkal.

Erdély magyar uralkodói is láthatóak. Azoké, akik a török fennhatóság idején uralkodtak. Végül a sort néhány 19. századbeli fontos alak zárja. A tér az Andrássy út legvégén található, egy tökéletesen egyenes főút, mely kettészeli Budapest belvárosát. A tér helyet biztosít a Művészeti Múzeumnak és a Nemzeti Galériának is. A tér mögötti Városliget további kellemes időtötést nyújthat, ezt is a Budapest szabadtéri látnivalók közé sorolhatnánk.

5. Szent István Bazilika

things to do in budapest

A Budapest szabadtéri látnivalók közé sorolható Szent István Bazilika az utóbbi években az egyik legdrágább budapesti turisztikai központtá vált. Ez a környék a történelmi központ egyik legszebb helye, ahol lehetőséged nyílik sétálni és ábrándozni. Emellet kipróbálhatsz többet is a Bazilika körüli éttermek és bárok hosszú sorából.

A mai Magyarországon a Római Katolikus Egyház a harmadik legnagyobb egyház. 1920 előtt, amikor Magyarország területe még nem lett harmadolva, csak a hetedik legnagyobb egyházközösségnek számított. Ennek a közösségnek épült a Szent István Bazilika a 19. században.

A Bazilikát az első magyar királyról nevezték el, Szent Istvánról, akinek a jobb kezét a Bazilika relikviái között tárolják. A templom belseje látogatható és a toronyba is fel lehet jutni. A belváros egyik kiemelkedő pontjának számít, még egy helyi lakó szemszögéből is. Augusztus 20-án innen indul a Szent Jobb-körmenet. Az Adventi időszakban pedig a Szent István tér nyújt helyszínt a híres Karácsonyi vásárnak.

6. Vajdahunyad Vára

A gyönyörű látnivalók Budapest területén egyik bakancslistás helye a Vajdahunyad vára, mely a már fentebb említett Hősök terétől nem messze helyezkedik el, a Városligetben. Ez az épület egy igazi kastélynak tűnhet, de nem az! A Milleniumi Kiállítás keretein belül építették meg 1898-ban, amikor Magyarország ezeréves fennállását ünnepelték, a 895-ös Kárpát-medencei honfoglalástól számítva.

Vajdahunyad várának szépségéhez hozzátartozik, hogy hét különböző magyarországi helyről másolt jellemzők alapján tervezték meg. A vár főbejárata felőli rész a toronnyal az erdélyi Hunyad várának utánzata, mely ugyancsak ezer éven át Magyarország része volt 1920-ig. A hét eredeti kastély különböző korokból származnak, így különböző építészeti stílusokat örökítenek meg, mint például a román, gótikus, reneszánsz és barokk.

A Budapest látnivalók gyerekkel is élvezhetőek. Izgalmas élmény, ha a vár melletti tónál csónakot béreltek, vagy tél idején jégkorcsolyáztok. A főváros legnagyobb parkja rengeteg lehetőséget biztosít a kellemes időtöltésre. A gyerekekkel további élményeket szerezhettek a csupán három percre található budapesti állatkertben is.

7. Terror Háza

things to do in budapest

A Budapest látnivalók esőben is több lehetőséget biztosítanak az időtöltéshez. Ha rossz az idő és a szabadtéri programokat kénytelen vagy lefújni, akkor irány a múzeum! A Terror Háza bizonyára az egyik legemlékezetesebb fővárosi múzeum. Ezt a látogatást mindenképpen érdemes beiktatnod a programodba! A kiállítás a kommunista és szocialista évek sötét időszakát eleveníti meg, az 56-os forradalmat és az azt követő kivégzéseket is. Azoknak nyújt emléket, akiknek szenvedést vagy akár halált okozott a diktatúra.

A Terror Háza négy szintből áll, mindegyik különböző tematikával. A második emeleten megtekinthető állandó kiállítás krónológiai sorrendben mutatja be a diktatúra idején történt eseményeket. Az első emeleten a második világháborút követő időszak elevenedik meg előttünk, például a csehszlovákiai deportálásokat is kiemelve. A földszinten egy tank is található és olyan emberek arcképe, akik életükkel fizettek a diktatúra elnyomása idején.

