Search
Close this search box.

Erdélyi Kürtőskalács Recept

kürtőskalács recept

Reméljük felkaptátok a fejetek a kürtőskalács gondolatára is, és nem tántorít el senkit a gondolat, hogy kürtőskalács otthon süljön. Némi előkészületet igényel a dolog, ezt mi sem tagadjuk, de vitát sem tudnánk egymás között indítani arról,hogy megéri-e, az egész család igennel szavazna. A kürtőskalács recept pedig nem is tartozik a nehéz kategóriába, viszont maga az elkészítésnél érdemes figyelni, de amire tudjuk fel is hívjuk most a figyelmet, hogy nektek könnyebb dolgotok legyen. Érdekességekért pedig nyugodtan nézd meg előző cikkünket ahol röviden a kialakulásáról is szó esett már.

Hagyományos Kürtőskalács Recept

A kürtőskalács otthon kifejezés azt is mondhatja számunkra, hogy minden feltétel adott a sütéshez, de akár leleményességhez is lehet nyúlni ha esetleg hiányzik valami amit elsőként nélkülözhetetlennek gondolnánk. Lényegében ha nincs módunk faszénen elkészíteni akkor is ehetünk finom kürtőskalácsot, vagy jobban mondva mini kürtőskalács sütőben is készülhet. Mi adunk erre is jó tippeket, és ígérjük, később vissza térünk még ezen témára, és jövünk tapasztalatokkal is.

Hozzávalók

Hagyományos erdélyi kürtőskalácshoz szükségünk lesz kürtőskalács készítő elemre. Ez nem más mind egy fa henger, aminek végén fém van, és egy kényelmes fogantyú. Ma már számos helyen árulnak ilyet, nyugodtan nézzetek körül. Magát a tésztát erre fogjuk feltekerni, és ezen hengerrel együtt helyezzük a faszén fölé. Amennyiben kürtőskalács késztőnk direkt erre a célra lett beszerezve, ezen grill rácson lesznek bemélyedések, hogy tudjuk kényelmesen rá fektetni a fa hengert.

De ha öntött vas grill sütőnk van csak otthon, amin általában pácolt húst szoktunk készíteni, ne keseredjünk el. Egy ügyes ezermester otthon erre is tud készíteni nekünk ilyen ütközőt, hiszen maga a henger végén lévő vas nem igényel nagy helyet magának. Ha pedig túl nagy munkának ítélnénk ezen műveletet akkor csak helyezzük a grill sütőnk tetejére, de óvatosabban forgassuk, hogy bele ne essen a parázsba, vagy épp leguruljon a grillünkről.

A kürtőskalács elkészítésének módszerei: kürtőskalács recept sütőben vagy szenen

Amennyiben szénen fogunk sütni gyakorlatilag a tűzet kell előkészítsük, hogy minél több ideig legyen szenünk. Ezen kívül egy tiszta, és viszonylag nagy térre lesz szükség ahol a tésztával dolgozni tudunk, a hengerekre felcsavarni, cukorba hempergetni, és készen is lesz a sütésre a kürtős. A végén pedig sok finom dologba lehet még megmártani forrón, de vigyázat ellenállhatatlan csak karamellizált cukorral is.

A kürtőskalács recept sütőben nem muszáj eltérjen az eredeti receptúrától. Inkább a mikéntje kell változzon. Nyilván zárt térben nehezebb lenne faszenet biztosítani süteményünknek. Éppen ezért gyűjtsünk össze pár fém üdítős, vagy sörös dobozt, és tekerjük be szorosan alufóliába őket. Ha készen állunk ezzel be kenjük olvasztott vajjal, vagy épp olajjal, és jöhet is a tészta.

Teljesen ugyanolyan végeredményt sajnos nem fogunk kapni így, mivel a sütő nem fogja tudni karamellizálni a cukrot éppen annyira mind a faszénen sütött verziónál, de így is nagyon jó végeredményt lehet kapni. Sütőbe helyezésnél érdemes felfele állítani a dobozokat, így több is fér egymás mellé, és forgatni sem lesz szükséges.

Kürtőskalács Budapesten

kürtőskalács budapesten

Ha kürtőskalácsot ennétek és Budapesten éltek/jártok, van egy szuper tippünk, hogy hol ehettek mennyei kürtőskalácsot. Ráadásul itt nem csak az egyszerű kürtőskalácsot találjátok meg, hanem különleges recepteket is kipróbálhattok, fagyival, és más finom hozzávalókkal. Keressétek a Kató Néni Finomságai boltot a belvárosban, az Október 6 utcában.

Amellett, hogy szuper újításokkal érkezik a bolt, itt kizárólag vegán kürtőskalácsokat találtok, úgyhogy ha esetleg diétáztok, vagy csak el akarjátok kerülni a tradicionális kürtőskalács hozzávalóit, mint a disznózsírt, akkor ez a hely tökéletes. Van egy alternatívátok is, a Kató Néni Finomságai a Városligetben is megtalálható. Ez a helyszín talán vonzóbb azoknak is, akik a környékre érkeznek a cirkuszba, a Széchenyi fürdőbe, az állatkertbe, jégkorcsolyázni, vagy csak egyszerűen sétálni egyet a ligetben.

