Search
Close this search box.

Legjobb Fantasy Könyvek

a legjobb fantasy könyvek

Picit elmenekülnél a szürke hétköznapok világából? A legjobb fantasy könyvek tökéletes lehetőséget nyújtanak ehhez. Egy kis mágia és varázslat segítenek elszakadni. A fantázia világának még a képzelet sem szabhat határt! Tündérek, sárkányok, koboldok, manók, különböző elképzelt lények és átlagos emberek is lehetnek szereplők. A csodálatos kitalált világok és a cselemények varázslatos fordulatai, a főgonosz, mely mindig megjelenik és jó esetben le is győzik a főhősök, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy szárnyra kapjon képzeletünk és gondolataink irányt váltsanak a hétköznapok problémák elől. Tartsatok velem és biztos vagyok benne, hogy kedvet kaptok a varázslatos világhoz!

A legjobb fantasy könyvek – 25 legvásároltabb fantasy könyv

A fantázia világa ihlette könyvek óriási sikereket aratnak. A természetfeletti képességek, a képzeletbeli barátok, a hatalmas csaták és a dícsőség, melyet elnyer a főhős a történet végén, a romantikus fantasy könyvek mind magukkal ragadják az olvasót a varázslatos világba. A bestseller könyvek töretlen sikere filmek és filmsorozatok készítéséhez vezettek.

A népszerű könyvek hosszú, végtelen sora nehezítette feladatunkat. Kiválasztottunk 25 tételt a fantázia világának könyvrengetegéből, viszont biztosan mindenkinek lenne még egy-két ötlete további kedvencekből. A fantasy műfaján belül is számos irányzat kialakult már. Az örök klasszikusok mellett néhány izgalmas újdonsággal is készültünk nektek!

1. Harry Potter – Joanne Kathleen Rowling

Joanne Kathleen Rowling gyerekkora óta történeteket talál ki, nagy rajongója a fantasztikus világnak. Harry Potter világát egy vonatút során találta ki. Megihletődött, felépítette a fő történetet és a fontosabb szereplőket. A Harry Potter-sorozat népszerűsége már az első kötetnél kialakult és azóta is töretlen. Kötetei egy titokzatos világot mutatnak be és a főszereplő, Harry Potter varázslótanonc fejlődéstörténetét. A címszereplő sokáig nem tud róla, de 11 éves korában ráébred, hogy ő egy más világból származik. Kalandos úton eljut a legendás Roxfortba, ahol boszorkányokat és varázslókat oktatnak. Főhősünknek rengeteget kell tanulnia, hogy helyt álljon varázslóként. Tanuló évei alatt sok veszély és küzdelem keresztezi útját, egy gonosz ellenféllel is szembe kell néznie. A regénysorozatban a varázslóvilág sötét alakjai ellen harcol.

A Harry Potter-könyvek együtt alkotják meg ezt a különleges univerzumot, szorosan összefüggő és egymásra épülő történeteikkel. Ezek a közkedvelt ifjúsági regények a legjobb fantasy könyvek gyerekeknek. A kötetek eseménysorozatai összeköthetőek egy-egy tanévvel Roxfortban, ezért érdemes őket megfelelő sorrendben olvasni: Harry Potter és – a bölcsek köve, – a Titkok Kamrája, – az azkabani fogoly, – a Tűz serlege, – a Főnix Rendje, – a Félvér Herceg és – a Halál ereklyéi.

2. Trónok harca – George R. R. Martin

A top fantasy könyvek között akár listavezető is lehetne a soron következő. Ki ne hallott volna a Trónok harcáról? Bár be kell vallanunk, valószínűleg többen tapadtak a képernyőre az HBO sikersorozata miatt, mint ahányan a könyveket olvasták. Egy apró pontosítás lenne, hogy a feldolgozott könyvek nem mind a sorozat címét viselik. A történet George R. R. Martin A Jég és Tűz című öt kötetes fantasy könyvsorozatán alapul, a Trónok harca csak az első kötet címe. Az egész összetett eseménysorozat egy kitalált világban játszódik. A helyszín Westeros és Essos kontinens, amely hét uralkodó családnak ad otthont. A királyságok ádáz harcot vívnak a vastrónért, a Hét királyság megszerzéséért. A Hét királyság uralkodóházai: Targaryen, Stark, Greyjoy, Lannister, Bolton, Tyrell és végül, de nem utolsó sorban a Martell. Az izgalmas és összekuszálódott eseményszálak, a karakterek jellemfejlődése, a személyiségek kibontakozása teljesen lekötik az olvasó figyelmét.

Ha szereted a sárkányos fantasy könyvek olvasását és akár a véres, felnőtt jeleneteket, akkor mindenképpen ajánlom figyelmedbe a Trónok harca-könyveket! A Tűz és jég dala könyvsorozat öt kötetből áll. Első a TV műsor névadója, a Trónok harca. Ezt követi a Királyok csatája. Harmadik a Kardok vihara, ami után a Varjak lakomája következik. Utolsó a sorban pedig a Sárkányok harca. Mindegyik kötet sok izgalmat rejt magában. Ha rajongó vagy és nem elég a regény illetve filmsorozat, akkor jó hírrel szolgálunk! Trónok harca képregény is jelent már meg!

