Search
Close this search box.

10 Kihagyhatatlan múzeum Budapesten

Budapest múzeumok

Gyönyörű fővárosunk, Budapest múzeumok sokaságával büszkélkedhet. A város több területén találhatunk különböző szakmúzeumokat. Akár a belvárosban, akár a külvárosban sétálgatunk, a kultúrális feltöltődésre mindenhol akad lehetőség. A Hadtörténeti Múzeum Budapest belvárosában 2023 tavaszán bezárta kapuit, kiállítása Székesfehérváron nyílik meg, viszont a levéltári és könyvtári rész megmarad a Budai Várban. Ezen kívül rengeteg szakosodott intézmény tárlatai látogathatóak. A kiállítások nemcsak történelmileg, de szépművészeti vonalon is figyelemre méltóak.

Kihagyhatatlan Múzeumok Budapesten – Budapest Múzeumok

Budapest múzeum listája igen csak hosszúnak bizonyult, ebből igyekeztünk a legfontosabbakat illetve legérdekesebbeket kiválasztani, melyeket vétek volna kihagyni egy fővárosi időtöltés során. A gyönyörű épületek és a bennük fellelhető, gyakran érdekfeszítő tartalmak minden embernek nyújtanak kellemes élményeket, érdeklődési területtől függetlenül.

A klasszikus, megszokott kiállítások és tárlatvezetések mellett gazdagítja esetenként interaktív múzeum Budapest kulturális programjait. Vannak belépő díjak, akár külön egy-egy kiállításra, de akadnak ingyenes múzeumok Budapesten is. Mielőtt tovább haladnánk, ha már a kultúra a fókusz, akkor olvasd el cikkünket Budapest színházak címmel! Most pedig tarts velünk, ismerd meg az általunk kiválasztott legfontosabb múzeumokat.

1. Magyar Nemzeti Múzeum

Gróf Széchenyi Ferenc 1802. november 25-én történt saját gyűjteményének adományozásával lehetőséget kapott Budapest múzeum alapítására. Az új intézmény alapító levelében Nemzeti Könyvtár, Országos Múzeum és Nemzeti Múzeum megnevezést is használják. Nyomtatványok, kéziratok, térképek, pénzérmék, címerek és sok más régiség került a pesti pálos kolostorba.

Miller Jakab Ferdinánd könyvtárőr több éves munkája nyomán az országgyűlés 1808-ban döntött a Magyar Nemzeti Múzeum felállításáról, minek első igazgatója maga a könyvtár őre lett. 1813-ban vásárolták meg a Battyhány családtól a mai is látható múzeum telkét, hogy a rengeteg tárgynak helye legyen. 1837 és 1847 között Pollack Mihály építész tervezése szerint folytak az építkezések.

Kezdetben a könyvtár mellett megalakult a természettár és a gyűjteménytár. Az egyre gyarapodó gyűjtemények szükségessé tették a szakmúzeumok kialakítását. A nemzeti gyűjtemény szétválasztásával alakult meg 1872-ben az Iparművészeti Múzeum és 1896-ban a Szépművészeti Múzeum. 1949-ben különvált a Néprajzi és a Természettudományi Múzeum, önállósodott a Széchényi Könyvtár.

1960-ban a Múzeum szakmai irányítása alá került több vidéki intézmény, így országossá vált jelentősége. Kezdetben a visegrádi Mátyás Király Múzeum, a sárospataki Rákóczi Múzeum és a monoki Kossuth Múzeum, majd az esztergomi Vármúzeum is ezek közé tartozott. Újabb filiálákat 2012-ben csatoltak.

Napjainkban

A budapesti Múzeum körút 14-16. szám alatti impozáns palota körüli csupasz udvart az 1850-es években alakították át, az első fákat 1855-ben ültették, a Múzeumkert végleges kinézetét 1880-ban kapta meg. Nagy események helyszíne és a hétköznapok pihenőparkja is lett a “Muzi”. 1996 óta minden év májusában itt tartják a hazai és határon túli múzeumok találkozóját, a “Múzeumok Majálisát”.

A kedves látogatót állandó kiállítások várják az épületben: A koronázási palást, Kelet és Nyugat határán, Magyarország története I.-II., Lapidárium, A Seuso-kincs, Látványraktár, Középkori kőtár, valamint Széchényi terem. Ezeken kívül mindig látogathatóak különböző időszaki kiállítások. Érdekességképpen pedig még virtuális kiállításokat is találunk a múzeum hivatalos honlapján.

