Search
Close this search box.

10 Leghíresebb Olasz Motor Márka – Olasz motor márkák

olasz motor márkák

Az olaszok óriási hatást gyakoroltak Olaszország gazdaságára a második világháború után, amikor elkezdték motorkerékpárokat gyártani. A listán szereplő olasz motor márkák közül számos közvetlenül a háború előtt vagy után látott napvilágot. Némelyikük érintett volt, némelyiküknek némi változást is hozott a helyzet, de mindegyik bekerült a történelembe és így a legjobb olasz motorok listánkra is. Bár a listán szereplő márkák közül néhány már nem gyárt motorokat, mégis fontos beszélni róluk. Miért? Mert ezek a motorok bajnokságot nyertek.

Minden sportrajongó számára büszke pillanat egy kíváló kerékpár megépítése, amellyel a bajnokság megnyeréséhez vezet. Pontosan ezt tették ezek a márkák. Az 55 köbcentis motoroktól egészen 150 köbcentisig vagy még feljebb. Némelyikük maximum sebessége csupán 100 mph alatt van, míg más modellek elérik a 180 mph-t. És végül is mindenkinek az egyéni döntése, hogy miért van szüksége motorra. Természetesen rengeteg opció létezik mindennapi használatra is, és egyértelmű, hogy nincs szükségef a legszebb sportkerékpárra, ha csak városban használod.

10 Kiváló olasz motor márka – olasz motor márkák

Olasz motor márkák listánkon szeretnénk a legjobb márkákat bemutatni. Azokat a márkákat, amelyek még mindig az élen járnak az olasz motorok gyártásában, mint például a Vespa, a Ducati és az Aprilia. Az olyan gyorsasági motor márkák pedig, mint az Aprilia, még mindig a legjobb versenyzésre szánt motorokat gyártják. Vagy olyan cégek, mint a Vespa, ahol hétköznapi használatra találsz remek robogókat. Ha szereted a motorokat és szenvedélyesen rajongasz értük, itt az ideje, hogy még többet megtudj a legjobb olasz motormárkákról!

1. Aprilia

Az Apriliát Alberto Beggio alapította 1945-ben az olaszországi Noale városban. Kezdetben kerékpárokat, majd robogókat és kismotorokat kezdtek gyártani. De hogyan lett az Aprilia a az olasz motor márkák közül az egyik legjelentősebb sportmotormárka? Az első motorkerékpárnak 50 köbcentis motorja volt. Később, a 70-es években a Scarabeo sorozat már 50 és 125 köbcentis modelleket dobott a piacra. Később pedig Ivan Alborghettinek köszönhetően a motocross bajnokságot Olaszország nyerte meg Aprilia motorkerékpáron.

Sok évvel és számos modellel később, az Aprilia ma a motorsportok híres márkájává nőtte ki magát. Számos Grand Prix- és MotoGP-bajnokságon vettek részt 1992-től 2002-ig, majd 2004-ig. Ma jó néhány Aprilia modell létezik, amelyek évekkel ezelőtt készültek, de még mindig ikonikus darabok. Az első az AS 125 R modell volt, amely a fiatalabb generációk számára készült országúti kerékpárként. Aprilia csak a 80-as években kezdett el versenyzésre alkalmas motorokat és kerékpárokat gyártani.

Az egyik legjobb Aprilia motor az RSV4. Ez egy négyhengeres sportmotor, 201 lóerős. Ha megnézzük a korábbi motorokat, bár nem versenyzésre készültek, a számok lényegesen alacsonyabbak. A végsebesség szerint akár 180 mérföld/óra sebességre is képes. Ezeket a motorokat használhatnád a bajnokságokon. További releváns modellek a Dorsoduro, a Tuono V4 1100 vagy az RS250.

2. Benelli

italian motorcycle brands

A Benelli márkát 1911-ben alapították, és több mint 100 éve történelmet írnak. A márka mögött álló ötlet az volt, hogy a modellek elegánsak legyenek és sportosak egyidőben. Az alapító 6 testvér volt, akiknek korábban garázsuk volt, ahol autókat és motorokat szereltek. Volt bennük azonban egy komoly üzleti szellem, és elkezdtek motorkerékpárokat építeni. Az első modellt 1919-ben adták ki, amely egy kétütemű, 75 köbcentis motorral rendelkezett, amelyet eredetileg kerékpárvázra helyeztek. Nagyon érdekes visszatekinteni arra, hogy 100 évvel ezelőtt az emberek hogyan tudták ezeket felépíteni.

