Search
Close this search box.

AirHelp – Mit tehetsz ha késik a gép, törlik a járatot

airhelp

Legyen szó munkaügyi utazásról vagy saját célú kiruccanásokról, de ha neked is szerves részed a repülés, akkor meglehet, hogy ismerősen cseng az AirHelp név. Sajnos a légi utazás az elmúlt években egyre több kellemetlenséget tartogathat, így nem árt, ha tudatosan készülsz a bosszantó helyzetekre. A váratlan változások, járatkésések, törölt járatok, elveszett poggyász a leggyakoribb problémák, amikkel manapság találkozhatsz ha repülni készülsz és a szomorú valóság az, hogy légitársaságtól függetlenül ezek jóval gyakrabban fordulnak elő, mint azt gondolnád. Az AirHelp hatékony támogatást nyújt elveszett poggyászok és késő repülő esetén, de törölt járat kártérítés igénylésére is lehetőséget ad. De hogyan működik pontosan? Mit mondanak az AirHelp vélemények? Tényleg megbízható ez a cég? Az alábbiakban mindenre fény derül.

AirHelp – Mit kell tudnod róla?

Kevesen tudják, főleg a ritkábban utazók közül, hogy a késő repülő vagy törölt járat esetén az utasokat kompenzáció illeti. Nem beszélve arról, hogy ha az utazás során elveszik a poggyászod, elveszett poggyász kártérítés igénylésére is lehetőséged van. Ezt a megfelelő tudás vagy kommunikáció hiányában azonban sokan elmulasztják kiharcolni, holott a légitársaság hibájából adódó kellemetlenségekért a légitársaságnak felelnie kell és az esetek többségében ez anyagi kártérítést jelent.

De kezdjük az elején. Mi köze mindehhez az AirHelpnek? Az Airhelp 2013 óta működik és mára a világ legnagyobb légiutas jogi szervezetévé nőtte ki magát. Az évek során több, mint 2 millió utazónak segített különböző, a légi utazással kapcsolatos helyzetek orvoslásában. Rengeteg AirHelp vélemény támasztja alá a cég hatékonyságát és megbízhatóságát, az ügyfelek, több, mint 125 000 5-csillagos értékeléssel jutalmazták a szolgáltatást.

Mivel a repülési kártérítések igénylése időigényes, bonyolult és stresszes folyamat lehet, az AirHelp leveszi ezt a terhet az utasok válláról. Az AirHelp elejétől végig lebonyolítja a kártérítés igénylésének folyamatát és biztosítja az utasok megfelelő kompenziációját. Egyszerű kártérítés igénylésektől a bírósági ügyek lebonyolításáig számtalan szolgáltatás igénybe vehető, az AirHelp pedig minden esetben megfelelő felvilágosítást nyújt az utasok jogairól.

Az utas jogai

késő repülő

Mivel az AirHelp bárhonnan igénybe vehető, fontos észben tartani, hogy a légi utasok jogaira vonatkozó törvények országonként változnak. Más szabályok vannak érvényben például az Amerikai Egyesült Államokban és mások az Európai Unióban. Az alábbiakban az EU-ra vonatkozó EC 261-es törvény szerinti légi utas jogszabályokat nézzük meg. Valamennyi európai reptérről induló utas ugyanis az EC 261 hatálya alá tartozik. 

A jogszabály értelmében a megítélt kártérítési összegek személyenként akár a 700 dollárt is elérhetik. Éppen ezért fontos tisztában lenni az utas jogokkal, hiszen a leapróbb kihágás is már elég ahhoz, hogy kompenziációt igényelj. A gyakran felmerülő problémák között szerepelhet a beszállás megtagadása, a járat törlése, a három vagy több óránál hosszabb járatkésés vagy a poggyász elvesztése. Ilyenkor fontos előtérbe helyezni az utas jogait, amelynek a légitársaságoknak kötelességük tiszteletben tartani. 

