Search
Close this search box.

15 Kötelező Látnivaló Londonban – London Látnivalók

London látnivalók

London Európa egyik legszebb, leggyorsabban fejlődő városa. Mivel London látnivalók terén szinte végtelen lehetőséget kínál, a meglátogatandó helyek listája igencsak hosszú. Északról délre, keletről nyugatra a város minden részén számtalan gyönyörű és érdekes hely van, amit mindenképp érdemes megnézni. Mai listánkban nemcsak a London látnivalók top 10, hanem 15 legjobbját választottuk ki. Ezek mellett pedig néhány hasznos tippet is megosztunk, amelyek jól jöhetnek, főleg, ha gyerekkel utazol. London Harry Potter látnivalók szempontjából is méltán híres és rengeteg érdekességet tartogat a varázsvilág szerelmeseinek. De természetesen sok más egyéb is megtalálható itt, gyönyörű parkok, hangulatos utcák, a régi és új izgalmas találkozása, kultúra és éjszakai élet, mindez egy lüktető városban. 

15 Kötelező látnivaló Londonban – London látnivalók

 

Mielőtt azonban mélyebben elmerülnénk a London látnivalók 4 nap útitervünkben, először is fontos megjegyezni, hogy cikkünkben egyaránt találsz ötleteket londoni egynapos kirándulásokra, tennivalókra és nem utolsósorban néhány figyelemre érdemes éttermet is ajánlunk. Ezen túlmenően a város legjobb kocsmáira, tetőtéri bárjaira, sőt olasz éttermeire is vetünk egy pillantást. Mivel a városban eltöltött esték és az éjszakai életbe való belekóstolás is fontos eleme egy londoni kiruccanásnak, ezzel kapcsolatban is megosztunk néhány hasznos tippet. Egy biztos, a képzeletbeli London látnivalók térkép állomásokban gazdag, így készülj fel jó kis sétákra a lenyűgöző látványosságok között!

1. Buckingham Palace

things to see in london

A Buckingham-palota a London látnivalók top 10 listákon is vezető, így, mint sokan másoknak, nekünk is az első számú állomás a London látnivalók közül. Nem csoda, hiszen a királyi rezidencia az egyik legnépszerűbb látványosság a városban. Ha csupán 1 napot töltenél el Londonban, a Buckingham-palotának a lista élén kell lennie! Ez a lenyűgöző neoklasszikus építészeti remekmű a brit uralkodók otthona. Legalábbis az egyik.

A Buckingham-palota London szívében, Westminster városában található. A palotát eredetileg Buckingham hercegének építették 1703-ban. Mivel a 19. században a Buckingham-palota a királyi család rezidenciája lett, az épületet az udvar számára továbbbővítették.

Mi a teendő a Buckingham-palotában?

Ha nem tervezel bemenni a Buckingham-palotába, kívülről is sok izgalmas látnivalót csodálhatsz meg. Először is, a Buckingham-palota előtti téren található a Victoria Memorial, amely Viktória királynő tiszteletére készült.

Akkor, ha valami érdekességet látnál és esetleg gyerekkel utazol, ki ne hagyd a Guard Mounting-t! Ez egy látványos dolog, amit minden nap láthatsz a palotában! Ha meg szeretnéd nézni az őrségváltást és a hozzá tartozó ceremóniát, mindenképp érdemes 10:45-ig a palotához érni! A palota körül ugyanakkor 3 park is található, amelyek nagyszerűek egy kellemes sétához a város szívében. Ezek a Buckingham kertek, a Green Park és a St. James’s Park.

Felnőttek számára a palotába a belépőjegy 24,00 fontba kerül, amit itt foglalhatsz le. Amikor meglátogatod a Buckingham-palotát, látni fogod az állami szobákat, amelyeket a vendégek és a hivatalos látogatók fogadására használtak. Látni fogod ezen kívül a tróntermet és a lenyűgöző lépcsőházat is. A Királyi Képzőművészeti Gyűjteményekből egy kiállítás is megtekinhető itt, amely Rembrandt és Canaletto műveit tartalmazza.

2. Westminster Abbey

things to see in london

A London látnivalók top 10 listák másik vezető látványossága a csodálatos Westminster Abbey. Ez egy elsősorban gótikus templom, amely Westminster városában található. Ha a legjobb programokat keresed Londonban, ez a látványosságot semmiképp se hagyd ki! A Westminster Abbey ugyanis az Egyesült Királyság egyik legfontosabb vallási épülete.

