Search
Close this search box.

10 Leghíresebb Divattervező a Világon

híres divattervezők

Öveket becsatolni, ma ugyanis egy ismeretlen, de annál izgalmasabb helyre kalauzolunk! Természetesen, mint azt a címből már kitalálhattad, ez a hely nem más, mint a híres divattervezők világa! És amikor azt mondjuk, hogy híres, akkor bizony a legnagyobb nevekre gondolunk, olyan nevekre, akik nemcsak hogy meghódították a divat világát, de egyedi, stílusteremtő kreációikkal történelmet írtak. Giorgio Armani-tól Coco Chanel-ig, ma megnézzük, hogy kiket is rejtenek a divatvilág legtöbbet emlegetett nevei, milyen életút áll mögöttük és hogyan váltak világhírű divattervezőkké.

Nemzetközi Híres Divattervezők

Amikor azt halljuk, hogy Versace vagy Prada, a többség szeme előtt a híres divattervezők ruhái, kiegészítői tűnnek fel. Ismerjük az adott márkák stílusát, ikonikus mintáit, figyelemmel követjük újabb és újabb kollekcióikat, divatbemutatóikat, de mit tudunk a márkanév mögött munkálkodó vagy egykor munkálkodó korszakalkotó divattervezőkről?

Mit tudunk Donatella Versace vagy éppenséggel Miruccia Prada életéről? Keveset. Holott, gondolj csak bele, mennyire izgalmas és inspiráló életút állhat azok az emberek mögött, akik nevét az egész világ ismeri. Ezen a ponton úgy hisszük, egyetértesz, hogy hiánypótló a mai cikkünk.

Igyekeztünk úgy összeválogatni a listánkon szereplő nemzetközi divattervezőket, hogy ténylegesen a legnépszerűbb és legismertebb neveket vonultassuk fel. Olyan tudnivalókat és hozzájuk kapcsolódó történeteket osztunk meg ma veletek, amik formálták a mai divatvilágot.

Életük és karrierjük rövid összefoglalóját elolvasva nemcsak többet tudhatsz meg róluk, de akár téged is inspirálhat, hiszen meglátod, nem mindegyikük életútja volt sikerrel kikövezve, mégis sikerült világhíres divattervezőkké válniuk. Most viszont minden további nélkül, vágjunk is bele és ismerjük meg végre közelebbről a világ 10 leghíresebb divattervezőjét!

1. Coco Chanel

Kezdjük a 20. század egyik legbefolyásosabb divattervezőjével, aki megváltoztatta a női divat arculatát a 20. században, Coco Chanelre. A listánkon szereplő híres divattervezők ruhái mind-mind ikonokusak, de a női divatot vizsgálva nehezen találni meghatározóbb divatmárkát, mint a Chanel.

Coco Chanel életútját a kezdeti reménytelenség, majd a felívelés jellemzi. Gabrielle Bonheur Chanel néven született 1883. augusztus 19-én a franciaországi Saumur-ban. Gyermekkora nem volt felhőtlen, ugyanis apja elhagyta a családot, az édesanyja pedig képtelen volt megfelelően gondoskodni róla.

Így a kis Gabrielle többek között árvaházban nevelkedett. Fiatalkorában éjszakai klubbokban énekelt, majd a divattervezés felé fordulva belelátott a gazdag és befolyásos emberek életébe. Kapcsolatokat épített ki a montmartre-i művészi közösséggel, és a műveszeteken keresztül egyre közelebb került a divat világához.

1910-ben megnyitotta első kalapüzletét Párizsban, ezt követte 1913-ban első divatüzlete Deauville-ban, majd 1915-ben még egy Biarritz-ban. Coco Chanel nevéhez fűződik a kis fekete ruha, ami mai napig kötelező alapdarabja a női ruhatárnak. Ugyanakkor, elengedhetetlen megemlítenünk az 1921-ben bemutatott Chanel N°5 parfümje, amely azóta is a világ egyik legismertebb parfümjeként van számon tartva. Én személyesen a Gabrielle Chanel parfümre szavazok!

