Search
Close this search box.

15 Legjobb Magyar Bor – Magyar Borok

magyar borok

A legjobb magyar borok témájában nehéz toplistát összeállítani. Gondolkodás nélkül szinte bárkinek sikerül néhányat felsorolni Magyarország borvidékei és borai közül. Az egyik legismertebb talán Tokaj Borvidéke. Az Egri Bikavér híres magyar bor határainkon innen és túl egyaránt. Villány borainak számát már alig bírjuk számon tartani. Sorolhatnám tovább, de egyhamar nem érnék a minőségi borok listájának végére.

15 Magyar Bor – A Legjobb Magyar Borok Listája

A legjobb magyar borok minden évben az Országos Borverseny keretein belül mérettetnek meg. A borászoknak hála, ezen alkalommal Magyarország Borvidékei és borai közül szinte midegyik képviselve van. Idén is tíz magyar bor kapott “legjobb” díjazást. Ezen lista mellé még öt bort választottam ki az aranyérmesek közül, így a teljesség igénye nélkül összejött a tizenötös lista.

Remélem mindenki talál egy kedvencet! Én személyesen nagyon örültem, hogy a minőségi rozé borok hosszú sorából az élre egy villányi került. Érdemes ellátogatni a baranyai városba, hol számtalan pince ad lehetőséget válogatni Villány legjobb borai közül.

1. Tokaji Eszencia

magyar borok

A legjobb természetes édes bor díját a Simkó Pincészet 2016-os Tokaji Eszenciája nyerte el, ez egyben a Magyar Bor Akadémia különdíja is volt. Maga a pincészet is ajánlja, mint a gyerekek által is fogyasztható természetes immunerősítő, amit régen gyógyszertárakban is árultak.

Elképesztő íz és illat harmóniával rendelkezik, igazi ínyencségnek számít. A Tokaji Borvidék folyékony aranyaként is emlegetik, igazi Hungarikum, ehhez hasonlót nem készítenek sehol a világon. Nagyon keveset gyártanak belőle, különleges eljárással, akár több éven át is eltarthat a teljes elkészítései folyamat.

Egy különleges kádba gyűjtik össze az aszúsodott szőlőszemeket, melyek önsúlyukkal préselik egymásból a mézszerű nektárt – ez az eszencia. A minőségi borok ranglistáján valószínűleg mindig is az elsők között lesz, minden bor kedvelő bakancslistáján ott szerepel. Már egyetlen korty, akár desszert gyanánt is életre szóló élményt nyújthat.

A drága borok listája kapcsán egy másik eszencia is eszembe jutott. A 2022-es évben a világ legdrágább bora egy 2008-as évjáratú tokaji különlegesség, melyből csak 18 palackkal készítettek. Egyes borszakértők szerint akár száz évig is elállhat, ezért a gyűjtők körében még inkább értékesebb. A Royal Tokaji Pincészet 2008-as ritkaságának számító magyar bor értéke eléri a 12 millió Forintot.

2. Villányi Kékfrankos

A legjobb magyar borok vörös kategóriájában idén egy kékfrankos prémium válogatás lett a Villányi Borvidékről, 2019-es évjárattal. Lelovits Tamás Pincészetének munkája, mely Meglepetés névvel került piacra. A kékfrankos a Kárpát-medencében őshonos fajta, Magyarországon ez a legelterjedtebb borszőlő.

A rendszerváltás óta a megváltozott gazdasági folyamatoknak hála a borászok is egyre igényesebb munkát végeznek, így Villány legjobb borai is magasabb minőséget képviselnek. Néhány borász véleménye szerint ebből a borfajtából készülnek a legjobb borok Magyarországon.

Ez a száraz vörösbor azoknak ajánlott, aki egy testes, füszeres ízt keresnek, gyümölcsös utóízzel.

3. Móri Olaszrizling

Magyarország borai sorát a legjobb fehérborral folytatnám, amely ezen lista alapján a Paulus Molnár Borház által előállított Paulus Gold Olaszrizling. A Móri Borvidék díjnyertese 2021-es évjáratú száraz fehérbor.

