Search
Close this search box.

20 Kötelező Látnivaló Erdélyben – Erdélyi Látnivalók

Erdély látnivalók

Erdély városai, a látnivalók Erdély gyönyörű tájain kihagyhatatlanok. “Manapság már nemigen van olyan ember, akit régi szokás szerint vándornak lehetne nevezni. De ha mégis volna, mutatóba egy legalább, vándorútjából az az egy sem hagyná ki Erdélyt bizonyosan.” Tamási Áron szavaival muszáj egyetértenem. Igaz, szülőföldemről lévén szó, elfogult vagyok, viszont rengeteg ember igazolja, hogyha egyszer ellátogat valaki Erdélybe, annak szíve visszahúz oda. A következőkben igyekszem bemutatni pár példával, hogy Erdély látnivalók vég nélküli sorával büszkélkedhet.

Erdély látnivalók – Erdély Nevezetességei

 

Egy Erdély térkép segítségével majd be tudod a gondolatbeli barangolás helyszíneit azonosítani. Ha Erdély látnivalói térképen mind meglennének jelölve, akkor láthatnánk csak igazán, hogy mennyi mindenről lehetne beszélni, hogy Erdély látnivalók sűrű rengetege tárul elénk.

Szokták mondani: Ha a föld Isten kalapja, Erdély a bokréta rajta! Szívemnek legkedvesebbek az Erdély látnivalók Hargita megye területén lévő ékességei, nekem ezek e bokréta legszebb virágai. Ha jobban belegondolok, Erdély minden szeglete csupa tündérmese s szerelem. Ha igazán tökéletessé szeretnéd tenni az erdélyi utazást, vess egy pillantást cikkünkre a legjobb Erdély szállás tippekről is!

1. Kolozsvár

“Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége!” Mi mással is kezdhetnénk listánkat, mint Erdély legnagyobb városával, Hunyadi Mátyás szülőhelyével? A gyönyörű látnivalók Erdély fővárosában bejárhatatlanok egy nap alatt. Aki szeretné jobban megismerni a települést, szánnia kell rá több időt.

A város központjában ékeskedik a Szent Mihály templom, mely az erdélyi gótika egyik legszebb alkotása, éppen idén fejezték be az újabb javításokat. A katolikus plébánia tornya 80 méter magas, így Erdély legmagasabb templomtornyaként tartják számon. A templom számos országgyűlésnek adott helyet, fejedelmi választásoknak, Báthory Zsigmond beiktatásának.

A város központjának másik látványossága, éppen a templom előtti Mátyás-szoborcsoport, Fadrusz János alkotása. A lovasszobor kiemeli a büszke uralkodót, két oldalán a Fekete Sereg hadvezéreivel. Mátyás király szülőháza és emléktáblája is a közelben található.

Erdély városai mind gyönyörű történelmi részekkel rendelkeznek, ez igaz Kolozsvárra is. Tovább haladva muszáj még említenem a központban lévő Farkas utcai református templomot, előtte a Sárkányölő Szent György szoborral. A közelben található a Református Kollégium is.

A Fellegvárra is érdemes fellátogatni, onnan gyönyörű kilátásban lehet részünk az egész városra szép időben. Végül, de nem utolsó sorban, a Házsongárdi temetőben is érdemes egy sétát tenni. Európa egyik legrégebbi temetője, számos magyar író és költő végső nyughelye.

2. Torockó

Az Erdély látnivalók egyik nagyon érdekes helyszíne a Toroczkói-medence. Két település is elhelyezkedik e vidéken, mely napjainkban is magyarlakta. Torockó és Torockószentgyörgy kisebb falvak, szinte elszigetelve a világtól, kulturális örökségeink egyes kincseit őrizve, Torockó maga a Világörökség része a jellegzetes kétablakos fehér házaival.

A falu régen Erdély legfontosabb vasműves központja volt. Ennek emlékeit, a torockói népművészet és a régi mindennapi élet ékes tárgyait mutatja be a főtéren található Néprajzi Múzeum. Az unitárius templom és a régi várkastély is megtekinthető a közelben.