Ugyanakkor, ez a brit uralkodók hagyományos koronázási és temetési helye. Maga az épület bencés szerzetesi templom volt, egészen a kolostor feloszlatásáig, 1539-ig. 1560 óta a templom Anglia egyházaként funkcionál, valamint Royal Peculiar státuszú is, amely közvetlenül az uralkodónak tartozik felelősséggel.

Vilmos, a Hódító 1066-os koronázása óta minden angol és brit uralkodó koronázását, legalább 16 királyi esküvőt és még sok más eseményt szerveztek a Westminster Abbeyben. A belépőjegyek 20,00 fontba kerülnek. Lefoglalhatod jegyed online is, így nem kell aggódnod a sorban állás miatt.

3. Shard, London

things to see in london

Ha értékeled a modern dolgokat és szórakoztató programra vágynál, akkor Shard egy olyan a London látnivalók közül, amit kötelező megnézned! A Shard egy 309,7 méter (95 emelet) magas felhőkarcoló, amelyet Renzo Piano olasz építész tervezett. Ez az Egyesült Királyság legmagasabb épülete. Ha ez nem volna elég, a Shard Európa 5. legmagasabb épülete is!

A Shard 31., 32. és 33. emeletén éttermek és bárok találhatók, amelyek nagyszerű italokat és ízletes ételeket kínálnak, miközben London lélegzetelállító panorámáját csodálhatod. Ha legalább 2 napot töltesz Londonban, akkor egy ital vagy egy finom vacsora a Shardban kötelező program, amit kár kihagyni!

Kétségkívül, a Shard nem egy alacsony költségvetésű hely. Sportöltözetben vagy papucsban sem igazán lehet ide belépni. Az elegáns alkalmi, formális, üzleti formális vagy koktél az elfogadott öltözködési kód itt, hölgyeim és uraim! Ha szeretnél tehát itt elfogyasztani egy-két italt vagy itt enni, a kellemetlenségek elkerülése érdekében erre érdemes odafigyelni!

Az én filozófiám szerint mindenki megérdemli, hogy életében legalább egyszer megtapasztaljon egy olyan elegáns és szép helyet, mint a Shard! Tehát, ha Londonba látogatsz, és egy kis luxus élménnyel szeretnéd fűszerezni az utazást, feltétlenül foglalj asztalt a Shardba. Természetesen, Londonban rengeteg más nagyszerű tetőtéri bár közül is választhatsz!

4. Tower Bridge

things to see in london

A London látnivalók térkép alapján, a Shardhoz közeli fontos hely, London másik gyöngyszeme, az ikonikus Tower Bridge! Ha sikerül akkor odaérned, amikor fel van emelve az híd, az igazán látványos, bár igazság szerint ez ritkán fordul elő. A Tower Bridge egy kombinált mély- és függőhíd, 1886 és 1894 között épült.

Ez a legkiemelkedőbb híd a városban, amely átszeli a Temzét, a Tower of London és a Shard közelében. Két hídtoronyból áll, amelyeket a felső szinten két vízszintes sétány köt össze, amelyeket úgy terveztek, hogy ellenálljanak a híd felfüggesztett szakaszai által a tornyok szárazföldi oldalain kifejtett vízszintes feszítőerőknek. London egyik leglátványosabb építészeti szimbóluma, amelyet egyszerűen nem szabad kihagyni!

A Tower Bridge London egyik kihagyhatatlan helye!

Ez a látványosság tökéletes illeszkedik a London látnivalók 4 napos programba. Mellette szól az is, hogy ingyenesen megtekinthető a híd, illetve sétálhatsz is rajta, így élvezheted ennek a lenyűgöző remekműnek a szépséges látványát. Ha azonban meg szeretnéd tekinteni a Tower Bridge kiállítást is, jegyet kell venned. Az ár általában 9,80 GBP, de kedvezményekre is szert tehetsz.

