Search
Close this search box.

10 Legszebb Francia Város – Francia Városok

legszebb francia városok

Ha érdekelnek a legszebb francia városok, a lehető legjobb helyre tévedtél. Mai cikkünkben összegyűjtöttük Franciaország városai közül azokat a városokat, amelyek a legfantasztikusabb úticélok, remek látnivalókkal és programlehetőségekkel rendelkeznek, így neked is érdemes meglátogatnod. Természetesen listánkon helyet kapott a két legtöbbet emlegetett város, Párizs és Marseille is, de szó esik majd olyan kevésbé ismert városokról is, mint Colmar vagy Lille. Franciarország rendkívül gazdag látnivalók terén és hidd el, az Eiffel torony és Champs-Élysées mellett még számtalan lenyűgöző látnivalóval várja látogatóit! Tarts velünk mai cikkünkben és fedezzük fel együtt a legszebb francia városokat!

10 Legszebb Francia Város – Francia Városok

Európa egyik leggyönyörűbb országa Franciaország és Franciaország városai megannyi felejthetetlen élményt tartogatnak az idelátogatóknak! Párizs szépsége kétségbevonhatatlan, de megannyi más francia város létezik, amely kisvárosi bájával akár felül is múlhatja a főváros által nyújtott élményt. Gondolj csak a francia riviérára, Normandiára vagy éppenséggel a német határon megbúvó hangulatos kis városkákra, amelyek lenyűgöző építészeti örökségükkel azonnal meghódítják az utazók szívét.

A jó hír az, hogy a listánkon szereplő városok akár repülővel, autóval vagy vonattal könnyen megközelíthetőek. Így akár Párizsból indulva 2-3 óra alatt egy teljesen más, sajátos hangulatú városban találhatod magad, vagy éppen a Földközi-tenger partján, Marseille-ben. Tudtad, hogy ide köthető Alexandre Dumas legendás regénye, a Monte Cristo grófja? Olvass tovább, és kiderül, hogy hogyan kapcsolódik Marseille-hez a regény!

A továbbiakban megnézzük, hogy melyik az a 10 francia város, amelyeket érdemes meglátogatnod. Mint látni fogod, mindegyik más és más, de egy közös bennük: fantasztikus élményeket kínálnak. Ha érdekel a történelem, a kultúra, az építészet, a művészetek, a természet és a gasztronómia, ejtsd útba ezeket a francia városokat és garantáltan az egyik legtartalmasabb kirándulásban lesz részed!

1. Párizs

Kétségkívül, a legszebb francia városok listánkat vétek volna bármi mással kezdeni, mint a fővárossal, Párizzsal. Párizs, a szerelem városa, megannyi utazó bakancslistáján szerepel, nem beszélve a romantikus kiruccanásra vágyó szerelmes párokról. Párizs Franciaország legnagyobb városa, 2.1 millió lakosnak ad otthont.

A párizsi élet szorosan összekapcsolódik a francia főváros egyedi hangulatával, amiben fontos szerepet játszik a lenyűgöző építészet, a történelem, illetve a kultúra. Nem beszélve a fantasztikus gasztronómiáról, amihez fogható nehezen található. Számtalan építészeti remekmű és történelmi látványosság várja az utazókat. De nézzük meg, hogy melyek is azok a helyek, ahová érdemes eljutnod egy párizsi utazás alkalmával.

Legfontosabb látnivalók Párizsban

Az egyik legfontosabb látnivaló Párizsban a közel 2 évszázadig épülő gótikus Notre Dame, amelyet 1163-tól 1320-ig építettek. A Champs-Élysées is kötelező látnivaló, ezen végigsétálva egyenesen az 50 méter magas Arc de Triomphe -hoz érsz, amely a francia hadsereg dicsőségét hírdeti a Charles de Gaulle téren. Természetesen a legszebb épületek közé tartozik a Versailles-i kastély is, amely 17 km-re fekszik Párizstól.

Nem telhet el párizsi kiruccanás az Eiffel torony megcsodálása, illetve a Louvre nélkül, ahol olyan világhírű művek találhatók, mint a Mona Lisa. Ha szuveníreket vásárolnál, látogass el a La Vallée Village-be, ahol nemcsak szuvenírboltok, de luxusmárkák boltjai is megtalálhatók. Végezetül pedig, hogy megkoronázd a párizsi kirándulást, fizess be egy hajókázásra a Szajnán és csodáld a város fantasztikus esti fényeit.