A falu mellett tornyosul az 1130 méter magas sziklatömb, a Székelykő, mely a néphit szerint emberi alakot mintáz. Torockón kétszer kel fel a nap. Keleten felbukkan, majd a Székelykő mögé tűnik el, ahonnan újra előbújva egy második napkelte élményét nyújta az korán ébredőknek.

Egy Erdély utazás során nem szabad kihagyni a közelben lévő Toroczkószentgyörgyöt sem. A település mellett magaslik 1250 méterig az Ordaskő, melynek lábánál a Toroczkay család ősi fészke, a Szentgyörgyi vár romjai még ma is kitartóan állnak.

3. Marosvásárhely

Az Erdély-medence központi részén, helyezkedik el Marosvásárhely, amit megtalálsz egy Erdély látnivalói térképen, az ország kellős közepén végtéreis. Először írásos dokumentumban 1332-ben szerepelt, akkor még Novum Forum Sicolorum megnevezéssel.

A város központi részének arculatához nagyban hozzájárult Bernády György, Marosvásárhely egykori polgármestere. Az ő ideje alatt épült a Kultúrpalota is, szecessziós stílusban. Különlegessége a Tükörterem, melynek székely balladák egy-egy jelenetét ábrázoló üvegfestmények az ablakai. A hangversenyteremben lévő orgona, mely a század elején készült, a mai napig a legnagyobbak közé tartozik.

Erdély egyik legnagyobb vára itt épült fel, mely a 14-15. században épült és a mai napig megtekinthető. Itt választották fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet. A középkori erődítmény területén található a már korábban, ferencesek által felépített templom. A máig működő Református vártemplom a késő gótika egyik remekműve, mely a város legrégebbi, máig fennmaradó épülete is egyben.

Erdély városai számos kulturális örökséggel rendelkeznek, Vásárhely esetében a legjelentősebb a Teleki Téka. A könyvtárat báró Teleki Sámuel, Erdély főkancellárja alapította 1802-ben. Gyűjteménye negyvenezer kötetet foglal magába, ősnyomtatványokat, unikumokat, ritkaságokat. A Teleki-Bolyai Könyvtár épületében található a Bolyai Múzeum is, mely két nagyszerű vásárhelyi matematikusnak: Bolyai Farkasnak és Bolyai Jánosnak állít emléket. Nézd meg a legjobb szállásokat Marosvásárhelyen!

4. Hunyadi Vár

Erdély látnivalók

Egy Erdély térkép segítségével megtalálod a Hunyadi várat az Erdélyi-medence déli részén. Itt Hunyad megyében helyezkedik el Vajdahunyad. Az Erdély látnivalók kihagyhatatlan pontja e gyönyörű tájegység és az épületegyüttes Erdély leglátványosabb vára. Ennek másolatát 1908-ban Budapesten is megépítették, a Városligetben.

Vajdahunyad vára Erdély területén a tatárjárás után épülhetett, de ez csak felvetés. Hunyad vármegye földvárát már a XIII. században is használták. A múltban egyik legjelentősebb vára volt Magyarországnak. Luxemburgi Zsigmond királyunk adományozta a várat Hunyadi János felmenőjének, Vojknak. Az adománylevélben a kővár még nem szerepelt, így valószínűleg azt később kezdték el építeni.

Ez a vár adott otthont később Hunyadi Jánosnak és családjának, Mátyás király szobája is megtekinthető. Az udvaron látható neogótikus árkádsor mellett megtekinthető a lovagterem, a várkápolna, a Kapisztrán-torony, az Országház gótikus terem, sőt, állandó kiállítás is megtekinthető az alagsorban.

Hunyad megyében további látnivalókat is megemlítenék, melyeknek már nem jutott külön bejegyzés e cikkünkben. Érdemes felkeresni néhány természeti szépséget: a Bucura-tó, a Csolnakosi tó, vízesések, barlangok. Nem is oly messze található a hátszegi Dinoszaurusz Geopark. Nem utolsó sorban pedig nem szabad elfelednünk, hogy Hunyad megye másik fő látványossága a híres Déva vára.

5. Székelyudvarhely

Szekelyudvarhely

A látnivalók Erdély régióiban változatosak, most listánkkal átugrunk egy székelyföldi városba, Székelyudvarhelyre. A számos fontos látnivaló közül elsőként a gyönyörűen körbeépített főteret említeném. A történelmi központ számos műemlék jellegű épülettel rendelkezik, középen a Református templommal.