2. Giorgio Armani

Italian fashion designers

A híres divattervezők listánk második szereplője nem más, mint az olasz divattervező, Giorgio Armani. Giorgio Armani világszerte ismert a kiváló minőségű, elegáns és minimalista stílusú ruhadarabjairól és egyéb divatáruiról. De nézzük meg, mit érdemes tudnunk Armaniról magáról. Giorgio Armani 1934. július 11-én született, az olaszországi Piacenza városban.

Tanulmányai először az egészségügy és orvoslás világába terelték, de gyorsan rájött, hogy számára az önmegvalósításhoz és munkájában való kiteljesüléséhez szükséges szenvedély másban rejlik. Divattervezői karrierje az 1960-as években kezdődött el, amikor Armani a tervezőiparban kezdett munkálkodni.

Legelső munkaköre abból állt, hogy berendezze és díszítse az ablakokat és vitrineket. Később Armani saját ruhakollekciót tervezett, amely 1975-ben került bemutatásra Milánóban. A kollekció azonnal hatalmas sikert aratott, és a Giorgio Armani márka futótűzként terjedt szét az egész világon.

Armani nevéhez nem csak egy olasz ruha márka, de parfümök, órák, ékszerek, szemüvegek és egyéb luxuskiegészítők tervezése is fűződik. Legyen szó akár ruházati cikkeiről, akár kiegészítőiről, Armani stílusát leginkább az egyszerűség, letisztultság, kifinomultság és ugyanezen jelzőkkel ellátott elegancia jellemzi.

Ikonikus darabjainak stílusa összetéveszthetetlen más divatházak alkotásaival. Összességében elmondható, hogy Giorgio Armani a legelismertebb divattervezők közé tartozik, akinek nevéhez olyan időtlen kollekciók köthetők, amelyek maradandó hatást gyakoroltak a divatiparra és ma is diktálják a trendeket. 

Armani sikeressége divattervezőként tagadhatatlan, de számos más üzletágban is aktívan vállal szerepet. Lelkes támogatója állatvédelmi kezdeményezéseknek, de környezetvédelmi projektekhez is gyakran csatlakozik. Giorgio Armani jelenleg 89 éves.

3. Ralph Lauren

A híres divattervezők ruhái között egy másik sokat emlegetett márka a Ralph Lauren. A márka megalapítója, Ralph Lauren, eredeti nevén Ralph Lifshitz egy világszerte ismert amerikai divattervező. 1939. október 14-én született Bronx-ban, New York-ban. Kevesen tudják, de a kis Ralp Askenázi zsidó bevándorlók gyerekeként született, akik az egykori Lengyel Köztársasághoz tartozó Pinkszből (ma Fehéroroszország része) érkeztek az Amerikai Egyesült Államokba.

Ralph 16 évesen a gyakori iskolai zaklatások hatására úgy döntött, hogy családnevét Lifshitz-ről Lauren-re változtatja. Nos, Ralph Lauren divatvilág iránti érdeklődése már fiatalkorában egyértelművé vált, hiszen már tinédzserként nyakkendőket kezdett tervezni és értékesíteni. A hadseregben töltött évei után, Lauren külön divatüzletekben dolgozott eladóként, de már a tervezés világába is belekóstolt.

Történelmet 1967-ben írt, amikor megalapította saját divatmárkáját, és bemutatta az első saját kollekcióját, amelyben a ma is ismert, ikonikus “Polo Ralph Lauren” emblémával ellátott ruhák voltak. A Polo Ralph Lauren márkája gyorsan népszerűvé vált a világ különböző pontjain. A ruhadarabok az elegáns öltönyöktől és sportos ruházattól a női divatig, gyermekruházatig, cipőkig, parfümökig és kiegészítőkig terjednek.

A Ralph Lauren termékek magas minőséget képviselnek, és az amerikai luxus divat egyik meghatározó márkájává váltak. Ralph Lauren személyisége és megkérdőjelezhetetlen tehetsége számos díjjal és elismeréssel jutalmazta a divattervezőt az évek során. A divat világára gyakorolt hatása mellett Ralph Lauren aktív szerepet vállal a filantrópiában is.

