Search
Close this search box.

Madártej Recept

legfinomabb madártej recept

A madártej, vagy ahogyan más országokban ismerik, a ‘floating island’, egy könnyű, és bájos desszert. A madártej elkészítése valójában művészet, hiszen kevés alapanyagból, nagyon gazdag ízvilágot hozunk létre a textúrák játékával. Ahogy a neve is sugallja, a legfinomabb madártej recept olyan könnyű, és finom, hogy szinte úgy érzi az ember, mintha egy felhőbe harapna. Ez azért is lehet így, mivel tradicionálisan tojásfehérjéből készült habból, és vaníliakrémből tevődik össze, ami tökéletes harmóniát fog alkotni a desszertben. Ha belegondolunk az egyszerűségében rejlik a nagyság. A klasszikus madártej így olyan desszerté válik, ami nem csak a gyomrot, de a szívet is megdobogtatja, hiszen mindig emlékeztetni fog minket a gyermekkori boldog pillanatokra, és a nagymamák felejthetetlen mosolyára is. Ez az édesség egyszerre végtelenül egyszerű, és bonyolult, amiért mi mindig különlegesnek fogjuk tartani.

A legfinomabb madártej recept

madártej recept

Ez a nagymama madártej recept olyan kincs ami generációkról generációkra száll, megörökítve minden családi pillanatot is. Desszertként a madártej egyike a hagyományos magyar ételeknek amelyeket mind előszeretettel készítünk és fogyasztunk. Éppen ezért számomra nem csak egy egyszerű desszert elkészítése a cél, de az emlékek, és családi tradíciók megőrzése is. Hiszen azt mindenki tudja, hogy a nagymamák receptjeiben az igazi titok nem a hozzávalókban lesznek, hanem a szeretetben amivel készítik azt nekünk.

Amikor tehát arra vállalkozunk, hogy elkészítjük a nagymama madártejét, nemcsak az ízeket akarjuk rekonstruálni, de az érzéseket is, amelyek igazából a családi örökségünk részét képezik mindig. A következő néhány gondolat erejéig csatlakozzatok hozzánk ebbe az időutazásba, és lépjünk vissza a gyermekkor gondtalan idejébe, és kóstoljunk egy igazi házias madártejet közösen.

Madártej készítése házilag

madártej

Ahhoz, hogy a legfinomabb madártej recept elkészüljön házilag, először is a vaníliakrémet kell elkészítenünk. Itt ügyelnünk kell arra, hogy ne forraljuk fel a tejet, mert könnyen megéghet, ami az ízének nem fog jót tenni, de össze is állhat, úgy meg nem vesszük már hasznát. Éppen ezért madártej készítése közben folyamatosan figyeljünk, és csak közepes lángon melegítsük a tejet, és az sem árt ha kevergetjük.

Külön össze kell dolgozzuk a tojás sárgáját, és cukrot. Aki még krémesebb állagot akar elérni itt kell hozzá adjon egy kis keményítőt is, és az egészen szép simára kikeverni, amíg a tojás sárgája halvány sárgává válik. Ez lesz a titka a csomómentes krémnek, és a madártej elkészítése is múlhat ezen. Hőkiegyenlítéssel szabad csak a meleg tejhez adni, és onnantól kezdve folyamatosan figyeljünk amíg el nem éri a kívánt állagot.

A tojásfehérje hab elkészítésekor is érdemes figyelni, arra mindenképp, hogy tiszta, és zsír mentes legyen a tál amibe a habot fogjuk készíteni. Csak ekkor kapunk majd stabil, és jól használható habot. Ügyelni kell arra is, hogy egyenletes halmokat próbáljunk kiszaggatni belőle, hogy esztétikusabb legyen a végeredmény. De főzés közben a vízben se hagyjuk túl sokáig, mivel könnyen kifőhetnek, vagy összeeshetnek.