2. Colmar

legszebb francia városok

Az Elzász gyöngyszemeként is emlegetett bájos kis francia város, Colmar csupán 3 óra vonatútra található a fővárostól. Kanyargó macskaköves utcácskáival, hangulatos kis házaival azonnal meghódítja a látogató szívét. Colmar óvárosának utcáin sétálva úton-útfélen a középkor nyomait fedezheted fel.

A reneszánsz kort idéző városi faberakásos házak igazán egyedülállóvá teszik ezt a kisvárost. Colmar utcáin sétálva olyan érzésed lehet, mintha egy mesekönyvbe csöppentél volna. Itt léted alatt merülj el az elzászi építészet csodáiban, illetve a város kulturális örökségének felfedezésében.

Legfontosabb látnivalók Colmarban

Ha a legfontosabb látnivalókat szeretnénk felsorakoztatni Colmar városában, az első, ami eszünkbe jut határozottan az óvárosban található Rue des Marchands utca, amelyet középkori és reneszánszkori favázas színes házak díszítenek. Látogass el a Kis Velenceként ismert Petite Venise negyedbe is, ahol remek fotókat készíthetsz. Itt érdemes elidőzni és megkósotolni az elzászi borokat és sajtokat!

Az építészeti remekművek közül kiemelkedő a Place de la Cathédrale téren található vörös mészkőből épült Collégiale Saint-Martin, a Saint Matthieu vagy az Église Des Dominicains templomok. Ugyanitt található a Maison Pfister, valamint a város ikonikus szimbóluma, a Maison des Têtes, más néven Fejek háza, amelynek homlokzatát 111 fej és groteszk maszk díszí. Egyedi látnivaló minden bizonnyal!

3. Strasbourg

legszebb francia városok

Strasbourg nem csak a legszebb francia városok egyike, de az egyik leghíresebb is. Ezen kívül a Grand Est régió legnagyobb városaként tartják számon. Strasbourg az előzőleg említett Colmar városától nem messze található, és szintén a német reneszánsz építészet jellemzi. A várost a második világháború alatt súlyosan bombázták és károsították, de a legtöbb templom és ház szerencsére ma is megcsodálható.

Legfontosabb látnivalók Strasbourgban

Strasbourg városában több mint 20 múzeum található. Köztük olyan képzőművészeti múzeumokra találsz, mint például a Musée des Beaux-Arts és a Musée des Arts Décoratifs. Ugyanakkor, a Strasbourgi Egyetem is fontos múzeumokkal várja látogatóit. Ilyen például a Musée Pasteur, ahol orvosi műtárgyakat, vagy a Musée de Minéralogie, ahol számtalan ásványt tekinthetsz meg.

Építészeti szempontból Strasbourg Franciaország egyik leglenyűgözőbb városa. A gótikus Strasbourgi  katedrális és a Petite France negyed csillagászati órája kötelező állomás.Ugyanakkor, látogass el az 1688 és 1700 között épült Vauban-gáthoz, illetve a három hídból és négy toronyból álló Pont Couverts épületegyüttest is. Strasbourghban található az Európai Parlament épülete is, amely ingyenesen látogatható.

4. Marseilles

legszebb francia városok

A legszebb francia városok listája nem lehet teljes Marseilles nélkül. Franciaország ékköve ez a város, amely lenyűgöző látnivalókkal fogadja az utazókat és kétségtelenül egy életre szóló élményt kínál. A város gazdag történelemmel és kulturális múlttal rendelkezik, így biztosíthatlak, hogy élménydús kirándulásra számíthatsz, ha Marseille-be látogatsz.

Marseille Dél-Franciaország legnagyobb kikötővárosa, amely a történelem során mindig is fontos szerepet játszott és a kereskedelem szempontjából. Ma is megtalálható itt a a Vieux-Port (Régi kikötő), ahol a halkereskedők a hajókkal szegélyezett rakparton, pontosan mint régen, ma is eladásra kínálják a frissen fogott halat.

