Search
Close this search box.

10 Francia Sajt – Legjobb Francia Sajtok

francia sajtok

Hány fajta francia sajt létezik? Egyetlen francia sem tudja pontosan megmondani. Elmondhatjuk, hogy a francia kéksajt büdös, a francia brie sajt pedig elképesztően finom a kemencében sült kenyéren. Elmondhatjuk, hogy a Chaource sajtot a névadó városban készítik, és nagyon finom. Nem lehet csak egyet választani a francia sajtok világában.

A franciáknak néhány fajta francia sajt ismerete bele van vésve a kultúrájába. Nem az számít, hogy pontosan tudják, hogyan készül a francia lágy sajt, de az, hogy nagyjából tudják, hogy léteznek különféle érlelt sajtok, amelyeket szépen ki lehet állítani egy sajttáblán. Persze ez nem minden franciára érvényes, de egyeseknél a francia sajt márkák és francia sajt nevek olyanok mint az ABC.

Kíváncsi vagy, hányféle sajtot készítenek Franciaországban? Az igazat megvallva, több mint ezer francia sajt létezik, ha összeszámoljuk a különböző deklinációikat. A francia sajt szó a “le Fromage”, egy szó ami nagyon boldoggá teszi a franciákat. A sajt engem személy szerint nagyon elragadtat, és örömmel osztok meg veletek néhány információt és tényt a francia sajtról. Merüljünk el együtt a különféle lágy és érlelt sajtok világában!

10 finom francia sajt, amit ki kell próbálnod!

A legjobb francia sajt nem létezik. Ez megcáfolandó egyesek szemében, viszont tartsatok velem tovább is. A francia sajtok listáján vannak olyanok, amelyeket nem emlegetnek túl gyakran, mint például a Mimolett sajt, a Valencay sajt vagy a Chaource sajt. Aztán vannak olyanok, amelyek az emberek kedvencei a sajttáblákon, mint például a Brie vagy a Cantal.

Ebben a cikkben sokszor fogod olvasni a “sajt” szót. De ez nem csak étel! Ez egy finom étel, és egy kultúra rejtőzik benne. Ha legalább egyszer nem próbálod ki a francia büdös sajt, vagy akár a francia lágy sajt különböző formáit, akkor lemaradtál a francia kultúra legnagyobb részéről…
Nos, merüljünk el ebben a listában, és keressük meg a legjobb sajtfajtákat Franciaországban!

1. Francia Kéksajt – Érlelt Francia Sajt

francia sajtok

A francia kéksajt egy francia puha sajt, melyó a sajttáblákon gyakran látunk. Nos, a francia kéksajt egy féllágy sajt, éles és sós ízzel. Tökéletesen lehet kombinálni kenyérrel, borral, szőlővel vagy akár dióval. A legjobb francia sajtok közé tartozik, és az emberek többsége mindig tart egy darabot a házban.

A kékes zöldes árnyalatát a penicilium penészgombának köszönheti. A kéksajt az a fajta érlelt francia sajt, amit erősen érzel a szájpadlásodon. Hónapokig érlelik, és igazán telt ízt áraszt a szájban, egy kis fűszeres jegyekkel a végén. Ebből a sajtból isteni kéksajt levest is lehet készíteni! Szeretnéd tudni honnan származik valójában a francia kéksajt? Véletlenszerűen fedezték fel.

Ugyanis ezek a sajtok a barlangokban voltak tárolva ahol a hőmérséklet és a nedvesség szabályozott volt. Az ártalmatlan penészgombáknak ez tökéletes hely volt. A hallstatti emberek már fogyasztották a sóbányákban i.e 800-400-ban. Neked mely francia sajtok nevei tetszenek a legjobban?

2. Brie sajt – A francia sajt fajtái

A brie egy nagyon kedvelt francia sajt a világon. Teljes vagy félzsíros tejből állítható elő. Az érlelési idő mindössze 4-5 hét. Ha valaki szereti az erősebb ízeket, akkor lehet hosszabban is érlelni, a héja sötétebb lesz és az íze sósabb meg erősebb.

Arra viszont figyelni kell, hogy ne érlelődjön túl, ugyanis ilyenkor túl sok ammoniát tartalmaz. Szerintem a Brie az egyik legjobb francia sajt. Szeretem a lágy és finom ízeket, amelyekben egy kis szikra is rejtőzik. Ennek ellenére ez a Brie France sajt rendkívül sokoldalú, puhán vagy érlelve fogyasztható – ahogy öregszik, ennek a “fromage français”-nak az íze egyre erősebbé válik, és jellemző a Brie-re, hogy majdnem olyan büdös és erős, mint a kék francia sajt.