Kiáll az oktatás fontossága mellett, különböző kulturális intézményeket karol fel, támogatja a rákkutatást, valamint olyan kezdeményezésekre is felhíva a figyelmet, amelyek segítik a rászorulókat. Divatiparhoz kötődő életműve, valamint társadalmi felelősségvállalása Ralph Lauren-t az egyik legtiszteltebb és legikonikusabb divattervezővé teszi a világon.

4. Christian Dior

A leghíresebb divattervezők gyűjteményünk végéhez közeledünk, de aggodalomra semmi ok, van még jó néhány nagy név a listán! Hogyan is lehetne teljes a listánk a 20. század egyik legnagyobb divattervezője, Christian Dior nélkül?

Christan Dior 1905. január 21-én született a franciaországi Granville-ben. Az eredetileg diplomata karrier felé induló Christian éles váltás utána divatújságíróként került be a divat világába. Később, 1945-ben megalapította saját divatházát, amely a második világáború után egy új, formabontó öltözködési stílust képviseltek.

A ruhákat leginkább a nőies elegancia jellemezte, luxus érzetet keltettek, ami rendkívül frissítő hatást gyakorolt a háborús évek alatt megszokott öltözködési normákra. Kreációi a női alakot és formákat ünnepelték. Ikonokus darabjai közé tartoznak a szűk derekű bő szoknyák, az A vonalú ruhák és kabátok. Ezek mind-mind hozzájárult a divat forradalmasításához és ahhoz, hogy a Christian Dior divatmárka világhírre tegyen szert. 

Christian Dior 1957-ben váratlanul elhunyt, a divatház azonban továbbra folytatta tevékenységét más tervezők vezetése alatt, tiszteletben tartva Christian Dior divatszemléletét és stílusát. Ennek minden bizonnyal fontos szerepe van abban, hogy az évtizedek során a Christian Dior divatház töretlenül ível felfelé és a kezdetektől egyike a világ legelismertebb és legbefolyásosabb divatházainak.

5. Domenico Dolce és Stefano Gabbana

A híres divattervezők listáját gyarapítja Domenico Dolce és Stefano Gabbana divattervező duó, akik a Dolce & Gabbana luxus divatház alapítói. Domenico Dolce 1958-ban született a szicíliai Polizzi Generosában. A fiatal Domenico már korán elkezdett a divat és a tervezés iránt érdeklődni, kisgyerekként saját babáinak tervezett ruhákat.

Divattervezést tanulmányait a római Istituto Marangoni-ban végezte, majd az olasz fővárosba költözve a divatiparban kezdett dolgozni. Egy közös barát közreműködésével itt találkozott Stefano Gabbana-val, aki 1962-ben született Milánóban. Stefano is fiatalon kóstolt bele a divat világába, kezdeti karrierje során olasz divatházaknál dolgozott.

A sorsdöntő találkozás után egyértelművé vált, hogy a két tervezői stílus és megannyi kreatív elképzelés összecseng, így a duó 1985-ben hivatalosan is megalapította a Dolce & Gabbana divatházat.

Első bemutatójuk nagy port kavart, a tervezett ruhák ugyanis extravagánsak és forradalmiak voltak a korábbi divatszabályokhoz képest. A meghökkenést azonban hatalmas siker követte, Dolce & Gabbana luxus divatház világszerte híres lett az egyedi és szexi tervezéseiknek köszönhetően.

6. Donatella Versace

most famous italian fashion designers

A híres divattervezők gyűjteményünk első női szereplője Donatella Versace. Az olasz divattervező az egyik legismertebb divatház, a Versace igazgatója. Nem lehet a Versace márkáról beszélni Donatella nélkül. Donatella Versace ugyanis kiváló divattervező és ikonikus személyiség, aki nagyban hozzájárult a Versace márka világhírű sikeréhez és népszerűségéhez.

Újító szemléletmódjáról és végtelen kreatívitásáról híres. De lássuk csak, milyen út is vezetett a sikerhez és a hírnévhez. Donatella 1955. május 2-án született Reggio di Calabria városában, Olaszországban, Gianni Versace, az egykori híres divattervező ikertestvéreként. A Versace márka alapítója Gianni volt, de Donatella már korán bekapcsolódott a családi vállalkozásba és ezáltal a divatvilág részévé vált.