Személy szerint a díszítésnél is figyeltem arra, hogy a gyümölcs szósz, és a karamell ne kerüljön domináns helyzetbe, hogy ne takarja el a desszertünket. Így az megtudja őrizni ízét, és textúráját is, még is egy kis játékosság kerül majd bele, ami jót fog tenni akkor ha egy szép tálalásra törekedünk. És miért is ne törekednénk a szemnek kívánatos tálalásra ha az időnk is megengedi azt?

legfinomabb madártej recept

Madártej Recept

Dóra Tassaly
A madártej recept nem csak egy desszertet alkot, hanem egy családi örökséget, amely generációkról generációkra száll.
5 1 értékelőtöl
Prep Time 20 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes
Course Desszert
Cuisine Magyar
Servings 6

Equipment

 • 1 főző edény
 • 2 tál
 • 1 elektromos habverő

Ingredients
  

 • 8 db tojás
 • 1 liter tej
 • 200 g cukor
 • vanília aroma, vagy vaníliarúd

Tálalás

 • 150 g szeder
 • 150 g cukor

Instructions
 

 • Először is elkészítjük a vaníliakrémet. A tejet melegíteni tesszük közepes lángon, és adunk hozzá egy vaníliarudat, vagy aromát.
 • Két másik tálba szét választjuk a tojásokat, és a sárgáját össze keverjük a cukor kétharmadával.
 • Lassan öntünk meleg tejet a sárgájához, és folyamatos kevergetés mellett hozzá adjuk a teljes tej mennyiségéhez.
 • Közepes lángon folyamatosan kevergessük, amíg a krém besűrűsödik. Amikor kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Hab elkészítése

 • A tojás fehérjét kezdjük el habosítani, és a cukor megmaradt részét folyamatosan adagoljuk hozzá, amíg szép fényes habot nem kapunk.
 • Vizet forralunk, de ne lobogó legyen. Kis halmokat teszünk a gyöngyöző vízbe, és két percig főzzük, de úgy, hogy fedjük le egy fedővel.
 • Két perc után vegyük ki, és csepegtessük le jól róla a vizet mielőtt tálalnánk.

Díszítés

 • A gyümölcsöt főzzük fel kevés cukorral, és pürésítsük. Én át is passzíroztam, hogy ne legyenek magok benne, de ez gyümölcs függő.
 • A cukor többi részéből karamellt készítettem, és kiöntöttem sütőpapírra, majd szilárd állapotában tetszőleges méretűre törtem.

Tálalás

 • A kihűlt vaníliakrémet tálalóedényekbe kanalazzuk.
 • A habot a tetejére illesztjük.
 • A díszítésnek szánt elemeket tetszőlegesen elhelyezzük rajta.
Keyword habkönnyű, madártej, tojás, vaníliakrém
Tried this recipe?Let us know how it was!

Összefoglaló: madártej recept

A legfinomabb madártej recept egy klasszikus desszert, amely könnyű, és habos textúrájáról, és finom vaníliás ízéről ismert. A madártej elkészítése során a vaníliakrém, és tojásfehérjéből készült hab rétegek harmonikus egységet fognak képezni. Olyannyira ízletes, krémes, és könnyed desszert, hogy bármilyen alkalomkor nyugodtan előrukkolhatunk vele. Ez mellett szól az is, hogy könnyű elkészíteni is, így nem is kell nagy energiát fektetnünk bele, ha figyeltek a tippjeinkre, biztos a sikerélmény is. Ez a desszert nem csak az ízek, de az emlékek tárházát is kifogja nyitni, mivel biztos vagyok benne, hogy sok családnál hagyományos receptként őrzik, és adják tovább gyerekeiknek a szülők. Ha a fővárosban vagytok, sok budapesti étteremben készítik ezt a desszertet mennyei módon. Mi a legfinomabb madártejet a Zazie Bisztróban ettük, látogassátok meg!

Pin: házi madártej

Madártej Recept
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page