Search
Close this search box.

Eredeti Mézes Krémes Recept

eredeti mézes krémes recept

Ha választanom kellene, hogy az eredeti mézes krémes receptet, vagy a legfinomabb mézes krémes receptet süssem meg a családnak azt kell mondjam, hogy könnyű dolgom lenne. Bármelyik recept szerint is fogtok dolgozni ízvilágban nagyon fogja hozni a tőle elvártat, ezt garantálom. Hihetetlenül finom lesz, és krémes. Kell ennél több érv, hogy elkészítsd? Szerintünk nem! Ha csak az tart vissza, hogy nincs egy jó recepted, megnyugtatunk, hozzuk az általunk bevált receptet, és az újabbnál újabb tippeket is, hogy biztos sikerre vidd a projektet.

Eredeti mézes krémes recept

eredeti mézes krémes recept

A klasszikus mézes krémes receptek között is van viszont különbség. Van aki négy lappal dolgozik, míg mások három lapra esküsznek. Mi most az utóbbit választottuk, mivel a gyerekek alvás idejében ez fért bele. Ember tervez, és Isten végez ahogy a mondás is tartja, így mindenki szabadon tervezzen a sütési időt is figyelembe véve. Ízben a lapok száma nem fog számítani.Ugyanígy változhat a használt lekvár íze is, akár tájegységekként is, de természetesen megvannak a közkedvelt opciók ez esetben is.

Ha ezekről dönteni tudtunk a grízes krém minden esetben ugyanaz lesz, viszont a csokoládé máz újra változhat. Van aki csak porcukorral a tetején készíti, de olyan cukrász is akad aki főzi a mázat rá, de a legegyszerűbb szerintünk a csokoládé olvasztása lesz. Mivel nagyon be kellett osszuk mi az időt, maradtunk hát az utóbbinál jelenleg. Ízben viszont mindegyik variáció nagyon jó. Utolsóként említeném a puhaságot, de ha kivárjuk, mindegyik puha mézes krémes lesz, de rögtön puha recepttel is találkozhatunk már.

Négylapos Mézes Krémes

Az eredeti mézes krémes recept maga a tészta hozzávalói miatt lesz igazán tradicionális, de sokak számára a lapok száma a meghatározó. A négylapos mézes krémesre esküsznek nagyon sokan a receptekben, és mi is arra készültünk volna éppen ezért, de sok esetben az a 15-20 perc is döntő tud lenni, így mi most maradtunk a három lapos változatnál. Főleg kisgyerekes családoknál úgy hisszük megbocsájtható, hiszen ez alatt a kis idő alatt is annyi minden történik mellettünk, vagy körülöttünk, nem igaz?

A legfinomabb mézes krémes attól lesz az igazi, hogy a lapunk omlós, mézes jelleggel bír, és a krémmel tökéletes harmóniába van. A grízes krém bár nagyon rég ismert, számomra a mézes krémesbe tűnik a legjobb választásnak, legalábbis a legtöbb esetben ennél a süteményél alkalmaztam. Nem mellesleg hihetetlen könnyed hatása van így együtt ebben a tésztában. A lekvár és a csokoládé már csak megkoronázza az amúgy is finom alapokat.

Ha szeletelésről van szó a téglalap a legelterjedtebb, de személyes kedvencem a kocka, hiszen tartalmasabb, és nagyobb szeleteket tálalhatok ebben a formában. Ízlések és pofonok, hiszen akármilyen alakot is öltsön az íze lesz a mérvadó. Mindent eldönteni sem kell előre, akár kedvünk szerint is variálhatjuk a dolgokat, jöjjön hát a klasszikus mézes krémes hozzávalója.

A klasszikus mézes krémes hozzávalói

A klasszikus mézes krémes alapja természetesen a méz lesz, még akkor is ha abból nem is jár bele olyan nagy mennyiség. Ha jól használjuk az arányokat, a tésztánk nem lesz sem ragadós, sem nehezen kezelhető. Az általunk megadott változatban nekünk nem szokott egyik probléma sem jelentkezni, így bátran merjük ajánlani nektek is. A porcukor esetében kiemelnénk, hogy fontos, hogy ne cukrot használjunk a tésztába, mivel kiérződik a végeredményben. A többi hozzávaló gyakorlatilag egyszerű, és biztosan mindenkinél megtalálható. Ha kész a tészta a lapok elosztása után, a nyújtásnál kell vigyázzunk, hiszen kissé könnyen repedhet, vagy lyukadhat a tészta ahogy vékonyodik. Mi mindig akkorára készítjük a tésztát amekkora sütő tepsin fogjuk sütni.