A falakon különböző dokumentumokat figyelhetsz meg az áldozatokról és a forradalomról. Az alaksor már gyermekeknek nem ajánlott. A diktatúra legsötétebb pillanataiba nyerhetünk betekintést. Rekonstruálták a cellákat, melyekben fogva tartottak és kínoztak vagy akár ki is végeztek embereket annak idején. Hat vérpad-utánzatot is felállítottak, amilyeneket a kivégzésekhez használtak és e szörnyű eseményekről felvételeket is vetítenek. Ezért is gondolom úgy, hogy ez egy korhatáros részleg. Talán még felnőtteknek is rémálmokat okozhat. Mindenek ellenére, a Terror Háza valóban az egyik legkiemelkedőbb múzeum a városban, és Budapest nevezetességei közé tartozik úgy hazai mint külföldi túristák körében.

8. Gellért Hegy

Visszatérve a Budapest szabadtéri látnivalók sorához, kihagyhatatlan a gyönyörű Gellért hegy. Egy kis túrát megér a lélegzetelállító látvány, mely elénk tárul a Gellért hegy csúcsára érve. A Citadella a Budapest látnivalók kihagyhatatlan pontja, a fővárosi folyópart legmagasabb pontján épült, a Gellért hegyen, mely gyönyörű kilátást biztosít a városra. Az úgynevezett Citadella erőd, a hegy tetején, az 1848-49-es szabadságharc leverése után épült meg.

Magyarország a függetlenségét akarta visszaszerezni az Osztrák Birodalomtól (Habsburg Monarchia). Ez viszont nem történt meg, mivel az orosz hadsereg leverte a szabadságharcot 1849-ben. A Citadella egy erődként szolgált az osztrák hadseregnek, mert innen felügyelhették a várost és könnyebben használhatták az agyúikat egy újabb esetleges forradalom kitörése esetén.

Napjainkban már csak az egyik legkellemesebb időtöltést nyújtó hely, mely képrázatos kilátást is nyújt az oda látogatónak. Érdemes kipóbálnod ezt este, mivel a gyönyörű fényekbe oltöztetett főváros képe tárul majd eléd. A domboldalon, útközben megtekintheted még Szent Gellért szobrát is, mely a Dunára néz. A csúcson pedig a Szabadság szobor látható.

A csúcsra feljuthatsz egy kis túrával, a Gellért Hoteltől indulva, de buszjárat is van, mely majdnem teljesen felvisz. Egy másik útvonal az Erzsébet híd felől indul, Szent Gellért szobránál lévő lépcsősorral. Egy könnyed túráról van szó, szóval, ha lehetőseged nyílik rá, akkor mindenképpen megéri kipróbálni!

9. Hadtörténeti Múzeum

A Budapest látnivalók gyerekkel is élvezhetőek, erről már esett szó. Izgalmas kaland elé nézhettek, ha a Hadtörténeti Múzeumot meglátogatjátok a Budai Várban. A magyarországi hadtörténelem különböző korszakait feltáró intézmény rengeteg információt és érdekességet tartogat számotokra. Ez a Budai Vár északnyugati sarkában helyezkedik el, rögtön a Tóth Árpád sétány után, melyet már említettem.

Az épületben sokan látogatják a könyvtárat, a levéltárat vagy éppen a térkép gyűjteményt, de mindenképpen a legnépszerűbb a Hadtörténeti Múzeum részlege, a felbecsülhetetlen műkincseknek köszönhetően. Az épület udvarán egy szoborpark található, itt egy kis pihenéssel is eltöltheted az időt. Tavasztól őszig gyönyörű zöld övezetben élvezheted a nyugalmat. A múzeumban pedig rengeteg állandó és időszakos kiállításon tudsz minőségi időt tölteni.

Az állandó kiállítások közül a legkiemelkedőbbek: “Jelszavaink valának: haza és haladás” (Magyarország hadtörténete (1815-1866)), Magyarország a Nagy Háborúban 1914-1918, vagy akár a Magyar katonák a szovjet fogságban 1941-1955. Nagyszerű kiállítás van azokból a fegyverekből, melyeket magyar katonák használtak különböző korszakokban. A belépő díja is megfizethető családosok számára is.

10. Operett Színház

budapesti színházak

A Budapest látnivalók esőben is látogatható úticéljai közül számomra a legkedvesebb a Budapesti Operettszínház. A világháborúk előtti békeidőben itt orfeum működött, melyet a háború kitörésével bezártak. 1923-ban döntöttek róla, hogy az operett saját otthonba kell kerüljön, ahol a klasszikus operett hagyományait megőrizve, de új, modern művészi megoldásokkal gazdagítva alakítják a műsorokat.

