Search
Close this search box.

15 Leghíresebb Római Templom – Róma templomai

Róma templomai

Melyek a legszebbek Róma templomai közül? A római templomok kiemelkedőek, és telis-tele vannak lélegzetelállító műalkotásokkal. A mai cikkünkben szó esik az olasz főváros legfontosabb bazilikájáról, a Szent Péter Bazilikáról, de megnézzük azt is, hogy melyik Róma legrégebbi temploma. Hai tudni szeretnéd, melyik Róma legfontosabb és legnagyobb temploma, ebben a cikkben megtalálod a választ minden kérdésedre! Utazz vissza velünk az időben, és fedezd fel a legtökéletesebb reneszánsz és egyéb lenyűgöző stílusú műalkotásokat, ameltek Róma templomait díszítik és teszik a világon egyedülállóvá!

15 Gyönyörű római templom – Róma templomai

Szeretnéd tudni, hány templom van Rómában? Nos, fogózz meg, Rómában több mint 900 katolikus templom található! Talán nem meglepő, hogy Róma az a város, amelyben a legtöbb templom található a világon. Míg számtalan világhírű templom van a városban, amiről meglehet, hogy már hallottál, bizony vannak olyan templomok is Rómában, amelyek ismeretlenek lesznek számodra. A cikkünkben felsorolt templomok közül sok nem jelenik meg más weboldalakon található cikkekben!

Gondolhatod, hogy ekkora kínálat mellett nem volt egyszerű kiválasztani a listánkon szereplő 15 templomot. Vagy talán mégis? Kétségkívül van jó néhány a római templomok közül, ami messze kimagaslik (akár szó szerint is) a többi közül. Egyes templomokat Caravaggio festmények vagy éppenséggel emberi csontok díszítenek, na meg ott van Pantheon, amit képtelenség lenne lehagyni a listánkról. Készen állsz, hogy felfedezd a város legszebb műalkotásait? Ha igen, vágjunk is bele!

1. Basilica di San Pietro – Szent Péter Bazilika

churches in rome

A római katolikus templomok ékköve a vatikáni San Péter Bazilika. Ma a római Szent Péter Bazilika a katolikus egyházfő, a pápa temploma, és egyben Róma legnagyobb temploma is. Mint azt már valószínűleg tudod, ez a templom egy önálló múzeumként is funkciónál és a világ legfontosabb műalkotásainak ad otthont. A Szent Péter Bazilikát Szent Péter apostolnak szentelték, aki Róma első püspöke, és mint ilyen, a katolikus egyház első pápája lett.

Az eredeti templomot 326-ban szentelték fel Konstantin császár megbízásából. 1452-ben V. Miklós pápa elhatározta, hogy egy teljesen új templomot épít. A bazilika azonban csak a 18. század végére készült el. A belépéshez át kell haladnod a biztonsági szolgálaton, majd fel kell sétálnod a főbejárathoz. Ahogy belépsz, jobb oldalon meglátod a híres Pieta szobrot, amelyet Michelangelo készített a 16. században.

Ha beértél, szánj időt arra, hogy sétáld körbe a templomot, és csodáld meg az összes itt található freskót és szobrot. Tekintsd meg Michelangelo lélegzetelállító, óriási kupoláját, valamint Bernini és Borromini Szentségi kápolnáját. Ne hagyd ki a pápai oltárt sem Szent Péter sírja fölött, és a Bernini által készített bronz baldakktetőt. Ez a barokk szobrászat hihetetlen remekműve.

Szent Péter Bazilika Címe: Piazza San Pietro, 00120 Città del Vaticano, Vatikán

2. Pantheon

A Pantheon Róma legrégebbi temploma, amely a mai napig áll, sőt használatban van, mint római katolikus templom. A római Pantheon templom i.sz. 120 körül épült roma istenségek tiszteletére szolgáló templomként. A 7. században IV. Bonifác pápa idee alatt alakították át katolikus templommá. Ekkor Szent Máriának és a vértanúknak szentelték. Mondanunk sem kell, 2000 év alatt a templom sok mindenen ment keresztül.