3. Gyűrűk Ura – J. R. R. Tolkien

A romantikus fantasy könyvek napjainkban nagyon népszerűek lettek. Mindenki biztosan találkozott már A Gyűrűk Ura és Középfölde világával. A J. R. R. Tolkien által kitalált világban hobbitok, tündék, törpök, varázslók és egyszerű emberek is megjelennek. Az Egy Gyűrű készítője, a főgonosz Szauron bármire képes, hogy megszerezze a Középfölde fölötti hatalmat. A trilógia főszereplői alkotják a Gyűrű Szövetségét, akik Középfölde védelmében harcolnak. A legfontosabb Zsákos Frodó hobbit és barátja, Csavardi Samu. Az ő harcukat segíti további két hobbit: Borbak Trufiádok és Tuk Peregrin. E különös karakterekkel tartanak Középfölde válogatott harcosai: a varázsló Gandalf, Isildur örököse Aragorn, a tünde Legolas, a törpe Gimli, Denethor király örököse Boromir. Folyamatosan felbukkan Gollam, a hobbit, akit eltorzított az Egy Gyűrű hatalma.

Tolkien egy munkát adott le a kiadónak, mely 9250 oldalnyi kézirat volt. Hosszúsága miatt a Gyűrűk Ura történetet három kötetre bontották: A gyűrű szövetsége, A két torony és A király visszatér. Ezek egyértelműen a legjobb fantasy könyvek tiniknek, de még felnőttek számára is. Mi sem bizonyítja jobban, mint a könyvtrilógia milliós eladott példányszáma és a történetből készült filmsorozat sikere. A teljes történethez még hozzátartozik az ezt megelőző Hobbit-trilógia, ami szintén kihagyhatatlan!

4. Az Ezeregyéjszaka meséi

Az Ezeregyéjszaka meséi a világirodalom remekműve, a romantikus fantasy könyvek egyik legrégebbi és legismertebb darabja. Irodalmi alkotások gyűjteménye igazából, mely a keleti népi költészetet mutatja be nekünk, páratlan kultúrtörténeti, társadalomtörténeti, vallástörténeti és tudományos kincsestár. Fennmaradt emlékek alapján már a IX-X. században volt olyan arab író, aki mesemondóktól gyűjtötte össze a legszebb keleti történeteket és meséket. A gyűjtemények tartalmai a középkor során sokat változtak. Számuk ezernél is több, szinte megszámlálhatatlan. Vannak köztük ismétlődő történetek, és nem egyformán izgalmasak, de vitathatatlanul fenntarthják az olvasók figyelmét. A mesélő, Sahrazád (egyes fordításokban Seherezádé), egy rég letűnt korba, a muszlim kalifátusok világába repít minket. Vannak köztük tanmesék, szórakoztató történetek, anekdóták, melyek nem egyszer obszcenitásba hajlanak.

A XVIII. század végére már legtöbb európai nyelven megjelent a gyűjtemény. Ha nem is teljes egészében, de legalább részleteket rengeteg nyelven olvashattak belőle. A teljes magyar fordítás először 1999-ben jelent meg, Prileszky Csilla fordítónő tizenöt éves munkájának eredményeként. A mintegy nyolcezer oldalas mű, hosszúsága miatt több kötetben jelent meg. A teljes és hiteles Ezeregyéjszaka meséinek minden ház könyvespolcán ott volna a helye!

5. Narnia krónikái – C. S. Lewis

a legjobb fantasy könyvek

A Narnia hivatalos honlapján a fő reklám: “Több mint 100 millió eladott kötet 50 országban!” Ennél több bizonyíték nem is kell, hogy azt mondjuk: e kötetek a legjobb fanasy könyvek tiniknek és más korosztálynak egyaránt. A Jó és Rossz örök háborújának történetei meghatarozóak, akár a csatamezőn, akár lélekben folyik a harc. A fantázia birodalma és a valóság összeolvadása tanulságok sorát eredményezi. A fantasztikus lények kalandjai megmutatják számunkra, hogy mi az árulás és mi a hőstett. Milyen barátot szerezni vagy éppen elveszíteni egyet. Miután egy boszorkány örök telet átkoz egy országra, a beszélő állatok, emberek, kentaurok, faunok és óriások csatákat vívnak a világ végén vagy éppen a föld alatt. A legjobb fantasy könyvek gyerekeknek, a kalandok és csodák elvarázsolják majd a kis olvasókat.

Narnia birodalmának titokzatos történetét hét részre osztva meséli el a világhírű szerző, C. S. Lewis. Az egykötetes teljes kiadás a történeteket az alkotó által javasolt olvasási sorrendben tartalmazza: A varázsló unokaöccse, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, A ló és kis gazdája, Caspian herceg, A Hajnalvándor útja, Az ezüsttrón, és A végső ütközet. A második és negyedik történetet már megfilmesítették és további részeken is dolgoznak.