Kihagyhatatlan látványosság az Emlékezés Parkja, melyben 12 történelmi vagy mondabeli személyiség szobrát tekinthetjük meg, illetve tizenharmadikként a névtelen Vándor Székelyt ábrázolják. Érdemes meglátogatni a Haáz Rezső Múzeumot is. A kivételes könyvgyűjtemény mellett az intézménynek van néprajzi, történelmi, régészeti, természettudományi részlege is.

A város különlegessége még a Borvíz Múzeum is, melyben ugyancsak rengeteg érdekességet talál a látogató. És ha már érdekesség, nem hagyhatom ki egyik kedvencemet, a Kováts fényképészetet. Az 1876 óta folyamatosan működő fényképészetet jelenleg a család negyedik generációja vezeti. Itt található Európa egyetlen természetes fénnyel működő Napfény Műterme.

Az Erdély látnivalók Hargita megye részén bőséges számban megtalálhatóak. Székelyudvarhely közelében még érdemes egy kis időt eltölteni Szejkefürdőn is. A hidrogeológiai védett területen rengeten borvízforrás található. Továbbá érdemes eltölteni még egy kis időt a Székely kapuk és Orbán Balázs sírja körül.

6. Szováta

Erdély Városai közül nem hagyhatjuk ki Szovátát sem, a Maros megyei üdülővárost, mely a sós tavairól híres. Első lakói sókitermelők voltak, már a XIX. század végén működött hivatalosan gyógyfürdője. Ez a környék tökéletes a kikapcsolódásra, pihenésre vagy akár a gyógyulásra is.

Legtöbb túrista egy Erdély utazás során nem hagyja ki a Medve-tavat. Ez a világ legnagyobb heliotermikus tava, melynek alakja egy kiterített medvebőrre hasonlít, vize 35 Celsius fokra felmelegszik. A gyógyfürdőt felkeresik meddőségi problémák, reumatikus és gyulladásos megbetegedések esetén is. A Só útja projektnek köszönhetően több tanösvény és sétány is található a környéken.

A Medve-tó mellett rengetek más fürdőzési lehetőség is adódik. Sós tavak a Medve, a Mogyorósi, a Fekete, a Rigó, a Zöld, és a Vörös-tó. Édes tavak a Piroska, és az Édes-tó. A környéken kalandpark is található. Rengeteg vendéglő és kávéház, szállodák sokasága várja az oda látogatókat. Téli időszakban érdemes kipróbálni a Mogyorós sípályát is.

7. Parajd

Erdély látnivalók

Tovább haladva Szovátáról Székelyfőld felé vagy akár az említett Só útját követve, nem hagyhatjuk ki Parajdot az Erdély látnivalók sorából, hol mára már az ország legmodernebb szabadtéri sós fürdőjét alakították ki. A víznek olyan magas a sótartalma, hogy úszásra nem is alkalmas, csupán a lebegésre. Gyógyhatása miatt rengeteg vendég rendszeresen visszajár.

Ha már erre járunk, akkor nem feledhetjük, hogy itt található az Erdélyi látnivalók Hargita megye részén lévő egyik gyöngyszeme. A Parajdi sóbánya fehér aranya már rengeteg látogatót vonzott, emiatt mára egy óriási gyógyközpontot hoztak létre. A másfél kilométer hosszú alagút végén található kalandpark, játszótér, szanatóriumi központ, sőt, még egy kápolna is.

A Sóvidék központjában rengeteg más látnivaló is van. A környéken rengeteg fehér szikla található. A Kis-Küküllő és a Nagyág völgyén sétálva elérhetünk Rapsóné várának romjaihoz is. A régi hit szerint ez egy ősszékely vár volt, azonban eredete máig ismeretlen. A környéken a népművészetek és néphagyományok tárházát lelhetjük fel.

8. Madarasi Hargita

Erdély látnivalók

Az Erdély látnivalói térképet nézve, kihagyhatatlan Székelyföld legmagasabb csúcsa, a Madarasi Hargita. A székelyek “Szent hegyének” csúcsáról gyönyörű látvány tárul elénk. Körben mindenütt havasok, tiszta időben a Déli Kárpátok szinte teljes vonulata látszik. 1700 m magasságban még panziók, túristaszállók várják az arra látogató vendégeket.