Az anyagi kompenzáció mellett az EC 261 egyéb utas jogokat is felsorol. Az AirHelp kimutatásai szerint az utasok 85 százaléka nincs tisztában a rájuk vonatkozó utas jogi törvényekre. Szinte biztosak vagyunk benne, hogy mint mi is ezelőtt, te sem tudtál eddig sok olyan utas jogról, amelyeknek hasznát veheted. Csak hogy néhányat felsoroljunk a legfontosabbak közül, íme:

A legfontosabb EC 261 utas jogok

 • Az utas jogairól való tájékoztatás kötelezettsége: Minden egyes légitársaságnak kötelezettsége tájékoztatást nyújtani az utasok jogairól, az erre vonatkozó információt pedig kötelező megjelenítenie a check-in pultnál. 
 • Visszatérítéshez vagy átírányításhoz való jog: Ide tartozik az időveszteség miatti kártérítés. Emellett azonban abban az esetben, ha a járat több, mint 5 órát késik, az utas jogosult az eredeti jegy értékének teljes vagy részleges visszatérítésére. Szükség esetén pedig a repülőtársaság által biztosított visszajáratra.
 • A gondviselés joga: Járat kimaradás vagy hosszas járat késés esetén a légitársaságnak biztosítania kell az utasok számára az étkezést és a víz ellátást. Az utasoknak joguk van a kommunikációhoz való hozzáféréshez, beleértve két telefonhívást. Abban az esetben pedig, ha a járat törlés miatt az utasnak éjszakai szállásra van szüksége, a légitársaságnak biztosítania kell egy szállodai szobát és oda-vissza reptér transzfert. 
 • Jegytípusok változása: Ha a légitársaság egy alternatív járatot ajánl az utasnak és a jegy az előzőleg lefoglalt jegyhez képest magasabb osztályba szól (pl. business osztály vagy első osztály), a különbség finanszírozása a légitársaságot terheli. Ugyanakkor, ha a légitársaság az utast a lefoglaltnál jegynél alacsonyabb osztályba helyezi, az utas jogosult a kifizetett ár 30-70 százalékára.

Mit tegyél ha késik a géped vagy törlik a járatot?

törölt járat kártérítés

Ha abba a kellemetlen helyzetbe kerülnél, hogy késik a géped vagy esetleg törölték a járatod, természetesen saját magad is elindíthatod a kárterítés igénylésének folyamatát. Ez azonban, mint már előzőleg említettük, egy igencsak fáradtságos és komplikált folyamat lehet, nem beszélve a stresszről, amivel a helyzet jár.

Legyen szó késő repülő problémáról, elveszett poggyász kártérítés vagy törölt járat kártérítés igényléséről, ha külső segítség nélkül vágsz bele a folyamatba, mindenképp kezd azzal, hogy megfelelően tájékozódsz az utas jogokról és a légitársaság kötelezettségeiről. Ezt követően pedig késlekedés nélkül vedd fel a kapcsolatot a légitársasággal és jelezd a problémát.

A kártérítési folyamatot kezdeményezheted a légitársaság reptéren található pultjánál is, de a későbbiekben telefonon vagy e-mailen is jelezheted sérelmeid. Fontos azonban észben tartani, hogy az egész kommunikációs folyamatot neked kell végrehajtanod. A kompenzációhoz szükséges papírmunka időigényes és bonyolult és egy-egy telefonhívás lebonyolítása akár órákig is eltarthat, nem beszélve a kártérítés kézbesítéséről. 

Előfordulhat az is, hogy a légitársaság akár hónapokon át nem válaszol a kérésre, így megtörténhet, hogy alig vagy egyáltalán nem értesülsz a kártérítés folyamatának állapotáról. A másik fontos szempont, amit érdemes komolyan venni, az a pereskedéssel járó kockázat. Ha az ügy ugyanis bíróságra kerül, akkor akár veszítesz, akár nyersz, az ügyvédi költségek téged, az utast terhelik.