6. A Da Vinci Kód – Dan Brown

a legjobb fantasy könyvek

A legjobb fantasy könyvek egyik meghatározó darabja a híres bestsellerszerző, Dan Brown tartalmas és izgalmas kötete, a Da Vinci-kód. A szerző a legapróbb részletekre is odafigyel. Az egész történet fikció, viszont a szkeptikus olvasó rétegnek is szórakoztató irodalmi mű lehet. Egy nagyon hosszú, vaskos kötetről bezélünk, de az izgalmas, pörgős és eseménydús regény nem hagyja, hogy az olvasó figyelme percekre is lankadjon. Ha egyszer elkezded olvasni, nem bírod letenni többet! Témája nagyon szerteágazó. A nők és nőiesség szerepe és alakulása a történelem során, bibliai jellegű témák, képzőművészeti és építészeti adatokat is megismerhetünk. Szerteágazó, sokszínű mű, mely kérdéseket hagy az olvasóban és akár további kutatásra készteti. Rejtélyek, elméletek és felfedesések sora, melyek valósak vagy kitaláltak, akkor is lebilincselő olvasmányt eredményeznek. Dan Brown tehetséges írói volta ismét megmutatkozott. A részletek sokasága és az alapos kutatások hitelesítik művét, mesterien szövi az eseményszálakat.

A hagyományos thrillerregények kezdő mozzanatai itt is megvannak. A főszereplőt, Robert Langdon szimbólumkutatót megkeresik, hogy egy gyilkossági ügyben segítsen. A Louvreban meggyilkolták az idős kurátort és teste mellett érthetetlen kódot találtak. A tudós körül bonyolódnak az események, szakértőként kezdi, de gyanúsítottá válik és menekülésre kényszerül. Az izgalmas regényt sikere miatt meg is filmesítették.

7. Angyalok és Démonok – Dan Brown

a legjobb fantasy könyvek

A top fantasy könyvek sorában Dan Brown szerzőnek nem csak egy műve szerepel. A híres és tehetséges író bestsellerei listavezető top szerzemények. A Da Vinci-kód mellett az Angyalok és Démonok is óriási népszerűséget szerzett az olvasóközönség körében. A főszereplőnk ebben a kötetben is Robert Langdon, a Harvard híres kutatója. Ezúttal egy svájci intézet kéri segítségét, hogy megfejtsen egy rejtélyes jelet, melyet egy meggyilkolt fizikus mellkassába égettek bele. A nyomozás során kiderül, hogy az Illuminátusok többszáz éves földalatti szervezete bosszúhadjáratra készül a katolikus egyház ellen. Átutazik Rómába, mivel a Vatikánt egy hatalmas erejű időzített bomba veszélyezteti. Főhősünk mindenáron meg akarja menteni Vatikánt és üldözőbe veszi az Illuminátusokat, fel akarja fedni a búvóhelyüket. Hétpecsétes titkok, veszélyes katakombák, elhagyatott templomok, rejtett barlangok kerülnek útjába.

A 700 oldalas könyv izgalmas kalandjai és részleteinek aprólékos kidolgozása magával ragadják az olvasót. Ha egyszer belekezd valaki, letenni már nem tudja! Sikerének eredményeképpen ezt a történetet is megfilmesítették, az Angyalok és démonok című film 2009-ben jelent meg. A középkori titkos testvériség és ősi ellensége, a katolikus egyház rengeteg valós és fiktív titka kerül felszínre.

8. Inferno – Dan Brown

a legjobb fantasy könyvek

Dan Brown híres műveit még azok is ismerik, akik nem olvasták a könyveket, vagy a belőlük készült filmeket sem látták. 2013-ban jelent meg az Inferno című kötete, mely a főszereplő, Robert Langdon professzor egy újabb kalandját meséli el, 650 oldalon keresztüli versenyfutást az idővel. A gondolatébresztő regény Dante Isteni színjátékára utal, főképpen a Pokolra és annak kilenc bugyrára. A történelmi rejtélyek és művészeti részletek mellett ez esetben egy különös, talán aktuális téma is középpontba kerül. A biológiai fegyverek és a génmanipuláció napjainkban gyakran beszédtémák. Az események kezdetén a profeszor rejtélyes mód egy firenzei kórházban ébred lőtt sebekkel és egy különös tárggyal a birtokában. Már talán megszokott módon, a főhősünk nyomozás közben menekülni kényszerül. A legjobb fantasy könyvek toplistása ez a könyv, melyben rejtélyekkel és fenyegetésekkel teli pokol tárul elénk.

Dan Brown könyvei elképesztő tempóban íródtak meg. Legnagyobb sikere, A Da Vinci-kód nemcsak az irodalmi köröket befolyásolta, hanem a turizmusra is eszméletlen hatással volt, a Louvreban Da Vinci túrákat kezdtek szervezni. Ezután kapott nagyobb figyelmet az azelőtt megírt és addig kevésbé népszerű Angyalok és démonok. A harmadik részből, Az elveszet jelkép könyvből a megjelenés napján egymillió példány fogyott. A negyedik könyv, az Inferno is fokozta a szerző sikereit, 2016-ra már a belőle készült film is megjelent.