Például a 17. században VIII. Urban pápa elrendelte a karzatmennyezet beolvasztását, hogy azt majd a Sant’Angelo kastélyban használhassák újra. Az épület maga azonban változatlan maradt, kupolája pedig még mindig a világ legnagyobb vasbetonból készült kupolájának számít. A reneszánsz kortól kezdve a Pantheon számos fontos személy temetkezési helyévé vált. Itt nyugszik például a festő, Raphael valamint az egyesült Olaszország két királya, II. Vittorio Emanuele és I. Umberto.

Pantheon Címe: Piazza della Rotonda, Róma

3. Basilica di Santa Maria in Trastevere

Piazza Santa Maria in Trastevere

A római templomok közül az egyik legszebb katolikus temploma a Santa Maria in Trastevere. Ez egyben az egyik legrégebbi templom is Rómában, amelyen nemrégiben komoly felújítási és helyreállítási munkálatok végeztek. A Basilica di Santa Maria in Trastevere a híres, autentikus Trastevere negyed szomszédságában található, a templommal azonos nevű téren. A templom építése 221-ben kezdődött és 340-ben fejeződött be.

Az templomot a 12. században egészében barokk stílusban újjáépítették. Ami különlegessé teszi a templomot, az a 13. századi román stílusú harangtornya. A Basilica di Santa Maria in Trastevere legszebb elemei közé tartozik a mozaikokkal díszített homlokzat, az oltár és a belső mennyezet. A templom gyönyörű márványpadlóval, gyönyörű kazettás famennyezettel és freskókkal díszített. Ez egyike azoknak a római templomoknak, amelyek erős spirituális energiákkal rendelkeznek.

Cím: Piazza di Santa Maria in Trastevere, Róma

4. Basilica di Santa Maria Maggiore

churches in rome

Róma egyik leghíresebb temploma a Santa Maria Maggiore-bazilika. A Santa Maria Maggiore mindössze néhány utcányira található a Termini pályaudvartól, és ez az egyetlen templom Rómában, amelyben az 5. század óta minden nap szent misét tartanak. Az eredeti templom a 4. században épült, a 13. században pedig további munkálatokkal bővítették és újították fel a templomot.

Korábban a Santa Maria Maggiore templomhoz tartozott a legmagasabb harangtorony, amely 1377-ben épült. A 15. században Giuliano da Sangallo megalkotta a templom aranykazettás mennyezetét, amihez a felhasznált arany az első Amerikából érkező aranyszállítmányból származott. Később, a 16. században a két oldalkápolnát is hozzáépítették. Jobb oldalon Capella Sistina, bal oldalon pedig Capella Paolina található.

A 86 méter hosszú hajó az egyik legszebb és legfenségesebb Rómában. A Santa Maria Maggiore-nak három folyosója van, amelyeket 36 márvány és négy gránitoszlop választ el egymástól. A falak felső részén Róma legrégebbi mozaikjai csodálhatók meg. A Cosmatesque nevű geometrikus színes kőbetét, amely a templom padlóját fedi a XII. századból származik.

Cím: Piazza di Santa Maria Maggiore, Róma

5. San Giovanni in Laterano

churches in rome

Listánkon a következő a Laterano negyedben található Basilica di San Lorenzo. Mielőtt még a pápák az avignoni száműzetés után létrehozták volna ma is működő rezidenciájukat a Vatikánban, ez a templom volt a pápai rezidencia. A templom munkálatai 313-ban kezdődtek, majd a 16. és 17. században kibővítették és szinte teljesen átépítették. Eredetileg Konstantin-kori templom volt, amelynek új barokk stílusa Borromini nevéhez fűződik.

A hatalmas szobrokkal díszített széles homlokzatot Alessandro Galilei készítette 1735 körül.  A templom belsejében található csodálatos fa mennyezet a 16. századból származik, míg a bal oldali folyosón látható 13. századi kápolnát egy római művészcsalád, a Vassallettiek készítették. A templom kívül-belül csodálatos, és kötelező látnivaló mindenkinek, aki fel szeretné fedezni Róma templomait.