A hegycsúcsról indulva rengeteg gyalogösvény közül lehet választani, több esetben túristajelzéssel, melyek eljuttatnak az Erdély látnivalók Hargita megye területére eső további pontjaihoz. Elérhető az északi vízválasztó nyereg, Hargitafürdő felé. A Szökő patak mentén haladva gyönyörű vízesésre bukkanhatunk.

A Madarasi Hargitán található Székeyföld legnépszerűbb síközpontja is. Összesen 4,8 km a pálya, mely decembertől április elejéig hóbiztos. A szezonban szervezett sítúrák könnyítik meg a vendégek programtervezését, illetve síoktatást is lehet igényelni. Egy jó kis gulyás, sízés és egy jó kis forraltbor ami kihagyhatatlan itt!

9. Szeben

Egy Erdély térkép ábrázolásról nem lehet kihagyni Nagyszebent, az erdélyi szászok központját. A városban lévő erődítmények határozottan kettéosztják a várost. Az alsó város a kézművesek és kereskedők lakhelye volt, míg a felső város a gazdagabb polgárok és a városi elit tulajdonában volt.

Építészeti és kulturális örökségeit felsorolni hosszú lenne, de a teljesség igénye nélkül megemlítenék párat. Ide tartozik az evangélikus székesegyház, a Brukenthal Palota és Nemzeti Múzeum, a Szentháromság-plébániatemplom, a Történeti Múzeum, a Gőzmozdonyok múzeuma, a Lépcsőút vagy éppen a Hazugok hídja, mely egyben Románia legrégebbi vashídja. 2007-ben Nagyszeben Európa kulturális fővárosa volt.

A további látnivalók Erdély szász fővárosának környékén például a Dumbrava-erdőben található Erdély legmagyobb falumúzeuma, Vízakna településen gyógyközpont várja a látogatókat sós tavakkal és sós fürdővel. A Fogarasi-havasok és a Transzfogaras emlékezetes élményt nyújtanak. És ha egy kis szórakozás is belefér, akkor a Paltinis, ózondús levegőjének gyógyhatásai mellett, modern sípályával várja a pihenőket.

10. Brassó

Erdély látnivalók

Erdély városai közül kiemelkedik a Kárpát-kanyarban, a barcasági medencében elhelyezkedő Brassó. A város védőfala és bástyái közül több rész a mai napig épségben megmaradt és megtekinthető, míg a Cenk-hegyi Brassovia várnak már csak az alapfalai látszanak.

Hírességei a városnak a Fekete-templom és a Fekete-, illetve Fehér-torony. A Fehér-torony a város középkori őrtornyainak egyike, lőrésekkel és csukott erkéllyel. A Fekete-torony a XVII. században tűzvész miatt leégett és falait fekete korom vonta be, melyet mára már eltávolítottak. Erkélyéről gyönyörű kilátás nyílik a Fekete-templomra. Ez Erdély legnagyobb temploma és a gótika legkeletibb alkotása.

Továbbiak az Erdély látnivalók közül még megtalálhatóak e nagymultú városban. A Főtér közepén álló Tanácsház, mely egyben a régi városháza volt, illetve a XVI. században épült Árucsarnok is. Rengeteg utca és sétány eleveníti fel a múltat.

11. Nagyvárad

Egy Erdély utazás során először a Partium vidékén megyünk keresztül Közép-Erdély felé. Erdély legnyugatibb vidékének is, mint megannyinak, van egy úgynevezett fővárosa. Jelen esetben ez nem más, mint Nagyvárad, mely kiérdemelte a Kőrös-parti Párizs megnevezést.

A látnivalók Erdély egyik legnagyobb városában ismét túl hosszú listát alkotnának, de igyekszem a legfontosabbakat kiemelni. A Nagyboldogasszony székesegyház, a katolikus püspökség barokk csodája és a püspöki palota, a kanonoki ház és a szeminárium épületegyüttese, előttük a Szent László lovagkirály szobrával a régmúltról mesélnek.