Hosszú ideig dolgozott együtt testvéréve. A 90-es évek vége azonban egy nemvárt tragikus fordulatot hozott. Gianni 1997-ben gyilkosság áldozata lett. Ennek következtében Donatella vette át a Versace divatház irányítását és kreatív vezetését. Donatella egyedi stílusa és kreatív szemlélete hozzájárult ahhoz, hogy a Versace márkája a hirtelen tragédia ellenére továbbra is az egyik legkiemelkedőbb és ikonikus divatmárkává váljon a világon.

Irányítása alatt a márka töretlenül virágzott tovább. Egymás után kerültek bemutatásra a márkahű kollekciók, amelyek ugyanazt az extravagáns stílust, élénk színeket, a merész mintákat és a luxus anyagokat kínálták a divatvilág szerelmeseinek, amelyekkel a márka egykor Gianni vezetése alatt híressé vált. Donatella Versace ma is a divatnak, és oltan művészeteknek él, mint a képzőművészet vagy építészet. Kreativitása kifogyhatatlan és ez remekül megmutatkozik a legújabb Versace kollekciókon és kiegészítőkön.

7. Marc Jacobs

A leghíresebb divattervezők közé tartozik az amerikai Marc Jacobs is, aki a divat világában kiemelkedő szerepet tölt be. Marc Jacobs egy kivételes tehetségű divattervező, akinek munkássága és a divatra gyakorolt hatása széles körben elismerést nyert.

Neve természetesen elsősorban a Marc Jacobs márkához köthető, de a Louis Vuitton divatháznál is maradandót alkotott. Marc Jacobs 1963. április 9-én született New Yorkban, és már fiatal korában komoly érdeklődést mutatott a divat iránt. Divatkarrierje a 1980-as években kezdődött, amikor Jacobs egy divattervező iskolában folytatta tanulmányait, majd 1986-ban megalapította saját divatmárkáját, a Marc Jacobsot.

Az első kollekciót 1986-ban mutatták be, és mondanunk sem kell, a sikerhez nem fért kétség. Jacobs karrierje felfelé ívelt, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 1997-ben a Louis Vuitton divatház kreatív igazgatójává nevezték ki. Az ő vezetése alatt a Louis Vuitton luxus és az innováció ikonikus nevévé nőtte ki magát, és a márka globális jelenléte jelentősen nőtt.

Jacobs stílusa az egyszerűtől a kreatívig terjed, a divattervező szívesen kombinálja a különböző stílusokat. Egyes extravagáns darabjain jól érezhető a formabontó, merész szemlélete. Kreativitása azonban nem csak a divatiparra terjed ki, számos jótékony célú kezdeményezés támogatásáról is ismert.

8. Stella McCartney

A híres divattervezők listájáról nem hiányozhat Stella McCartney sem. Paul McCartney lánya, Stella McCartney angol divattervező jelentős elismerést szerzett fenntartható divattervezési munkáinak köszönhetően. Stella 1971. szeptember 13-án született Londonban. Divattervezői pályafutása 1995-ben indult el, amikor megalapította saját nevét viselő márkáját.

A márka a kezdetektől fogva a fenntarthatóság és az etikus divattervezés alapelveit helyezte előtérbe. A divattervező azóta is töretlenül szem előtt tartja az állatvédelmet, ebből kfolyólag sosem használ bőrt, szőrmét vagy más állati eredetű anyagokat a ruhák megalkotásához.

Stella McCartney sikeresen építette fel a márkáját, amely a fenntarthatóság iránti elkötelezettségének köszönhetően egyre növekvő elismerést kapott a divatiparban és az üzleti világban is. Munkáját többször is díjazták, és a divatvilágban kulcsszerepet játszott a fenntartható divat terjesztésében és népszerűsítésében. Többek között a PETA is díjjal tüntette ki. 

Divatmárkájával összefüggően, Stella széles körben elismert az állatvédelem iránti igyekezeteiért is. A munkája során aktívan támogatja a bőrmentes divatot, különös figyelmet fordít az állatokkal való bánásmódra, és kiáll az állatokkal kapcsolatos erőszakmentesség támogatásért. Stella McCartney neve és divatmárjája egyaránt szorosan összefügg ezekkel az értékekkel.