9. A Hobbit – J. R. R. Tolkien

A sárkányos fantasy könyvek közül már írtam listánkba, ezúttal is egy ilyen kötet kerül sorra. J. R. R. Tolkien három kötetes Gyűrűk Ura műve listánk elején szerepel és már annál említettem előzményét, a Hobbitot, mely elsőként 1937-ben, A Gyűrűk Ura első kötete előtt 17 évvel jelent meg. Főhősünk egy hobbit, Zsákos Bilbó, egy egyszerű hős, némi bölcsességgel és bátorsággal és rengeteg szerencsével. Az ő kalandos utazásán tarthatunk vele Tündérországba és a híres Bakacsinerdőbe. A történet során megjelennek trollok, koboldok, törpök és tündék, valamint néhány ember is. Fontos szerepe van a sárkánynak, a hatalmas Smaugnak. Akaratán kívül részt vesz a sorsdöntő Öt Sereg Csatájában. A hobbitok rendszerint többre tartják a kényelmet és pihenést, szórakozást, mint az izgalmakat és kalandokat. Olvasd el A Hobbitot és garantálom, nem tartasz szünetet, míg a kaland véget nem ér!

A Hobbit című könyv sikerének és népszerűségének köszönhetően film formájában is élvezhető már. A mű egy kötetben jelent meg, nézhetősége érdekében viszont három filmből álló sorozatot készítettek belőle. A filmtrilógia részei: a Váratlan utazás, a Smaug pusztulása és Az öt sereg csatája, melyek 2012 és 2014 között jelentek meg. Már korábban is volt kísérlet rá, hogy megfilmesítsék, sőt, videojáték is készült belőle.

10. Alkonyat – Stephenie Meyer

a legjobb fantasy könyvek

A Twilight Saga, magyar fordításban Alkonyat-sorozat első része 2005-ben jelent meg és rövid időn belül a romantikus fantasy könyvek toplistájára került. Főszerepben egy halandó lány és egy vámpír szerepel, akiknek az élete eléggé kalandosan alakul, romantikus kapcsolatuk miatt rengeteg akadállyal kell szembenézniük. Stephenie Meyer amerikai írónő egy álmából nyerte ihletét s ez szolgált alapul a zseniális ifjúsági regény-sorozathoz. A történet főhőse egy csendes, visszahúzódó kisvárosi lány, Isabella Swan, aki az események kibontakozása során jelentős személyiségfejlődésen megy keresztül. Életének első szerelme, Edward Cullen, egy titokzatos, zárkózótt természetű vámpír, aki látszólag átlagos tiniként él. Eleinte elutasító Bellával szemben, de ismerkedésükkel az élete teljesen megváltozik. Erős vonzalmat kezd érezni iránta s emiatt óvni is akarja a lányt minden veszélytől.

A Twilight Saga sorozat könyvei a legsikeresebb fantasy könyvek tiniknek. Bella és Edward szerelmének kalandos útját és izgalmait négy köteten keresztül olvashatják a rajongók. Az Alkonyat, az Újhold, a Napfogyatkozás és a Hajnalhasadás eseményei gyakran furcsa fordulatokat vesznek. Vajon legyőzheti a szerelmük az összes akadályt? A válaszra kíváncsi fiatalok már filmsorozatból is megtudhatják a választ!

11. Alice Csodaországban – Lewis Carroll

Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyve akkora sikert aratott, hogy már több kiadásban is megjelent. A világhírű könyv első, eredeti példánya 1865-ben jelent meg és azóta a gyermekirodalom klasszikusaként szinte valamennyi nemzet nyelvére lefordították. A szerző álnéven jelentette meg művét, igazi neve Charles Dodgson volt és matematikusként dolgozott Oxfordban. Tíz kisebb testvére volt, akiknek szívesen talált ki meséket. Nemcsak testvéreit, hanem más gyerekeket is szívesen szórakoztatott. Az Alíz Csodaországban történetét is eredetileg egy csoportnak mesélte, akiknem tagjai utána unszolták, hogy írja le nekik. A történetet egy valós kislány ihlette, Alice Liddell, aki az oxfordi matemika tanszék dékánjának lánya volt és sokáig jó baráti kapcsolatot tartott fenn az íróval. A történet rengeteg további regényírót is megihletett, filmek is készültek róla szép számban.

A több változatban megjelent kötetek a legjobb fantasy könyvek gyerekeknek. Nem kell belőle különösebben tanulságot levonni, a szerző célja csupán a gyerekek szórakoztatása volt. Alice Csodaországba kerül és különös figurákkal találkozik kalandos útja során. A Fehér Nyúl, a fura kék Hernyó, a bolondos Kalapos, a Szívkirálynő és kártyahadserege, a Vigyori Macsek és számtalan további szereplő lesz részese az eseményeknek. Vajon hazatalál Alice Csodaországból?