Néhány hasznos tipp, ha késik a géped vagy törlik a járatod

 • Tartsd kéznél a beszállókártyádat és minden úti okmányod
 • Érdeklődj a légitársaságtól, hogy mi a késés vagy járat törlés oka
 • Gyűjts bizonyítékot a késésről vagy a törölt járatról (ez lehet akár egy fénykép a reptéren található indulás/érkezés tábláról, a légitársaságtól kapott e-mail, stb.)
 • Jegyezd fel az eredeti érkezési időt
 • Kérd a légitársaságot, hogy a várakozás ideje alatt gondoskodjon az étkeztetésedről
 • Ne írj alá semmit, és ne fogadj el olyan ajánlatot, amely az utas jogaidat sértik
 • Ha szükséges, kérd meg a légitársaságot, hogy biztosítson szállodai szobát

Miben segíthet ilyenkor az AirHelp?

airhelp

Ha repülés során hasonló problémával találod szemben magad, az AirHelp könnyű és problémamentes megoldást kínál a bosszantó helyzet orvoslására. Segítségével nemcsak időt takaríthatsz meg, de megóvhatod magad a fölösleges stressztől és a légitársasággal való kommunikálás nehézségeitől. Mivel professzionális, komoly jogi ismeretekkel felvértezett csapat áll az AirHelp mögött, így a kommunikációjuk is hatékonyabb, ha kártérítés igénylésre kerül sor.

Egyszerűen annyit kell tenned, hogy jelzed az AirHelp-nek, hogy segítségre van szükséged. Küldd el nekik a szükséges dokumentumokat és bizonyítékokat online, amiből kiderül, hogy mi a probléma oka. Ezután már semmi tennivalód nem lesz, mint megvárni, amíg az AirHelp az utas jogaidat előtérbe helyezve helyetted intézkedik.

Amint értesítetted az AirHelpet a problémáról, ők azonnal felveszik a kapcsolatot a légitársasággal, közben pedig rendszeres tájékoztatást nyújtanak az ügy állapotáról. A kártérítés igénylés benyújtásától a kompenzáció jóváhagyásáig az AirHelp mindent figyelemmel kísér. A megítélt kártérítési összegek esetenként változnak, de mint említettük, az összeg akár 700 dollár is lehet.

Hogyan regisztrálj és nyújts be panaszt az Airhelp weboldalán?

Ha igénybe szeretnéd venni az AirHelp szolgáltatást, az eljárás roppant egyszerű. Mégcsak az AirHelp login folyamaton sem kell keresztül menned, regisztráció nélkül is azonnal segítséget tudsz kérni. Az AirHelp weboldalára lépve azonnal a következő kérdés fogad: Késett a repülőgéped vagy törölték a járatod? A kérdés alatt két dobozt találsz, ahová be kell írnod, hogy honnan hová repültél vagy repültél volna. Ezt követően kattints a “Check compensation” gombra.

Az AI chat botok azonnal akcióba lépnek és feltesznek néhány alapvető kérdést, amely alapján beazonosítják, hogy a jelentett probléma alapján igényelhető-e kompenzáció. Ezek a kérdések a késő vagy törölt járattal kapcsolatosak. Ezután meg kell adnod néhány személyi adatot is (név és email cím), valamint csatolnod kell a bizonyítékul szolgáló dokumentációt. Természetesen, komplikáltabb esetekben a chat botokat AirHelp dolgozók váltják fel.

A kérés benyújtása után semmi dolgod nincs, mint megvárni a fejleményeket. Regisztrálnod ekkor sem szükséges. Abban az esetben viszont, ha nemcsak az AirHelp ingyenes elérhető (No win, no fee) verzióját szeretnéd használni, hanem hosszútávon befizetnél az egyéves AirHelp Plus szolgáltatásra, akkor ezt regisztráció és és egy minimális összeg befizetésével teheted meg. Hogy mi a különbség a kettő között? Görgess lennebb és olvass tovább!

Az eljárás költségei, menete és időtartama

Először is nézzük meg, milyen költségekkel jár az AirHelp alapszolgáltatás és milyen munkafolyamatra, illetve időtartamra számíthatsz az kártérítési ügyed lebonyolításával kapcsolatban. Nos, az eljárás teljesen ingyenes, a kártérítés kifizetéséig minden költség az AirHelp-et terheli, így neked sem előre, sem utólag nem kell fizetned. Amint az AirHelp megkapja a légitársaságtól a kártérítést, 65 százalékot átutal neked, megmaradt 35 százalék az AirHelp-et illeti. Amennyiben az ügy jogi útra terelődik, ehhez egy 15 százalékos jogi intézkedés díj is csatolódik.