Története során belsejét többször átalakították, ám a régi, megmaradt elemek és az új beépített modern technológiák, darabok összhangban vannak. A színházterem nézőterét még mindig a százéves csillár ragyogja be. Mai vezetőinek szándéka, hogy az Operettszínház többfunkciós kulturális központként tudjon működni. Zenés népszínházként magyar operetteknek és kortárs magyar musicaleknek ad helyet a színpadon. Napjainkban Magyarország leglátogatottabb színháza.

Az idén 100 éves Operettszínház repertoárjában mindenki talál magának megfelelő műsort. Az idei évad különlegessége a Centenáriumi Ünnepi Gálájuk. A Szépség és a Szörnyeteg, az Abigél, a Diótörő, a János Vitéz és sorolhatnám a jobbnál-jobb előadások címeit, nem is említve a Marica grófnőt vagy a Mária főhadnagyot, melyekből mindenkinek rémlik egy-két részlet.

És ki ne hallott volna Csárdáskirálynőről?! Nekem személyes kedvencem az operett előadások közül. A Társulat ma már több nyelven is előadja ezt a műsort. Repertoárjukban szerepel az István, a király is, mely minden magyar számára ismerős darab. Sorolhatnám még napestig, de kár a szóért. Egy biztos: a Budapesti Operettszínház megér egy estet!

11. Romkocsmák

A látnivalók Budapest területén nemcsak kultúrális jellegűek. Jöhet egy kis szórakozás is néha! A Gozsdu Udvar és a romkocsmák, a Szimpla Kert fő úticélok ilyen esetben. Ezek főleg a külföldi turisták körében számítanak a legismertebb és leglátogatottabb helyeknek, de a vidéki fiatalok is gyakran ideutaznak egy kis kikapcsolódás érdekében.

Az év bármely időszakáról legyen szó, a főváros turisztikai célponttá vált a fiatal felnőttek körében, akik inkább szórakozni vágynak Budapesten, kikapcsolódni. Ha te is csak szórakozni szeretnél kicsit, bulizni, inni, akár táncolni és sok hasonló szándékú utazót megismerni, akkor Budapest és a romkocsmái tökéletes választásnak fognak bizonyulni.

Az említett Gozsdu Udvar a belvárosban található, a Deák Ferenc tér közelében. Igazából egy kocsmákkal és éttermekkel teli labirintusról beszélünk Budapest szívében. Általában teltházas napjaik vannak és csak úgy kígyóznak a sorok, szól a zene. A romkocsmák fő látványosságok a fiatalok körében fővárosunkban. Ezek közül a leghíresebb a Szimpla Kert, de rengeteg egyéb lehetőség közül tudsz még válogatni kedvedre ha a pezsgő budapesti éjszakai életre vágysz.

12. Karácsonyi Vásár

A Budapest látnivalók decemberi fénypontjához érkeztünk! Egy újabb példa rá, hogy a Budapest látnivalók gyerekkel is élvezhetőek. Bár ebben az esetben talán azért érdemes egy kis félretett pénzzel készülni. Pár éve már, hogy Budapest is bekerült a leghíresebb európai karácsonyi vásárok listájára. Egy nagyon népszerű programról beszélünk és a többi európai karácsonyi vásárhoz viszonyítva ez még olcsónak is számít.

A budapesti Karácsonyi vásárnak több helyszíne is van. Az eredeti helyszín mai napig a leglátogatottabb rész, a fő látványosságok a Vörösmarty téren találhatóak. Emellett viszont több helyszín is van az Erzsébet körúton, a Deák Ferenc téren, a Szent István Bazilikánál és a Budai Várban is. Mindegyik nagyszerű időtöltésnek bizonyult eddig is és minden egyszerűen megközelíthető, központi helyeken vannak.

Mi található ezeken a karácsonyi vásárokon? Minden, mi szem-szájnak ingere. Rengeteg kézműves termék vásárolható meg a standoknál mindenféle kategóriában, amit csak el tudsz képzelni! Bőrből készült kézműves tárgyak, kézzel készített dísztárgyak, kerámiák, szappanok, játékok, édességek és sorolhatnám. Ezen kívül rengeteg ételes-italos stand van jellegzetes magyar ételekkel, édességekkel, forralt borral és különlegességekkel. Mindenképpen érdemes bakancslistára tenni!