A múzeum épülete a pesti belvárosban található, a Palotanegyedben. A Múzeum körút 14-16. szám alatti intézmény könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel. Metrómegálló van a Kálvin téren, mely gyalog pár perc távolságra van. Emellett különböző villamos- és buszjáratok megállói is megtalálhatóak a közvetlen közelben. A kiépített kerékpárút is bátran használható.

2. Szépművészeti Múzeum

Budapest múzeumok

A Szépművészeti Múzeum Budapest egyik fő látványossága, Európa legjelentősebb múzeumai közé tartozik. 1906-ban nyitották meg és azóta is bemutatja az egyetemes és magyar művészet anyagát az ókortól a XVIII. század végéig. Az intézmény korszerűsítése folyamán kiállításai is megújultak, műtárgyainak száma ma már meghaladja a húszezret.

A Budapest múzeum listánkon a Szépművészetit rögtön a második helyre helyeztük, hiszen nagyszerű műkincsállománya és nagyszabású kiállításaik százezreket vonzzanak. A román, reneszánsz és barokk csarnok mellett folyamatosan megtekinthető több kiállítás: Ókori Egyiptom, Klasszikus ókor, Európai művészet 1250-1800, Európai szobrászat 1350-1800, Magyarországi művészet 1600-1800, Európai Épületdíszítő-szobrászat – Látványtár.

A Szépművészeti Múzeum épülete a Dózsa György út 41. szám alatt található, a főbejárata a Hősök terére nyílik, mely megközelithető a kisföldalattival. Egy-két percnyi sétával elérhetőek különböző troli- és buszjáratok megállói. Kerékpározók számára a főbejárat lépcsősora mellett biciklitárolót is alakítottak ki. Autósoknak a belépőjegy ellenében két óra ingyenes parkolás biztosított a Múzeum Mélygarázsban.

3. Terror Háza

things to do in budapest

Találhatóak szép számban különleges múzeumok Budapest területén. A Terror Háza Múzeum 2002 februárjában nyitotta meg kapuit magyarok százezrei előtt. A magyar történelmi emlékezet sebeit bemutató egyedülálló intézmény épülete emlékművé vált. Ez volt 1944-ben egyik székhelye a nyilasoknak és itt rendezkedtek be 1945-ben a szovjet tankok mellett harcoló magyar kommunisták is.

Az állandó kiállítások négy szinten várják a látogatókat. A második emeleten bemutatják a XX. századi terrort, az elsőn a második világháború utáni kollektív üldözést tárják elénk. A földszinten nincs kiállítás, de a berendezés illeszkedik a koncepcióhoz. A földi pokolba vezető liftben filmen mutatják be a kivégzés módszerét, majd az alagsor cellái, egy részben rekonstrukcióval, elénk tárják a végzetes emberi valóságot.

A Budapest múzeumok közül kiemelkedő intézmény épülete az Andrássy út 60. szám alatt található. A politikai áldozatok múzeuma és emlékműve megközelíthető a Milleniumi földalatti vasúttal, a Vörösmarty utcai megállójától sétálva, illetve villamossal az Oktogon megállóig utazva és onnan pár percnyi gyaloglással. Csoportos látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges és kérhető tárlatvezetés is.

4. Közlekedési Múzeum Budapest

A Közlekedési Múzeum Budapest egyik legrégibb alapítású műszaki jellegű múzeuma. Gyűjteménye és kiállításai is elismertek nemzetközi szinten. 2009. január 1-én a Közlekedési Múzeum és az Országos Műszaki Múzeum összevonásával létrejött a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. Létezik több múzeum gyerekeknek Budapest területén, ebben az intézményben is szerveznek múzeumpedagógiai programokat.

Európa egyik legrégebbi technika- és közlekedéstörténeti múzeuma jelenleg több tagintézményben várja a látogatókat: Granz Ábrahám öntödei gyűjtemény, Elektrotechnikai gyűjtemény, Műszaki tanulmánytár, Alumíniumipari múzeum, Kohászati gyűjtemény, illetve a Vegyészeti Múzeum. Átmenetileg maga a Közlekedési Múzeum nem fogad látogatókat, mivel a Kormány új helyszínre költöztetésről döntött.

2017 decemberében a Kormány úgy döntött, hogy a Közlekedési Múzeum új helyszínre költözik. Ezen döntés szerint az egykori Északi Járműjavító területén épül meg az intézmény új épülete. Az intézmény új helye Kőbányán található, az 1-es és a 28-as villamosvonalak találkozásánál. Kerékpározók figyelmébe ajánljuk a Bringára váltva című időszaki tárlatot.

