Search
Close this search box.

Hagyományos Szalagos Fánk Recept

hagyományos szalagos fánk

Amikor eljön a farsang időszaka, akkor eljön a farsangi fánk időszaka is. Nem is hiszem, hogy bárki panaszt tenne ez ellen, hiszen egy pillekönnyű szalagos fánk recept megkönnyíti a sütési fáradalmakat, és nem létezik olyan személy aki évi egyszer azt mondaná, hogy köszönöm nem kérek, hisz mindenki elcsábul egy íncsiklandozó meleg fánktól. Ahány ház annyi szokás, de jelenleg mi arra fogunk törekedni, hogy egy hagyományos szalagos fánkot mutassunk be nektek, hiszen egy jó alaprecept után jöhetnek akár a bonyolultabb összetevők is. Kitudja, akár fánk tornyot is építhettek még.

Hagyományos szalagos fánk recept

hagyományos szalagos fánk

De ne szaladjunk úgy előre, maradjunk az alapoknál még ma. Ez a farsangi fánk tehát a hagyományos, hihetetlenül puha, tele kis apró lyukacskákkal dolog lesz, aminek nagyon jól fog állni a porcukor, de a lekvár is. A felvágósabb tálalásnál kínálhatunk vele, vagy melléje akár vanília öntetet is. Mi viszont január óta már több alkalommal sütöttünk, és hát nem érte meg a betöltést. Melegen elillant az egész.

A szalagos fánk, hogy igazán jó legyen bizonyosan illik neki megjelenésében az a kis szalag, ami minden háziasszony bosszantására is van. Hogy miért mondom ezt? Mivel bár az ízét nem befolyásolja, sőt az alakját sem, ha véletlenül elmarad a szalag róla bizony nem esik jól senkinek, pedig hát csak esztétika. Engem is ezzel szoktak vigasztalni ha éppen nem lesz rá, de ennek ellenére mindig törekedünk a legjobbakra.

Farsangi Fánk hagyományok

A farsangi fánk hagyománya az időszakhoz köthető amiben sütni szokni azt. Vagyis a fánk hagyománya szorosan összeköthető a karneváli szezonnal, ami nálunk húshagyó kedden kezdődik, és hamvazó szerdával fog véget érni. Egyes helyeken farsangi mulatságokat rendeznek, ahol a fánk fogyasztása, és a hagyományok szerinti készítése központi szerephez fog kerülni.

Mi több néhány kultúrában a farsangi fánkokba elrejtenek egy farsangi babát, és aki rábukkan a fogyasztás közben annak nagy szerencséje lesz a következő évben. Ő lesz a farsang királya, vagy épp királynője is, hiszen a szerencse választotta őt ki. Ezzel pedig játékosságot is csempészhetünk a farsangi fánk evés köré, akár szimpatikusabbá téve a gyerekek körében, vagy épp a szkeptikus barátaink lenyűgözésére.

Éppen ezért ez alatt az időszak alatt előkerülnek a különleges receptek, mint például a pillekönnyű szalagos fánk recept, amihez adhatunk speciális aromákat is, mint a narancshéj, vagy a fahéj. Idén mindkettőt próbáltuk, és csak ajánlani tudjuk mindenkinek. A hagyományos receptben igazi rum is kerül, hogy biztosan ne szívja fel az olajat a süteményünk, de ennek ellenére gyerekek is bátran fogyaszthatják, hiszen nem nagy mennyiségi tényezőről van ám szó, ami sütésen is át fog esni fogyasztás előtt.

A farsangi fánk recept variációi

hagyományos szalagos fánk

Számos farsangi fánk létezik, és egyikkel sem fogunk mellé lőni az biztos, de a hagyományos fánk az egyértelműen a legtöbb emléket fogja előhozni belőlünk. Ez a recept nem tartalmaz különleges hozzávalókat, hacsak magát a rumot nem nevezzük annak, de azt is tudjuk ma már helyettesíteni sütésnél használt rum kivonattal. Ehhez a titokhoz még egy kis citrust kell hozzá adnunk, ami nagyon jó ízt fog adni az elkészült süteménynek.

Maga a szalag nem csak dísz tud lenni a fánk recept része is, hiszen a hagyományhoz hozzá tartozik, és különleges jelentést is társíthatunk neki. Jelentheti számunka a gazdagságot, és szerencsét amivel az eljövendő időszakra gondolunk. De a szalagos fánk lehet a közösség összetartozását jelképező elem, ami összeköti az együtt fogyasztó társaságot is.

Éppen ezért amit nem szabad sajnálnunk a készítés során az az olaj, vagy zsír. Nagy fazékban, bő olajban, egyszerre kevés fánkot süssünk. Ez az egyik praktika amit az évek során megtanultam erről. Nem elég, hogy kissé ússzon az olajban a fánk, tényleg kész tenger kell neki, hogy megjelenjen a kis szalag rajta. A másik nagyon fontos dolog, hogy mindig födjük le amíg az első oldala sül, hiszen a visszacsapódó pára által jobban felnő majd a fánkunk.