A váradi várat a Középkori Fesztivál idején érdemes igazán meglátogatni. A városháza palotája és a torony a központ meghatározó látványosságai. Szinte az összes turisztikai ajánlóban szerepel a Fekete Sas palota is, a gyönyörű szeccessziós műemlék, mely egyben a szórakozni vágyóknak is megfelelő helyszín lehet.

12. Gyulafehérvár

Erdély városai közül kihagyhatatlan az Erdélyi Fejedelemség egykori virágzó fővárosa, Gyulafehérvár. Ennek a városnak a helyén volt Apulum, a Római Birodalom itteni provinciájának első központja. Hunyadi János nagyban hozzájárult a település fejlődéséhez, majd Bethlen Gábor fejedelemsége alatt élte meg virágkorát. A klasszikus csillag alakú városvédő fal többségében ma is épen áll.

Egyik fő látványossága a gyulafehérvári római katolikus érseki székesegyház. Szent István király alapította meg az erdélyi püspökséget, melynek székhelye a gyulafehérvári várban volt. A háromhajós katedrális gyönyörű román kori, reneszánsz és gótikus elemeket is tartalmaz. Az itt található síremlékek a látogatók fő célpontja: Hunyadi János szarkofágja, János Zsigmond maradványai, Izabella királyné nyughelye. A templom kriptájában Márton Áron püspök nyugszik.

Itt található a híres Batthyáneum. Kéziratok, kódexek és ősnyomtatványok sokasága a könyvtár hatvanezer kötete, ritka kincsek, unikumok találhatóak meg itt. Gróf Batthyány Ignác erdélyi római katolikus püspök alapította 1789-ben. A XX. század elején közgyűjteménnyé nyilvánították és ekkor hozták létre a páncéltermet is.

A Gyulafehérvártól nem messze található Szászsebes település szomszédságában található Erdély egyik természeti csodája. A Vörös-szakadék a térség egyedülálló természeti szépsége, gyönyörű sziklaalakzatokkal és érdekes formájú oszlopokkal, tornyokkal. Érdemes egy kitérőt tenni e csodálatos látvány érdekében.

13. Temesvár

Az Erdély térkép általunk kiemelt pontjai közül a legnyugatibb Temesvár. Temes megye székhelye napjainkban is fontos gazdasági és kulturális központ. Gyakran a virágok városaként nevezik meg. A városban több virágokkal teli park és rózsakert található.

A Rózsák Parkja, melyet régen Rozáriumként ismertek csak egyik fő látványossága a városnak. Ajánlott időt szentelni a Botanikus kertre, melyben ma már több mint 200 növényfaj csodálható meg. A közelben lévő Bánsági Falumúzeumban XIX. századi parasztházak tekinthetőek meg. A város legősibb emléke a Hunyadi kastély, melyet történelme során többször is átépítettek.

A város legnépszerűbb tere, a Győzelem tér két oldalán található az Opera, illetve az Ortodox Katedrális és a Romulusz és Rémusz szobor. Látogatható a Mária Terézia bástya is a Banat Múzeummal és annak két állandó kiállításával.

A Főtéren található mindemellett a római katolikus dómként ismert barokk stílusú Szent György katedrális, illetve a kihagyhatatlan szecessziós stílusú Brück ház. Temesvár fontos szerepet játszott az 1989-es forradalom idején. Az ehhez kapcsolódó emlékkiállítás az óváros északi részén található.

14. Törcsvári Kastély – Bran Kastély

Erdély látnivalók

Ki ne hallotta volna Drakula gróf történetét? A Drakula kastélyként ismert, tökéletes állapotban fennmaradt vár a nyugati turisták egyik fő állomása. Vlad Draculnak nem sok köze van a várhoz, mindössze egyetlen alkalommal tartózkodott ott pár napig. Az utókor talán a festői látvány miatt kötötte hozzá. A horrorfilmbe is illlő sziklaszirten tornyosuló várkastély és a két őrt álló hatalmas hegy lélegzetelállító élményt nyújt.

