Search
Close this search box.

10 Romantikus Könyv – Romantikus Könyvek

legjobb romantikus könyvek

A legjobb romantikus könyvek sokszor világszinten, több nyelven bestseller listára kerülnek. A történetekben számos akadály és bonyodalom, melyet túlél az igaz szerelem. Gyakran a rideg valóság tesz keresztbe az álmoknak és hoz el váratlan fordulatokat. A világirodalom számtalan könyvét sorolhatnánk, páratlan művekkel találkozhatunk a könyvesboltok polcain. A főhősök legyőzik az akadályokat, megpróbáltatások érik őket, míg végül a boldogság útjára jutnak el.

10 Híres Romantikus Könyv – legjobb romantikus könyvek

A Libri romantikus könyvek listáját bújva számos bestseller került elénk, melyből igazán nehéz néhányat kiemelni. Régen megjelent örökzöldek és a frissen kiadott legújabb művek egyaránt tartalmaznak gyöngyszemeket. A valóságból és saját tapasztatokból felépített történetek igazán meg tudják érinteni az olvasót. Hiszen a való életben is győzedelmeskedhet a szerelem minden rossz felett!

A fantázia világa pedig egyszerűen határtalan! Remek szerzők munkái bizonyítják ezt számunkra. A kisebb korosztály még a mesék hercegeiről és kisasszonyairól olvas, de a romantikus könyvek tiniknek már sokkal többet nyújtanak. Néha nemcsak az érzelmek világát tárják fel, hanem az önismeretben is segítséget nyújthatnak. Korosztálytól függetlenül, ezekre a regényekre érdemes időt szánni!

1. Büszkeség és Balítélet – Jane Austen

Jane Austen, világhírű regények angol írónője 1775-ben született Steventonban. Már tizenkét éves korában írni kezdett. Műveiben kifigurázta a korabeli szentimentális irodalmat. Első igazi regényét húsz évesen kezdte el írni, mely akkor az Elinor és Marianne címet viselte, később adták ki Értelem és érzelem címmel 1811-ben. Ezután megírta az Első benyomások művét, mely a Büszkeség és balítélet címmel lett népszerű 1813-as megjelenése után. Ez a közismert irodalmi művek közül a mai napig kiemelkedik. A harmadik regénye ebben az időszakban A klastrom titka, melyet akkoriban még a Susan címmel látott el. 1811 és 1813 között megírta a Mansfield park regényét, majd rögtön utána az Emma művét. Betegsége idején nekifogott a Sanditon munkájának, mely befejezetlen maradt. A Meggyőző érvek és A klastrom titka című munkái csak halála után, 1818-ban jelentek meg posztumusz.

Jane Austen a legjobb romantikus könyvek darabjait hozta létre írásaival. Irónikusan írta le kora társadalmát, az angol középosztályt, ezzel vált a kritikai realizmus egyik előfutárává. Műveiben a hősök határozott karakterek, intelligensek, szentimentálisak, erkölcsileg szilárd emberek, akik nem teljesen illenek bele környezetükbe.

A Büszkeség és balítélet című művében a középpontba öt nővér kerül, a Bennet család hölgyei. Anyjuk megszállottan keresi a pénzes és lehetőleg rangos úriembereket lányainak, hogy biztosítsa ezáltal a jövőjüket. A hősnő, Elisabeth mindenki eszén túljár, hogy megtalálhassa boldogságát. Van szenvedély, szerelem, pletykák, féltékenység, bosszú, minden, mit el lehet képzelni egy romantikus történetben.

2. Szerelmünk Lapjai – Nicholas Sparks

Nicholas Charles Sparks 1965-ben született Omahában. Az amerikai bestsellerszerző akkori munkája miatt 1993-ban Greenville-be költözött, itt írta meg Szerelmünk lapjai történetét. Ezt 1996-ban adták ki és megjelenése után egy héttel már a New York Times sikerlistáját vezette. Az első munkájának nagy sikerei után költözött családjával New Bernbe, ahol további remek műveket írt meg. Regényeinek népszerűségén felbuzdulva néhányat meg is filmesítettek. A filmek sikeresek lettek, csakúgy mint a könyvek. Első könyvét, a Szerelmünk lapjait 2004-től vetítették a mozikban. További sikeres művei, melyekből ugyancsak filmet is készítettek: Üzenet a palackban, Séta a múltban (ennek női főszereplőjét húga ihlette), Éjjel a parton, Kedves John, Az utolsó dal, Szerencsecsillag, Menedék, Vissza hozzád, Hosszú utazás és Válaszúton.

