Search
Close this search box.

Koszika – Koszorus Krisztina, az erdélyi magyar énekesnő

Koszika

Koszika egy olyan név, amelyet az erdélyiek, de főképp a marosvásárhelyiek már nagyon jól ismerhetnek. Az erdélyi magyar énekesnő egy rendkívüli pályát futott be úgy zenekarával (vagy zenekaraival), mint szólóban is, éppen ezért szeretnénk, ha nem csak Erdélyben, hanem a teljes Kárpát-Medencében – és azon is túl – minél többen megismernétek ezt a nevet! Cikkünkben megtudhatjátok ki is Koszorus Krisztina, az erdélyi énekesnő, aki eddig tizenkét országban megannyi embert varázsolt el a hangjával az Országháztól a Niagara vízesésig, és akinek sokszínű karrierje és munkássága biztosan utat talál majd sokatok szívéhez!

Koszorus Krisztina – Koszika

Koszika

Krisztina művészcsaládba született, szülei, testvérei, de még a tágabb családja is zenész vagy táncos. Édesapja hegedűprímás, édesanyja pedig balerinának készült, de a néptáncot választotta végül. A szülei együtt dolgoztak a Maros Művészegyüttesnél egészen a nyugdíjazásukig, érthető tehát, hogy Krisztina is a zene felé vette az irányt már gyermekkorától, hisz a zene mindig is része volt a mindennapjainak. Így került a marosvásárhelyi művészeti iskolába is, ahol a hegedűt választotta fő tárgyának.

Bár természetes volt, hogy ami a karriert illeti, Krisztina a zenei örökséget fogja továbbvinni, azonban azt nem látta senki előre, hogy a 16 év klasszikus hegedülés dacára végül az egyik legtehetségesebb erdélyi jazz-pop-funk-soul énekes karakterében fog ismertté válni később, hisz rájött, hogy az ő igazi hangszere a hangja. Ez a történet pedig líceumban kezdődött, amikor egy iskolatársával a folyosón elkezdtek együtt jam-melni, és ez addig fejlődött tovább, míg zenekart nem alapítottak.

Az egyetemi évek alatt, míg ő a zeneakadémián tanult Kolozsváron, a fellépések is elkezdtek szaporodni, és lassan nem maradt olyan bár vagy szórakozóhely Kolozsváron, ahol fel ne léptek volna. A kis fellépéseket követték a fesztiválok, lassan egész Erdély és Románia-szerte elszaparodtak a koncertek, és így indult el az igazi története Koszikának.

Ma már évente 40-50 hazai és külföldi koncertje van, de a történetnek itt még messze nincs vége! A magyar énekesnő “igazi”, aktuális zenekara 2011 után kezdett kiépülni, miután hazaköltözött Marosvásárhelyre, és megismerte párját, Szász Csabát, akivel először duóban kezdtek el zenélni. A duójuk pedig nemsokára 7 fős zenekarrá duzzadt, amit ma úgy ismerünk, mint a Koszika & the HotShots.

Koszika & The HotShots

A Koszika & the HotShots erdélyi zenekar 2011-ben alakult és Funk/Pop/Jazz zenét játszik. A zenei kollektívát Sárdi Tamás, Zonda Attila, Ercsei Frankie, Éltes Áron és Vaughn Roberts alkotják, fő oszlopai, alapítói és alkotói Koszorus Krisztina Koszika és Szász Csaba.

A művész akkor igazán művész, ha van szabadsága az alkotáshoz, épp ezért a Koszika & the HotShots sokféle stílust felölelt az évek során – sok mindenben kipróbálták magukat, és teljesítettek is kiválóan! A kiváncsiság, az újítás, a javítás és a kísérletezés a kulcs – fogalmaz a zenekar dalszerzője, Koszika.