Legfontosabb látnivalók Marseille-ben

Marseille-ben járva első állomásként látogasd meg a Notre-Dame de la Garde zarándoktemplomot, ahol nemcsak maga a székesegyház ejt majd ámulatba, de a fantasztikus kilátás is, amely innen a városra és a Földközi-tengerre nyílik. Nem véletlen, hogy ez a Marseille leglátogatottabb turisztikai célpontja. A múzeumok közül ajánlom figyelmedbe a Musée des Beaux Arts, illetve a Musée d’Histoire de Marseille múzeumokat.

Ha felfedezted már a régi kikötőt és a halpiacot, látogass el a Marseille közeli Calanques öblökbe, illetve az az 1524-ben épült If várához. Itt raboskodott Alexandre Dumas regényének, Monte Cristo grófjának főhőse. Ha pedig valami igazán helyi specialitást kóstolnál, a Vieux-Port mentén koccints egy pastis likőrrel és kóstold meg a hagyomány marseillei hallevest, a világhírű bouillabaisse-t.

5. Troyes

Listánkon a következő francia város a Champagne régióban található Troyes. Franciaország városai közül ez a mesés hely minden olyan sajátossággal meg van áldva, amit utazóként kereshetsz. Történelem, építészet, kultúra, mennyei gasztronómia jellemzi Troyes-t. Itt járva mindenképp érdemes megkóstolnod a fennséges helyi pezsgőket és borokat, nem beszélve a friss szőlőről és almáról, amiből almabort is készítenek.

Troyes történelmében fontos állomás az 1524-ben pusztító óriási tűzvész, amely a város nagyrészét kegyetlenül elpusztította. Szerencsére, a kárt gyorsan helyreállították, a házakat és templomokat újjáépítették, így a ma látható házak nagyrésze a 16. és 17. századból származik. A város két történelmi kerülete ismert a nyugaton található Cité és a keleti oldalon fekvő Bourg.

Legfontosabb látnivalók Troyes-ban

Ha a legfontosabb látnivalókat keresed Troyes-ban, kezd a felfedezést a régi központban, ahol rengeteg látnivaló fogad. Köztük legkiemelkedőbb a 400 éven át épített gótikus katedrális, amelyet festett ablakok és három hatalmas rózsa díszít. Egy másik fontos templom a Église de la Madeleine, amely lenyűgöző belső dekorációjával ejti ámulatba látogatóit.

Érdemes ellátogatnod a Hôtel de Mauroy épületéhez is, amely egy 1550-ből származó reneszánsz kastély és Troyes egyik legszebb látnivalója. Ha múzeumba látogatnál, ajánljuk figyelmedbe a Musée de Vauluisant és a Musée d’Art Moderne felfedezését. Végezetül pedig keresd meg a rozsdamentes acélból készült szívszobrot, amely egyben a város szíve is, hiszen itt találkozik a két városrész, a Bourg és a Cité.

6. Annecy

A francia városok listája következő szereplője nem más, mint az Alpok ékkövének is nevezett város, Annecy. Annecy egy alpesi kisváros Délkelet-Franciaországban. Ami igazán különlegessé teszi az az, hogy közvetlenül az Annecy-tóra épült, valamint a tó partján fekszik ott, ahol a tó a Thiou folyóban torkollik. Ennek köszönhetően Velencére emlékeztet, így nem véletlen, hogy Franciaország kis Velencéjeként is emlegetik.

Annecy óvárosa ugyancsak magával ragadó, már csak itt érdemes több időt eltölteni és gyönyörködni a hangulatos kis utcácskákban. Ugyanakkor, ha egy kis kalandra vágysz és esetleg készen állsz egy túrára, Annecy a legjobb hely, ahová csak érkezhetsz. Számos túra indul innen ugyanis a Mount Blancra, ahová te is bátran csatlakozhatsz!

Legfontosabb látnivalók Annecy-ben

Annecy-ben az egyik legfontosabb látnivaló maga az Annecy-tó, amely Európa legtisztább tavaként van számontartva. Számos strandolásra alkalmas part található itt, úgyhogy ha nyáron látogatsz Annecy-be, még akár meg is mártózhatsz a tóban. A fontos látnivalók közé tartozik a Vieille Ville, az óváros és a hozzá tartozó 21 emlékmű. Fedezd fel itt ennek az egyedülálló városnak a történetét és vessz el a kanyargó kis utcákban!