12. Az idő kereke – Robert Jordan

Robert Jordan Az idő kereke című sorozatának kötetei a romantikus fantasy könyvek kivételes darabjai. Néhányan Tolkien munkájához hasonlítják az író által igényesen kidolgozott fiktív világot. A kitalált Harmadik Korban, mely még nem jött el és rég elmúlt már, a Fény és az Árnyék újra megvívja véget nem érő harcát. Jelen esetben csak az újjászületett Sárkány mentheti meg a világot az Árnyék uralmától. A próféciák megírják, hogy szembe kell szállnia a Sötét Úrral, le kell győznie őt, de a hatalom őrült erejében elpusztítja a világot. Főhősünk, akit az újjászületett Sárkánynak tartanak, Rand al’Thor izgalmas és kalandos utat jár be, melyet több köteten keresztül figyelemmel követhetünk. Veszélyek és kihívások, sok bánat és bizonytalanság kíséri útját, melynek végén majd kiderül: beteljesül-e a prófécia. A szereplők jelentős karakterfejlődésen mennek keresztül.

Robert Jordan már több, mint 8000 oldalon keresztül meséli főhőse útját az Utolsó Csatáig, amikor meg kell küzdenie a Sötét Úrral. Az idő kereke egy bevezető kötetnek is tekinthető, azóta többnyire kétkötetes kiadásban jelennek meg a sorozat részei: A világ szeme, A nagy hajtóvadászat, Az Újjászületett Sárkány, Hódít az Árnyék, Mennyei tűz, A Káosz Ura, A Kardok Koronája, A Tőrök útja, A tél szíve, Az alkony keresztútján és az Ámok tőre. A könyvsorozathoz már ismertető és enciklopédia is megjelent a rajongóknak.

13. Óz, a nagy varázsló – L. Frank Baum

a legjobb fantasy könyvek

A fantasy könyvek gyerekeknek szórakoztatóak és tanulságosak lehetnek a kisebb korosztály számára, viszont felnőttek körében is népszerű lehet. A történetek hátterében lévő információk, a karakterek és tetteik többféle módon is értelmezhetőek. L Frank Baum a legjobb fantasy könyvek egyikét írta meg Óz, a nagy varázsló címmel. A főszereplőt, Dorkát és egyetlen barátját, Totó kutyát egy forgószél csodás helyre repíti, a mumpicok világába. A jóságos Északi Boszorkány mondja el neki, hogy a Smaragdvárosban élő Óz, a legnagyobb varázsló juttathatja csak haza. A kalandos úton Dorka új, igaz barátokra lel, akik szintén a Bölcsek Bölcse segítségére vágynak. Eljutva Óz fényes palotájába, Dorka barátai ajándékot kapnak a nagy varázslótól: a Madárijesztő észt, a Bádogember szívet és a Gyáva Oroszlán bátorságot.

Különös és szórakoztató mesevilág tárul elénk. Az eredeti mű, az első The Wonderful Wizard of Oz 1900-ban jelent meg. Már több mint egy évszázada ez a mű a családi könyvespolcokon helyet kap. A világhírű meseregény már rengeteg nyelven elérhető, Magyarországon több kiadása is megjelent már. Képes mesekönyvben is feldolgozták, megfilmesítették és színházi előadást is készítettek belőle. Minden esetben felmerül a kérdés: a hosszú vándorút végén vajon haza tud jutni Dorka kansasi otthonába?

14. Mary Poppins – P. L. Travers

P. L. Travers a legjobb fantasy könyvek egyikét vetette papírra, mikor Mary Poppins történetét megírta. A mű kezdetén a cselekmények középpontjában álló Banks család jelenik meg. A szülők hirdetést adnak fel, hogy új nevelőnőt találjanak négy gyerekük mellé. Ekkor jelenik meg a főszereplő és címadó Mary Poppins, aki beszélő esernyőjével és fura táskájával érkezik az égből a keleti széllel és kezdettől otthonosan érzi magát a család körében. A dada mókás, mégis szigorú és igazságos, akinek társaságában a gyerekek remek kalandokat élnek át. Ám elérkezik a sorsfordító pillanat. Megfordul a szél és Mary Poppins tovább repül a nyugati széllel. Érthető módon a gyerekek vigasztalhatatlanul búslakodnak, ám amit a nevelővel átéltek, örök emlékként él bennük. A varázs örökre megmarad, a gyerekek hétköznapjai és a tündérmesék összefonódtak. Mik történhettek vajon a Banks házban?

A világ leghíresebb és legviccesebb nevelőnője, a varázslatos Mary Poppins töretlen sikere megjenelenése óta fennáll. Több nyelvre lefordították, magyar fordításban is már több kiadása megjelent. Népszerűségét és sikerét mi sem bizonyitja jobban, minthogy a könyvből készült musicalt telt házak előtt játsszák folyamatosan. Már filmváltozata is van és a mesefilm-sorozat is klasszikussá vált.