5. Hadtörténeti Múzeum

A Hadtörténeti Múzeum Budapest egyik kiemelkedő intézménye volt, mely 2023 tavaszán átszerveződött. Egykori épületében, a Kapisztrán téren az intézmény működése leállt 2023. május 1-től, a Honvédelmi Minisztérium egyes szervezeti egységei kapnak ott majd otthont. A Budai Várban továbbra is elérhető lesz a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Könyvtár a kutatók számára.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2024-ben megnyitja új kiállításának előfutárát, a Hadi múltunk című tárlatot, melynek helyszíne Székesfehérváron lesz, a Szent István Királyi Múzeum Rendház épületének földszintjén, öt teremben. Az igazi hadtörténeti kuriózumnak beharangozott tárlat mintegy százötven műtárgyat mutat be a látogatóknak.

A részben interaktív múzeum Budapest belvárosában továbbra is várja az érdeklődőket. A belvárosi Bálnában a Magyar Honvédségnél rendszeresített, XXI. századi, high-tech eszközök és katonai mindennapok ismertetése mellett a honvédelem ügyének népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektetnek a modern muzeológia eszközeivel.

6. Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria közgyűjteménye a magyarországi képzőművészet kialakulásának és fejlődésének folyamatát dokumentálja. A közgyűjtemény az államalapítástól napjainkig, a legkorábbi magyarországi emlékektől a kortárs művészetig terjed. A nemzeti ünnepeken ez is ingyenes múzeum Budapest intézményei közül, ilyenkor az ingyenes belépő az időszakos kiállításokra is vonatkozik.

A Magyar Nemzeti Galéria néhány időszaki kiállítás mellett több állandó kiállítással várja a látogatókat: Gótikus művészet Magyarországon 1300-1500, Késő gótikus szárnyas oltárok, XIX. századi művészet, Delacroix-tól Vararely-ig, Aktszobrok a századfordulóról, Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig, Modern idők, illetve Lépésváltás.

A Nemzeti Galéria gyönyörű gyűjteményei a Budai Várban érhetőek el, a Szent György tér 2. szám alatt. Gyalogosan megközelíthető a Dísz tér felől, ahol a buszmegálló találhat. A Clark Ádám térről, a Lánchíd előtt, akár Siklóval is elérhető, de a Várkert Bazáron át, illetve a Dózsa György tér felől a Tabáni liftekkel el lehet jutni a Palota szintjéig. Ennek legmagasabb pontjáról, a Galéria kupolájából gyönyörű panoráma nyílik a városra.

7. Természettudományi Múzeum Budapest

Budapest múzeumok

A Széchényi Ferenc gróf által adományozott kezdetleges múzeumi gyűjtemény gyarapodásának hatására Budapest múzeumok szakosodásának adott helyet. A gróf feleségének ásványgyűjteménye alapozta meg a természettudományi részleget, ehhez került az évtizedek során olyan mértékű gyűjtemény, hogy különálló intézmény létesítésére kényszerültek. Ezt első önálló épületébe 1996-ban költöztették.

A Természettudományi Múzeum Budapest rendezvényeihez sok időszakos kiállítással hozzájárul, de emellett az állandó kiállítások mindig megtekinthetőek: Sokszínű élet – Felfedező úton Magyarország tájain, Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon, Titkok a föld alatt – ásványok, közetek, drágakövek, A korallzátonyok csodálatos élővilága, Időösvény, illetve a főbejáratnál lévő barázdás bálna csontváza.

A kiállítási épület Józsefvárosban, a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében található, a Ludovika tér 2-6. szám alatt. Az intézmény főként gyalogosan közelíthető meg. Metróval a Klinikák vagy Nagyvárad tér megállóig, villamossal a Nagyvárad térig lehet közelíteni. Újdonság a Magyar Természettudományi Múzeumban a két szabadulószoba, a gyűjtemény tárgyaival autentikus környezetben.

8. Illúziók Múzeuma

Ha Budapest múzeum listájáról van szó, akkor érdemes mindenképpen időt szánni az Illúziók Múzeumának, mely garantáltan élvezetes programokat kínál minden korosztálynak. Ez a múzeum gyerekeknek Budapest területén az egyik legizgalmasabb időtöltés. A játékszoba izgalmas és fejlesztő játékokkal, logikai kirakósokkal biztosítja a szórakozást kicsiknek és nagyoknak.