A legjobb Benelli olasz motorok közé tartozik a Benelli TNT, a Benelli Imperiale 400 és a TRK 502. A Benelli TNT 125 kerékpárok nagyszerűek mindazok számára, akik szeretik a kiskerekű kerékpárokat. Mivel kis kerekeik vannak, és nem egy nagy méretű motorról van szó, ezért a városi utakon is stabilabban működnek. 125 köbcentis motorja van, és könnyedén bírja a 60 km/h sebességet. Az ára is elfogadható a többi motorhoz képest. De aki nagyobb motorra vágyik, annak érdemes tovább nézelődni.

3. Bimota

italian motorcycle brands

A Bimota az egyik  a legjobb olasz motor márkák közül, amely történelmet írt. Valerio Bianchi, Giuseppe Morri és Massimo Tamburini 1973-ban alapította Riminiben. Vezető gyártók voltak, és segítettek a Lamborghini motorkerékpárok gyártásában. Ezenkívül a Bimota a Yamaha és a Ducati motorokat is testre szabta. Nem meglepő, hogy a Bimota kiemelkedő a gyorsasági motor márkák között is. Az első versenyjátékot egy 350 köbcentis kerékpárral nyerték meg. Ezen kívül a márka olyan bajnokságokat is nyert, mint a Superbike világbajnokság vagy a Formula TT.

Sajnos a Bimota 2000-ben csődbe ment. Később a befektetők megvásárolták és áttervezték a motorokat. De mielőtt csődbe ment, a Bimota számos csodálatos kerékpárt gyártott. A Bimota által gyártott gyűjthető kerékpárok egyike az 500 V2. Franco Morini készítette, és ez egy igazi csoda. Egy másik 1990 és 1994 között készült kerékpár a Tesi 1D. Ez az útra készült, és nagy stabilitással és könnyűséggel rendelkezik. Bár már nem gyártanak motorkerékpárokat, a Bimota még mindig olyan márka, amelyről nem feledkezhetünk meg.

4. Cagiva

A Cagiva a vintage olasz motorok gyártóinak kategóriájába is besorolható, főleg amióta más cégek is megvásárolták a márkát. Nem annyira ismert márka, hacsak nem igazán szereti a motorokat, és szenvedélyes a Grand Prix bajnokságok iránt. Giovanni Castiglioni alapította 1950-ben. A legjobb idejében a Cagiva kerékpárok versenyeket nyertek Dakar vagy Motorcross versenyeken, de a Grand Prix versenyeken is.

Egyik modelljük, a Cagiva Elefant 650 Ducati motorral rendelkezett. Amit nem tudhattál, az az, hogy egy gyár megvásárolta a Cagivát, és a Harley-Davidson modelleket később Cagivas néven gyártották. És ahogy már említettük, a motorok egy része Ducati motort használt. Ezenkívül a Cagiva 1985-ben Ducatit is vásárolt, de a márka ugyanazon a néven maradt fenn. Összességében a Cagiva motorkerékpárok megszűntek, mivel a Harley Davidson is megvásárolta az MV Agustát, a legújabb modelleket pedig Giovanni Castiglioni tervezte. Az egyik legjobb olasz motormárka, a Cagiva öröksége a Mito és a Raptor modellekkel ért véget.

5. Ducati

italian motorcycle brands

A Ducati világszerte ismert cég és az egyik legjobb olasz motor márkák közül. Történetük azonban nem a motorokkal kezdődött. Az 1900-as években Bologna leginkább a rádiótávíró feltalálásáról volt híres, ezért a cég 1926-os alapításakor Società Scientifica Radio Brevetti Ducati volt a neve. Csak a háború után kezdtek motorkerékpárokat gyártani. A legelső Ducati motorkerékpárt 1949 júliusában gyártották, Ducati 60 néven.

A márka számos különleges motorkerékpárt készített az évek során. Csak hogy néhányat említsünk, ott van a Scrambler 450 és a 750 GT, amelyek közúti használatra valók. Aztán még néhány, amely történelmet írt a versenyzés terén, mint például az 500 GP Bicilindrica, a 900 TT2 és a 750 Imola Desmo. Az első számú legjobb modell az 1993-as Ducati Monster. Sebessége 118 mph és 73 lóerő. Valószínűleg most 3000-6000 dollárért kaphatók.