Koncertjeiken több nyelven szólalnak meg dalok, és a nyugati stílusokon kívül, mint például a funk, reggae vagy pop, a földrajzilag távol eső népek zenéjéből is merítkeznek, sőt, merészen kombinálják is őket. Így koncertjeiken azt is megtudhatod, hogyan szól egy erdélyi népdal brazil köntösben! Céljuk az alkotásban egy határokon és stílusokon átívelő, egyesítő erejű zenét létrehozni, amelyben megférnek egymás mellett a különböző kultúrák, nyelvek, stílusjegyek, zenei nyelvezetek és hangulatok.

koszika

Tehetségük és zenei felkészültségük pedig, úgy a zenében, mint az életben hozzásegítette őket, hogy ezt meg is tudják valósítani, sőt, meg is tudjanak élni a zenéjükből. Ez sem Erdélyben, se Magyarországon, de sehol a világon nem könnyű feladat, hisz ha valaki nem rendkívül ismert, nem kevés munkával jár megélhetést teremteni a zenéből.

Krisztina elmondása szerint ez kétélű kard volt, hisz egyrészt ez biztosította a szabadságot a döntésekben, a helyet, az energiát az alkotáshoz, de ugyanakkor le is lassította őket a fejlődésben, hisz amit megkerestek, azt befektetés helyett felélték, mint személyes keresetet.

Ijesztő volt emiatt számukra a pandémia időszaka, amikor minden kereseti forrásuktól elestek – ezt a negatív időszakot talán nem meglepő módon alkotással vészelték át: ekkor íródott és jelent meg a fennebb látható Otthon ülni jó (Lélekvakáció) c. daluk, amely a rosszban is a jót keresi.

Láthatjátok, hogy még a nehéz periódusok is inspirálják Koszikát. Közösen folyamatos fejlődésen mentek és mennek keresztül, idénre is sok koncertjük van, pályázatokat nyernek, új dalokat írnak – és persze új álmok és ötletek is mindig jönnek! Mesélünk az eddigi merész álmokról a következő bekezdésben.

Transylvanian Symphonic Tales

Koszorus Krisztina, avagy Koszika egyike azon személyeknek, akiket csodálunk, mert nem elégszik meg egy projekttel, egyetlen feladattal: mindig keresi a kihívást. Az erdélyi énekesnő a HotShots zenekarán kívül még további 4+ projekttel foglalkozik, melyek mind másfelé ágaznak ugyan, de egy tőről fakadnak.

A HotShots-hoz néhány éve csatlakozott egy új-zélandi díjnyertes trombitás, Vaughn Roberts, aki a világ minden táján zenélt, az Egyesült Államokban tanult és tanított. Vaughn életrajza önmagában nagyon kiemelkedő, hisz bejárta a világot, és olyan zenei tapasztalata van, ami egy külön cikket kívánna. Őt az élet Marosvásárhelyre sodorta, és Koszikáékkal együtt létrehoztak egy teljesen új projektet, felhasználva Krisztina és társai tehetségét és tudását, majd ezt megfűszerezve valami számukra újjal: a szimfonikus hangzással.

A projekt neve Transylvanian Symphonic Tales, amely 2021-ben indult és amelyhez Vaughn írta a nagyzenekari átiratokat, majd ezeket egy jubileumi nagykoncert keretében a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban mutattak be 54 zenész közreműködésével. Ezt a műsort később az ország több filharmóniájával is előadták.

A nagykoncerten elhangzott Madárkám című élő felvételt fennebb ti is meghallgathatjátok! Ez egy olyan érdekes kombinációja a zenei műfajoknak, amely igazán egyedülálló és mélységesen magávalragadó: egy erdélyi népdal egy amerikai népdal kíséretével összegyúrva szólal meg, egy James Bond filmbe illő szimfónikus hangzásban.

Duó: Krisztina és Csaba

A magyar énekesnő nem állt meg ennyinél, hisz 2022-től párjával, Szász Csabával újra elkezdtek hangsúlyt fektetni a duójukra. Ez a duó – amely közös útjuk kezdete is volt -, sosem szűnt meg 2011 óta, viszont nagyobb figyelmet kaptak a nagyobb volumenű projektjeik. Most azonban újra előtérbe került és egy olyan műfáj vált benne hangsúlyossá, amely az erdélyi énekesnő számára igencsak szívéhez közeli, a népzene – különböző stílusokkal keverve, – és bár Koszika sosem szerette bekategorizálni a zenéit, erre a projektre talán a jazz-folk/folktronika lenne a legtalálóbb címke.