Különböző szobákon mehetünk keresztül: Ames szoba, Fordított szoba, Végtelen szoba, Antigravitációs szoba, Örvénylő alagút, Beuchet-szék illúzió, Feneketlen mélység, Igaz tükör, Sztereogram, Kaleidoszkóp, Klónok asztala, Tálcán kínált fej, Rubin váza, Homorú arc illúzió, Lemezjátszó, Kétértelmű henger, Trükkös bot, Optikai illúziók, illetve Hologramok.

Több szoba is érdekesnek tűnik, szóval jegyezd fel a címet! Az Illúziók Múzeuma Budapest belvárosában található, a Bajcsy-Zsilinszky út 3. szám alatt. Pár perces sétára található a Deák Ferenc téri valamint a Bajcsy-Zsilinszky úti metrómegálló. A közelben villamos és buszmegálló is elérhető, hogyha tömegközlekedés áll csak rendelkezésedre.

9. Memento Park

Budapest múzeumok

A különleges múzeumok Budapest látványosságait gazdagítják. A Memento Park a kommunista diktatúra szellemét és szobrait mutatják be. Közép-Európában elsőként ez az intézmény mutat be kifejezetten egy diktatúrát és annak bukását. A XXII. kerület által felajánlott Tétényi Fennsíkon nyitotta meg kapuit a Szoborpark 1993. június 27-én, a szovjet csapatok Magyarországról való távozásának második évfordulóján.

Minden korosztálynak biztosít időtöltést a Szoborpark Múzeum 41 szoborral és emlékművel. A Barakk Moziban a kulisszák mögé láthatunk. A Fotókiállítás történelmi eseményeket elevenít meg, a Raktártárlat a Bunkerben a világon egyedülálló “Gyermek Lenin” mellszobrot is tartalmazza. A Sztálin Dísztribün és integető erkély tökéletes másolata az egykor a felvonulási téren álló tribünnek.

A Balatoni út – Szabadkai utca sarkán található létesítmény megközelíthető tömegközlekedéssel is, mellyel a Memento park buszmegállóig lehet eljutni. Az intézmény lehetőséget nyújt a Trabant-élményre is, mely segít átélni a “létező szocializmus” valódi hangulatát. Egy eredeti, több évtizedes Trabant kocsival is érkezhetsz a Memento Parkba.

10. Iparművészeti Múzeum

Budapest múzeumok

Budapest múzeumok toplistájának végére értünk. Az Iparművészeti Múzeumot 1872-ben alapították, kezdettől fogva magyar és egyetemes, régi és kortárs alkotásokból álló gyűjteménnyel. A mintegy százezer műtárgy 1896-tól található meg önálló épületben, a ma is látható múzeumépületben. Napjainkban a gyűjtemény gyarapodásának fő irányát a kortárs magyar alkotások gyűjtése jelenti.

A mi szecessziónk a művészeti irányzat legjelentősebb darabjait mutatja be. A Színes üvegek fekete-fehérben szecessziós üvegablakokat jelenít meg archív felvételein. A Minivarázs a vetítőteremben szecessziós képeket és betűket ismertet ex libriseken. A Körforgásban kiállítássorozat keretében kortárs designerek alkotnak új tárgyakat, melyekhez a múzeum gyűjteményéből nyernek inspirációt.

A hivatalos honlapon a Múzeumlátogatás a karosszékből lehetőséget nyújt egy virtuális utazásra a Ráth György-villában. A való életben a múzeum épülete a Városligeti fasor 12. szám alatt várja látogatóit. Metróval a Ferenc körúti megállótól közelíthető meg, de villamossal is el lehet jutni a közelbe, illetve buszmegálló is található pár perc sétára.

Összefoglaló: Budapest múzeumok

Rengeteg lehetőségből lehet választani, mindegyik ingyenes múzeum Budapest területén a nemzeti ünnepnapokon. Remélem Te is találtál köztük néhány izgalmas program-ötletet! Vagy éppen felállítottad már a toplistásaink látogatási sorrendjét?

Szeretnél társasággal menni? Van csoportos belépő minden intézménynél. Akár családdal is indulhatsz, van múzeum gyerekeknek Budapest könnyen megközelíthető helyein szép számmal. Egy kis kulturális feltöltődés sosem árt, a múzeumok kellemes időtöltést nyújthatnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Pin: Budapest múzeumok

10 Kihagyhatatlan múzeum Budapesten
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page