5. Hyde Park

things to see in london

London ingyenes látnivalók terén is bővelkedik. Ilyen például a Hyde Park, amely a legtágasabb és legszebb park London szívében! A Hyde Park valójában a főváros legnagyobb királyi parkja, amely egyben az egyik kihagyhatatlan a London látnivalók közül! Nos, ha gyerekekkel utazol és egy kellemes időtöltést szeretnél velük a szabadban, ez az egyik legjobb lehetőség, amit biztosan élvezni fognak. A gyerekek imádni fogják a parkban levő kacsákat, mókusokat kergethetnek, illetve megkereshetik Pán Péter szobrát is!

A parkban számos rendezvényt szerveznek, mint például koncerteket, családi rendezvényeket, maratonokat. Személyes kedvencem a Hyde Parkban a Winter Wonderland, amely decemberben fogadja a Londonba látogatókat! Itt is lehetőség nyílik sportolásra és olyan szabadtéri tevékenységekre, mint például a csónakázás, teniszezési, focizás és lovaglás, valamint van egy idős játszótér is. A park körül műemlékek, szökőkutak és emlékművek találhatók, valamint a Kensington-palota is itt van.

6. Kensington Palace

kensington palace

London látnivalók 4 nap alatt? Íme még egy remek látványosság a London látnivalók top 10 listára! A Kensington-palota a Hyde Parkban található, és a 17. század óta a brit királyi család rezidenciájaként szolgál. Viktória királynő is itt élt. Minden herceg és örökös, aki  a jövőben király/királynő lehet élt itt, sőt még maga II. Erzsébet királynő is.

A Kensington-palota jelenleg Cambridge hercegének és hercegnőjének, Vilmos és Kate hivatalos londoni rezidenciája. Ez volt Harry herceg rezidenciája is, majd később Meghannal osztotta meg otthonát. Csak azért viszont, mert a rezidencia a Kensington-palota, nem jelenti azt, hogy a királyi család minden tagja itt lakik.

Ma a State Rooms részleg nyitva áll a nyilvánosság számára. A palota irodái és magánszálláshelyei továbbra is a királyi háztartás felelőssége marad. A Royal Household Property Section tartja fenn ezeket. A palotában számos festmény és egyéb tárgy látható a Királyi Gyűjteményből. Az adomány nélküli jegy 15,50 GBP-be kerül, és online is lefoglalhatod a jegyed itt.

7. Piccadilly Circus

piccaddily circus

A london látnivalók térkép következő állomása a Piccadilly Circus. A london ingyenes látnivalók közül ez az egyik legjobb hely, ahová ellátogathatsz. Ha igazán érdekes és egyedi programot keresel Londonban, ezt az ikonikus városi csomópontot nem lehet kihagyni! Ez ugyanis az egyik legforgalmasabb hely a városban. Úgy képzeld el, mint a brit Times Square-t. A Piccadilly Circus egy útkereszteződés, amely összeköti a Regent Streetet Piccadillyvel.

A cirkusz elnevezés latin eredetű, jelentése kör, az utcai csomópontban lévő kerek, nyitott tér kontextusát jelzi. Jelenleg a Piccadilly Circus környékén több tucat üzlet, étterem, pub, pub és még több pub található.

A környéken számos színház is található, mint például a Prince of Wales Színház és a Piccadilly Színház. Ha menő látnivalókra vágysz Londonban, ne hagyd ki a Piccadilly Circust! Közben a belvárosban sétálva lehetőséged nyílik  beszerezni néhány ajándéktárgyat is. Senki ne hagyja el Londont anélkül, hogy hazavinne valami igazán brit kis tárgyat, ami az itt töltött időre emlékezteti!

8. Notting Hill

things to do in notting hill uk

Nos, a London látnivalók közül egy másik remek lehetőség a Notting Hill. Mint azt már említettük, London ingyenes látnivalók terén is sok izgalmas dolgot tartogat. Ha szereted az igazán színes helyeket, Londonban számodra nincs is jobb hely, mint a Notting Hill utcái, ahol a színes sorházakban gyönyörködhetsz!

Itt található a Portobello úti piac is, ahol sok gyönyörű, kézzel készített termék található a világ minden tájáról. És az étel, ó, az utcai étel a Portobello piacon, egyszerűen csodálatos! A világ minden tájáról számos különféle konyhai ággal találkozhatsz itt. Ha szeretnél felfedezni néhány gyönyörű kávézót és üzletet, sétálj egyet a Westbourne Grove-ban, vagy élvezd a latin zenét az élelmiszerpiac közelében!