Az eljárás menete teljesen átlátható, a kérésed beküldése után az AirHelp dolgozói azonnal intézkedni kezdenek, ez azonban a légitársaságtól függően napokig, hetekig vagy hónapokig is eltarthat. Amennyiben a kompenzáció jóváhagyásra kerül, az AirHelp átutalja az összeget, miután levonta belőle a 35 százalékot. Ha azonban a légitársaság visszautasítja a kártérítést, az AirHelp bíróságra viszi az ügyet.

Ha be szeretnél fizetni az AirHelp Plus szolgáltatásra, akkor két csomag közül választhatsz. Az első az Essential csomag, ez 24.99 euróba kerül évente. A másik csomaglehetőség a Complete, amelynek ára évi 49.99 euró. Ha fizető felhasználó vagy, akkor a kártérítés 100 százalékát megkapod, ezen kívül pedig további juttatásokban lehet részed. Ide tartozik például lounge belépő, amely késő repülés esetén vízválasztó lehet.

De ami igazán különbséget tesz az az AirPayout szolgáltatás, amely plusz 100 euró kifizetését garantálja. Erre már a repülés utáni napokban szert tehetsz. A Complete csomaghoz tartozik pedig az AirLuggage, amelynek segítségével minden egyes elveszett vagy késleltetett poggyász után 150 eurót kaphatsz. Mint látod, az évi összeg, amit befizetsz csekély ahhoz képest, amit az AirHelp Plus ajánl, így ha gyakran repülsz, szerintünk megéri a befektetést.

Airhelp vélemények

Túlzás nélkül állítjuk, hogy az AirHelp vélemények több, mint bizalomgerjesztőek. Több platformon is a világ különböző részeiről érkeznek folyamatosan értékelések, az egykor frusztrált utasok elégedetten vallanak az AirHelp által nyújtott segítségről. Olvashatsz felhasználói véleményeket az AirHelp weboldalán, a cég közösségi média platformjain, de olyan neves oldalakon is, mint például a Trustpilot.

És ha már Trustpilot, ezen a platformon 167,068 értékelés alapján az AirHelp az 5-ből 4.6-os értékeléssel rendelkezik. Ez igencsak kimagasló eredménynek számít, főleg, hogy az értékelések 82 százaléka 5 csillagos AirHelp vélemény! Rengetegen számolnak be arról, hogy késett a repülőgépük, törölték a járatukat, az AirHelp pedig zökkenőmentesen lépett akcióba az oldalukon és segítette hozzá az utasokat a kártérítéshez.

Számtalan olyan véleményt is olvasni, amikor a felhasználók eleinte saját úton próbáltak kommunikálni a légitársasággal és kártérítést igényelni, de vagy nem érkezett a kérésükre válasz vagy a légitársaság megtagadta a kompenzációt. Ezt követően fordultak az AirHelp csapatához és sikeresen, teljes kompenzációban részesültek.

Összefoglaló: AirHelp

Ha minket kérdezel, a számok és az AirHelp vélemények magukért beszélnek. Többszázezer elégedett ember a világon szívből ajánlja ezt a szolgáltatást, ami nem véletlen, hiszen az AirHelp valóban hatékony és eredményes munkát végez. A legjobb pedig az egészben az, hogy az AirHelp ingyenes elérhető szolgáltatás, csupán a légitársaságtól kapott kompenzáció árából vonnak le egy bizonyos százalékot. A nap végén azonban így is kedvezőbb lesz a banki egyenleged, mint kártérítés nélkül.

Ha éppen késik tehát a géped, elveszett a poggyászod vagy éppen sikertelenül próbálsz törölt járat kártérítést igényelni, ne habozz tovább és lépj fel az AirHelp weboldalra. Az AirHelp gondoskodik arról, hogy a légitársaság okozta frusztráció ellenére jól végződjön a történet és megkapd azt a kártérítést, ami megillet. Ne hagyd hétvégi utazásod, vagy hosszabb vakációdat elrontani!

Pin: Airhelp

AirHelp – Mit tehetsz ha késik a gép, törlik a járatot
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page