Ha betévedünk egy népszerű könyvesboltba mint a Libri romantikus könyvek bőséges kínálata tárul elénk. Nicholas Sparks bestseller művei is ezek közé tartoznak. Az író regényeinek középpontjába helyezi a szerelmet és az Istenben való hitet. A tragédia és a sors témája is fontos szerepet kapnak. Ezekkel találkozhatunk a Szerelmünk lapjai kötetében is.

A szerelemnek több megnyilvánulásával találkozhattunk már. Jelen esetben egy mély érzéseket tápláló férfiról van szó. A háborúból visszatért főszereplő rendezi birtokát, de közben csak egy lányra tud gondolni, aki több évvel azelőtt végleg elrabolta szívét. Egy napon ez a lány megérkezik a városba. Hogyan alakult eddigi életük és mi történik ezek után? A válaszokat megtalálod a páratlan szerelmes regényben.

3. Jane Eyre – Charlotte Brontë

Charlotte Brontë angol írónő és költő 1816-ban született Thorntonban. A híres Brontë nővérek közül ő volt a legidősebb. 1842-vel húgával Brüsszelbe utaztak, hogy francia és német nyelvtudásukat fejlesszék. A Brontë testvérek 1846-ban publikálták verses kötetüket, mely esetben mindhárman álnevet használtak. Charlotte Brontë brüsszeli tartozkódása után próbálta leadni A professzor című művének kéziratát, mely végül csak halála után jelent meg. Második regénye hozott átütő sikert életében, az általunk is kiemelt Jane Eyre. Harmadik műve a Shirley volt, melyben két testvérének állít emléket. A Villette volt a negyedik és egyben utolsó műve. Halála előtt kezdett bele Emma című művébe, melyből csak két fejezetet sikerült megírnia.

Charlotte Brontë regényeit többnyire saját tapasztalatai ihlettét. A brüsszeli tartózkodása adott inspirációt A professzor és a Villette című műveinek. A Jane Eyre önéletrajzi töredékeket tartalmaz, a XIX. századi nők életébe nyerünk betekintést. Mind olvasmányos romantikus könyvek tiniknek és idősebbeknek egyaránt. A Jane Eyre méltóságból, hűségből és a női lélek erejéből is példát mutat olvasóinak.

A főnyereplő árva kislányt nagynénje árvaházba adja, ahol egy művelt, kedves kisasszony válik belőle és később tanítónőként helyezkedik el. A jómodú Mr. Rochester kastélyába szegődik el nevelőnőnek. A bonyodalmak ekkor kezdődnek el, hiszen Jane érzelmeket kezd táplálni a ház ura iránt, melyek nem maradnak viszonzatlanok. Boldogásuk viszont rengeteg akadályba ütközik.

4. Outlander (Az idegen) – Diana Gabaldon

Diana Gabaldon Arizona államban született 1952-ben. Diplomát szerzett állattanból, mesterdiplomát tengeri biológusként és doktori címet szerzett viselkedési ökológiából. Az írónő korábban is írt már, de sose gondolta volna, hogy nemzetközi elismerést ér el ezzel. Különböző újságoknak írt, és a Disney képregényeihez is bedolgozott. Végül sikereit a képzettségétől távol álló történelmi fikció világa hozta el. Leghíresebb művei Az idegen-könyvsorozat kötetei, melyből az első 1991-ben jelent meg. Az azóta kiadott kilenc részből már több, mint ötven millió példányt adtak el. Az Outlander világához még öt novella és egy képregény is tartozik. Közismert műve ihlette a 2014-ben indult Az idegen sorozatot is. Emellett az ő nevéhez fűződik a Dirty Scottsdale regény és a Naked Came The Phoenix, mely egy gyűjtemény női írók műveiből.

A legjobb romatikus könyvek alkotta sorozatot írta meg Diana Gabaldon, melyek magyar nyelven is beszerezhetőek: Az idegen, Szitakötő borostyánban, Az utazó 1-2, Őszi dobszó 1-2, A lángoló kereszt 1-2, Hó és hamu lehelete 1-2, Csontok visszhangozzák 1-2, Szívem vérével írva. Kötetei a történelmi romantikus könyvek bestsellerei közé kerültek. Egy science fiction sorozat ihlette meg az angol írónőt, hogy a XVIII. századi Skóciában játszódó történetet megírja.