9. Camden Town

camden town

Ha több időt tervezel itt tölteni, a London látnivalók 4 nap terv remek állomása lehet Camden Town. Ez a hely egy egészen más, nagyon színes negyed Londonban. A főutcán üzletek széles választéka sorakozik, és a világ számos konyhájának ízletes fogásait kínáló éttermekben sincs itt hiány. A spanyol étterem igazán nagyszerű, elképsztően finom tapas választékkal!

Piacok is találhatók itt az út közelében, de a híres Camden Market is itt van, ahol sok kézműves és vintage érdekességet megtalálsz. A hangulat Camden Townban egyedülálló, különösen hétvégén! Ha azonban ezen a területen járkálsz, figyelj a dolgaidra, és ne maradj kint a késői órákban.

10. Tower of London

things to see in london

A Tower of London az egyik legjobb London látnivalók top 10 viszonylatban. Ezt a helyet mindenképp meg kell látogatnod, akár hallottál VIII. Henrikről, akár nem! A történelmi kastély a Temze északi partján, London központjában található. Ez a hely valóban egy kötelező látványosság, ha többet szeretnél megtudni a brit történelemről és Anglia híres királyairól. Ha gyerekek számára keresel érdekes látnivalókat Londonban, egy kastélylátogatás remekül ötlet lehet, amit kicsik és nagyok egyaránt élveznek!

A Tower of London számos szereppel bírt a történelem során. Fegyverraktárként, Anglia koronaékszereinek otthonaként, kincstárként, menazsériaként, valamint börtönként is szolgált. A 16. és 17. században a kor számos fontos szereplője raboskodott itt, például I. Erzsébet, mielőtt királyné lett. Ezen kívül Sir Walter Raleigh és Elizabeth Throckmorton is. Az épület ilyen típusú használata a „toronyba küldve” kifejezés megszületéséhez vezetett.

Kedvenc korszakom a brit történelemben a Tudorok dinasztiája, különösen VIII. Henrik. Nagyon összetett figura volt, és egyben Anglia egyik leghíresebb királya is volt. Henrik volt az a király, aki megalapította saját egyházát, az anglikán egyházat, így szabadon házasodhatott és válhatott el. Ezek mellett 6 felesége volt. Kettejüket, Anne Boleynt és Catherine Howardot a Tower Greenben, a Tower of Londonban végezték ki.

11. British Museum

things to see in london

A legjobb London látnivalók listára mindenképp fel kell kerülnie a British Museumnak is! A British Museum Bloomsburyben található, London központjában. A múzeum több mint 8 millió tárgyat birtokol állandó gyűjteményében. Ezzel a létező egyik legnagyobb tárlatának számít!

A brit múzeum gyűjteménye igazán fontos, hiszen az emberiség kezdetétől napjainkig széles gyűjteményt birtokol. Nem szabad elfelejteni, hogy 1753-ban alapították a világ első nyilvános nemzeti múzeumaként. A British Museum határozottan az egyik legszebb látnivaló Londonban!

Érdekes látnivalók Londonban: British Museum

A múzeum főbejárata a Great Russell Streeten található. London ingyenes látnivalók szempontjából korántsem unalmas, főleg, ha a British Museumról van szó. Ha a legjobb ingyenes programokat keresed, a British Museum egy tagadhatatlan gyöngyszem, bár egy kis adomány ajánlott az ottlét alatt. Vannak azonban időszakos tárlatok, amelyek külön árazásúak, ezért érdemes ezekről a múzeum honlapján tájékozódni!

A British Museum valóban nagy, és ahogy korábban említettem, igen impozáns számú tárgy található a gyűjteményében, ezért érdemes hosszabb látogatást tervezni. A nyitvatartási időkről és a kiállításokról való tájékozódáshoz nagyon ajánlom, úgyhogy érkezésed előtt mindenképp látogasd meg a British Museum hivatalos weboldalát!

12. London Eye

london eye

A London látnivalók térképen a következő állomás a London Eye. Ha gyerekkel látogatnád meg Londont és kedvetek támad egy kis szórakoztató programra,  a London Eye kötelező látnivaló és program egyben! A London Eye a Temze déli partján található, nagyon közel a Westminsterhez, a Big Benhez és a Westminster Bridge-hez. Érdekes tudnivaló, hogy ez a legnépszerűbb fizetős attrakció az egész Egyesült Királyságban! Hihetetlen!