15. Az idegen – Diana Gabaldon

a legjobb fantasy könyvek

A Diana Gabaldon által írt Outlander könyvsorozat a mai napig töretlen sikernek örvend a fantasy könyvek rajongóinak körében. Talán a romantikus fantasy könyvek közé sorolhatnánk leginkább. Könyveiben ötvöződnek a romantikus regények, a kalandregények, történelmi regények, de a sci-fi és a fantasy is. A főszereplő, aki maga az idegen is, Claire Randall, ápolónő volt a második világháborúban. A történet kezdetben 1945-ben játszódik, amikor Claire Skóciába látogat férjével, Frank Randallel és visszautazik 1743-ba, ahol XX. századi gyógyítási tudása miatt még boszorkánysággal is vádolják. Ott találkozik másik szerelmével, Jamie Fraserrel. Az események során a főszereplőnek választania kell a hűség és vágy, a két férfi és a két összeegyeztethetetlen élet között. A könyvben nagy hangsúlyt kap a szerelem, hatalom, hűség, hagyomány és nőiesség.

Diana Gabaldon első Otlander-könyve az 1980-as években íródott, de csak 1991-ben jelent meg. Akkor az írónő tíz részesre tervezte a sorozatot, melyből nyolc már eljutott az olvasókhoz: Az idegen, Szitakötő borostyánban, Az utazó, Őszi dobszó, A lángoló kereszt, Hó és hamu lehelete, Csontok visszhangozzák illetve a Szívem vérével írva. A sorozatból összesen 50 millió példányt adtak el világszerte, készült már belőle képregény, musical és filmsorozat is.

16. A szél neve – Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss a romantikus fantasy könyvek egy kivételes darabját írta meg A szél neve címmel. A kortárs epikus fantasy egyik mesterművének tartják, melyet még George R. R. Martin, a híres Trónok harca írója is ajánl az olvasóknak. A műben megjelenik a Krónikás, aki egy útszéli fogadóban elkezdi lejegyezni Kvothe történetét. Kvothe egy hétköznapi fiú volt, aki vándorkomédiások között nevelkedett. Szülei és a társulat tagjai között élt, míg azok áldozatául nem estek egy földöntúli gonosz erőnek. Olyan titkok derültek volna ki, melyekkel nem szabadott foglalkozni. Az egyetlen túlélő a főszereplő volt. Az átélt tragédia után Kvothe a mágia legendás egyetemére jelentkezett. Helyet akart kiharcolni magának a világban, szülei halálának titkait akarta kideríteni és megtanulni, hogyan szólítsa a szelet. A főszereplő világhírű varázslóvá és rettegett királygyilkossá vált.

A legendákkal teli, veszedelmes világ nyílik meg előttünk Pathrick Rothfuss könyvében, melynek folytatása is megjelent már. Az eredeti mű megjelenési éve 2007, A Királygyilkos krónikája könyvsorozat első kötete. Ezután következett 2011-ben A bölcs ember félelme. A szótlan tárgyak lassú szemlélése című könyv kiegészítő kötetként szolgál. A trilógia befejező darabja még készülőben van, hivatalos magyar címe még nem is jelent meg a The Doors of Stone-nak.

17. Az orgyilkos tanítványa – Robin Hobb

a legjobb fantasy könyvek

A fantasy könyvek tiniknek általában sárkányokkal vagy nagyszabású csatákkal, különleges lényekkel ragadják meg az olvasó figyelmét. Robin Hobb Az orgyilkos tanítványa című regényében nincsenek csaták és különösebb szörnyek, csupán átlagosnak tűnő emberek, viszont például a mágia és egyéb fantasy elemek a világ részeként épülnek bele a történetbe. A cselekmény helyszíne egy kitalált királyság, a Hat hercegség, melynek uralkodója az Elmés király. Fiának egy fattya születik, Fitz, aki történetünk főszereplője. Senki nem szentel neki nagyobb figyelmet, csak a folyamatos intrikákat kell elviselnie, azonban a király különleges életpályát választ számára. Nappal istállófiúként tölti idejét és átlagos tanulmányokkal, senki sem figyel rá, viszont éjjelente a király orgyilkosnak taníttatja a királyság védelmében.

A feszült hétköznapok és a cselekmény alakulása Fitz életében változást hozhatnak. Lélekpróbáló küldetést kap hamarosan és bár veszélyt jelenthet a trónra, mégis ő lehet a királyság túlélésének reménye. Az orgyilkos tanítványa Robin Hobb Látnok-ciklusának első regénye. Ezt követi A király gyilkosa című kötet, melynek második része A nép orgyilkosa. A ciklus harmadik különálló regénye Az orgyilkos küldetése.

18. Vámpírkrónikák – Anne Rice

Anne Rice Vámpírkrónikák regénysorozatának kötetei kihagyhatatlan fantasy könyvek tiniknek. A könyvsorozat címe is jelzi számunkra, hogy ezek a történetek a vámpírok életéről szólnak és cselekményének főszereplői bizony a vámpírok. Megismerhetjük a vámpír élet alapjait, az őstörténetüket és a vármpírok társadalmát. A szerző kifejti számunkra a vámpírok emberi léthez való viszonyulását is. Első kötete 1976-ban jelent meg, az Interjú a vámpírral címen. Egy magát vámpírnak tartó személy felkeres egy újságírót és szeretne interjút adni neki. A döbbent riporter előtt megelevednek a mesék, legendák, korszakokon átívelő történet alakul ki. Bemutatja a démoni lény emberi lelkét és vágyait, ösztöneit. A vámpír, jelen esetben Louis, évszázadokig kutatott igazságok és válaszok után. Kiderül, hogy az örök lét kínjait csak a szerelem enyhítheti a szörny számára. Vajon sikerül ezt elérnie?

