Search
Close this search box.

10 Legszebb Dél-Amerikai Ország

Dél Amerika országai

Kultúrális sokszínűség, fantasztikus természeti kincsek, gazdag történelem, mennyei gasztronómia. Dél Amerika országai semmihez sem foghatók. Az óceánparttól a sivatagon át az Andok végtelen hegyvonulatáig mindent megtalálsz itt, és még az is megtörténhet, hogy mindezt egyetlen ország határain belül. Dél Amerika látnivalók terén képtelen csalódást okozni. Vágyj bármire, ennek a kontinensnek a gazdagsága mindenki számára tartogat érdekességeket. A mai cikkünkben 10 dél amerikai országot mutatunk be. Megnézzük, hogy melyek az adott ország legfontosabb, legkülönlegesebb látnivalói, melyik városokat érdemes mindenképp meglátogatnod. Amit fontos tudni, hogy a lent bemutatott országok kivétel nélkül végtelen vendégszeretettel fogadják az utazókat, így érdemes akár egy hosszabb körútat is betervezni.

Dél Amerika országai

De merre is indulj pontosan? Hol érdemes kezdeni? Nos, nekem volt szerencsém három országot is hosszabb időre meglátogatni, méghozzá Perut, Ecuadort és Kolumbiát. Előljáróban csak annyit, hogy a listánkon szereplő összes ország megér egy több napos (vagy akár hetes) kirándulást, hiszen mindegyik számtalan látnivalóval fogadja látogatóit. Dél Amerikai országai és fővárosai, de kisebb városai is mind-mind egészen sajátos hangulattal, jókedvvel és egyedi programlehetőségekkel és különlegességekkel rendelkeznek, amiknek köszönhetően garantáltan felejthetetlen utazásban lesz részed.

Bármelyik országgal is kezdesz, érezni fogod Dél Amerika egyedi lüktetését. Arra azonban figyelj, hogy tájékozódj az időjárásról, ugyanis egy országon belül is térségenként nagyon sokat tud változni a hőmérséklet, így érdemes előre megtervezni az utad és ahhoz mérten pakolni a hátizsákot vagy bőröndöt. Most viszont, ha felkészültél, lássuk, melyek Dél Amerikai legszebb országai! Vamos!

1. Brazília

Dél Amerika országai

Dél Amerika országai közül az első, amit közelebbről megnézünk, nem más, mint Brazília. Brazília egy hatalmas és sokszínű ország, amely számos lenyűgöző látnivalót kínál. Fővárosa Brazíliaváros, amely egyedi építészeti remekeiről ismert, és több modern épületet, múzeumot és emlékhelyet kínál a látogatóknak.

Ha viszont a fővárosnál többet látnál (ami valljuk be, igencsak esélyes), akkor irány Brazília egyik legnépszerűbb úti célja, a mesés Rio de Janeiro. Itt található a 30 méteres Megváltó Krisztus szobra, amely a világ új 7 csodájának egyike. Ha viszont strandoláshoz lenne kedved, akkor ugyancsak Rioban találod a két világhírű tengerpartot, a Copacabanat és az Ipanemat. 

São Paulo városát is érdemes meglátogatnod, amely Brazília legnagyobb városa. De ugyanakkor Salvador is megéri a kitérőt, ugyanis ez a város kulturális örökségéről és az afro-brazil kultúráról híres. Salvador történelmi belvárosa, Pelouinho az UNESCO világörökség részét képezi. Ha pedig további kalandra vágysz, akkor nem marad más hátra, mint az Amazonas őserdők! Fedezd fel az Amazonas folyóvidék tájait, indulj dzsungeltúrára és ki ne hagyd az Iguaçu-vízeséseket, amely a világ egyik leglenyűgözőbb vízesése.

2. Bolívia

Dél Amerika országai

A legelképesztőbb Dél Amerika látnivalók egy olyan pici országban is megbújhatnak, mint Bolívia. Bolívia számos egyedi és lélegzetelállító látnivalót kínál, amelyekhez hasonlót sehol sem találsz a világon. Fővárosa La Paz, egy pezsgő kis város az Andok hegységben. Tévedj el itt a szűk kis utcákon, csodáld meg a cholita öltözködést és fizess be egy cholita birkózásra is, ígérjük, maradandó élményt fog nyújtani! Ha bizarr programra vágysz, akkor La Pazban találod a Varázslók piacát is, ahol a mumifikált kisbárányoktól a szerelmi bájitalig mindent megtalálsz.