13. Széchenyi Fürdő

things to do in budapest

A Széchenyi Fürdő egy mesés helyszín a Budapest szabadtéri látnivalók között. Nemcsak kültéri medencéik vannak, hanem beltéri kisebb medencék, szaunák és mindenféle jóság megtalálható itt. Budapest egyre elismertebb turisztikai célponttá vált és ezzel együtt az addig országos szinten elismert thermál fürdő rövid idő alatt nemzetközi viszonylatban is elismerést nyert.

Az 1913-ban épült létesítmény a 19. század egyik legismertebb politikusáról és arisztokratájáról lett elnevezve, gróf Széchenyi Istvánról. A hihetetlen gyógyhatású természeti meleg vizek 18 medencében élvezhetőek, ezen felül 10 szauna és gőzkabin, számtalan masszázsterápia, arcápolási kezelések, török fürdők és egyebek, még sörfürdő is.

Az év bármely időszakában tökéletes választás lehet egy kis kikapcsolódásra, lazulásra, vagy több alkalom esetén gyógyulásra. Akár a téli időszakban is érdemes befizetni, mivel a kültéri medencék thermál vízzel vannak feltöltve. Így kellemes és meleg abban a szezonban is. A belépődíjak megfizethetőek, van félnapos vagy egész napos befizetési lehetőség is és extra szolgáltatásokat is lehet igényelni.

14. Szabadság Híd

Ha a látnivalók Budapest területén szóba kerülnek, akkor a Dunán átívelő hidakról mindenképpen beszélni kell! A Lánchidat már említettem, most a második legszebb budapesti híd került sorra, a Szabadság-híd. Őszintén, akár mindegyik fővárosi híd bekerülhetett volna a cikkbe, viszont a húsz tételes listára az már túl sok lett volna, muszáj volt választani.

A Szabadság-hidat 1894 és 1896 között építették és eredetileg Ferenc József hídjának nevezték. A királyról nevezték el, aki abban az időben az Osztrák-Magyar Monarchiában uralkodott. Egy kevésbé ismert infót is elárulok: Ferenc József volt, aki az utolsó ezüst csavart elhelyezte a hídban. Sajnálatos módon, azt ellopták, viszont később pótolták egy utánzattal és az a híd pesti oldalán máig meg is található.

Egy szomorú tényt is szoktak közölni általában a Szabadság hídról: ez az a hely, ahol nagyon sokan megpróbáltak öngyilkosok lenni. Néhányuknak sikerült is. Ez nem olyan információ, amit mindenhol megtalál az ember, legfeljebb a hírek között olvashatunk róla. Valójában viszont ez is hozzá tartozik a híd történetéhez.

15. Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum egy újabb úticél, mely bizonyítja, hogy a Budapest látnivalók esőben is izgalmasak és sokfélék tudnak lenni. Az épület nemcsak belülről szép, hanem a kerteket is érdemes megcsodálni. Az ELTE humán szakának épülete mellett található, egy békés, zöld övezetben, gyönyörű épületek között és rejtett terekkel.

A belépőjegy kiváltása nélkül sétálhatsz egyet a múzeum kertjében, leülhetsz egy kávéval és élvezheted a kilátást. Ennek ellenére ajánlott benézni, hiszen rengeteg érdekességet tartogat Magyarország történelméről. A Magyar Nemzeti Múzeumot 1802-ben hozták létre és a Pollack Mihály által tervezett neoklasszicista épületben kapott helyet.

A múzeumban hét állandó kiállítás van. Magyarország általános története két részre van osztva: a régészeti feltárások az avar korig a földszinten és az ezt követő időszak a modern korig az első emeleten. Utóbbi magába foglalja az Árpád-háziak korát, a török uralom idejét, Erdélyben és a Királyi Magyarországon egyaránt.

A modernebb és jelenkori történelem Rákóczi függetlenségi harcával kezdődik, több ruházati tárgyat és érmét is kiállítottak ebből az időszakból. Ez a korszak a magyarországi kommunizmus felemelkedésével és bukásával végződik. A második emelet egy része 20. századi magyar tudósokról szól. Az első emelet egyik termében a fő különlegesség a középkori magyar koronázási palást, mely ott megcsodálható.