A valaha készült második legjobb Ducati motorkerékpár az 1994-1998 közötti Ducati 916. Már nem gyártják ezt a modellt, de továbbra is az egyik legjobbnak tartják. A lóereje nagyobb, mint az előzőjé, mivel versenyzésre készült, tehát 114 LE. Ami a maximum sebességet illeti, akár 158,5 mérföld/óra is lehet. Bár ezek a kerékpárok nagyon régen készültek, még ma is remekműnek számítanak.

6. Lambretta

Csakúgy, mint a Vespa, a Lambretta is robogókat gyárt. Ezt a márkát is több mint 75 évvel ezelőtt, 1947-ben alapította Ferdinando Innocenti. Ha nem tudnád, az Innocenti volt az, aki eredetileg a Lambretta robogókat gyártotta, de 1996-ban visszavonultak. Bár a Lambretta 1972-ben is megszűnt, 2020-ban újra elkezdték gyártani őket. De nézzük meg, miért volt ez a márka híres a maga idejében az olasz motor márkák között.

A Vespa és a Lambretta sok tekintetben hasonló, de az egyik legfontosabb, hogy mindkét márkát a második világháború után alapították. A Lambretta-t a háború utáni szállítás egyszerűbb módjaként gyártották. A dizájn nem áll messze a Vespától, de így is eredeti. Bár olasz márkáról van szó, a motorokat Argentínában, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Indiában és Spanyolországban gyártották licencek alapján.

A 60-as évek végén a Lambretta robogókra már nem volt szükség, mivel kisautókat gyártottak. Az Innocentit eladták a BLMC-nek, és 1972-ben bezárták. A Lambretta Consortium azonban 2017-ben ismét piacra dobta a Lambretta V-Special modellt. Ma is találhatsz belőlük néhány használt és jó állapotú darabot. Főleg, hogy újabb modellek is készültek 2020-tól és 2021-től. Az árak kedvezőbbek, mint a Vespáé. De természetesen ez személyes preferencia dolga, hogy ki melyik márka mellett teszi le a voksát.

7. Laverda

A legjobb olasz motorok gyűjteményünk végéhez közeledve, nézzünk meg még egy kiemelkedő nevet. Bár a Laverda már nem gyárt motorokat ezen a néven, de még mindig érdemes megemlíteni őket. A márkát 1949-ben Francesco Laverda alapította. Bár kezdetben senki sem gondolta, hogy ez a márka történelmet ír, Francesco bebizonyította, hogy a márkának helye van a piacon. Az első motor egy egyszerű, négyütemű, 74 köbcentis motor volt.

A Laverda kerékpárok kiválóan alkalmasak olyan márkák elleni versenyzésre is, mint a Ducati, a Moto Guzzi vagy a Verga. Bár csak 75 köbcentis volt, Laverdas a 4., 5. vagy 6. helyen tudott végezni. Az egyik történelmet írt Laverda modell a 750 ST. Egy másik kiemelkedő modell pedig a Laverda JOTA. Ma már találhatsz néhányat eladásra, néhányuk közel 20 000 dollárért kel el. Például a Laverda 1973-ból 750 SF, vagy a 76 Laverda 1000 3C. Nem vagyok biztos benne, hogy mennyire biztonságos a vezetésük, de ezek határozottan gyűjthető darabok. Bár az Aprilia átvette a márkát, végül 2004-ben végleg leállították a gyártást.

8. Moto Guzzi

Az olasz motor márkák közül az következő a Moto Guzzi. 1921-ben alapította Carlo Guzzi, Giorgio és Angelo Parodi. Elképzelhető, hogy a Moto Guzzi több tapasztalattal rendelkezik, mint a legtöbb hasonló régi olasz motorkerékpár márka. Az első modell a Normale volt, amely 500 köbcentis motor volt. Egyértelmű, hogy akkoriban nagy sikert aratott.

További lenyűgöző modellek voltak az 1928-ban kiadott GT Tour, a Condor 1938-ból, a Dondolino 1940-ből és a Sport 15 1931-ből. A Moto Guzzi másik nagy sikere a Falcone volt. Több modell után a Moto Guzzi pénzügyi problémákba ütközött, és már nem tudtak további motorokat fejleszteni. Az Aprilia átvette az irányítást, és 2004-ben és 2005-ben még két kerékpárt dobott piacra.