Az Erdély látnivalók közül az egyik legkeresettebb a Törcsvári Kastély. Az épület Brassótól csupán 30 km távolságra helyezkedik el. A kastély melletti parkban egy falumúzeum tekinthető meg. Hagyományos épületekben tárják elénk a környék lakossának életét és annak jellegzetességeit. A kastélyban hologramokkal elevenítik fel nekünk a kastély történetét.

A kastélyban jelenleg huszonhárom szoba tekinthető meg, melyből öt kimondottan Vlad Tepes korából származó kínzóeszközöket mutat be. Nem is oly régen nyitották meg a nyilvánosság előtt a titkos alagutat, melyet Mária királyné gyakran használt. Emellett pár évvel ezelőtt nyitották meg Mária királynő teaházát.

15. Tusnád

Tusnád települést legtöbben már az itteni ásványvizek miatt is ismerik. Első említésük a XVI. századból való és napjainkban már szerte a világba szállítják. A település központjában megtekinthető a Borvízmúzeum. Az Erdély látnivalói térképen bízonyíték rá, hogy környékén látnivalók sokasága található. A medveles is egy érdekes turista program lehet.

Tusnádfürdő Hargita megye legdélibb fekvésű városa, nemzetközi hírű fürdő és üdülőtelep, a Wellnes Tusnád élményfürdőt 2013-ban nyitották meg. A pihenni vágyók a Bálványos Grand Hotel wellness részlegén is kikapcsolódhatnak. A gyógyulni vágyóknak a torjai Büdös Barlang is ajánlott, mely Európa legnagyobb kénhidrogénes mofettája. Kalandvágyók célja lehet a Tusnádfürdői és Bálványosi Kalandpark.

Sólyomkő védett terület a növényzete miatt, csúcsáról belátható a Csukás-tó és az Olt folyó egészen Bükszádig. A Nyergestető emléket állít egy 1849-es csatának, amely során 200 székely katonának többször sikerült visszavernie az oroszokat. Egyik fő természeti látványosság, a Szent Anna-tó Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterének alján képződött. Sajnos 2018 áprilisa óta itt tilos a fürdőzés.

16. Istenszéke

A látnivalók Erdély területén tényleg szinte véget nem érő felsorolást alkotnak. Isten széke egy olyan pont a listánkon, mely igencsak ajánlott a természetet csodáló turistáknak. A Kelemen-havasok délnyugati részén található andezit hegycsúcs körül lévő puhább kőzetanyag erodálódott és csak a keményebb, ma is látható hegytömb maradt meg, ezt mély szakadékok határolják.

Wass Albert szavai jutnak mindig eszembe e tájról: “Ott áll az Istenszéke magosan a Maros fölött. Egyik oldalán a sokágú Galonya, másik oldalán a Bisztra-patak, s mögötte a Kelemen csúcsai. Persze, ma már ott sem olyan a világ, mint akkor volt, midőn az Isten pihenni leült volt a hegyek közé.”

Környékén még fel lehet kutatni a Tizenkét Apostol nevű sziklacsoportot is. Marosvécs, Galonya, Holtmaros a hegycsúcshoz közel elhelyezkedő települések, melyek nemcsak gyönyörű tájkép részei, hanem irodalmi, kulturális jelentőséggel rendelkező helységek.

17. Retyezát

Erdély látnivalók

Az Erdély látnivalók természeti szépségei között méltán nyer helyet a Retyezát. A Déli-Kárpátok gyöngyszemén több magashegyi gyalogtúrára is lehetőség adódik. Elbűvölő tájak, tengerszemek, csúcsok, völgyek csodálhatóak meg, az élővilág is gazdag és változatos. Ha valaki túrázni vágyik, akkor itt megtalálja a tökéletes helyszínt.

A Retyezát Nemzeti Park már nyolc évtizede védettséget élvez és az UNESCO “Ember és Bioszféra” programjába is bekerült. A Zerge-havasok néven is ismert terület két fontos részből áll. A Nagy-Retyezát és a déli Kis-Retyezát a Bukura-tónál, Románia legnagyobb tengerszeménél kapcsolódnak össze.

A térségben 60 hegy csúcsa haladja meg a 2200 métert és összesen 82 tengerszem található itt. Legmélyebb tengerszeme a Zenóga-tó. Több barlang és mély zsomboly fellelhető itt, viszont ezek többsége szigorúan védett és csak engedéllyel járható. Ilyen a Nemzeti Park részét képező Iker (Gemenele) Tudományos Rezerváció is.