16. Magyar Állami Operaház

Az olyan városokban, vidékeken, ahol nagyon erős kulturális örökség van, ott a kulturális programok is elengedhetetlenek az oda látogatók számára. Ez a helyzet Budapesttel is. Ilyen értelemben Budapest kapcsán a Magyar Állami Operaházat muszáj megemlíteni! Az épület maga új-reneszánsz stílusban épült és a főváros központjában helyezkedik el, a híres Andrássy-úton.

Eredeti megnevezése a Magyar Királyi Operaház volt, és Ybl Miklós tervezte, aki a 19. század egyik leghíresebb építésze volt. Az építkezéseket 1875-ben kezdték el Budapest városának és I. Ferenc József uralkodónak a megbízásából. A munkálatok majdnem tíz éven keresztül folytak, mire 1884-ben az Operaház megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

A lélegzetelállító épületben ma rengeteg opera és koncert zajlik, de napközben akár egy idegenvezetéshez is lehet csatlakozni az épületen belül. Az épület egyik fénypontja az évente megrendezett Budapesti Operabál, melyet már több, mint 130 éve, 1886 óta megszerveznek. Erre az eseményre szigorú ruhaviseleti szabályok vannak. Férfiaknak csak fehér nyakkendő és frakk, a nőknek pedig földig érő estélyi ruha a kötelező.

17. Vásárcsarnok

Körbejárni a Vásárcsarnokot rossz idő esetén határozottan felkerülhet a Budapest látnivalók esőben listánkra! A Vásárcsarnokokban általában rengeteg stand és bolt van különféle árukkal. Bio gyümölcsök, zöldségek, savanyúságok, kézműves sajtok és különféle hús termékek helyi készítői vagy viszonteladói várják a vásárlóikat. Ha valami frissre, természetesre, biora vagy kézműves termékre vágysz, ezek a budapesti piacok a tökéletes úticélok számodra!

A leghíresebb beltéri piac Budapesten a Fővámtéri Vásárcsarnok, mely – nevéből is tudni – a Fővám téren helyezkedik el. Ha a fővárosban jársz, mindenképpen megéri néhány helyi terméket beszerezni! Csak ajánlani lehet még a helyi friss pékárut, mint például a friss, porhanyós sajtos pogácsát vagy a finom, omlós tepertős pogácsát. Az édes ízeket kedvelőknek is van bőven miből választani, a Vargabéles csak egy példa azokból, amiket érdemes kipróbálni.

A különböző krémekkel vagy lekvárokkal töltött pogácsák és természetesen a legfinomabb rétesek bármikor jól jönnek reggelire vagy éppen csak egy kis nasinak. Ha húsos termékekről beszélünk, akkor nem szabad elfelejteni a paprikás kolbászt, akár csípősen is, vagy éppen a különböző magyar szalámikat, szalonnákat. Ha határon túlról érkezel, akkor mindenképpen be kell szerezned egy kis fűszerpaprikát a konyhádba, hiszen a magyarországi fűszerpaprikának párja nincs! Mivel a pirospaprika Magyarországról származik!

18. Margit Sziget

A Margit sziget egy fontos hely a Budapest látnivalók közül. Kezdjük csak egy egyszerű látogatással. A Margit Sziget legtöbbször a nyugalom szigetének is nevezhető. Az emberek ide járnak sétálni, kocogni, biciklizni, kutyát sétáltatni vagy csak élvezni a kellemes időt a családdal. A sziget nagyrészén nem közlekednek járművek, csak zöld övezet van. Van egy kis állatkert is, melyet meg lehet látogatni, játszótér és néhány emlékmű is megtekinthető.

A szigeten megtalálod a monostor romjait, amelyben Szent Margit élt. A múltban a nyulak szigetének hívták ezt a helyet, de a felszentelés után visszanevezték Margit szigetnek. Itt megtalálhatod még a Palatinus strandot is és rengeteg bár, étterem várja vendégeit. Ezen kívül több eseményt is szerveznek a sziget területén.

A Margit sziget nyáron a nemzetközileg is ismert Sziget Fesztiválnak ad helyet. Ha ebben az időszakban a fővárosban tartózkodsz, kihagyhatatlan! Európa egyik leghíresebb nyári fesztiváljáról beszélünk, mely a zeneipar legnagyobb és legismertebb alakjait is színpadra állítja. Fiatalok egész Európából vagy akár távolabbról is ide látogatnak évente e közismert eseményre. Nagyszerű program, mely egy szigeten van a főváros szívében. Meglesz a fesztivál hangulat és a kényelem is!