A városháza előtt található Jardins del’Europe remek úticél, ha sétálnál és élveznéd a mesés tájat. Hasonló hangulattal fogad a Pont Des Amours is, amely Annecy egyik legfestőibb hídja. Az épületek közül látogasd meg a Palais de l’Île-t, a Saint-Pierre Cathedral-t, a Basilique de la Visitation-t, és a Château d’Annecy-t. Végezetül pedig ki ne hagyd a várostól néhány percre található folyókanyont, a Gorges du Fier-t.

7. Rouen

legszebb francia városok

a legszebb francia városok

A legszebb francia városok közé tartozik Rouen is, így mindenképp fontos egy közelebbi pillantást is vetnünk rá. Ha még sosem hallottál Rouenről, azt tanácsoljuk, hogy mihamarabb látogass el ide!  Rouen Észak-Franciaország egyik legnagyobb városa, és Normandia fővárosa is egyben.

Több francia városhoz hasonlóan Ruen is komoly vallásos történelemmel és kulturális örökséggel rendelkezik. Oroszlánszívű Richárd, Jeanne of Arc, a Notre Dame-székesegyház mind-mind ikonikus szimbólumai a városnak. Bőven akad felfedeznivaló, úgyhogy lássuk is melyek a legfontosabbak!

Legfontosabb látnivalók Rouenben

Az első és legfontosabb látnivaló Rouenben a Notre Dame székesegyház, amelynek homlokzatát maga Claude Monet festette. A székesegyházban található Oroszlánszívű Richárd szíve is, amelyet itt helyeztek örök nyugalomra. Rouen egyik legtöbbet fotózott látványosságáról, a Gros-Horloge toronyról sem szbaad megfeledkezni.

Jean d’Arc nevéhez is megannyi látnivaló fűződik. Ilyen például a Jeann d’Arc torony, amelyben maga Jean d’Arc raboskodott a Száz éves háború alatt. Érdekes látnivaló az Eglise Sainte Jeanne d’Arc templom is, amely 1979-ben épült a Place du Vieux Marché helyére, ahol Jean d’Arc-ot elégették.

8. Honfleur

Honfleur egy másik normandiai francia város, amelyet érdemes útba ejtened. A város pontosan annál a torkolatnál fekszik, ahol a Szajna találkozik a La Manche csatornával. Ez sajátos városképet eredményez, az épületek tükörképe a vízen Amszterdamra emlékezteti a látogatót. A város megannyi építészeti csodát rejteget és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Honfleur egy tengerparti város, ami pezsgő kikötői életet jelent!

Legfontosabb látnivalók Honfleurban

A Vieux-Bassin a Honfleur szívében található gyönyörű kikötő, amely magas, keskeny, favázas házairól híres. A város ezen pontja kétségtelenül a legtöbbet fényképezett rész, amelyet csak meglátogathatsz! A Lieutenance (magyarul Hadnagy) nevet viselő kikötőre néző épület a francia király hadnagyának otthonául szolgált egészen a 17. századig.

Honfleur fontos látnivalói közé tartozik a fából épült Sainte-Catherine templom is, valamint a 17. századból származó Notre-Dame-de-Grâce kápolna. Ejtsd utadba a Tengerészeti Múzeumot is, ahol közelebbről is beleláthatsz a régi Honfleur tengerészeti történetébe, és megismerkedhetsz olyan felfedezők élettörténetével is, mint például Robervalé, aki 1541-ben Honfleurből Kanadába indult felfedezőútra.

9. Lille

Franciaország városai közül Lille az egyik legfelkapottabb népszerű új úticél. Gyönyörű épületeivel és nyüzsgő központjával ez az észak-franciaországi város az utazók minden elvárását kielégíti, hiszen fantasztikus látnivalókkal és programlehetőségekkel várja látogatóit.

A Lille városához kapcsolódó egyik fontos esemny a használtárú piac, amely minden év szeptemberében zajlik. Ilyenkor rengeteg látogató özönli el a várost. Ha imádod a régiségeket, antik dolgokat, drágaköveket vagy éppen könyveket, Lille szeptemberben a tökéletes úticél számodra is!