A Diana Gabaldon által alkotott főszereplő hősnő nem illik bele abba a korba, ezért indul a történet időutazással. Claire Randall, a XX. századi brit ápolónő egy skóciai utazása során visszautazik az időben. Ott ismeri meg a skót harcos Jamie Frasert, akivel szerelembe esik, miközben a jelenben férjnél van. Az outlander nem csak a legjobb romantikus könyvek közé tartozik, de egy szuper sorozat is készült róla!

5. Velünk Véget Ér – Colleen Hoover

Colleen Hoover amerikai írónő 1979-ben született Texasban. Szociális munkás végzettséget szerzett és szakmájában dolgozott, valamint tanított első könyve megjelenéséig, melyet saját maga adott ki 2011-ben. Ez a könyve egy blogger ajánlásának köszönhetően végül a New York Times bestsellerlistájára került. Azóta az írónő bestsellerek sorát írta meg, főként a romantikus regények világát gazdagítva. 2012-ben két könyve jelent meg: Szívcsapás és Visszavonuló, míg 2013-ban már három is: Ez a lány, Reménytelen és Reményvesztett. 2014-ben két novellája mellett kiadták az Egy nap talán és Csúf szerelem köteteket. Regényeit egyszerűen rohamtempóban tudta írni. Megjelent kötetei a továbbiakban: 2015 – Vallomás és November 9, 2016 – Túl késő és Velünk véget ér, 2017 – Merit nélkül, 2018 – Minden tökéletesed, Verity, Talán most, 2019 – Elrontott életek és 2020 – Layla.

Colleen Hoover fentebb sorolt könyvei mind megjelentek fordításban a magyar könyvesboltok polcain is. A Libri romatikus könyvek listáján elsők között megtalálunk jó néhányat közülük. Ilyen a Velünk véget ér című is, mely a szerző talán legismertebb könyve. Egy felejthetetlen történet a szerelemről, melyért ez esetben is nagy árat kell fizetni.

A történet főszereplője Lily, aki sokszor ütközik nehézségekbe élete során. Minden akadály ellenére keményen küzd azért, hogy egy olyan életet teremtsen magának, melyről mindig is álmodott. Bostonban kezdi el vállalkozását építeni, ahol megismerkedik Ryleval. Új életében színre lép régi szerelme is, így veszélybe kerül új kapcsolata. Egy szívszorító történet szerelemről és reményről.

6. Emma – Jane Austen

Jane Austen angol írónőről már írtam első pontunkban, amikor a Büszkeség és balítélet című regényét emeltük ki. A napjainkban is népszerű női regényíró már gyerekkorában rengetett olvasott és egy igazán lázadó lány volt, melyet írásaival is bizonyított. Fiatal éveiben már részt vehetett a családi felolvasásokon, melyek során megismerkedett a kortárs irodalommal és akár cenzúrázatlan tartalmakkal. Már tizenéves korában szórakoztatta családját az írásaival. Bár sose ment férjhez, életében mégiscsak helyet kapott a szerelem. Ahogy a megalkotott főszereplők esetében, úgy az ő maga életében is voltak szerelmi kalandok, még egy házassági ajánlatot is kapott huszonkét évesen. Először igennel válaszolt, hiszen szeretett volna férjhez menni és függetlenedni szüleitől. Másnap ellenben visszavonta válaszát. Évekkel később mondta el unokahúgának véleményét, miszerint bármit jobbnak és elviselhetőbbnek tartott, mint vonzalom nélkül férjhez menni.

A női lélek rejtelmeit és a szerelem nehézségeit, bonyodalmait mutatják be a romantikus könyvek tiniknek. Jane Austen könyveiben különleges női főszereplőkkel találkozunk, általában egy fiatal vidéki lány körül zajlanak az események. Ebben az esetben is éppen ezzel a képpel találkozunk, Emma Woodhouse karaktere azonban eltér az eddigiekétől. Emma egy eszes, gyönyörű, hajadon, gazdag és vidám, aki bár szeret kerítő lenni, saját maga esetében elszántan ellenáll a házasságnak.