Cím: Piazza San Giovanni in Laterano 4, Róma

6. Santa Maria del Popolo

Santa Maria del Popolo

Ha Róma egyik legszebb katolikus templomát keresed, akkor a Santa Maria del Popolot mindenképp látnod kell! Erre indulj akkor is, ha Caravaggio-festményekkel díszített templomokat keresel Rómában! A legenda szerint a Pincio Kertek mögött elhelyezkedői templom eredetileg egy kápolna volt, amely azért épült, hogy távol tartsa Nero császár gonosz szellemét.

A Santa Maria del Popolo Ágoston-kori templom reneszánsz homlokzatával, kupolájával és a híres építész, Bramante által 1505-ben készített harangtornyával tűnik ki a többi templom közül. Később a templomot Bernini restaurálta. Amikor Luther Márton, a református egyház atyja 1510-1511 között még az ágostoni rend tagjaként Rómában tartózkodott, a rend itt találhatói házában lakott.

A három folyosón és az oldalkápolnában számos sír található, a karzat boltozatán pedig a csodálatos Pinturicchio freskóit is megcsodálhatod. A bal oldalon található második kápolnát Raphael tervezte 1515-ben, míg a Cesari-kápolnában található a két Caravaggio-festmény. Ezek lennének Szent Pál megtérése és Szent Péter keresztre feszítése. Mint már többször mondtuk, Rómában az igazi múzeumok a templomok, és a Santa Maria del Popolo számos művész, történelmi és egyházi személyiség történetét hordozza magában.

Cím: Piazza del Popolo, Róma

7. Sant Andrea della Valle

churches in rome

A Sant Andrea della Valle Róma egyik leghíresebb temploma! A templom építését nagyrészt Alessandro Peretti di Montalto bíboros, V. Sixtus pápa unokaöccse finanszírozta. A Sant Andrea della Valle római katolikus templom munkálatai 1591-ben kezdődtek. Az munkát Gian Francesco Grimaldi és Giacomo della Porta vezette, majd 1608-ban Maderno vette át az irányítást.

A jelenleg is megtekinthető fényűző travertin homlokzat a 17. század második feléből származik, Carlo Rainaldi készítette. A Sant Andrea della Valle terve a keresztény kereszten alapul, amelynek hatalmas hajója nyolc magas kápolnával határos. A bazilika egyik legszebb része Carlo Maderno által készített mennyezet, valamint a kupola. Mindenképpen érdemes bemenni ebbe a templomba és felnézni. Egy tükör segítségével beláthatod a templom fantasztikus mennyezetét.

Cím: Corso Vittorio Emanuele II, Róma

8. Chiesa del Gesù

churches in rome italy

A lélegzetelállító olasz festőművészetet nemcsak a zsúfolt múzeumokban csodálhatod meg, de a római templom is ideálisak, ha elmerülnél egy-egy csodálatos freskóval. A  Chiesa del Gesù templomban órákat tölthetsz el zavartalanul a mennyezetet díszítő freskókat csodálva.A Chiesa del Gesù Róma egyik leghíresebb temploma, amely barokk stílusban épült. Kétség nem fér ahhoz, hogy rengeteg gyönyörű templom található Rómában, amelyet páratlan művészeti alkotások díszítenek, de a Chiesa del Gesù igazán egyedi csodákat rejteget.

A templom a 16. században épült, a régebbi jezsuita templom helyére, ahol Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítója egykor a Szűz Mária-képhez imádkozott. Mint említettem, a főhajó fölötti mennyezetet díszes freskók díszítik, nem beszélve a kupoláról. AChiesa del Gesù freskóit Giovanni Battista Gaulli készítette a 17. században. Minden ecsetvonás egy igazi mestermű része!

Cím: Piazza del Gesù, Róma

9. Chiesa di Sant’ Ignazio di Loyola

churches in rome italy

Amint arra már többször rámutattam, a római templomok látogatása olyan, mintha a legjobb múzeumokba térnél be. Az egyik ilyen a hihetetlen helyszín a Chiesa di Sant’ Ignazio di Loyola római katolikus címzetes templom, amelyet a Jézus Társasága (jezsuita rend) alapítójának, Loyolai Ignácnak szenteltek. A Chiesa di Sant’ Ignazio di Loyola barokk stílusban épült 1626 és 1650 között.

