Search
Close this search box.

10 Látnivaló Segesváron – Segesvár Látnivalók

Segesvár Románia egyik legszebb és leghíresebb városa. Az UNESCO világörökségének is a része és hála gyönyörű építészetének és múltbéli történeteinek, a turisták körében is népszerű célállomás. A következőkben a Segesvár látnivalók közül többet is bemutatunk Nektek, hova érdemes ellátogatni, mit érdemes megnézni vagy éppen hol érdemes egy kis pihenőt tartani, valamint egy kis történeti visszatekintést is nyújtunk Nektek. A végére rájöttök, Segesvár jogosan került bele a 20 kötelező látnivaló Erdélyben című cikkünkbe.

10 Látnivaló Segesváron – Segesvár Látnivalók

 

Segesvár, a híres erdélyi város, történelmével és csabító szépségével bármely turistát képes elvarázsolni. A segesvári látnivalók különleges élményt nyújtanak a megszokott úticélokhoz képest. Ez a kis hely több ezer éves múlttal rendelkezik és régi szász városként számos történelmi kapcsolattal rendelkezik.

Rengeteg kérdés felmerülhet bennünk e szép várossal kapcsolatban, melyet Drakula szülővárosaként ismernek: Mikor született Vlad Tepes? Mikor született vagy hol élt Drakula? Ebben a cikkben rengeteg információt fogtok találni, melyek megválaszolják kérdéseiteket, a Segesvár látnivalók listát is körbejárjuk és kiderül, mivel érdemes elütni az időt e gyönyörű helyen.

Egy segesvári kiruccanást leginkább tavasz kezdetétől őszig érdemes összehozni. Ha ebben az időszakban látogatjátok meg a települést, akkor minden apró helyszínének szépségeit felfedezhetitek, valamint az óváros színesen pompázó épületeit is megcsodálhatjátok. Ezzel szemben, ha valaki nem szereti a tömeget, akkor ne szezonban látogasson el ide, mert a város közkedvelt állomás a világ minden tájáról érkező turisták sokaságának.

Segesvár története – Segesvár a történelemben

things to do in sighisoara romania

Segesvár már az ókorban lakott terület volt. A rómaiak Stenarumnak hívták, mivel a város területén egy katonai őrhtelep állt. 1141 és 1161 között II. Géza magyar király betelepítette a szászokat Segesvárra. A város elég gyorsan a szász székek központi helyévé vált és a XII. század végén elkezdték felépíteni fából a várukat, felállítani egy védelmet a városnak.

A tatárjárás idején teljesen lerombolták a várost. Ezek után a várdombot beépítették tornyokkal és falakkal a védelem erősítése érdekében. Segesvár középkori központjában a vártemplom építése a XII. században kezdődött el. Ezt a XV. században újra felépítették. Az épület a Segesvár látnivalók egyik kiemelkedő szépsége.

Segesvár a XIII. századtól magyar királyi város volt, melyet a XV. században újra leromboltak, ezúttal a törökdúlás idején. Ekkor építették újjá a várat, a XVI. században. Hunyadi Mátyás magyar király uralkodása idején Segesvár lakói részt vettek a király ellenes lázadásban. 1506-ban az erdélyi rendek itt erősítették meg a három nemzet unióját – a magyar, a székely és a szász nép összefogását.

Később, a XVI. században, ebben a várban 26 székely felkelőt végeztek ki. 1600-ban hódították meg előszőr Mihai Viteazul és Basta a várost, de 1605-ben vissza is nyerte a tlepülést magának Magyarország, vagyis az Erdélyi Fejedelemség, Székely Mózes vezetésével és a török csapatok segítségével. Tudniillik, ebben az időben Magyarország török és osztrák fennhatóság alatt volt felosztva, bár ezesetben az Erdélyi Fejedelemség autonómiát élvezett.

A következő másfél században Segesvár az Erdélyi Fejedelemség részét képezte, miközben a magyar királyság egyik bázisa maradt. A későbbiekben újra lerombolták a várost, majd a magyar forradalom idején, főleg 1849-ben a város fontos helyszínné vált, július 31-én itt esett meg a híres fehéregyházi csata, melyet többnyire segesvári csataként emlegetnek.