A krémet két részletben fogjuk elkészíteni, először is egy hagyományos tejbegrízt kell csináljunk a megadott mennyiségekkel, és ameddig hűl addig a krém többi hozzávalóit is össze dolgozzuk. Érdemes a grízt még meleget kiönteni egy hideg tálba, hogy hamarabb hűljön, míg a vajas krémet én elektromos keverőbe tettem, így csak adagoltam hozza a dolgokat. Amikor minden kész, és a grízünk is langyos a két dolgot lassan össze keverjük, és kész is a tökéletes krémünk. Nem kell féljünk még eléggé meleg lesz a gríz, hogy hőkezelődjön a tojás sárgája is.

Lekvár esetében ha épp van otthon használjunk barackot, vagy csipkebogyó lekvárt. Ennél a résznél figyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan folyós amit épp használunk. De ha egyik lekvár sincs otthon, vagy épp nem az lenne az aktuális favorit (mint nálunk), nyugodtan tegyünk bele más ízesítést. Egy kicsit újító hatása lesz, de a végeredményen nem fog változtatni ám. Mi jelen esetben fekete ribizli lekvárt tettünk bele, és mondhatjuk nagyon ünnepi lett a végeredmény is! Nem is szaporítjuk tovább a szót, jöjjenek a pontos arányok, és kapjuk meg az isteni mézes krémes receptjét.

eredeti mézes krémes recept

Eredeti Mézes Krémes Recept

Dóra Tassaly
A puha mézes krémes ami minden családi asztalon tökéletesen mutat. Mézes lapok közé bújtatott könnyed krém, és lekvár.
5 csillag 4 értékelőtöl
Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Desszert
Cuisine Magyar
Servings 8

Equipment

 • 1 keverő tál
 • 1 nyújtófa
 • 1 sütő tepsi

Ingredients
  

 • 500 g liszt
 • 150 g porcukor
 • 5 ev. méz
 • 60 g vaj
 • 3 db. tojás
 • 1 kávés kanál szódabikarbóna

Grízes krém

 • 250 g vaj
 • 200 g porcukor
 • 5 dl tej
 • 1 db tojássárgája
 • 1 cs. vanília cukor

Lekváros réteg

 • 200 g lekvár

Tetejére

 • 100 g étcsokoládé
 • 50 g vaj

Instructions
 

 • Az isteni mézes krémes recept első lépése, hogy a lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzá morzsoljuk a hideg vajat.
 • Addig gyúrjuk együtt míg kisebb darabokba nem kezd össze állni.
 • Lassan a porcukrot, és a szódabikarbónát is bele keverjük.
 • E közben a mézet langyosítjuk, és hozzá adjuk az egyveleghez.
 • Bele keverjük a tojás sárgáját, és addig gyúrjuk amíg szép, és összeállt tésztát nem kapunk.
 • Három, vagy négy részre osztjuk, egyenlő arányba. Majd egyenként kinyújtjuk.
 • 180℃ fokos sütőbe 10 perc kell minden lapnak külön-külön. Célszerű a sütő tepsit megfordítani, és úgy sütni a tésztát.

A krém

 • A tejet forraljuk, és belekeverjük kanalanként a grízt. Ha sűrű hűtsd vissza.
 • A cukrot a vaníliával, tojással,és a vajjal kidolgozzuk habosra.
 • Lassanként hozzá adjuk a grízt is.

A tészta összerakása

 • Minden lapot megkenünk grízes krémmel, középre tesszük a lekvár réteget is.
 • A tetejére vízgőz fölött csokoládét melegítünk, és leöntjük a tésztánk, majd simítjuk.
 • Célszerű egy napot, vagy éjjelt várni a felvágással, hogy puhuljon vissza a tésztánk.
Keyword csokoládé, grízes, krémes, mézes
Tried this recipe?Let us know how it was!

Összefoglaló: Eredeti Mézes Krémes Recept

Végeredményben egy puha mézes krémes lett a jutalmunk ha mindent betartottunk, így már csak hátra kell dőljünk, és nyugodtan elfogyasszuk munkák gyümölcsét, és bezsebeljük a sok dicséretet érte. Az isteni mézes krémes biztos, hogy bárkinek elfogja nyerni a tetszését, és mi is csak pozitív tapasztalatokat fogunk nyerni általa. Most,hogy jönnek az ünnepek is, bátran használjuk a tudást az ünnepi asztalnál is, és lepjük meg a családot egy finom mézes krémessel.

A receptet elkészítette és megírta: Tassaly Dóra

Pin: Eredeti Mézes Krémes Recept

Eredeti Mézes Krémes Recept
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page