Ha beteszed a sütőbe kenyérszeletekre, a teteje olyan rozsdás színűvé válik. Egy örök kedvenc a francia sajttálon, de méginkább ha megolvad. A Bie tökéletes fondübe, mártogatósnak, és a nap formájú hájastésztába főleg!

3. Camembert francia sajt

Nehéz lehet nyomon követni a “fromage” összes változatát. Ha olyan C-vel kezdődő sajtot keresel, amelyet már kóstoltál, és nem emlékszel a nevére, az lehet a francia Camembert sajt. Ez a leghíresebb a francia sajtok fajtái között. A sajtot vissza lehet vezetni a 18. századi Normandiába, délnyugat Franciaországban.

Az emberek néha össze keverik a brie-vel, viszont a Camembertnek alacsonyabb a zsírtartalma és kevésbé édes is. Lehet erős, lehet lágy, ízben és állagban is. Nem vagyok az erős sajtok híve, ezért határozottan kedvelem például a Chaource sajtot vagy a Cantal sajtot.

A camembert azonban mindig a francia sajttál kedvence lesz például dióval, borral és fügével. A franciák szeretik a sajtokat gyümölcsökkel és diófélékkel kombinálni, és ez szépen kiemeli az egyes összetevők ízét. A Camembert az egyike a legjobb francia sajtok közül ami ugyancsak tökéletes a nap formájú hájastészta nasiba!

4. Raclette – Téli francia sajttábla kedvence

francia sajtok

A Cantal sajthoz hasonlóan ez is az egyik legkedveltebb a francia sajt márkák közül az országban. Miért? Mert a raclette egy téli különleges sajt, amit egy adott főzőkészüléken olvasztunk. Ezután az olvadt sajttal megkenjük a kolbászokat, a burgonyát és más ízletes finomságokat. Kíváncsi vagy milyen ízű a raclette?

Az állaga nagyon krémes, hisz kenhető különböző ételekre. Ugyanakkor sós, meg enyhén édes is és diós íze van. Egy picit hasonlít a Gruyere-től. Megletősen aromás, és annál csípősebb lesz, minél tovább érlelődik a sajtkorong.

Az eredete valójában svájci, hisz az alpokban az akkori emberek olvasztott sajtokat fogyasztottak. Haute-Savoiban is jellemző volt a raclette, ami már Franciaországban van. A francia sajtok nevei közé tartozik a Raclette, mely nem hiányozhat a házakból télen.

5. Saint Nectaire – remek francia sajtok

Azt hiszem, abbahagyom azt a mondást, hogy ez a sajt az egyik leghíresebb a francia sajtok fajtái között, ha tudom, hogy a következő sajthoz is ezt fogom írni. A Saint-Nectaire szintén a francia sajttáblák kedvence, de kevésbé híres, mint a Brie, a kék sajt vagy a camembert.

Azt viszont meg kell jegyezni, hogy a Saint Nectaire-nak csodálatos íze van, viszont mégis alulértékelt. Ez egy francia lágy sajt, amely krémes, és sok embernek lehetne a kedvence, ha ismernék ezt a sajt fajtát. Ez a sajt fajta bármilyen ételhez talál. Lehet fogyasztani pitéhez, zsemlékhez és a szendvicsben is nagyon ízletes. A sajtnak az eredetét vissza lehet vezetni a 17. századra.

Akkoriban inkább a nők készítették és a neve “rozssajt” volt, mivel rozson érlelték. Mogyoró íze van, krémes és sima pasztájáról ismerhető fel. Még azt is el tudjuk mondani a Saint Nectaire sajtról, hogy Henri de La Ferté-Senneterre vezette be XIV. Lajos király udvarába. Természetesen a királynak is el nyerte tetszését, ugyanis később 1768-ban már több helyen is ismerték.

6. Emmental

francia sajtok

A francia cukrászdák gyakran különféle francia sajtokat is kínálnak. Közöttük megtalálhatóak különböző francia sajt nevek, amik általában jóval erősebb sajt típusok. Az Emental egy könnyű sajt, ami nincs sokáig érlelve, és tökéletes megannyi receptbe, és szendvicsekbe is! Ez egy félkemény sajt ami igazán különleges és az olaszok, ahogy sok más európai nép is igazán szeretik.