A vámpírnaplók sorozat további köteteit is meg kell szerezned, nem fogod tudni abbahagyni: Lestat, a vámpír, A kárhozottak királynője, A testtolvaj meséje, Memnoch a Sátán, Armand, a vámpír, Merrick, Vér és arany, Blackwood Farm, Vérhozsánna, és Lestat herceg. Emellett az Új vámpírtörténeteknek is két kötete megjelent. A Vámpírkrónikák két regényét meg is filmesítették.

20. A kis herceg – Antoine de Saint-Exupéry

a legjobb fantasy könyvek

A top fantasy könyvek listavezetője is lehetne a következő mű. Antoine de Saint-Exupéry kisregénye kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott. A bemutatott mesevilág megtanítja a főszereplőnek, hogyan nem szabad élni. A kisfiú értetlenül szemléli a felnőttek világának viszontagságait és rengeteget tanul belőlük. A B-612-es bolygón landol kényszerleszállással és hat bolygón tett utazása során titkokat tárnak fel előtte. Megismeri a királyt, akinek mindenki alattvaló, a hiú embert, aki csak csodákat ismer, az iszákost, aki azért iszik, hogy elfelejtse szégyenét és azért szégyenkezik, mert részeges. A földön a kígyó magányosságról panaszkodik, az ember az emberek között is egyedül érzi magát. A legnagyobb titkot talán a rókától tudja meg, hogy az élet értelme a szeretetben és kapcsolatokban rejlik és örökké felelős leszel azért, amit megszelídítettél.

A világszerte népszerű mese talán legismertebb idézete a róka titka: “Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Az olvasmányban mindenki megtalálja a neki szóló üzenetet. A kis herceg előszőr 1943-ban jelent meg és azóta sikere töretlen. A világirodalom legtöbbet olvasott, legtöbb példányban kiadott és legtöbb nyelvre lefordított műve lett.

21. Vámpírakadémia – Richelle Mead

A legjobb fantasy könyvek toplistáját nehéz összeállítani. Mindegyiknek megvan a saját világa és a saját rajongói tábora. A vámpírok figurája mindig is egy ikonikus alakja volt a fantasztikus irodalomnak. A fantasy könyvek tiniknek gyakran főszerepben jelenítették meg a vérszívókat. Ugyanez a helyzet Richelle Mead könyvsorozatában, a Vámpírakadémiában. A szerző alapfelvetése szerint két féle vámpír létezik. A strigák gyors, erős és gonosz lények, különös fizikai erőkkel rendelkeznek, töretlen céljuk a pusztítás és gyilkolás. A morák, az erkölcsös vámpírok, csak visszafogottan fogyasztanak emberi vért és csakis olyanokét, akik megengedik nekik, vagyis az etetőkét. Ők különösebb fizikai erővel nem rendelkeznek, de uralni tudják az elemeket, mint például a tüzet vagy vizet. E kettő mellett még léteznek a dampyrok, akik félig emberek és félig vámpírok. Ők nem tudnak varázsolni és nem fogyasztanak vért, ők a morák testőrei.

A Szent Vlagyimir Akadémián játszódó cselekmény hat köteten keresztül szórakoztatja az olvasót. Az első a sorozatnak is címet adó Vámpírakadémia. Ezt követik a Dermesztő ölelés, A halál csókja, a Véreskü, az Örök kötelék és végezetül A végső áldozat. Ha te is rajongója vagy a vérszívók világának, akkor ezt a sorozatot is mindenképpen kézbe kell venned!

22. Kárpát Walzer – Szép Zsolt

A legjobb fantasy könyvek közül eddig külföldi szerzeményeket sorakoztattunk fel. Most következzen egy magyar regény, melynek helye van a legjobbak között. Szép Zsolt regénye az Osztrák-Magyar Monarchiában játszódik, 1873 őszén. Körmöczi Zsuzsanna, a nevelőnő egy rejtélyes metronómot kell eljuttasson Fiumébe. A vonatúton már eléri a földöntúli iszonyat és életéért kell küzdenie. A metronóm ingája gyorsul, de már nem is maga a tárgy, hanem a világ sorsa kerül veszélybe. Ellenségek és barátok kerülnek útjába. A cseleményben megjelennek a magyar hiedelemvilág lakói, a tündérek birodalma és földöntúli lények. A hősiesség és nemesség áll szemben a Gonosszal. Garabonciás, a titokzatos magyar nemes pokoli keringőbe küldi a szükség szülte hétköznapi hősöket és egy ősi rend tagjait a Kárpátok lába alatt.

A Kárpát Walzer a történet első kötete, mely hőseivel együtt az olvasót is táncba viszi. A könyv 2018-as megjelenése után pár évvel, 2021-ben megjelent a második kötet is, Sárkányhant címmel. Ebben a főhősök folytatják a harcot a gonosz ellen. A Kárpát Walzer világa felnőtt mesét sző és egyedülálló világot teremt az olvasónak.