9. Vera Wang

híres divattervezők

A híres divattervezők ruhái nemcsak a mindennapi vagy elegáns viseletre terjednek ki, de olyan különleges alkalmakra is léteznek nagynevű divatmárkák, mint például a esküvői ruhák.

Vera Wang különleges menyasszonyi ruháiról és exklúzív estélyi ruháiról híres. 1949. június 27-én született New Yorkban. A kezdetekben profi műkorcsolyázó karrierje izgalmasan alakult, hiszen eredetileg divatújságíróként kezdett tevékenykedni a Vogue-nál. Ezt követően Vera Wang az olaszországi divatházaknál próbált szerencsét, ahol leginkább ékszerekkel foglalkozott.

A sorsfordító év 1990 volt, amikor Vera saját menyasszonyi ruháját tervezésébe kezdett és rádöbbent, hogy mennyire élvezetes számára a divattervezés világa. Kisvártatva meg is alapította a saját nevét viselő divatmárkáját, amely a menyasszonyi és estélyi ruhák mellett gyönyörű kiegészítőket és parfümöket kínál a vásárlók számára. A Vera Wang menyasszonyi ruhákat elsősorban az egyediség, a kifinomult elegancia, illetve a formabon újítások jellemzik.

Bátran kijelenthetjük, hogy ezek a kreációk kiemelkednek a hagyományos menyasszonyi ruhák közül. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Vera Wang munkássága divatdiktáló hatású, ugyanis merész ötletei és újításai az átírta az esküvői divatot, új színkombinációkat és stílusokat engedett be a menyasszonyi öltözködés világába. 

10.Miuccia Prada

italian fashion designers

A leghíresebb divattervezők közé tartozik Miuccia Prada olasz divattervező és üzletasszony is. Mint azt neve is sejteti, Miuccia a Prada divatház társalapítója és kreatív igazgatója. Természetesen, magától értetődik, hogy az egyik legbefolyásosabb és legelismertebb divattervezőként tartjuk számon a világon. Miuccia 1949. május 10-én született a divat fővárosában Milánóban.

Kevesen tudják, de eredeti neve Miuccia Bianchi volt, amit később változtatott Pradara. Fiatalkorában, 1978-ban csatlakozik a családi vállalkozáshoz, amely eredetileg bőröndöket és marhabőr termékek gyártásával foglalkozott. Miruccia jelenléte azonban a divatházat egy teljesen új szintre emelte, segítségével a Prada egy világhírű luxusmárkává nőtt. Főként a ruhák, táskák és olasz cipő márkák között a legünnepeltebb.

A kreativitásának és innovációjának köszönhetően a Prada márkát a minimalista, letisztult stílus jellemzi. Az általa tervezett ruhák, táskák, cipők és kiegészítők a luxuspiac ikonikus darabjaivá váltak. Miruccia azonban nemcsak tervezői munkájával ért el sikereket. A Prada felemelkedésében fontos szerepet játszott Miruccia üzleti vénája is. Olyan üzleti lehetőségeket ismert fel és olyan stratégiai döntéseket hozott, amelyek nagyban hozzájárultak a márka növekedéséhez és globális elismertségéhez. 

Ugyanakkor, Miuccia Prada nem csak divattervezőként tevékenykedik, hanem a nők jogai és a művészetek támogatása iránti elkötelezettségével is kitűnik a divattervezők közül. A tevékenységei között szerepel a kortárs művészet támogatása és a Prada alapítvány létrehozása is, amelynek célja a művészi kreativitás támogatása és a kulturális projektek előmozdítása.

Összefoglaló: híres divattervezők

Ez volt a leghíresebb divattervezők listája, a mai divatvilágot és öltözködést leginkább meghatározó divatházak alapítóinak, tervezőinek életútjával. Mint láthattad, nem mindegyikük útja vezetett egyenesen a sikerhez, de egy közös a gyűjteményünkben szereplő összes tervezőben: a végtelen kreativitás és a divat iránti szenvedély. A fenti nevek többsége biztosan ismerősen csengett, de bízunk abban, hogy sikerült némi újdonságot és érdekességet is megosztanunk veled az életükről és karrierjükről.

Pin: 10 leghíresebb divattervező a világon

10 Leghíresebb Divattervező a Világon
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page