Bolívia másik fontos látnivalója az Uyuni sómezők, amely igazából a világ legnagyobb sótava. Ide érve egy lenyűgöző, sík, fehér mező terül a szemed elé, amely ha süt a nap, kristálytisztán tükrözi az eget. Ennél szebb és érdekesebb látványt nehezen találni a világon. Még mielőtt azonban a sómezőkre indulnál, időzz el Uyuni városban, ugyanis itt van a Vasúti temető, ahol elhagyott vonatok, mozdonyok sokaságát találod.

Továbbá, ha jobban belelátnál a helyiek életébe, irány Copacabana városka, amely a Titicaca tó partján fekszik. A Titicaca tó a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. A totora gyökerekből és nádból épített lebegő szigeteken pedig az Uros nép lakik. Fantasztikus programlehetőség bárki számára!

3. Peru

Dél Amerika országai

A listánkon szereplő országok közül egyik sem bizonyítja jobban Perunál, hogy Dél Amerika országok és régiók terén mennyire sokszínű. Peruban az óceántól, a sivatagon, búja erdőkön át a magas hegyekig mindent megtalálsz. Egy fantasztikus ország, aminek minden szegletét érdemes felfedezni. Fővárosa Lima, amelynek szörfösökkel teli partját a Csendes óceán hullámai mossák.

Peruban található homokdűnék között megbúvó Huacahina óázis, illetve Paracas, ahol az óceán összeér a sivataggal. Látogasd meg a fehér vulkanikus kőből épült házairól ismert Arequipa városát is, amelynek szélén a hatalmas Misti vulkán magaslik. Egy perui látogatás nem lehet teljesaz egykori Inka főváros, Cuzco meglátogatása nélkül, ahol a koloniális építészet remekeit és ősi inka maradványokat csodálhatod meg.

Természetesen ki ne hagyd a világ új 7 csodájának egyiket, a Machu Picchu-t sem, az egykori Inka birodalom gyöngyszemét. A Machu Picchu felé utazva gyönyörködj az Urubamba-völgyében, amely Szent völgyként is ismert. Itt ősi falvakon és piacokon vezet át az utad és remek lehetőség a vidék és embereinek megismerésére.

4. Argentina

Dél Amerika országai

Dél Amerika országai közül egy másik kiemelkedő úticél Argentina. Buenos Aires, az ország fővárosa és egyben legnagyobb városa gazdag kulturális élettel, művészeti galériák sokaságával, színházakkal és ínycsiklandozó gasztronómiával várja látogatóit. Látogass el a történelmi San Telmo negyedbe, sétálj egyet a Recoleta temetőben és ha lehetőséged van, vásárolj jegyet a világhírű Teatro Colónba.

Ha felfedezted már a fővárost és felfedeznéd Argentína természeti szépségeit, irány az Iguazu-vízesések, amelyek a világ legnagyobb vízesései közé tartoznak. Nem elmulasztandó Patagónia tájainak megcsodálása sem. Argentína déli részén gyönyörű tájak, gleccserek és nemzeti parkok kárpáztatják el a szemet. Ezek közül a legnépszerűbbeka Los Glaciares, illetve a Torres del Paine Nemzeti Parkok.

Ha pedig Argentína, akkor bizony a borászattal való ismerkedés sem maradhat ki a bakancslistáról. Mendoza városa az argentin borpincek egyik legnagyobb központja, ahol nemcsak a szőlőültetvényeket látogathatod meg, de borkóstolásra is számtalan lehetőség adódik. Ezen kívül az ország tengeri állatvilága is világszinten kiemlkedő. Valdés-félsziget az UNESCO Világörökség része, ahol bálnákat, fókákat és pingvineket figyelhetsz meg. 