Talán mára már kijelenthetjük, hogy ez a népzenével játszadozás Koszikának a kézjegyévé vált, hiszen szinte minden projektjében felbukkan ez a zenei öröksége, amely mélyen gyökerezik ugyan a népzenében, de fuzionálódik, átalakul és egészen maivá válik a különböző stíluselemek beemelésével. A stílus, amit létrehoztak igazán remek, hisz a népzene elemei keverednek modern, helyenként elektronikus zenei elemekkel, és ez által egy magávalragadó, könnyen befogadható új hangzást teremtenek, amely újabb közönség elé tárhatja népzenei kincsünket.

Kicsi madár című daluk videóklipjéhez a torockói Székelykőt választották – ti is megnézhetitek a fennebbi linken. A duó az utóbbi időben egyre keresetebb, és egy fontos mentorprogam nyertesei közé is beválogatták, amely segítségével régi álmuk valósult meg: még több országba elvihetik az erdélyi muzsikát.

Koszika és Csaba eddig 10 országban koncertezett együtt: a francia Alpok tövétől Kanadáig is eljutottak. Zenéltek még Szicíliában, Észak-Macedóniában, Bulgáriában, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Belgiumban, Angliában, és természetesen Magyarországon.

Zëng

Bár a magyar énekesnők ritkán énekelnek idegen nyelven, de a mi Krisztinánk ebben is lenyűgöző! Összesen 7 nyelven énekel – ezek a magyar, román, angol, spanyol,portugál, olasz, rroma.
Az idegen nyelvekhez kapcsolódik a következő kiemelendő projekt, amely a nevéhez fűződik: a zëng zenekar, amelyben főleg angol nyelvű dalait szerette volna kamatoztatni, mint amilyen a fennebb elhangzó telephone című dal is, amely többek között a gyász feldolgozásáról szól.

Ehhez a zenekarhoz műfajilag a leginkább rnb/neo soul-ra hasonló hangzás volt az elképzelés, de a budapesti Soundcam Studio Friday Sessionját és a Rootstock Artist Awards franciaországi world music verseny megnyerését követően ez elcsúszott más irányba – és mostmár ismételten kombinálódik a neo soul, a jazz, és a neo folk is – ahogyan ezt már Koszikától megszokhattuk.

Koszika – szólóban

Koszika

Mostmár egész jól megismerkedhettetek Koszorus Krisztinával, és tudjátok, hogy mint erdélyi énekesnő Koszika néven vált ismertté. A zenekarai mellett viszont egyéni énekesként, szólóban is fel szokott lépni különböző művészek, zenekarok meghívottjaként.

Van tangóműsora a Tiberius String Quartettel és a Cári Tibor Tango Orchestrával is, közös dala van a Swing a la Django-val, a magyar-osztrák gypsy jazz nagyköveteivel, akikkel a magyarországi A Dal-ban is részt vett 2021-ben, de zenélt együtt Sárik Péterrel is, Magyarország egyik legelismertebb Fonogram, Artisjus-díjas jazz-zongoristájával.

Emellett fellépett a kanadai James Campbell and Graham Campbell Jazz Quartet-el, a Budapest Jazz Orchestra-val, vagy Dolhai Attilával is, csak hogy néhányat említsünk. Mindezek mellett a Székelyföldi István, a Király szuperprodukcióban is láthattuk, mint Gizella megformálóját. Az erdélyi magyar énekesnő színes művészi világa színessé teszi a mi világunkat is, és inspirációul szolgálhat a fiatal zenésznemzedék számára is!


FUNKYLVANIA

Ilyen inspirációul szolgáló projekt az utolsó, amit bemutatunk nektek, és amely Koszika nevéhez kapcsolódik. A Funkylvania projekt egy olyan szocio-kulturális és zenei műhely, amely erdély színességét hivatott bemutatni. Bár a projekt 2019-ben indult, a pandémia ideje alatt szünetelt, majd egy új Creation Session keretében 2023-ban 10 kisebbségi zenész részvételével szerveztek zenei alkotói műhelyt, ahol a spontán zene létrehozása, valamint rögzítése volt a cél.