Saját preferenciám szerint én már idén nem szagatom ki pohárral őket, hanem egyforma méretűre szétválasztom a tésztát, és külön gömbölyítem mindegyiket. Ez jobban tetszett nekem mivel a tésztámban nem lesznek fennmaradó darabok, és sokkal arányosabban fognak sülni is. Ez esetben is viszont marad az újra kelesztés, hiszen ha már foglalkozunk a tésztával kelleni fog neki a regenerálódás sütés előtt.

A kész finomságokat bő porcukorral megszórva már tálalhatjuk is, de ma már nem ritka a csokoládés fánk, vagy épp a vaníliás ízesítésű sem. A mézes fánk, vagy épp a diós viszont bár ízében igenis a hagyományos vonalat tudja hozni, még is teljesen új textúrák magában a fánkban, vagy épp fánkon. Nem csalódunk benne ha kipróbáljuk így is. Ha még is újdonságra vágynánk nézzünk szét a szomszédos országok kínálatában, és készítsünk el egy finom farsangi ételt az ő szokásaik szerint is.

hagyományos szalagos fánk

Szalagos Fánk Recept

Dóra Tassaly
A szalagos fánk recept ami mindenkinél más, még is mindannyiunknál egyforma. Puha, pillekönnyű, és farsangi. Készítsük idén együtt el.
5 1 értékelőtöl
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Desszert
Cuisine Magyar
Servings 6

Equipment

 • 1 keverő tál
 • 1 nyújtó fa
 • 1 főző lábas
 • 1 fánk kiszedő

Ingredients
  

 • 500 g finomliszt
 • 5 g száraz élesztő
 • 250 ml langyos tej
 • 3 darab tojás sárgája
 • 75 g zsír vagy vaj olvasztva
 • 75 g porcukor
 • 1 cs
 • 1 citrom reszelt héja
 • 5 ml rum

Sütéshez

 • 1 liter olaj

Tálaláshoz

 • 100 g porcukor
 • 100 g lekvár

Glazúr (opcionálisan)

 • 100 g porcukor
 • 2 kanál meleg víz figyelve a kivánt állagot
 • 1 tasak vaníliás cukor

Instructions
 

 • A szalagos fánk recept első lépése az élesztő felfuttatása a langyos tejben, egy kis cukorral. Ha habos akkor már jó, ez körülbelül 10 perc.
 • A lisztet szitáljuk egy tálba, majd közepébe készítsünk mélyedést.
 • Mehet hozzá az élesztős keverék, a tojás sárgája, olvasztott vaj (zsír), cukor, só, citromhéj. Vagyis szép lassan minden hozzávaló.
 • Gyúrjuk össze, amíg egy rugalmas tésztát nem kapunk.Nem szabad túl ragaszos legyen, de túl kemény sem. Ha megkívánja adjunk hozzá még lisztet, vagy épp tejet, hogy megkapjuk a puha, de kidolgozott tésztát.
 • Fedjük le, és hagyjuk kétszeresére nőni. Ez körülbelül 1-2 óra lehet.
 • A megkelt tésztát kinyújthatjuk, és tetszőleges formára vághatjuk. Figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan vékonyra kinyújtva. Ha kész hagyjuk lefedve megkelni.
 • Amennyiben ez nem tetszik, az olasz bombolini tésztájához hasonlóan egyenlő részre osszuk szét a tésztát, gömbölyítsük fel, és hagyjuk újra lefedve megkelni.
 • Melegítsünk fel olajat, majd ha jó forró lesz vegyük vissza a lángot, hogy ne égesse a fánkokat majd. Minden fánkot az alsó oldalával felfele kell bele tegyünk a főzőedénybe. Egyszerre maximum 4-et, ha nagy a főző edény.
 • Minden oldalának körülbelül két perc kell, de az első két percet födjük le a sütésnél.
 • Amikor megsültek vegyük ki, csöpögtessük le, és még langyosan porcukrozzuk.
Keyword fánk, farsang, lekváros, pillekönnyű, porcukros, szalagos
Tried this recipe?Let us know how it was!

Összefoglaló: szalagos fánk recept

A farsangi fánk nem is olyan nehéz, bár az egyszerű receptek közé sem sorolnám be pont a szalag miatt. Az viszont kétségtelen számomra, hogy az évnek ezen időszakában a szalagos fánk, és a csöröge fánk az ami nélkül nem tudom elképzelni a farsangot. Ebben a cikkünkben most megosztottam veletek a szalagos fánk receptemet, és annak titkát én mikkel szoktam feldobni azt, illetve pár olyan trükkömet amivel megpróbálom mindig egy kicsit jobbá tenni. Remélem nektek is tetszett ez a receptem is, és továbbra is együtt készítsük a finomságokat.

Pin: szalagos fánk recept

Hagyományos Szalagos Fánk Recept
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page