A borászat jellemzése szerint egy robosztus-nagytestű, intenzíven gyümölcsös illat- és ízvilág, érett harmonikus savakkal párosulva. Egy tüzes, de mégis kissé lágy finomseprőn tartott olaszrizling. A minőségi borok ékes példája.

Márai Sándor szavai jutnak eszembe az Olaszrizling kapcsán: “A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét. (….) Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél.”

4. Egri Bikavér

A legjobb kékfrankos alapú házasítás díját nyerte el ez a különleges száraz vörösbor. A Thumerer Pince a legmagasabb minőségű Bikavért nevezi meg Grand Superiorként, az Egri borvidék Nagy-Eged dűlő a különleges talaja miatt lett kiválasztva, ezért telepítették oda a kiválasztott szőlőfajtákat.

Ez, a minőségi magyar borok közül kiemelkedő Bikavér, tartalmaz Kékfrankost, Cabernet franc-t, Merlot-t, Syrah-t és Kadarkát, melyeket 18 hónapon át érleltek együtt. A magyaros, fűszeres ételek mellé ajánlják, vad- és marhahúsos fogások tökéletes kísérője.

A magyar bor híressé tud tenni egy vidéket, az Egrit a Bikavér emeli ki, habár fehérszőlőnek is kedvezőek lennének a vidék adottságai. Ez volt az első Magyarország eredetvédett borai közül. Egy testes, rubin színű bor, fűszeres ízzel, piros és fekete bogyós gyümölcsök aromáit tartalmazza.

5. Tokaji Furmint

A száraz fehér borok közül sokatoknak eszébe jut a Furmint. Egy zamatos, rövid érlelésű, édes aromákkal teli kedvenc. A legjobb borok Magyarországon, a Kárpát-medencei száraz fehér fajtából. Ezt a kitüntetést nyerte el jelen darab.

A Tokaj Borvidék eme gyöngyszemét 2019-ben a Pajzos borászat termelte. Ízében fellelhető a barackos, almás utóíz. Lime, citrom, zöldtea, kamilla egy leheletnyi vaníliával és tejszínnel. Elegáns egyensúly, ásványos, hosszú lecsengés. Egy marha steak vagy citrusos desszert tökéletes társa.

A Furmint a legjobban aszúsodó szőlőfajta, melynek eredete a Tokaj-Hegyalja Borvidék. Az aszú egyik alapjaként is szolgál. Ki ne hallott volna az akár több puttonyos Tokaji Aszú borokról? Ezek esetében az erjedés alatt vagy utána, idő közben hozzáadják a kézzel leszedegetett aszúszemeket is.

A folyamat során a bor kétszer érlelődik. Ebből ered a páratlan ízbeli változatosság is. Nemzetközi szinten is úgy tartják, hogy ezek a legjobb magyar borok közé tartoznak. Száraz és édes borként is egy különleges minőséget nyújt a fogyasztónak.

6. Cserszegi fűszeres

A legjobb illatos fehérbor, mely hazai nemesítésű fajtából származik. Ez lenne a Petőcz Pincészet 2021-es Cserszegi Fűszeres bora. Magyarország borvidékei és borai különlegessége e neszmályi desszertbor. Virágos, mézes és fűszeres jegyeket hordoz magában, melyek az erős muskotályos illattal párosulnak.

A könnyűség és a visszafogott alkohol is jellemzik, a mindennapok bora készül legtöbbször e szőlőfajtából. Leginkább fehérhúsú halakhoz és a frissebb penészes sajtok mellé ajánlják a minőségi borok eme képviselőjét.

A Cserszegi fűszeres egy magyar szőlőfajta, melyet az Irsai Olivér és a Piros Tramini keresztezéséből hoztak létre a XX. század második felében. Száraz és félédes borok készítésében is találkozhatunk vele, de egyes évjáratokban nemes édes borként is megállja a helyét. Száraz bor esetében egy intenzív virágos, fűszeres aroma társul a friss citrusos könnyedséghez.