5. Kolumbia

Ha készen állsz egy igazi kalandra, mi más lenne jobb, mint egy utazás Dél Amerika egyik legszínesebb országába, Kolumbiába? Kolumbia százszorosan bebizonyítja, hogy Dél Amerika látnivalók szempontjából a világon az egyik legjobb úti cél. Ez a fantasztikus ország számos lenyűgöző látnivalót kínál. Kezdjük csak a fővárossal, Bogotával. Bogotában található a világon egyedülálló Oro (arany) múzeum, ahol többek között 55 000-nél is több prehispanikus aranytárgyat tekinthetsz meg. Bogota ezen kívül a Monsterrate hegyről is ismert, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

Érdemes azonban Kolumbia tengerparti részét is felfedezni, erre pedig  a legjobb úticél a színes és zenés Cartagena városa, egy gyönyörű, történelmi város a Karib-tenger partján,. Cartagena koloniális építészetről, a Festung San Felipe de Barajas erődről és a színes Getsemaní negyedről híres. Ezeken az utcákon megéri eltévedni, minden sarok ugyanis még színesebb, még hangulatos utcákat rejteget.

Kolumbiában járva az Amazonas dzsungelbe is érdemes ellátogatni. Ez a térség rendkívül gazdag élővilággal rendelkezik, és ideális a madárlesre, főleg ha tukánt és hasonló ritka maradakat szeretnél lencsevégre kapni. Kóstolj bele bátran a helyi gasztronómiába is, és a mézédes gyümölcsökről se feledkezz meg!

6. Ecuador

Dél Amerika országai

Mint azt már az eddigiekből láthattad, Dél Amerika országok és régiók szempontjából sokféle látnivalót tartogat. A következő ország, amit ajánlani tudunk nem más, mint Ecuador. Az egyenlítőn fekvő kis ország fővárosa Quito, amelynek óvárosa, a Centro Histórico gyönyörű koloniális épületeivel és szűk utcácskáival a világörökség része.

Ha felfedeznéd Ecuador indián lakta térségeit, akkor irány Otavalo. Otavalo hatalmas indián piacáról híres, ahol kézműves termékeket, textíliákat és ékszereket vásárolhatsz. Ha csobbani volna kedved, két különböző tippet is adhatunk. Az egyik az Andokban fekvő Baños kisváros, amely termál forrásairól híres. A másik Montañita, amely egy népszerű tengerparti üdülőhely a csendes óceán partján.

Természetesen lehetetlenség Ecuadorról beszélni a Galápagosz-szigetek megemlítése nélkül. Ezek a szigetek a világon egyedülálló élővilágukról híresek. Olyan csodálatos élőlényeket találsz itt, mint az óriásteknősök, a tengeri leguánok, fókák, pingvinek és cápák. Nem beszélve a lenyűgöző madárállományról is, amely a Galápagosz-szigeteken megfigyelhető. Ha rajongsz a természetért és az állatvilágért, Galápagosznál jobb helyet keresve sem találsz.

7. Chile

Dél Amerika országai közül Chile azok számára tökéletes úticél, akik a természet megszállott szerelmesei. Chile Dél Amerika nyugati oldalán fut végig, és az egyik legkülönlegesebb ország a kontinensen. Fővárosa Santiago de Chile, amely modern városi látképpel, nyüzsgő élettel és fantasztikus múzeuomkkal, illetve kulturális látnivalókkal fogadja látogatóit. Santiagoban járva mindenképp látogasd meg a Cerro San Cristóbalt, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a városra.

Chilében található a San Pedro de Atacama sivatag is, ahol érdemes lesátrazni és csodálni a fényzajtól mentes csillagos eget. A sivatag része az egyedülálló természeti csoda, a Valle de Luna is, ahol sétálni olyan, mintha a Hold felszínén sétálnál. Kevesen tudják, de Chilében található a Rapa Nui vagy Easter Island sziget is a Csendes-óceán közepén, amely óriási kőszobrairól híres és a világ egyik legrejtélyesebb helyének számít.

Egy chilei kirándulás nem lehet teljes azonban Patagónia és az Andok hegyvidékének felfedezésével. Itt található a a világ egyik legszebb nemzeti parkja, a Torres del Paine Nemzeti Park, ami minden természetjárónak kötelező úticél. 

8. Venezuela

Dél Amerika országai

Ha a bakancslistádon szerepel egy hosszabb utazás Dél Amerika országaiban, akkor mindenképp érdemes Venezuelát is útba ejteni. Venezuela egy gyönyörű ország, amely rendkívül változatos tájjal és lenyűgöző természeti szépségekkel rendelkezik. Fővárosa Caracas, amelynek ikonikus székesegyháza, a Catedral de Caracas a város központjában található. Itt látható az ország szentjének, Jos é Gregorio Hernández sírja is.