Ennek a kreatív műhelynek az egyik terméke a fennebb látható Balkanosh című dal, amelynek érdekessége, hogy 3 nyelven van, helyben íródott és rögzítődött. A Mini Projekt a MOST- Bridge for Balkan Music Urban Project Hub által szervezett, a Creative Europe által finanszírozott projekt nyertese volt.

A Funkylvania Creation Session mellett egy podcastet is elindítottak Funkylvania Talks címen, melynek a célja az, hogy ne csak zenészek nézzék és zenészeknek szóljon, hanem különböző zenével, kultúrában dolgozó/tevékenykedő ember is részese legyen: például egyik adásban Marosvásárhely kultúráért felelős alpolgármesterével beszélgetnek.

Díjak, kiemelt fellépések

Koszika

Az erdélyi magyar énekesnők közül több különböző okból válaszottuk éppen Koszikát a cikkünkhöz. Először is, minthogy magazinunk tulajdonosa is marosvásárhelyi származású, célja volt, hogy hangot adjon az tehetséges marosvásárhelyieknek az internet és a magazin által. Emellett, neki személyesen, ahogy nekünk, sokunknak, Krisztina hangja bemászott a fülünkbe, a lelkünkbe, imádjuk, és felismernénk milliárd közül is.

De hogy lássátok, hogy ez nem csupán szubjektív szimpátia, hadd soroljunk fel néhány szakmai elismerést is, amelyben Koszika az évek során részesült.

Mint szólóénekes és mint zenekari tag több fontos díjai nyert. Csak hogy néhányat említsünk meg a több tucatból: például Best singer (2015), Best Vocalist (2016), Best Vocal Soloist (2017) különböző nemzetközi jazzfesztiválokon, Confirmation of the Year a bukaresti Jazz Gálán (2017), Grand Prize a Street Music Fesztiválon a HotShots-szal, az Ezüstfenyő Díj (2022) az erdélyi kisebbségért tett munkájáért, Roostock Artist Díj (Franciaország, 2022), Transylvania Business – The Voices of Business Díj (2023), és a Creative Europe’s MOST Balkan díjak: Balkan Music Export Ösztöndíj és Mentori program valamint Urban Project Hub Ösztöndíj és Mentori program (2022). Különböző TV műsorok, melyekben láthattuk: Megasztár (2008), The Voice Románia (2011), Eurovizió Románia (2017), A Dal (2022) és Erdély Dala (2022).

Nem maradhatnak ki a jelentősebb koncertek, fesztiválfellépések sem, mint az Alkantara World Music Fest (Olaszország, 2022), Golem’s Theatre Barcelona (Spanyolország 2022), Chamberfest Ottawa (Canada, 2018), Festival of the Sound (Parry Sound, Canada, 2018), SnowFest (Franciaország 2016,2017,2019,2021), PIN Music Conference (Skopje 2023), Góbé Fesztivál Manchester (Anglia 2023), a Sziget Fesztivál (2017), Jazz in the Park (2015, 2016, 2017, 2022), Untold Fesztivál (Kolozsvár, 2016) és a Balkan: MOST, Budapest Ritmo (2023) sok más között.

Végszó: Koszika – amit tudni kell az erdélyi énekesnőröl

Koszorus Krisztina, avagy Koszika, az erdélyi magyar énekesnő egyike ezeknek a rendkívüli tehetségeknek, akikről szerkesztőségünk úgy érezte, hogy többet kell tudnia a világnak. Reméljük cikkünk által ti is feliratkoztatok Koszika Youtube csatornájára és már követitek is őt a közösségi médiában! Ha tetszett ez a cikk, ne feledjétek megnézni a többi hasonló cikkünket is: tehetséges színész és énekes barátunkról, Nemes Tiborról, vagy kreatív operatőrünkről, Székely Róbertről. Sok hasonló cikk érkezik hamarosan, úgyhogy iratkozzatok fel hírlevelünkre, vagy kövessetek minket Facebookon, és Instagramon!

Pin: Koszika – erdélyi magyar énekesnők

Koszika – Koszorus Krisztina, az erdélyi magyar énekesnő
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page