23. Fordított ​idő – Bánki Éva

a legjobb fantasy könyvek

Bánki Éva könyvei a magyar top fantasy könyvek sorát gazdagítják. A fordított idő című műve egyfajta alternatív történelmet mutat be a kora középkorból, beleszőve a mesevilág és fantázia részeit. A fantasy könyvek rajongóinak és a történelem megszállottjainak is egyaránt ajánlani lehet e könyvet. A mesék és mítoszok által tarkított történet hőseinek gondolatvilágában összekeveredik a képzelet és valóság. A kettő közötti határvonalat nem lehet pontosan megállapítani. A főszereplő Riolda tündérek és szörnyszülött szorgok leányaként él. Minden országban és minden udvarban idegennek érzi magát. A cselekményben kelták, mórok és germánok is megjelennek. A történet több helyszínen játszódik. Ködös tengerparton menekül a mórok elől, az udvarokban intrikák érik, elátkozottnak hitt szigetekre is eljut. Az egymásnak feszülő hagyományok világában próbálja megtalálni helyét Riolda és boldogan élni, miközben álmait is szeretné megvalósítani.

Bánki Éva regénye nem egy könnyű olvasmány, melyen gyorsan át lehet futni. Lassabb haladás és odafigyelés szükséges, ha a részleteket is meg szeretné érteni az olvasó. Aki ráveszi magát erre a kis feladatra, nem fogja megbánni! A Fordított időnek folytatása is jelent meg már. Második része az Elsodort idő és harmadik pedig az Összetört idő.

24. Túlontúl – Gaura Ágnes

A sárkányos fantasy könyvek mellett bátran megállja a helyét Gaura Ágnes Túlontúl című regénye. A bemutatott világ Tündérföld, ami a mesés Erdélytől a rejtélyes Csallóközig Nagy-Magyarország árnyékvilágaként rejtőzik az ismert világ mögött. Az írónő a magyar folklórt, a népmeséket és a tündérmeséket is beleszövi történetébe. A humor és dráma ugyanúgy helyet kap a könyvben. Főszereplőnk Liliom, egy lány, aki még hisz a tündérmesékben. A cselekmény főleg három helszínen játszódik: Aranykertben (Csallóköz), Tündérkertben (Erdély) és Budapesten. Aranykertben a legfontosabbak Árnyék és felesége, Tündérszép Ilona. Összesen hárman kapnak szerepet Tündérkertben: az örök álomra szenderült Délibáb és a manóikrek, Csókacsíny és Rókaszó. Budapesten Liliom él, aki éppen elvált vőlegényétől és hazatér a szülői házba.

A több mint 600 oldalas regény magával ragadja az olvasót. Kisebbek és felnőttek számára egyaránt ajánlott irodalom. Tündérek, manók, utazókönyv, az Ördög és egyéb képzeletbeli figurák jelenléte egy igazi gyerekmesét tár elénk, mely a különböző régi mesék világába repít minket.

25. Amerikai istenek – Neil Gaiman

A legjobb fantasy könyvek véget nem érő sorában elérkeztünk az általunk összeválogatott utolsó regényhez. A történet főszereplője, Árnyék három évnyi börtönbüntetésének végét várta, hogy hazatérhessen szeretett feleségéhez és új életet kezdhessenek együtt. Viszont három nappal e csodás pillanat előtt a felesége, Laura autóbalesetet szenved. Útjába kerül egy furcsa idegen, Szerda, aki – mint kiderül – többet tud főhősünkről, mint ő maga. Szerda segít neki munkába állni és a cselekményszálak kuszálódása közepette Árnyék sok mindenre rájön. Kiderülnek felesége titkai. Be kell látnia, hogy a mindennapi nyugodt élett mögött, a felszín alatt különös vihar tombol. Egy háború veszélyezteti Amerika lelkét és ennek kellős közepében találja magát hősünk. Az álmok, mesék és legendák sokkal valóságosabbá válnak számára, mint azt korábban gondolta volna.

Sikerrel jár majd főhősünk? Meg tudja menteni Amerika lelkét? Mindez és egyéb részletek kiderülnek a 2001-ben megjelent könyvből. A regény világszintű sikerének köszönhetően Neil Gaiman több díjat is elnyert. Népszerűsége miatt a kiadás tizedik évfordulójára új, kibővített változatban is beszerezhetik maguknak a magyar olvasók e nagyszerű művet.

Összefoglaló: a legjobb fantasy könyvek

Hűha! Az általunk kiválasztott top fantasy könyvek listájának végére értünk és most nem tudom, melyiket olvassam újra, mit vegyek elő a könyvespolcomról! Be kell valljam, engem a romantikus fantasy könyvek vonzanak jobban. Hiába! Nőből vagyok… Azt hiszem, Gaura Ágnes Túlontúl könyve lesz a győztes nálam. Remélem sikerült meghoznom a Te kedved is egy kis olvasáshoz! Válassz egyet és merülj el a fantázia világában! Ne hagyd ki cikkünket a legjobb romantikus könyvekről sem!

Pin: 25 legjobb fantasy könyv

Legjobb Fantasy Könyvek
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page