Legfontosabb látnivalók Lille-ben

A város összes tere lenyűgöző és tökéletes választás egy kis sétára, esetleg időtöltésre, de ha minket kérdezel, akkor irány a Place des Oignons, a Grand Place és a Vieille Bourse. Ezek a leghangulatosabb terek a városban, ahol kellemesen eltöltheted az időt egy kávé vagy finom fogás társaságában. A város egyéb látnivalói közé tartozik az óváros is, az Old Lille, amelyet macskaköves utcák és színes kis házak díszítenek.

Délután a Vieille Bourse-ban használt könyvpiacot találsz, ami egy remek lehetőség igazi kincsek beszerzésére, de a helyiekkel való ismerkedésre is. Lille-ben található a Palais des Beaux Arts múzeum is, amelynek mérete a Louvre-val vetekszik. Ha pedig gyerekkel utazol, akkor mindenképp ejtsd utadba az állatkertet is, ahol garantált a kicsik és nagyok számára egyaránt szórakoztató időtöltés!

10. Menton

legszebb francia városok

Végül, de nem utolsósorban a legszebb francia városok listánk utolsó szereplője nem más, mint Menton városa. Ha téged is vonz a Francia Riviera, akkor irány Menton, Franciaország egyik legkedveltebb tengerparti városa. Sokan az olaszországi Amalfi-parthoz hasonlítják Mentont, ahogy színes épületei egész a homokos partig nyújtóznak.

Menton az év minden időszakában gyönyörű, de ha igazán ki szeretnéd hozni a maximumot egy mentoni kirándulásból, akkor időzítsd az utazást nyárra vagy kora őszre, hogy kedvedre élvezdhesd a jó időt és a strandot. A tengertpaton kívül természetesen kulturális és történelmi látnivalókat is tartogat a város. Nézzük is meg, hogy melyek ezek!

Legfontosabb látnivalók Mentonban

Ha nyaralni érkezel Mentonban és szeretnél minden további nélkül fejest ugrani a tengerparti hangulatba, akkor indulj a Promenade de Mer felé. Itt kényelmes napozóágyakat bérelhetsz, hogy egész nap kedvedre lazíthatss.Ha viszont szeretnéd felfedezni Menton kulturális örökségét is, látogasd, akkor ajánljuk figyelmedbe a város fantasztikus múzeumait. Ezek közül kimagasló a Jean Cocteau és az Őstörténeti Múzeum.

Mentonban kirándulva tégy egy sétát a hangulatos Ville d’Art et d’Histoire nevet viselő óvárosban is. Itt szűk, macskaköves utcákat és barokk bájjal csábító kis tereket találsz, éttermekkel, kávézókkal és boltokkal. A sikátorok mentén ejtsd utadba Basilica Saint-Michel-Archange-t is (Szent Mihály Arkangyal-bazilikát), amely a Côte d’Azur egyik leglenyűgözőbb épülete. Picit feljebb, az óváros tetején található a Vieux-Château temető, ahonnan kivételes kilátás nyílik a városra.

Összefoglaló: 10 legszebb francia város – Francia városok

Mint láthattad a listánkon szereplő 10 legszebb francia város mindegyike sajátos látnivalókkal, programlehetőségekkel és lenyűgöző élményekkel várja látogatóit. Akár a kultúra, az építészet, a művészetek, a természet vagy a gasztronómia az, ami igazán megdobogtatja a szíved, Franciaország városai egyik téren sem fognak csalódást okozni. A fővárostól Normandián és az Elzász régión át a Francia Riviéráig felejthetetlen helyek várják, hogy felfedezd őket. Látogass el te is Franciaországba és fedezz fel többet ebből a fantasztikus országból, mint Párizs! Hisz láthattad, a kevésbé ismert, eldugott bájos kis városok is remek kikapcsolódási lehetőséget kínálnak és olyan gazdag történelmi, illetve kulturális örökséggel kápráztatnak el, amelyeket kár volna kihagyni!

Pin: a legszebb francia városok

10 Legszebb Francia Város – Francia Városok
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page