7. Villányi rozé

A legjobb rozé bor esetében ismét Villány legjobb borai közül választottak. Günzer Tamás Pincészete dobott piacra egy 2021-es évjáratú rozét, mely lenyűgözte a szakértőket. A villányi borvidék legjellemzőbb kékszőlő fajtáiból készült, intenzív epres, málnás jegyekkel rendelkező friss, üde, fiatalos rosé bor.

Magyarország borai széles körű ízvilágot tárnak elénk. E díjnyertes darab ízét a hozzáadott kevés szén-dioxid teszi kellemesebbé, légiesebbé. Ezt általában halakhoz és zöldséges ételekhez ajánlják, könnyedebb fogásokhoz.

 A minőségi rozé borok is kék szőlőből készülnek. A halvány, rózsaszín különböző árnyalataiban tetsző bor világossága abból ered, hogy a mustot kevesebb ideig hagyják állni a ledarált a szőlőn, mint egy vörösbor esetében, így a héjában lévő színanyag éppen csak megszínezi a bort.

Aki rozéval ismerkedik, valószínűleg korán megtudja: a rozé nem vörös- és fehérbor házasításával készül. A rozét alapvetően vagy korábban szüretelik, mintha vörösbort készítenének, vagy a vörösborkészítés melléktermékeként jön létre. Utóbbiak a testesebbek, ezeknél már megjelennek a vörösborok aromás jegyei.

A minőségi rozé borok önmagukban is a nyári időszak közkedvelt italai közé tartoznak, viszont ilyenkor van igazán szezonja a fröccsöknek. Kinek ne esne jól a nagy melegben egy kis rozé fröccs? Számtalan féle arányban lehet keverni, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

8. Szekszárdi Bor Duo

Ez a különleges magyar bor már több díjat is elnyert hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. A Szekszárdi Borvidéken elhelyezkedő Fritz Birtok és pincészete már hosszú múlttal és hagyománnyal rendelkezik, a birtokon nagyrészt a borvidékhez szorosan kötődő helyi fajták teremnek.

Ez a borvidék egyik hazai központja a nagy testű, komoly tanninnal rendelkező vörösboroknak, természetesen azért finom fehér borokat is bátran lehet kóstolni errefelé. Egy összetett, telt vörösborra számíthatunk ez esetben, melynek ízvilágában fellelhetőek a piros bogyós gyümölcsök jegyei.

A 2018-as Bor Duo a Fritz Birtokon háziasított két bordeaux-i fajta eredménye, nevezetesen a merlot és a cabernet savignon. A kézi szüret és hagyományos feldolgozás után 20 hónapig érlelik tölgyfahordóban. Ebben az esetben a legjobb borok jegyeivel találkozhatunk. A merlot eleganciája és bája éppúgy megjelenik, mint a cabernet sauvignon karakteressége.

9. Irsai Olivér

Az Irsai Olivér egy magyar eredetű fajta és meg is maradt annak, igazi hungaricum. A Pozsonyi Fehér és a Csabagyöngye keresztezésének eredménye. Kezdetben még csemegeszőlőként telepítették, de később már kifejezetten borszőlőnek termesztették.

Hazai és nemzetközi szinten is elismerést nyert ez a magyar fajta, akárcsak az Etyek-Budai Borvidékről származó 2021-es agárdi Irsai Olivér, melyet a Csóbor Pincészet állított elő és a legjobb magyar borok versenyén aranyéremmel díjaztak.

Az Irsai Olivér különlegessége a friss és üde gyümölcsössége, éppen emiatt ajánlott még fiatalon elfogyasztani. A borász értékelése szerint “a csemegeszőlő kedvelt zamata és illata utánozhatatlan eleganciával jelent meg a száraz minőségi borokban.”

Muskotályos aromája, szőlővirágos, parfümös jellemzői vannak. Egy könnyed száraz borról beszélünk, mely az év melegebb időszakaiban közkedveltebb. Kellemes és üdítő már önmagában fogyasztva is, de a hőségben jóleső fröccs alapjául is tökéletesen szolgál.