Mint azt megszokhattad már, Dél Amerika látnivalók terén igencsak gazdag és ez főleg igaz a természeti szépségekre. Venezuela is bővelkedik ezekben. A Canaima Nemzeti Park lenyűgöző sziklaformációkkal, tavakkal és vízesésekkel büszkélkedik. Itt található a világ legmagasabb vízesése, a Santo Ángel vagy Angyal-vízesés, amelynek látványa egészen elképesztő. 

Érdemes ellátogatnod a Morrocoy Nemzeti Parkba is, amely egy valóságos tengerparti paradicsom, fantasztikus szigetekkel, öblökkel és mangrové erdőkkel. Ha pedig további tengerparti élményekre vágynál, akkor irány a Los Roques-szigetcsoport, amely fehér homokos strandjairól, korallzátonyairól híres, de remek hely a vízi sportok kedvelőinek is, ugyanis ideális úti cél búvárok és szörfösök számára.

9. Uruguay

Dél Amerika országok és régiók gyűjteményünk végéhez közeledve nézzünk meg még egy csodaszép országot, Uruguayt. Uruguay kulturális élményeket, történelmi helyszíneket, gyönyörű tengerpartokat és természeti csodákat kínál a látogatói számára, így egészen biztos, hogy bármilyen érdeklődési területtel rendelkező látogató talál magának izgalmas dolgokat, amiért érdemes ezt a dél-amerikai országot is meglátogatni.

Az ország fővárosa, Montavideo gazdag kulturális élettel, történelmi látnivalókkal és gyönyörű tengerparti sétányokkal fogadja az utazókat. Egy másik csodaszép történelmi kisváros Colonia del Sacramento, amelyet az UNESCO Világörökség részeként tartanak számon. A legtöbben üdülési céllal érkeznek az országba, ami nem véletlen, hiszen Uruguaynak fantasztikus tengerpartjai vannak.

Az egyik legnépszerűbb a Punta del Este, illetve a La Paloma. Utóbbi remek választás szörfösök számára. Uruguayban járva, ha időd engedi, látogass el a Rocha Nemzeti Parkba is. Ez a hely a tengerparton található és bejárva megismerheted Uruguay egyedülálló tengeri élővilágát, miközben gyönyörködhetsz a csodálatos lagúnákban és partokban.

10. Paraguay

Dél Amerika országai közül az utolsó, ami a listánkra felkerült, nem más, mint Paraguay. Ez a kevésbé ismert dél-amerikai ország számos érdekes látnivalót kínál a látogatók számára. Fővárosa, Asunción, gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. Érdmees ellátogatnod az Óvárosba vagy Casco Antiguo-ba, ahol fantasztikus történelmi épületeket és különleges múzeumokat találsz.

Két másik kötelező város, amit a paraguayi utad során érdemes meglátodnad az Trinidad és Jesús. Ez a két kisváros az UNESCO Világörökség részei, és leginkább a gyönyörű koloniális templomairól híresek. Üdülővárosokból és nemzeti parkokból Paraguayban sincs hiány. Az egyik legnépszerűbb tengerparti város Encarnación, amely homokos strandjairól és a világon egyedülálló karneváljáról híres.

Ha a vízesések rajongója vagy, ki ne hagyd az Iguazu-vízesések, amelyek a világ egyik legnagyobb vízesésrendszerének a részét képezik. Paraguay gazdag történelmi és természeti örökséggel rendelkezik, és bár a szomszédos dél-amerikai országokhoz képest kevésbé látogatott, biztos lehetsz benne, hogy felejthetetlen élményekkel távozol majd.

Összefoglaló: Dél Amerika országai

Ezek voltak tehát Dél Amerikai országai és fővárosai, amelyek a világ minden pontjáról utazók millióit vonzzák be fantasztikus természeti szépségeikkel, kultúrális és történelmi örökségükkel, sajátos állatvilágukkal és egyedülálló hangulatukkal. Sokszínűség, vendégszeretet, lélegzetelállító tájak és mennyei gasztronómia, csak néhány dolog, amivel ezek az országok belopják magukat az utazók szívébe. Egy utazás Dél Amerika országaiba maradandó nyomot hagy az emberben, így ha lehetőséged van legalább egy országot is meglátogatni a fent bemutatott 10 közül, egy percig se habozz! Nézz utána milyen légitársaságokkal utazhatsz dél-amerikai uticélokra.

Pin: Dél Amerika országai

10 Legszebb Dél-Amerikai Ország
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page