A franciák leggyakrabban tészta tetejére teszik ezt a sajtot, és így fogyasztja jóízűen. Isteni azonban különböző sütőben sült szendvicseken, tojással kombinálva, és akár omlettben is. Ha vissza vezetjük az emmentált, először 1293-ban említik, de csak 1542-ben nevezik el Emmentálnak. Zamatos, viszont enyhe íze van. Ami miatt tökéletes a tésztákra.

7. Francia büdös sajt: Cancoillotte

francia sajtok

Cancoillotte egy francia büdös sajt amit Oyières faluban készítettek először. A 16. században jelent meg, de elnevezését csak a 19. században kapta meg. Ugyanis a “coille” szóból származik, ami kallért jelent. Ez a tejszín kivonása után visszamaradott tejre utal, így a zsírtartalma is alacsonyabb.

A cancoillotte egy büdös, nyálkás sajt, amit mindenképpen kenyérre kell fogyasztani, bruschetta formájában, vagy egytálételeken. Azt mondják, minél büdösebb a sajt, annál jobb, és ez részben igaz. Ez az egyik érdekes tény a francia sajttáblákkal kapcsolatban. Én azonban inkább maradok a lágy sajtoknál, mint a Mimolette vagy a még nem túl érett Brie.

Ha azonban kalandvágyó vagy, próbáld ki a cancoillotte-t! A boltokban csak előolvasztott állagban lehet hozzáférni, de ez nagyon különleges különösen Kelet-Franciaországban vagy Luzemburgan, és ugyanitt árulják szendvicsen, melyre mustárt is kennek. Ezt ki kell próbálni ahhoz, hogy mindenki el döntse magának ha ízlik vagy nem!

8. A legjobb francia sajt nevek: Reblochon

francia sajtok

A Reblochon az egyik legjobb választásom a francia sajtok listáján. Ez egyike azon francia sajtfajtáknak, amelyeket a legjobb fogyasztani olvasztott változtaban. A legenda szerint a Reblochon vissza vezethető a 13. századra. A parasztok a francia Savoie régióban nem fejték meg teljesen a teheneket, csak azért, hogy ne fizessék ki a teljes adó összegét.

Miután ki fizették az adót, vissza mentek, hogy újra megfejjék a tehenet, de mivel egy részét már lefejték, a tehenek zsíros tejet adtak, és ebből készült el először a francia lágy sajt, a Reblochon. De mit is kell tudni a Rblochonról? Ez a francia lágy sajt nagyon finom, bársonyos a héja és a színei váltakoznak a világos sárágtól a világos narancssárgáig.

A sajtkorongokat minimum két hétig érlelik. Az illata nem a legjobb, mint tudható ez a francia sajtokról. Pince illatú, enyhe gyümölcs ízű, intenzív utóízzel. Ez a fajta sajt nagyon jól talál egy pohár Savoie borhoz például. Az egyik legfinomabb étel, a Tartlifette alap összetevője a Reblochon ami a Savoie megyéből származik.

9. Francia sajtok fajtái: Comté

A Comté azon francia sajtok fajtái közé tartozik amelyek a francia sajttáblák egyik fénypontja és alapdarabja. Gyümölcsös és sós jegyek felváltva simogatják az ízlelő bimbókat, az édes és sós felhangok hullámokban törnek át.

A finom ízét a Kelet-Franciaországi környzet ihlette, ugyanis a Jura hegynél friss füvet biztosítanak a teheneknek, és ebből a tehéntejből állítják elő a Comté francia sajtot ami a nagyközönség kedvence. Ezért tartozik a francia sajt nevek közé ezen a listán, meg mivel az elkészítése nehézsége miatt hangsulyos.

A nyers tejet egyenesen a parasztházból szállítják az egyik helyi tejcsarnokba. Át szűrik, nagy rézkádakba öntik, és oltót adnak hozzá. Ez elősegíti a tej megalvadását. Az alvadék állagának szoros figyelemmel kísérésével a dolgozók pontosan tudják, mikor kell leengedni. A nagy kerék alakú formákat kibélelik a törött alvadékkal, és egy egész napig préselik, hogy a felesleges savót kinyomják.

A környezetet teljes mértékben kihasználva a Comtét az Alpok hűvös és párás barlangjaiban érlelik. A falak repedéseiből természetesen kiszűrt nedvességet felszívva a Comté egyedi ízét és aromás jellegét éri el. Bárhol 4-24 hónapig érlelődhet a Massif du Jura hegyoldalak sötét barlangjaiban.