19. Párizsi Udvar

things to do in budapest

A Budapest látnivalók egyik legkülönlegesebb pontja a Párizsi Udvar látogatása. A lélegzetelállító hely ma a Parisi Udvar Budapest Hotel Hyatt részeként működik. Az épület Brudern József bárónak készült, Pollack Mihály által, aki a Magyar Nemzeti Múzeum építésze is volt.

Az építményt 1817-ben fejezték be és már akkor Párisi Udvarnak kezdték el nevezni. A báró maga a második emeleten lakott, a földszinten pedig 32 üzlethelyiség volt kialakítva. Az üzletek a legelegánsabb és legpazarabb boltok voltak a városban. Úgy hitték, ez a lélegzetelállító épület egy másolata a Parisian Passage des Panoramasnak, melyről nevét is kapta.

1906-tól a Budapesti Központi Megtakarítási Banknak adott helyet és teljesen átalakították. A második világháború idején rengeteg környékbeli épület rongálódott, a Párisi Udvar viszont érintetlen maradt. A hotelben található arab, gótikus és mór díszítés is, visszatükrözve Magyarország lenyűgöző múltját. Az eredeti homlokzatot, lépcsőházat és díszítő csempéket gondosan megőrizték, ahogy a vendégszobák méretre készült magyar kézműves bútorait is.

A hotel egyik része a máig szabadon látogatható Párisi Udvar. Nagyszerű kávézó és söröző működik benne, finom fogásokkal, desszertekkel és italokkal, elérhető áron! Tökéletes helyszín lehet üzleti megbeszélésekhez vagy csak egy kedves kávészünethez, reggelihez vagy italozáshoz, amihez felveheted a legcsinosabb öltözéked. Fedezd fel cikkünkben Budapest leggyönyörűbb hoteleit!

20. Dunapart

things to do in budapest

A budapesti Dunapart – véleményem szerint – külön pontot érdemel a Budapest látnivalók ingyenes helyei között. A Duna mindkét oldalán rengeteg felfedezni való rész található! A Margit hídtól le délnek haladva megtalálod Budapest nevezetességei közül a Parlamentet, melyet közelről körbe is járhatsz. Majd, a rakpartról és a költő, József Attila szobrát rögtön az Országház mellett.

Innen a piros metróval (M2) a Duna alatt átutazhatsz a budai oldalra, ahonnan teljes egészében megcsodálhatod a Parlament épületét. Tényleg gyönyörű! Itt a rakparton majdnem végig, a Duna mentén közlekedhetsz villamossal is. Ez az utazás gyönyörű képeket tár eléd: A Budai Vár, a Lánchíd, az Erzsébet híd, a Gellért hegy és végül a Szabadság híd is.

Ha végig sétálsz a Duna Korzón, akkor kis szobrocskákat találhatsz az úton, illetve itt kerül utadba a Magyar Tudományos Akadémia főépülete, a Gresham Palota, a Vigadó, mely egy gyönyörű épület a Váci utca közelében, és még sorolhatnám! A rakparton található a Duna parti cipők nevű zsidó emlékhely is. Ezeken felül rengeteg kávézót és parkot fogsz találni, ha szünetet szeretnél közben tartani.

Összefoglaló: Budapest látnivalók

Budapest szabadtéri látnivalók és beltéri programokat biztosító intézmények sokaságával büszkélkedhet. Ez a húszas válogatás csak egy kis bevezető a budapesti életbe. Remélem kedvet kaptál hozzá, hogy felfedezd a magyar fővárost! Közelben élő vagy távolabbról ideutazó egyaránt találhat magának megfelelő helyet a pihenésre, kikapcsolódásra vagy éppen szórakozásra. A látnivalók és különböző programok rengetege bárkit képes lekötni legalább néhány napra. Ráadásul, akár tömegközlekedéssel is, Budapest könnyen megközelíthető. Legyen tél, vagy nyár, Budapest téged is vár! Ugyanakkor, ha már Budapesten jársz, cikkeinkből megtudhatod melyek Budapest legjobb vendéglői, kávézók, rooftop bárok, színházak, termál fürdők, és megannyi egyéb látnivaló és tennivaló!

Pin: Budapest látnivalók

20 Látnivaló Budapesten – Budapest Látnivalók
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page