A vidéki angol kisvárosban viszályok és szerelmek bontakoznak ki, melyek közepette Emma érdeklődése is fokozódik. Így kap szerepet a romantikus Mr. Elton és a kalandos Mr. Churchill is. A humoros regény kihagyhatatlan olvasmány a stílus kedvelőinek. Ne feledjük, hogy ez az angol-nyelvű országokban egy alap regény, és a legjobb romantikus könyvek közé sorolják!

7. Az Időutazó Felesége – Audrey Niffenegger

Audrey Niffenegger amerikai írónő 1963-ban született Michigan államban. Egymaga személyében tehetséges művész, író és metszetkészítő is. Számos díj és ösztöndíj tulajdonosa, a Columbia College oktatója és kiállításai is vannak számos múzeumban. Írói karrierje már kezdetben csúcsra tört, hiszen első regénye, Az időutazó felesége nemzetközi bestseller lett. Emellett ott a szellemes, gótikus stílusú mese egy lányról, mely Hollókisasszony címen jelent meg. Egy történet a szabadság utáni örök vágyról, határtalan szerelemről és kirekesztettségről. Megírta meséjét a gyászról, az igazi testvéri szeretetről és összefogásról, a halálon túl is tartó szerelemről. Ezt a művét A Highgate temető ikrei címmel adták ki. Műveit világszerte több nyelvre lefordították. Az írónő fantáziadús művei a romantikus világirodalom páratlan darabjai.

Az időutazó felesége a legjobb romantikus könyvek egyike, mely nemetközi elismerést nyert. Audrey Niffenegger szerzőt nagyszüleinek élete késztette a regény megírására. A könyv maga egy kultúrgyűjtemény. Nemcsak könnyfaksztó szerelmi történet, hanem irodalmi, képzőművészeti és zenei hivatkozások sora.

A romantikus fantasy könyvek egyik legkülönösebb történetével találkozunk. A főszereplő egy könyvtáros, Henry és a társa Clare. Első találkozásukkor Henry már 30 éves volt, míg Clare csupán 6. Egy különös genetikai betegségnek köszönhetően Henry hol előre, hol vissza utazik az időben, míg Clare mindvégig a jelenben vár rá. Szép és varázslatos, ám egyben néha hátborzongató pillanatoknak lehetünk tanui.

8. Ízek, Imák, Szerelmek – Elisabeth Gilbert

Elizabeth M. Gilbert 1969-ben született Connecticut államban. Egy karácsonyfa-termesztő tanyán nőtt fel, ahol rengeteg ideje volt olvasásra. Politikatudományből szerzett diplomát, de mindig is író szeretett volna lenni. Az Esquire magazin jelentette meg 1993-ban Zarándokok című novelláját. 1997-ben jelent meg cikke a Coyote Ugly című kocsmáról, ahol ő maga is dolgozott pultosként. Ez volt alapja később a Sakáltanya című filmnek. Az igazi áttörést munkásságában a 2006-ban kiadott Ízek, imák, szerelmek könyve hozta el számára. A történetből 2010-ben filmet is forgattak. Sikereinek következtében a műnek folytatása is jelent meg, mely a hűséget és a házasság intézményét helyezi középpontba. Legfrissebb műve, A lélek botanikája egy botanikusnő életén keresztül kalauzolja az olvasót Amszterdamba, Tahitire és Peruba.

Az Ízek, imák, szerelmek könyv megjelenése után 180 héten át gazdagította a New York Times bestsellerlistáját. A magyar könyvesboltokban is rengeteg példány fogyott, a Libri romantikus könyvek listáján még mindig élen halad. Egy spirituális utazáson vezet végig Elizabeth Gilbert humoros és mély érzelmű önéletrajzi regényében.

A főszereplőnek, Liznek mindene megvan, amire egy nő vágyik. A gazdag férj, álomház, sikeres írói karrier, viszont így sem teljesen boldog. Élete romba dől és világkörüli útnak indul. Elzarándokol Olaszországba, Indiába és Indonéziába is. Egy évig tartó útjának célja, hogy ráébredjen, igazából mit is akar az élettől és ki is ő valójában.