18. Tordai-hasadék

Az Erdély látnivalók közül a Tordai-hasadék is egy népszerű kirándulóhely. A Toroczkói hegység északi nyúlványában található kettéhasadt hegy felejthetetlen élményt nyújt. A turizmus fellendülése miatt a szurdokban már kiépített túraútvonal is követhető.

Keletkezéséről legenda is született. Szent László királyt és csapatát kun harcosok üldözték. Egy helyen megállva a lova dobbantott, mire szétvált a hegy és a kunok a szakadékba zuhantak. A legenda szerint a ló patkónyoma látható a híres Patkós-kő szikláján.

Ezen a vidéken található még a Tordai Sóbánya és a Túri hasadék is. A Túri-hasadék mindössze 6 km távolságra van a Tordaitól és szépségük is vetekszik. A sóbánya közismert turisztikai központ és gyógyhatású, rengeteg kikapcsolódási lehetőséggel.

19. Gyimesek

Erdély látnivalók

Az Erdély látnivalók következő helyszíne nem annyira közismert, mégis nagyon különleges vidék. A Gyimesek autentikus csángó falvakkal és gyönyörű hegyekkel Erdély és Moldva határában helyezkednek el. A határvidék a Tatros folyó meredek völgyében húzódik végig.

Gyimesbükk település szélén található a Magyar Királyi Államvasutak 30. számú legkeletibb őrháza, melyben egy kiállítás is megtekinthető. Mellette található egy meredek lépcsősor, mely az egykori Rákóczi vár megmaradt romjaihoz vezet fel. A Gyimesi Skanzen Panzió lehetőséget nyújt a hegyi gyalogtúrák utáni pihenésre.

A téli sportok kedvelőinek tökéletes helyszín Gyimesfelsőlok. A Skigyimes két sípályával rendelkezik, továbbá egy télen-nyáron működő bobpálya is adrenalindús élményt tud adni. Gyimesközéplokon több gyógyvíz és borvízforrás található. Utóbbi település szomszédságában kis családi vállalkozásként működik a Muhos Pataki Fürdő.

20. Segesvár

Erdély városai közül végül, de nem utolsó sorban, Segesvár sorra került. Több látnivalója az UNESCO Világörökséghez tartozik. Az óváros bástyái napjainkban is a kézműves céhek neveit viselik, az eredeti 14 toronyból 9 maradt meg. A szász szék központját régen erdélyi Nürnbergnek is nevezték.

Segesvár gyakran nem úticélja egy Erdély utazásnak, de alkalom adtán érdemes meglátogatni. A várban mindenképpen érdemes eltölteni egy kis időt, akár a 170 lépcsőfokból álló fedett Diáklépcsőn keresztül feljutva. A látnivalók közül kiemelkedik az Óratorony, az Europa Nostra díjas gótikus Hegyi templom és temető, a Leprások temploma, a Kolostor templom, a Velencei ház.

A környéken még fellelhető például a kőhalmi vár, a szászkézdi templom, a miklóstelki evangélikus erődtemplom, a szászbudai parasztvárak, az erkedi templom, a sövénységi parasztvár, a garati evangélikus templom, homoróddaróci evangélikus templom.

Erdély látnivalók összefoglaló

A látnivalók Erdély csodaszép tájain és városaiban gyakran lélegzetelállítóak. A mesebeli tájjal éppen összeegyeztethető a Tündérország elnevezés, melyet Mátyás király óta használnak Erdélyre. A tündérmítoszok ősvallás részét képezik, melynek nyomai főleg Székelyföldön ma is fellelhetőek.

Sok helybéli őrzi a tündéri regéket és számos tündérekről elnevezett hegycsúcs, város, várrom a mai napig megtalálható. Ezek többnyire Erdély látnivalók Hargita megye részén, további esetleges úti célok lehetnek. Már “nem az a kérdés, hogy megyünk-e, hanem, hogy mikor indulunk Erdélybe?!?”

Pin: Erdély látnivalók

20 Kötelező Látnivaló Erdélyben – Erdélyi Látnivalók
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page