Segesvár Románia részévé vált, egész Erdély területével együtt a XX. században. Magyarország az I. világháborúban betöltött szerepe és a Központi Hatalmak szövetségéhez való hűsége miatt a vesztes államok sorsára jutott és 1920-ban, a békeszerződések során, területének kétharmad részét elvették, beleértve Segesvárt és környékét is. A későbbiekben ez a helyzet már nem változott, a település napjainkig romániai város.

1. A középkori vár felfedezése

things to do in sighisoara romania

A segesvári látnivalók közül fontos elsőként kiemelni a segesvári vár elbűvölő látványát. Európa egyik legszebb középkori városát tekinthetjük meg ide látogatva. A kisebb középkori városrészről beszélünk, melyre mindenképpen megéri szánni egy kis időt. A turisták rövid időn belül felfedezhetik a helyet, miközben igazán belemerülhetnek a középkori városok világába.

A Segesvári Középkori Fesztivál, melyet évek óta megszerveznek nyáron, különleges élményeket nyújt az oda látogatóknak. Ez Románia első és legnagyobb középkori tematikájú eseménysorozata immár 28 éve. Színházi előadások, koncertek, kézművesvásár és hagyományörző egyesületek programjai szórakoztatják a résztvevőket.

A vár történelmi központja a világörökség részévé vált 1999-ben. Az eredeti 14 toronyból ma csak 9 tekinthető meg. Ezeket a hosszú várfal köti össze és mindegyikük egy-egy kijelölt céh nevét viseli. A városba az Óratorony felől lehet bejutni, melyet feljegyzések szerint a XIV.században építettek.

Drakula vára Segesvár egyik leghíresebb része a külföldiek körében. Az Óratoronytól nem messze, a piactéren található a város egyik legrégebbi polgári háza. Itt született 1431-ben és itt töltötte első életéveit Vlad Dracul fia, Vlad Tepes, akit a nagyvilág ma már Drakulaként emleget. Fontos kiemelnünk, hogy nincsen Drakula kastély, csak szülőháza található itt, mely napjainkban egy középkori étteremnek ad helyet.

2. Diáklépcső

things to do in sighisoara romania

A segesvári látnivalók közül egyik legjobb élményt nyújtja a Diáklépcső megmászása. A fából készült, fedett lépcsősor 1642-ben épült és 172 lepcsőfokból áll. Ezeken felbotorkálva a segesvári vár egyik fontos látványosságánál, a templomnál és a szász evangélikus gimnáziumnál kötünk ki. Kihagyhatatlan a város látogatásakor, megéri megszenvedni vele.

A Diáklépcső a nevét a múltból kapta. Nagyon sok diák ezen a lépcsősoron ment végig, hogy eljusson a Várhegyen található szász iskolába, mely rögtön a templom szomszédságában volt. Eredetileg 300 foka volt, az 1849-es átalakítás során csökkent le a számuk. Fedettséget védelmet nyújtott nemcsak kedvezőtlen időjárás, hanem a történelem során erre haladó ellenségek elől is valamilyen szintű védelmet biztosított az arra haladó lakosoknak.

3. Helyi vendéglők

Gasthaus Alte Post restaurant – Photo from Tripadvisor.com

A segesvári látnivalók felkutatása közben nem árt egy kiadós étkezés sem, hogy kellő energiánk legyen a városi túrához. A középkori hangulatú éttermek, néhány esetben úgy vannak berendezve, hogy akár múzeumként is csodálhatjuk őket. Emellett a hangulatos kávézók is különleges élményt nyújtanak.

Ha nem szeretnéd kihagyni a hagyományos konyha legjobb fogásait, akkor a Gasthaus Alte Post Restaurant Sighisoara a tökéletes hely számodra. Itt felfedezheted vegyesen a román és a magyar konyha hagyományait is. Ez egy hagyományos étterem, melynek terasza is van és borpincéje is.

Segesvár területén több étterem is van, ahova érdemes betévedni, ha arra járunk. Csak említésképpen ott a Ferdinánd ház, a Drakula háza, a Szarvas-ház, a Medieval Cafe Restaurant vagy akár a San Marco. És még sorolhatnánk. Adott esetben találhatsz a Magyar Borok cikkünkben felsorolt különlegességek közül is. Magyar borokat és magyar fogásokat is kipróbálhatsz néhány különleges helyen.