10. Époisses – Francia sajt márkák

A legjobb francia sajtok listájáról nem hiányozhat a „époisses”-nek nevezett sajt. Ennek a ropogós, puha francia sajtnak mennyei íze van. A 16. század elején egy cîteaux-i apátság ciszterci közössége kezdte el a a készítését. Kétszáz évvel később, a helyi gazdák örökölték a receptet. Napóleon különösen szerette az Époisses-t!

Az egyik érdekes dolog az Époisses sajtról, hogy a huszadik század elején népszerű volt de a termelése a második világháború végén annyira le apadt, hogy majdnem el tűnt egészen. Újból meg jelent 1956-ban, amikor két helyi lakos újrakezdte a készítését. Ami jellemző erre a sajtra, az az, hogy a tejet 30 °C-ra melegítik és az alvadás 16 órán át tart.

A törékeny alvadékot formákban lecsepegtetik, majd hagyják kifolyni a savót. Körülbelül 48 órával később a sajtot kiveszik a formákból, megsózzák, és rácsokra helyezik száradni; amint megszáradt, a pincébe rakják érlelésre. Négy hétig kell érlelni mielőtt el lehet fogyasztani.

11. Mimolett sajt: francia sajtok fajtái

Még van két darab a francia sajt márkák közül amit meg kell említeni! A Mimolette egy narancssárga sajt Franciaországból, amely tökéletesen talál sajtdeszkákra kis szárított gyümölccsel és diófélékkel. A mimolett sajt egy észak-francia sajttípus, és határozottan holland jegyeket hordoz. A formáját hasonlítják a sárgadinnyéhez is, ugyanis a súlya körülbelül 2 kg.

Neve a francia mi-mou (nőies mi-molle) szóból ered, ami “félpuha”-t jelent, ami ennek az egyébként kemény sajtnak az olajos állagára utal. Miért narancssárga? Az annatto miatt, ami egy természetes fűszer és élelmiszer színezékként használják. Az érlelt Mimolette szürkés színű kérgét a sajtatkák okozzák, amelyeket a sajt felületére raknak és ezek javítja a sajt ízét.

12. Chaource sajt – Francia Sajt Nevek

francia sajtok

A Chaource sajt Yonne faluból származik, Aube megyéből. A középkorban kezdték el keszíteni és mai napig ott gyártják ezt a francia sajt fajtát. A Chaource le van védve, és csakis az Aube és Yonne megyékben szabad keszíteni.

A Chaource egy tehéntejből készült sajt, henger alakú, körülbelül 10 cm átmérőjű és 6 cm magas, súlya vagy 250 g vagy 450 g. A központi pástétom lágy, krém színű, enyhén omlós, és fehér Penicillium candidum héj veszi körül.

A Chaource keserű dióhéjra emlékeztető ízű, a bor stílusára emlékeztető földességgel, ennek a kettőnek a kombinációja tökéletesen talál a sajthoz. Óvatosan kell aválasztani tökéletes párosítást, mert a Chaource sós. A Chaource tökéletesen talál pezsgővel, vermuttal, vagy vörös borral. Ez sem hiányozhat a sajttábládról!

10 Legjobb fajta Francia sajt – A legfinomabb Francia sajtok

Meg találtad már a kedvenced a francia sajt nevek listáján? Remélem, felfedeztél egy-két apróságot a sajtok terén, amelyek most a francia sajtok listáján szerepelnek. Itt mindent találsz, brie-t, camembert, francias büdös sajt, lágy, érlelt, kevésbé érlelt, mindent amit a szíved kíván. Természetesen minél érleltebb a sajt, annál erősebb az íze, így csak rajtad múlik, hogy megpróbáld megtalálni a kedvenceidet.

A legjobb francia sajttábla végső soron az, amely teljesen megfelel az te személyiségednek. Ha többet szeretnél megtudni a különböző országok sajttípusairól, feltétlenül tekintsd meg olasz sajtlistánkat is! Írd le, hogy mely francia sajtok nevei tetszettek a legjobban! A francia büdös sajt, francia lágy sajt vagy akár francia sajt nevek melyeket csak a boltban kapsz meg?

Kövessetek minket Facebookon és az Instagramon!

PIN: A legjobb francia sajtok listája

10 Francia Sajt – Legjobb Francia Sajtok
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page