Azok számára is ajánlott, akik még csak most ismerkednek a minőségi borok világával. Érdemes mindig a legfrissebb évjáratot választani belőle, akkor a legfinomabb. Társítani lehet egy halételhez vagy sült húshoz is.

10. Syrah

A Mátrai Borvidék 2019-es Grand Syrah nyertesét a Dominium Pincészet borai közül választották ki. Spontán erjesztéssel készült és 17 hónapig érlelték fahordóban. Fellelhető benne a fajtára jellemző természetes aromajegyek mellett a gyümölcsösség is. Száraz, vörös, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor.

Az Authentica magyar bor családjába tartozik e gyöngyszem, melynek fő elve, hogy nemcsak a szőlő művelése, hanem a bor elkészítesése során is a természethű filozófiájuk érvényesül. Ez annyit jelent, hogy hozzáadott anyagok és fajélesztők nélkül spontán erjedés megy végbe, mellyel a fajta jellegét hangsúlyozzák.

Felbontás után a bor közepes intenzitású és fekete bogyós gyümölcsök aromái jellemzik a dohányos fűszeresség mellett. A minőségi magyar borok, főleg ezen darab esetében, az idő múlásával a gyümölcsösség és a hordós fűszeresség erősödik.

A Syrah esetében a tölgyfahordós érlelést csak a magasabb minőség esetében szokták alkalmazni. Egy igazi, jellegzetes Syrah fogyasztása közben a gyümölcsösség mellett egy étcsokoládés aroma is megjelenik, fahéjas fűszerezéssel.

A legjobb mátrai borok egy összetett íz- és aromavilágot nyújtanak, mely felbontás után, szellőztetéssel teljesedik ki igazán. Ajánlják vad- és marhaételek kísérőjeként, zsíros sajtok mellé, de akár étcsokolodás desszertekhez is kitűnő.

11. Tokaji Szamorodni

Magyarország borvidékei és borai közül a Tokaj Borvidék történetéhez köthető szorosan a Szamorodni. A régi hagyomány szerint az alapban nagyobb aránya volt aszús szőlőnek és azt együtt dolgozták fel az egészséges szemekkel. Minimum 6 hónapig érlelni kell fahordóban és a szürettől számítva két év elteltével forgalmazható.

A magas minőségű szamorodni borok palackozás után is érlelődnek még, akár 5-10 évig is. Ez a finom bor mindenképpen lista élére kerül, hiszen közkedvelt azon személyek körében is, akik nem találnak kedvencet a száraz borok széles választékában.

Jellemzően könnyed ízvilága van, az aszúsodott szemek mértékével arányosan nő a bor édessége is. Emellé társul a fehér csokoládé, őszibarack és citrusok illata. Ilyen a Tokaj Kikelet Pince 2019-es évjáratú Tokaji Édes Szamodni bora is.

A késői szüretelésű borokkal szemben az édes szamorodni ízvilága sokkal teltebb és gazdagabb. Olyan aromákat és ízeket lehet hozzá kapcsolni, mint a méz, mogyoró, aszalt gyümölcs, vagy éppen propolisz. E gazdag ízvilágot könnyed gyümölcsös saláták mellé ajánlják, desszertekhez, vagy májas ételekhez is lehet társítani.

12. Juhfark

A Juhfark Magyarországon az egyik legősibb szőlőfajta, napjainkban is több borász a megőrzésén dolgozik. Így van ezzel a Neszmélyi Borvidékhez tartozó Kősziklás Borászat is, akinek a 2020-as évjáratú juhfark bora idén aranyérmet kapott az Országos Borversenyen.

A túléretten szüretelés és a fahordóban érlelés meghozta gyümölcsét: a fajta jellegzetes, mással össze nem téveszthető illat- és ízvilágával vált kedvencé. Kötelező darab, hogyha valaki a különlegességeket kedveli!