És ha már a helyi vendéglőkből soroltunk nektek, akkor megragadva az alkalmat, néhány szálláshelyre is adunk tippet. A Hotel Central Park az egyik legjobb helyszín a középkori városrésznél. A Mercure Hotel csupán öt percnyi sétára van a középkori vásártól. Az óváros főutcáján található a Hotel Casa Wagner, mely egyedülálló egész Erdélyben és tökéletes választás, ha néhány kellemes napot el akarsz tölteni e gyönyörű történelmi városban.

4. Kilátók

Sighisoara view – Photo from wanderlush.com

A város teljes képe elénk tárulhat, ha ellátogatunk néhány különleges helyre. Talán ezek a legszebb pillanatok minden település látogatásakor. Ehhez lehetőséget nyújtanak a Segesvár látnivalók is. Ha azok közé tartozol, akik szeretik a kilátást, vagy akár teljes panorámát és szeretnél egy tökéletes látványt lekapni, akkor az utad vezessen a Bella Vista étterembe Segesváron belül.

A segesvári vár területén lévő irányjelző táblákat közetve a Villa Franka felé, könnyen eljuthatsz a középkori város legszebb látványát nyújtó kilátókhoz. A színes középkori épületek és a mesébe illő Óratorony is teljesen láthatóvá válnak. A Bella Franka nyújtotta kilátást csodálni az egyik legjobb időtöltés egy segesvári látogatás során.

5. Segesvári Óratorony

things to do in sighisoara romania

A segesvári látnivalók közül már többször említettem az Óratorony szépségét. Határozottan az egyik legfontosabb látnivaló Segesváron. A fellegvárba való belépés egeytlen lehetőségét nyújtja az Óratorony, hivatalosan, románul Turnul de Ceas néven. Többek között az egyik legdrágább óratorony Erdély területén és létrehozásakor figyelmbe vették, hogy a vár védelmét is szolgálja.

Napjainkban kiemelkedő látványosága és szimbóluma Segesvárnak. Öt szintes és 64 méter magas, feljegyzések szerint a XIV. században emelték. Az építményben városi levéltár és kincstár is helyett kapott, valamint egy időben a városi tanács itt ülésezett. 1899 óta múzeum is működik benne. Legszebb látványossága az óraszerkezet, ennek 1648-ban Johann Kirschel készítette el óráját és körbe forgó figuráit.

6. Drakula Háza

things to do in sighisoara romania
Medieval Sighisoara

Drakula vára Segesvár híressége a külföldi turisták körében. A Segesvár látnivalók között mindenképpen szerepel Drakula Háza, Vlad Dracul otthona Segesváron, melyben napjainkban múzeum és étterem üzemel. Kisebb felfedezőútra szánva magunkat, az étteremben és a múzeumban rengeteg információt megtudhatunk Drakula történetéből.

Megtudhatjuk, pontosan hol született Vlad Tepes, térkép is mutatja, hogy hol élt Erdélyben. A múzeum rengeteg információval részletezi a gróf életét, mert ez ténylegesen az a hely, ahol született. A Drakula szó egyébként édesapja, II. Vlad nevéből ered. Tagja volt a Sárkányrendnek, a dracul akkoriban sárkányt jelentett, napjainkban románul az ördögöt jelenti.

7. Helyi kézművesek

things to do in sighisoara romania
Arts and Crafts Sighisoara – Photo from Tripadvisor.com

Segesvár látványosságai lehetőséget nyújtanak arra is, hogy betekintést nyerjünk a középkori művészeti hagyományokba. Mindenképpen érdemes ezzel is foglalkozni, ha már errefelé sodor utunk. A helyi kézművesek sokasága és tehetsége rendkívül szép és érdekes dolgokat tár elénk.

A középkori tematikájú ékszerboltok, fazekasság és egyéb szuvenírek változatosságai nemcsak hitelességet nyújtanak, hanem hátterükben nagyszerű mesterségbeli tudás és történelem áll. Egy teljes kulturális alámerülésnek ad lehetőséget, hogy a boltok tulajdonosai bármikor nyitottak részletesen beszélgetni a termékeikről.

8. Középkori pincészet

Teo’s cellar – Photo from Tripadvisor.com

Segesvárt bűn lenne elhagyni egy kis borkóstolás nélkül. A középkori városrész lehetőséget nyújt erre is. A Segesvár látnivalók között helyet kapnak a borpincék is. Az egyik ilyen hely, melyet fontosnak tartunk kiemelni, Teo pincéje. A tulajdonosok egy kedves házaspárt alkotnak, akik a segesvári különleges italok és hagyományok világát hivatottak népszerűsíteni.