Az 1551-ben megnyílt Collegio Romano igényének köszönhetően a templom megrendelése gyorsan megtörtént, majd 24 év alatt el is készült. A Chiesa di Sant’ Ignazio di Loyola egy Filippo Raguzzini építész által tervezett rokokó bejárattal is rendelkezik. A mennyezetet tromple l’ceil nevű freskó fedi, ami egy végtelen mennyezet benyomását kelti. Ehhez a hihetetlen alkotáshoz Alessandro Algardi szoborcsoportja és a Camillo Rusconi által 1728-ban készített Szent Ignác stukkószobor társul.

Cím: Via del Caravita, 8a, Róma

10. Santa Maria in Cosmedin

Santa Maria in Cosmedin

Meglehet, hogy már hallottál Róma másik rejtett gyöngyszeméről, a Bocca della Veritáról, vagyis az Igazság Szájáról. Ez a híres emlékmű a Santa Maria in Cosmedin Bazilikában található. A templom építése 772-ben kezdődött, és 1124-ben ért véget. Ez a középkori templom egy hétemeletes harangtoronnyal rendelkezik. A Bocca della Verita az oszlopok alatt, a karzat közelében található.

A folyosók falait freskókkal díszítették, és a templomot számos oszlop tartja. A templom melletti téren található Róma egyik leghíresebb temploma, valamint római templomok maradványai is, ezért mindenképp megéri a kitérőt. Nem csak magát a templomot csodálhatod meg, de láthatod az Igazság Száját is, valamint egyéb templom maradványokat.  

Cím: Piazza della Bocca della Verita 18, Róma

11. Santa Maria Sopra Minerva

A Santa Maria Sopra Minerva a híres római templomok másik fénypontja. Az egykori Minerva templom helyére épült, és ez a legnagyobb gótikus templom Rómában. Mint a világon annyi helyen, Rómában is ritka a gótikus templom! A Santa Maria Sopra Minerva építése 1280-ban kezdődött és 1453-ban fejeződött be. A szolgálatot a dominikánusok prédikálórendje alapján végezték, és ez tette népszerűvé Rómában.

Ennek köszönhetően a Santa Maria Sopra Minerva kezdettől fogva fontos szerepet játszott a város vallási életében. A templom belsejében Filippo Lippi 1489-ből származó freskói találhatók, amelyek a Szűzanyát és Aquinói Szent Tamást, a domonkos rend tagját dicsőítik. A főoltáron Sienai Szent Katalin ereklyéi is megtalálhatók, az oltár előtt pedig a bal oldalon Michelangelo 1521-ből származó szobra található.

Cím: Piazza della Minerva 42, Róma

12. San Clemente

A római templomok listánkat folytatva, nézzünk meg egy újabb templomot, a San Clemente-et.Ez az egyik legszebb katolikus templom Rómában és egyben Róma egyik legrégebbi temploma. A San Clemente-t 385 előtt építették a korai keresztények. 1084-ben a normannok elpusztították a templomot, és az új bazilika pedig a 12. században készült el az eredeti romok fölé építve. A templom felső része a régi bazilikális formát tükrözi, bejárati tornáccal, átriummal és szökőkúttal rendelkezik.

A templom belsejében a hajó volt az, ahol a gyülekezet imádkozott, a főoltár és az apszis pedig a papság számára volt fenntartva. A padlón ősi oszlopok és lenyűgöző berakásos márványmunkák figyelhetők meg. Ezenkívül a diadalív és az apszis a legjobban díszített, ó- és újszövetségi jelenetek mozaikjai borítják ezeket. Megcsodálhatod az életfát, a különböző szenteket, a vallásos szimbólumokat és  növényeket, gyönyörűen kombinálva.