A kostoló lecsengése egy neutrális íz, gyenge gyümölcsösséggel és ásványossággal, illata a szőlővirágra emlékeztet. Fahordós érlelése ajánlottan 3-4 év, ennyi idő alatt tisztul le az íze. A savtartalma még késői szüretelés esetén is megfelelő, így meg tudja őrizni frissességét akár 6-8 éven keresztül is.

Különleges alkalmakra csak ajánlani lehet,a legjobb borok Magyarországon. Étkezéssel párosítva is megállja a helyét. Egyaránt jó kísérő a savanyú levesek és zsírosabb húsok mellé is.

13. Biobor

A Balatonfüred-Csopaki Borvidékhez tartozó Dobosi Birtokközpont 2021-es évjáratú különlegessége a minőségi magyar borok számát szaporítja. Egy különdíjat is elnyert termékről van szó. Ez a Sauvignon Blanc egy könnyed, egzotikus gyümölcsök illat- és ízvilágát sejtető, zamatos bor.

Különlegessége azonban a termesztés és előállítás folyamataiban rejlik. Ez a darab “A legjobb biobor” címet kapta meg. Ezzel bekerült egy előkelő helyre Magyarország borai között. A közhasználatban nagyon elterjedt biobor lényegében hangsúlyozza a természetes módszerek kizárólagos használatát.

A biogazdálkodásba nem fér bele semmilyen mesterséges szer használata, illetve a szőlő erjedési folyamatában sem szabad változtatni. A cukortartalom nővelése vagy csökkentése ugyanúgy eltér ettől az előállítási módszertől. A Kárpát-medence sajátos, védett klímája, Magyarország ökológiai adottságai jó feltételeket biztosítanak a borvidékeken az öko termesztésre. 

14. Gyöngyözőbor – Frizzante

A Kunsági Borvidék különleges szülöttje a Gál Szőlőbirtok és Pincészet gyöngyözőbora, a Gál Anna Rosa 2021. Ez egy rozé kékfrankos habzóbor, szamócás és málnás aromával rendelkező magyar bor. Bár széndioxid tartalma miatt sokan külön sorolják, de méltón foglalja el helyét a legjobb borok között.

Lágyan buborékos, éppen ezért nem karcol, sokkal inkább simogat. Kedvelt lehet azon személyek körében is, akiknek a pezsgő túlságosan szúrós. Halas vagy könnyebb ételek mellé, desszert kísérőjének is fogyasztható, de természetesen akár nyári frissítőnek is megfelelhet.

15. Pezsgő

Végezetül egy pezsgő még kerüljön sorra. Mindenkinek van kevence: Törley, BB és sorolhatnám. A legjobb magyar borok között viszont a 2022-es évben a Tokaji Borvidéken működő Firmánszky Pince különlegesen száraz Tokaji Furmint Pezsgője lett különdíjazva.

A klasszikus pezsgőkhöz képest zamatosabb és ásványosabb az íze. A Furmint, minőségi borok szőlőfajtája, meghatározza a pezsgő jegyeit is. Jól párosítható nehezebb ételekhez, vörös húsokhoz, de magában fogyasztva is kellemes, beszélgetések mellé.

Összefoglaló: A legjobb magyar bor – díjnyertes magyar borok

Melyek a legjobb borok Magyarországon? – Úgy hiszem, erre mindenki maga kell megtalálja a választ. Kellő szakértői tudás nélkül csak egy szubjektív véleményt fogalmazhatunk meg. A minőségi magyar borok széles választékából nehéz lenne 15 darabot kiválasztani. Mindegyik szőlőfajtáról és azok különböző házasításáról egy-egy külön cikket lehetne írni. Erre talán a borászok és szakemberek alkalmasabbak, én csak kicsit belekalauzoltam a magyar bor világába a kedves olvasót. És ha már a bor választás megvolt, nézd meg milyen magyar fogásokat készíthetsz melléjük! Ha sütnél is, akkor a magyar sütemények listáját semmiképp ne hagyd ki!

Pin: Magyar Borok

15 Legjobb Magyar Bor – Magyar Borok
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page