9. Vörös, Fehér és Királykék – Az igaz szerelem nem mindig diplomatikus – Casey McQuiston

Casey McQuiston amerikai írónő romantikus regényeivel vált közismertté az új felnőtt fikció műfajában. Regényei a New York Times listáira is felkerültek. A fiatal írónő 1991-ben született Louisianaban, jelenleg New Yorkban él. Az állami egyetemen szerzett diplomát újságírásból. A szerző figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenved, melyről és annak írásra gyakorolt hatásáról nyitottan beszél. Írásait “impulzusvezéreltnek” nevezi és gyakran nem lineárisan jegyzi le a jeleneteket. A szerző az írás felé fordult, hogy megbírkózzon betegségével. Romantikus komédiájában, a Megcsókoltam Shara Wheelert című kötetében a főhősnő, Chloe Green hajszolja magát, hogy rájöjjön, mire is van szüksége igazán. A Vörös, fehér és kék kötete a legnépszerűbb művei közül. Legutóbbi romatikus komédiája az Egy utolsó megálló.

.A világirodalomban többféle alapgondolatból kiinduló romantikus könyvvel találkozhatunk. A fantázia vagy éppen a valós élet szülte történetek gyakran magával ragadó regényekké válnak. A Vörös, fehér és királykék teljesen eltér a megszokott tündérmeséktől, mindemellett egyszerre tündérmese és realista történet is egyaránt.

Casey McQuiston regényében a főszereplő Alex, az első amerikai elnöknő fia, aki minden figyelmét arra szenteli, hogy anyját újraválasszák, folyamatosan ezen dolgozik. Eljut a brit trónörökös esküvőjére, ahol megismeri Henryt, a koronaherceget. A hagyományokkal ellentétben, ebben a történetben a két fiú szeret egymásba.

10. Alkonyat – Stephenie Meyer

Stephenie Morgan Meyer amerikai írónő 1973-ban született Hartfordban, Connecticut államban. Sikeresen elvégezte a Brigham Young Egyetem angol szakát. Jogi egyetemre szeretett volna menni, de első fia születése után az írás mellett döntött. 2011-ben saját produceri céget indított el, a Fickle Fish Films-et. A szerző az Alkonyat-sorozattal vált híressé, melyet meg is filmesítettek. A bestsellerek egymást követő években jelentek meg: 2005 – Alkonyat, 2006 – Újhold, 2007- Napfogyatkozás, 2008 – Hajnalhasadás, majd végül 2020-ban az Éjféli nap. Ezek mellett a témához tartozó további könyvek is jelentek meg, mint például a Twilight világa hitelesen, színesen. A vámpírok világán kívül 2007-ben megjelent novellája, a Pokoli báléjszakák, illetve 2008-ban A burok című könyve, mely eredetileg a Lélek címet viselte. 2010-ben adták ki Bree Tanner rövid második élete című művét, illetve 2016-ban A vegyészt.

Az izgalmas romantikus könyvek tiniknek a tökéletes olvasmányok. Jelen esetben pedig igazán kalandos szerelmi történetnek lehetünk tanúi. Főszereplőink Forksban élnek, egy kis településen, ahol mindig felhős az ég. A romantikus fantasy könyvek történeteiben különböző lényekkel találkozunk, jelen esetben is. Emberek között élnek vámpírok és farkasok.

Főhősnőnk, a csodaszép Bella Swan egy zárkózott, különc lány. Megismerkedik az intelligens és különleges iskolatársával, Edwarddal, aki megmenti életét és akiről később kiderül, hogy vámpír. Bella legjobb barátja, a farkassá változó Jacob is érzelmeket táplál iránta. Bella és Edward szerelmét számos megpróbáltatás éri. A könyvsorozat váratlan fordulatokat tartogat az olvasó számára.

Összefoglaló: 10 híres romantikus könyv – A legjobb romantikus könyvek

Vannak, akik a fantázia világába szeretnek belemerülni és vannak, akik inkább a valós élet szülte történeteket olvassák inkább. Igyekeztünk összeállítani nektek egy változatos listát, mely a legjobb romantikus könyvek kivételes darabjait tartalmazza. Semmi kétség, hogy mindenkinek akad egy-egy személyes kedvence. Aki szereti ezt a műfajt, annak csak tanácsolni tudom a szorgalmas olvasást. Rengeteg olvasnivaló akad! Számos regényből film is készült, de az olvasás és saját képzeletvilágunk eredményezik a legjobb élményeket! Nézd meg cikkeinket önfelejtő könyvekről és vezetőknek ajánlott könyvekről!

Pin: A legjobb romantikus könyvek

10 Romantikus Könyv – Romantikus Könyvek
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page