9. MV Agusta

Az MV Agusta egy másik a gyorsasági motor márkák közül, amelyről már hallhattál, ha igazi motorkerékpár-rajongó vagy. A céget 1945-ben Domenico Agusta gróf alapította. De csak a 70-es évek végén lett az egyik legjobb olasz motorkerékpár márka. 1967 és 1974 között az MV Agusta gyártotta az első 4 hengeres motorkerékpárokat. A márka olyan népszerűvé vált, hogy Pierro Remor az 1950-es Grand Prix szezonban MV Augusta motort használt.

Később további motorkerékpárokat gyártottak a tengerentúlon, mint például a 750 S America. Egy másik ikonikus kerékpár a 350 köbcentis volt 1973 és 1977 között. Azonban ebből csak 1991 darabot gyártottak. A vízszintes vonalaknak és az éles szögeknek köszönhető, hogy ez a modell más volt, mint bármely más kerékpár korábban. Giorgetto Giugiaro tervezte, aki az Italdesign alapítója. Az MV Agusta nem állt meg ezeknél a vintage megjelenésű motoroknál, azóta még lenyűgözőbb kerékpárokat gyártottak az évek során.

A márka első számú motorja jelenleg az F4 Senna. Ayrton Senna építtette, aki egy brazil versenyző volt, aki több Forma-1-es bajnokságot nyert. Egy másik említésre méltó modell az MV Agusta F4 750 Serie Oro/S. 120 lóerős, és amellett, hogy kívülről gyönyörűen néz ki, a motorhang garantáltan elállítja a lélegzeted. Természetesen vannak klasszikusabb megjelenésű modelleik is, mint például a Brutale 800 RR vagy a Turismo Veloce, amelyek tökéletesek a hosszú távú túrákhoz.

10. Vespa

olasz motor márkák

A Vespa az egyik legnépszerűbb az olasz motor márkák közül. Aranyos kinézetű darabok ezek, amelyek mindenféle mintával rendelkeznek. A Vespát 1946-ban alapította a Piaggio cég. Sok vállalat kreatív volt a második világháború után, amikor Olaszország gazdasága felpörgött, de ezekkel a kreatív ötletekkel gyorsan kiemelkedtek a nehézségekből. Rinaldo Piaggio fia, aki a repülés területén dolgozott, úgy döntött, hogy megfizethetőbb szállítási módot gyárt az emberek számára. A prototípus nagyon különbözött a ma láthatóktól.

A Vespa teljes karosszériával, kormányra szerelt kezelőszervekkel, léghűtéssel, kisebb kerekekkel rendelkezett, a középső részt pedig terpeszbe kellett rakni. MP5 volt a neve. Sok újratervezés után azonban a Vespa tulajdonosainak végül sikerült megállniuk egy konkrét dizájnnál, amely a jellegzetes motorkerékpár lett. Az egyik legjobb modell jelenleg a Vespa SXL 150 125-15 köbcentis motorral. Ezek örök klasszikusok. Ha Olaszországba utazol, gyakran fogsz velük találkozni.

Mivel ez az egyik legjobb régi olasz motormárka, a Vespának sikerült olyan nagy márkákkal is együttműködnie, mint a Dior. Ha láttad az Emily in Paris Netflix filmet, akkor biztosan láttad a Vespa 946 Christian Dior kiadását. Ugyanaz a tipikus karosszéria, mint a robogó, azonban a Dior hozzátette a legfinomabb részleteket. A logó és a minták végig láthatóak a motoron. Sőt, meg is vásárolhatod ugyanazt a mintás sisakot, és még egy kis tárolódoboz is van a robogó hátulján. Én biztosan megvenném!

Összefoglaló: Olasz motor márkák

Most, hogy olasz motor márkák gyűjteményünk végére értünk, levonhatod a következtetést, melyik a kedvenced az említett olasz motorok közül. Az olaszok újra és újra bebizonyították, milyen csodálatosak mindenben. Legyen szó autóról, élelmiszerről, divatról vagy akár motorról, olyan darabokat gyártottak, amelyek ma is megállják a helyiküt, sőt, ikonikusak! A személyes kedvencem mindig a Vespa lesz, egy aranyos kis robogó. De aki szereti a versenyzést, annak Aprilia egy olyan vadállat, ami biztosan megdobogtatja a szívét!

Ha már márkákról van szó, nagyon sok más témát is takarunk, mint az olasz ruhamárkákat, autó márkák, óra márkák, olasz kávé és kávéfőző márkákat, és sok mást is. Fedezd fel a legjobb márkákat a világon a Mira Magazin segítségével!

Pin: Olasz motor márkák

10 Leghíresebb Olasz Motor Márka – Olasz motor márkák
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page