És ha már itt tartunk, ha megtanulnátok kürtőskalácsot sütni Budapesten, akkor jelentkezzetek be a kürtőskalács workshoppunkra is! Bár ez főleg túristáknak szól, a munkatársaink magyar nyelven is örömmel végigvezetnek a lépéseken. Nagyobb csoportoknak pedig privát workshoppot is lehet tartani.

kürtőskalács recept

Erdélyi Kürtőskalács Recept

Dóra Tassaly
Erdélyi Kürtőskalács recept? Fedezd fel, hogyan készítsd el ezt az igazi Hungaricumot!
5 csillag 3 értékelőtöl
Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 1 hour
Course Desszert
Cuisine Magyar
Servings 8

Equipment

 • 4 fa henger
 • 2 lapos tál
 • kelesztő tál
 • 1 grill

Ingredients
  

 • 1 kg liszt
 • 2 db tojás
 • 4 db tojás sárgája
 • 10 dkg porcukor
 • 3 dkg élesztő
 • 8 g
 • 600 ml tej
 • 10 dkg vaj

Szóráshoz, és kenéshez

 • 20 dkg cukor
 • 15 dkg vaj (lehet jó minőségű olaj is)
 • 15 dkg őrölt dió

Instructions
 

 • Kürtőskalács otthon receptünk első lépése, hogy az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben kevés cukorral.
 • A tészta hozzávalóit össze gyúrjuk, a vaj kivételével. Ha úgy látjuk, hogy folyadékot igényelne még a tészta kevés tejet még adunk hozzá. ( ez liszt függő, akár kicsit kevesebbet is igényelhet, így érdemes a tejet adagolva adni)
 • Ha már összeállít a tészta, a puha vajat is szép lassan bele gyúrjuk.
 • A tésztánkat enyhén beolajozzuk ,kelesztő tálba tesszük, és 30 percig, vagy hidegebb idő esetén 1 óráig kelni hagyni. Közbe nézzünk rá, nehogy túl kelesszük!
 • Nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztát, de ne túl vékonyra, és jó 1 cm vastagságú legyen. Ezt követően egyenlő csíkokat vágjunk.
 • A sütő hengerünket vajjal, vagy olajjal kenjük be, majd csavarjuk rá a tészta csíkjaink.
 • Legyenek kis hézagok a csíkok között, viszont ne túl nagyok. A végén az egészet hengergessük jól át, hogy tapadjanak össze, és jól megtudjon állni a hengeren.
 • Kenjük be a tésztát is vajjal/olajjal, majd hempergessük meg jól cukorba.
 • Tehetjük is fel a szén fölé a hengert, és folyamatos forgatás mellett addig sütjük a tésztát amíg aranybarna karamell színt nem kap az egész.
 • Tapasztalatlan sütőknek egy darabot ajánlunk sütni egyszerre, de ha már sütöttél egy párszor egyszerre kettőt is lehet forgatni. Segítséggel pedig közben készülhet elő a következő két darab.
 • Még forrón le véve a szénről belehempergetjük a diós törmelékbe, ami hagyományos feltétnek számít a sima karamellizált cukros változat mellett (ha szeretnénk). Itt viszont használhatunk darált mogyorót, kókuszt, liofilizált málnát stb. Ma már sok kipróbált lehetőség létezik.
 • Utolsó mozzanatként, és határozott mozdulattal megütjük a henger alját, és le fog esni szépen a kész kürtőskalácsunk. Vigyázzunk arra, hogy ne égessük meg magunkat ennél a lépésnél.

Notes

+ Tippek:
 1. Figyeljünk mindig a tésztára, a kelési idő nagyon függ az élesztőnktől, és a hőmérséklettől is.
 2. Dolgozzunk gyorsan, sok esetben az utolsó darabok már túlkelnek, ha sok idő telik el a sütés eleje, és vége között. Olyankor nehezen tudunk bánni a tésztával, és könnyen lejön a fáról, megégve. Nagyobb adag esetében érdemesebb ketté osztani a tésztát, és egy része pihenjen a hűtőbe amíg nem lesz rá szükség. Ez esetben kis idővel a felhasználás előtt vegyük ki, és tegyük meleg helyre, hogy melegedjen a tészta.
 3. A grillünktől is függ mennyire sok szenet tudunk előkészíteni, és hány kürtőst tudunk egy hevítéssel megsütni. Ennél a résznél érdemes a tapasztalatainkba bízni. Ha közbe újra kell szenet készíteni akkor az előző tipp nagyon hasznos lehet.
 4. Lehetőleg ne érje a süteményünk a szén, könnyen megégeti.
 5. Amint kész hempergessük bele amibe szeretnénk, később már nem fog rá ragadni.
Keyword kürtőskalács
Tried this recipe?Let us know how it was!

Összefoglaló: erdélyi kürtőskalács

Összességében nem egy bonyolult receptet mutattunk ma számotokra, még is érdemes gyakorolni a sütést. Sok apróságra kell figyelni, viszont rövid időn belül nagy mennyiségű nagyon finom desszertet tudunk összeállítani az egész családnak. Egy kerti sütögetés alkalmával egy tűz rakással akár a desszertet is tálalhatjuk. Sok kürtőskalács készítése esetében pedig garantáljuk, hogy kihűlés után is nagyon finom, mi ahányszor elmentünk mellette csipegettünk belőle amíg volt. De gyorsan fogyott!

Aki pedig kürtőskalács sütőben variációt készítette, ugyanezzel a recepttel hasonlóan kellett eljárjon, annyi különbséggel, hogy előkészítés után légkeveréses módban, vagy grill funkción kellett megsüsse a kürtősöket. Ígéretünkhöz híven pedig vissza térünk még új tapasztalatokkal e téren, hogy biztosabb tippeket tudjunk adni a téli időszakban is annak aki kürtőskalácsot enne. Addig is míg tart a jó idő süssétek meg a hagyományost ha tehetitek! Ne hagyd ki cikkünket a legnevesebb magyar süteményekről sem!

Pin: Kürtőskalács recept

Erdélyi Kürtőskalács Recept
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page