A borpince különboző nedűi által olyan pálinkák és likőrök ízeit tapasztalhatjuk meg, melyek kizárólagosan mind helyiek. Teo pincéje már 500 éve nyitott ajtókkal várja vendégeit, az arra látogatókat. Különböző díjakat és nemzetközi elismeréseket is nyertek már az évek során.

9. Csizmadiák Tornya

A segesvári vár fontos részét képezi a Csizmadiák Tornya. Ha a középkori városrészen jársz, mindeképpen a segesvári látnivalók listájához kell adnod ezt a helyet is. Mesébe illő környezetből tekinthetünk a városra. Egy gyönyörű panorámás kilátás tárul elénk, ha szánunk rá egy kis időt.

A macskaköves középkori utca és járda visszarepít minket a régi időkbe, a hely szépsége és nyugalma kellemes időtöltést biztosít. A torony és a kilátás végső megállóként méltó lezárás, csak szebbé és még emlékezetesebbé teszi a városban eltöltött időt. Maradandó élmények birtokában térhet haza az ide látogató a legközelebbi visszatérésig.

10. Látnivalók Segesvár környékén: A fehéregyházi csata helyszine, múzeum és temető

Úgy gondolom, a Segesvár látnivalók közé sorolhatjuk a fehéregyházi csata helyszínét. Fehéregyháza Segesvártól csupán 4 km-re található, keleti irányba haladva és szinte egybenőtt a gyönyörű szász várossal. Neve már a XIII. századból fennmaradt, Székelyföld és Szászföld között helyezkedik el.

1849. július 31-én a közelben zajlott le a segesvári csataként elhíresült összecsapás. A ’48-’49-es magyar forradalom végéhez közeledve itt került sor Bem Apó seregei és az osztrákokat segítő orosz cári csapatok harcára, mely az oroszok győzelmével zárult. Ez volt az egyik legvéresebb csata a forradalom során.

Az itt elesett honvédeket közös sírba temették el és valószínűleg közöttük volt Petőfi Sándor költőnk is, akit a közelben láttak utoljára élve. Erről már említést tettünk a Petőfi Sándorról szóló cikkünkben is. A főúttól nem messze található egy turulmadaras obeliszk, Petőfi Sándor szobra és Bem Apó domborműve. Mindezek a szomorű tragédiára és hőseinkre emlékeztetnek minket.

A kert bejáratánál található egy kis épület, mely múzeumként üzemel. A hely érdekessége, hogy az udvar alatt van történetesen a harcban elesett magyar hősök tömegsírja. A fehéregyházi Petőfi Művelődési Egyesület tartja fenn a múzeumot és a kegyeleti helyet egyaránt. Héjjasfalva felé kanyarodva, az Ispán kútnál található egy Petőfi-emlékmű. Feltételezetten ez a költő elestének pontos helyszíne.

Összefoglaló: Segesvár látnivalók

Segesvár Románia egyik olyan városa, amit ténylegesen érdemes felkutatni. Itt sok látnivalót talál a látogató, kutatni és tanulni is lehet rengeteget. Éppen emiatt számtalan turista a nagyvilág minden részéről, akár nagyobb csoportokban is, ellátogat ide. Történelmi helyszínek, művészet, építészet és kultúra itt szorosan összekapcsolódik a segesvári látnivalók hosszú sorában.

Ebben a cikkben igyekeztünk minden fontos látnivalót kiemelni, de szerencsére ezek sora olyan hosszú, hogy mindent nem tudtunk belefoglalni. A nemzetközi szinten is elhíresült részt sem hagytuk ki, Drakula vára Segesvár fontos részét képezi immár a köztudatban. Emellett azért a többi helyet se felejtsük el, melyek voltaképpen nem annyira közismertek, mégis örök élményt nyújtanak. Útra fel, vár Segesvár! Ha pedig Segesváron túl több helyet szeretnél meglátogatni, találsz oldalunkon egy cikket a legjobb Erdély szállás tippekkel is!

Pin: Segesvár látnivalók

10 Látnivaló Segesváron – Segesvár Látnivalók
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page