Cím: Via San Giovanni in Laterano, Róma

13. Sant’Andrea al Quirinale

Sant'Andrea al Quirinale

A római katolikus templomok nem mindig hatalmasak, sőt, sok közülük apró. Ha római templomokat látogatnál, a Sant’Andrea al Quirinale római katolikus templom megéri az időt és figyelmet. Kevesen tudják, de a Sant’Andrea al Quirinale templom is Bernini remekműve. Ez a kis templom város egyik titkos gyöngyszeme, amit megéri felfedezni. A belső tér a barokk stílus jegyeit hordozza magában, ahol a művészet, az építészet és a gondos tervezás tökéletesen ötvöződik.

Egy másik érdekesség, hogy a Sant’Andrea al Quirinale Bernini egyik kedvenc munkája volt, még akkor is, ha a megbízók soha nem fizették neki a munkát. A művészetekben mindig szükség van némi illúzióra, és Bernini belső terei kiváló példák erre. A Sant’Andrea al Quirinale szerkezetét pazar pilaszterek és frízek díszítik. A boltívek, mélyedések, párkányok és ablakok, márvány és stukkó rózsa, valamint fehér és arany színekben pompáznak.

Cím: Via del Quirinale 29, Róma

14. Santa Sabina

Santa Sabina

Róma templomai közé tartozikca Santa Sabina templom is. Ezt a templomot 425 és 432 között Illyria Péter építette, a külső és belső munkálatokat egyaránt ő irányította. A Santa Sabina egy ókeresztény templom jellegét őrzi, amit 824-ben újjáépítették. A bejárat feletti falon Róma egyik legrégebbi mozaikja, illetve az itt látható faajtók 432-ből származnak.

A Santa Sabina belsejébe lépve megtekintheted a hatalmas hajót, amelyet 20 korinthoszi parian márványoszlop szegélyezi. A Santa Sabina mellett található egy domonkos kolostor is, amelyben Aquinói Szent Tamás volt egykor a szerzetes. A Santa Sabina-ban található egy Szent Domonkos cella is, amelyet Bernini kápolnává alakított. Sétálj ki a templom melletti teraszra, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Tevere folyóra, illetve a Vatikán felé.

Cím: Piazza Pietro d’Illiria, Róma

15. Kapucinosok Kriptája – Róma csonttemploma

A római templomok listánk végéhez érve, nézzünk meg egy egészen szokatlan, már-már sokkoló templomot. Mindazok számára, akik hátborzongató élményre vágynak, a Kapucinusok kriptáját, más néven római csonttemplomot érdemes felkeresni! Milánóhoz hasonlóan Rómának is megvan a maga bizarr, kísérteties temploma, amelyet emberi csontok díszítenek. A Kapucinusok kriptája egy kis helyiség, amely a Santa Maria della Concezione dei Cappuccini templomban található és több apró kápolnát foglal magába. A templom a Via Veneto úton található, a Piazza Barberini közelében, a város központjában.

A Kapucinusok kriptája 3700 kapucinus szerzetesnek hitt holttest csontmaradványait tartalmazza, akiket saját parancsukra temettek el. Amikor 1631-ben a szerzetesek megérkeztek a templomba, régi kolostorukból, 300 szekérnyi elhunyt szerzetes maradványátt hozták magukkal. A kriptában folyó munkálatok és a csontok elrendezését Bergamói Mihály atya felügyelte, VIII. Urbán pápa parancsára pedig Jeruzsálemből hoztak földet a kriptához.

Cím: Via Vittorio Veneto 27, Róma

Összefoglaló: Róma templomai – A 15 legszebb római templom

Róma olyan, akár egy múzeum! Az olasz főváros meglátogatása nem lehet teljes Róma legrégebbi templomának, vagy leghíresesebb templomainak felfedezése nélkül. Sehol nem találsz olyan gyönyörű művészeti alkotásokat, mint a római Szent Péter Bazilikában, vagy olyan freskókat, mint a Chiesa del Gesu vagy a Loyolai Sant Ignazio templomokban. Ne feledd, ha Caravaggio festményeket szeretnél megcsodálni, ne korlátozd a keresést a művészeti galériákra, Róma templomai is tartogatnak meglepetéseket! 

Pin: Róma templomai

15 Leghíresebb Római Templom – Róma templomai
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page