A London Eye Európa legmagasabb konzolos kilátó kereke, amely világszerte híres. Jelenleg a felnőtt jegyek 28,00 fontba kerülnek, a tömeg elkerülése érdekében pedig érdemes előre lefoglalni a jegyeket. Ha látnivalókat keresel Londonban, a London Eye tetejéről szó szerint mindent láthatsz!

13. Westminster és a Big Ben

things to see in london

A London látnivalók top 10 és 15 listák állandó szereplője az egyik legnépszerűbb páros, a Westminster és a Big Ben. Körülbelül 5 év után végre előkerült a Big Ben, ahogy a helyreállítási munkálatok befejeződtek. A Big Ben alapvetően a Westminster-palota óratornyának beceneve. Hivatalos neve jelenleg az Erzsébet-torony, amelyet I. Erzsébetről neveztek el. A csodálatos tornyot neogótikus stílusban tervezték és építették, és ez a legikonikusabb épület Londonban és az Egyesült Királyságban egyaránt.

A Westminster-palota az Egyesült Királyság parlamentjének háza. London szívében, a Temze északi partján található. A palota a 12. és a 16. század között az angol királyok otthonaként szolgált, amikor a tűz nagy részét elpusztította. A torony és a parlament megtekintése egy felnőttnek 15 fontba kerül, és körülbelül 1,5 órára lesz szükséged a látogatásra. A London látnivalók 4 nap útitervbe egy séta a palota körül és annak meglátogatása tökéletesen beleillik.

14. Harry Potter – Warner Bros studió túra

Harry Potter studio tour London

London látnivalókban gazdag kicsik és nagyok számára egyaránt. Ha a legjobb dolgokat keresed Londonban, amit gyerekekkel megnézhetsz, itt az ideje, hogy egy kis varázslatot csempéssz az utazátosokba. Erre tökéletes lehetőséget nyújt a Harry Potter stúdiótúra! Mielőtt a városba költöztem, első londoni utazásom alkalmával ez volt az egyik első dolog, amit megtettem, és megerősíthetem, hogy ez az egyik legjobb dolog Londonban, amit csak láthatsz!

London Harry Potter látnivalók terén is tartgogat egy-két érdekességet. Ezért azok számára, akik egyéb a varázsvilággal kapcsolatos látnivalókat keresnek a városban, ellátogathatnak a Kingscross 9-es és 3/4-es platformjára is. Ez a WB Studios túra viszont egy kihagyhatatlan és felejthetetlen élmény, amire érdemes befizetned.

15. Gyönyörű vendéglők és bárok

Végül, de nem utolsósorban a londoni tennivalók közül, amelyeket ki kell emelnünk, az éttermek, bárok és pubok meglátogatása, amelyet nem szabad kihagynod. London híres a mesés dekorációiról és belső kialakítású helyekről! Egy-egy ízletes britt fogás elfogyasztása Viktória királynő étkezőjére emlékeztető szobákban, vagy a Downton Abbey-re emlékeztető reggelizőhelyeken kötelező!

Bárok, kávézók, teaházak és éttermek széles választéka található a legelképesztőbb belső terekkel és a ínycsiklandozó ételekkel. Fedezd fel a város számos tetőtéri bárját, és a város világkonyha éttermeit, például az olasz, ázsiai, indiai, spanyol vagy dél-amerikai éttermeket, amelyek minden más konyhát maguk alá utasítanak. És persze ne feledkezz meg az egyedi hangulatukról híres hagyományos angol pubokról sem!

London látnivalók Összefoglaló

Most, hogy végighaladtunk a képzeletbeli London látnivalók térkép legjobb állomásain, és megbeszéltük, mit érdemes mindenképp útba ejteni, reméljük, hogy tudtunk egy kis inspirirációt adni a legközelebb londoni utazásodhoz. Mint azt láthattad, ha Londonban jársz, rengeteg látványosság és program közül válogathatsz, és míg egyesek kevésbé pénztárcabarát látványosságok, London ingyenes látnivalók terén is bővelkedik. Mindenképp iktass be egy hagyomás angol reggelit a programba és ne feledkezz meg a brit gasztronómiáról sem, ami rejteget néhány izgalmas fogást.

Pin: London látnivalók

15 Kötelező Látnivaló Londonban – London Látnivalók
Spread the love
Scroll to top

You cannot copy content of this page